Delikatny, rozpływający się w ustach torcik bezowy z kremem na bazie śmietanki i rozgniecionych malin. To propozycja wielkanocnego wypieku dla miłośników bezowych deserów. Tort nie tylko pięknie prezentuje się na świątecznym stole, ale i pysznie smakuje. Maliny świetnie przełamują słodycz bezy, a sam krem jest lekki i zawiera minimalną ilość cukru (tylko tyle, aby przełamać wytrawny smak śmietanki). Blaty
cool and mintyAby tradycji stało się zadość, mam dziś dla Was przepis na urodzinowe ciacho. Jutro mija 7 lat, odkąd zaczęłam dzielić się z Wami przepisami i zdjęciami
Mienta blogPrzepis na Świąteczny Tort Pień. Torcik wykonany jest na kakaowym biszkopcie, przełożony aromatycznym kremem cytrynowym, kremem czekoladowym i udekorowany bezowymi grzybkami. Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny. Gorąco polecam zrobić. Jak zrobić taki świąteczny tort pień pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco
RITA food channelpożytecznym… Chyba udało mi się odnaleźć świętego Graal’a diety ketogenicznej … Keto beza cytrusowa stanowi bowiem wspaniałe połączenie smaków. Jest jednocześnie słodka i orzeźwiająca, maślana, ale i lekka. Płaty bezowe przełożone są bowiem cytrynowym kremem w typie lemon curd, a wierzch został pokryty bitą śmietaną z mleka kokosowego przygotowaną przy użyciu syfonu . Taką jak tu i tu . No majstersztyk(...)nikt już nie będzie oponował przed zjedzeniem kawałeczka... Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword beza , ciasta z kremem , jajka , owoce , tort Porcje 10 porcji Czas przygotowania 25 minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki Blaty bezowe 4 białka jaj 0,5 szklanki erytrytolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cream of tartar
Modern Cave GirlTorty bezowe mają u mnie jeden minus, za szybko znikają ze stołu.Jest delikatny,słodki i smakuje obłędnie.Nie będę więcej pisać o zaletach po prostu musicie go zrobić. Składniki: 6 szt białka zimne 350 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 500 ml kremówka zimna 250 g mascarpone truskawki poziomki listki mięty Przygotowanie: Zimne(...)Zimną kremówkę ubić na sztywno.Serek mascarpone przełożyć do naczynia,przemieszać, dodawać po łyżce ubitą kremówkę i mieszać łyżką . Na większym spodzie bezowym rozsmarować połowę kremu ułożyć truskawki,przykryć mniejszym spodem i wyłożyć resztę kremu. Górę tortu udekorować truskawkami,poziomkami i listkami mięty. Truskawki i poziomki wcześniej umyć i oczyścić.Wyłożyć na tacę żeby dobrze przeschły. Tort spożywać
Ala piecze i gotujeTorcik czekoladowy na bezowym spodzie z dodatkiem wafelków o smaku cappuccino- w domu deser dostał trzy razy "tak". Wafelki i słodki spód idealnie współgrają z niezbyt słodką warstwą lodową. Eksperyment zdecydowanie powtórzę! Składniki na małą tortownicę 22cm: Beza szwajcarska: 2 białka 120g drobnego cukru Warstwa lodowa: 2 jajka 2 żółtka 200ml śmietanki łyżka kakao 2 łyżki cukru Dekoracja: 2 wafelki(...)Ubijamy na sztywno białka przeznaczone do warstwy lodowej, dodajemy cukier. Oddzielnie ubijamy śmietankę. Łączymy razem bitą śmietanę, pianę z białek, żółtka i kakao. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na spód bezowy. Dekorujemy tort serduszkami, pokrojonym wafelkiem i bezikami. Polewamy roztopioną czekoladą lub polewą. Mrozimy co najmniej 4-5 godzin
Wrzosowa PolanaBeza francuska jest bardzo wdzięcznym narzędziem pracy w rękach cukiernika. Dobrze ubita utrzymuje swój kształt, nie odkształca się. Można z niej tworzyć fantazyjne wzory, dekoracje na tort, a nawet całe bezowe konstrukcje i ciasta. Bardzo smaczna i popularna jest beza Pavlova, którą przygotowujemy w podobny sposób. Według mnie beza ma tylko jedną wadę… szybko rozmaka Jeśli bezę połączymy(...)wilgocią. W takich przypadkach konieczne jest zabezpieczenie bezy rozpuszczoną czekoladą lub syropem cukrowym. Ja przygotowałam z tego przepisu mnóstwo małych bezików, które posłużyły mi jako dekoracja na tort oraz kilka lizaków bezowych. Patyczki do lizaków bezowych najlepiej jest umieścić w bezie przed jej wysuszeniem, gdy beza jest jeszcze miękka. Najlepiej używać drewnianych patyczków, które są bezpieczne w kontakcie z wysoką
SmartBake.plfrajdę :D Do tej pory na moim blogu pojawiło się ich kilka, np. tort - lalka barbi , tort lego , ozdobiony kremem tort czekoladowo-malinowy oraz tort bezowy przygotowany na moje urodziny :) Pierwsze dwa były ozdabiane lukrem plastycznym, a tylko jeden był pokryty kremem. Szprycę mam od niedawna. Zwykłą plastikową, z kilkoma tylkami, która wygląda trochę
Ratunku obiadKochani dzisiaj Sylwester! W sylwestrowym menu nie może zabraknąć deseru. Polecam Pavlova z czekoladą i marakują. Jest to mój ulubiony deser, którego przyrządzanie zawsze sprawia mi
codojedzeniaSkładniki: Beza – 3 duże białka – 250 g drobnego cukru – 15 g kakao -szczypta soli Krem – 200 g serka mascarpone – 1 łyżka cukru pudru
I LOVE LIFEPikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} Tort bezowy chodził już za mną od dłuższego czasu, a że akurat zbliżały się urodziny syna, więc pretekst pojawił się naturalnie . Uwielbiam bezy, więc długo się nie zastanawiałam i postanowiłam poszperać(...)łyżką. Na pierwszy blat wykładamy krem, a na krem szprycą dodatkowy curd. Przykrywamy drugim blatem bezy i dekorujemy pozostałym curdem. PS. Dziś mija pierwsza miesięcznica założenia mojego bloga, więc tort jest jak najbardziej na miejscu :) Życzcie mi powodzenia i wytrwałości w dalszym blogowaniu
Delicious TitbitsW Pavlovej zakochałam się kilka lat temu, kiedy byłam w Anglii. Po uroczystej kolacji podała nam ją na deser Teściowa mojej Siostry. Opowiadałam o niej Mojemu
niecodziennikparyZielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Miodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fundacja WIP (Warto im Pomóc) organizuje VIII edycję akcji rekomendującej gastronomię „Polska od kuchni”. Akcja przebiega pod hasłem „Wrócę tu!”. Konkurs jako jedyny szczyci się poparciem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Krem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chrupiąca z zewnątrz pavlova, a piankowa w środku, z pysznym, orzeźwiającym kremem borówkowym i kwaśnym curdem z owoców leśnych. Składniki: 6 białek 300g cukru łyżeczka soku
AleTorcikUwielbiamy makarony w każdej postaci, jednak w ostatnim czasie już kilkukrotnie robiliśmy prostą ale jakże smaczną carbonarę :) Carbonara to makaron z boczkiem i sosem jajeczno –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki : Beza: • 4 białka • szczypta soli • 200 g cukru • 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: • 125 g serka mascarpone • 1 łyżka cukru pudru • 200 ml śmietanki
KUCHNIA POLSKAPavlova to australijski deser, składający się z połączenia chrupiącej bezy, świeżych sezonowych owoców i bitej śmietany. Upieczenie idealnej bezy bywa czaso i pracochłonne. Ważne jest przestrzeganie
KierunekuchniaTorcik ten zrobiłam całkiem spontanicznie, z lekką obawą i pewnym nastawieniem, że nie wyjdzie… Efekt? Torcik wyszedł niebiańsko;)! Nie było osoby, której by nie smakował
Smaki Na TalerzuPrzedstawiam idealny i wielokrotnie sprawdzony przepis na dwa spody bezowe pod tort. Blaty mają około 22 cm średnicy. Jeśli chcesz wykonać mniejsze a wyższe blaty, wystarczy, że zmniejszysz ich średnicę np. do 19-20 cm. - bez glutenu - proste i sprawdzone - uniwersalne - chrupiące z zewnątrz a piankowe w środku Czas przygotowywania: do 1 h Czas suszenia
AniaGotuje.plNa święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że bezę
Jemy PijemyIdealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z
Mienta blogTort dla bezowych łakomczuchów i miłośników cynamonu. Słodka cynamonowa beza przeplata się a lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi, chrupiącymi orzechami i kremową masą z wanilią. Iście jesienne połączenie. Przepis z bloga mojewypieki.com po moich modyfikacjach. Składniki: bezy: 240g białek (6 od jajek L lub 7 od jajek M) 250 g drobnego cukru lub cukru pudru czubata łyżka
Pyry na Gazzachwyciła ukochanego. Kotlecik idealnie komponował się z podanymi dodatkami. Był dobrze usmażony i bardzo soczysty. Opiekane ziemniaczki niestety wypadły podobnie jak u mnie na talerzu. Na deser postanowiłam zamówić tort bezowy (jestem ich ogromną fanką) przekładany owocami i polany sosem toffi, niestety kelner poinformował mnie, że obecnie karta jest w "przebudowie" i może mi zaoferować albo talerz lodów podanych
Emcia PichciTort bezowy czyli inaczej beza Pavlovej to według mnie deser na specjalną okazję. Nie znam nikogo kto nie skusiłby się chociaż na mały kawałek tego pysznego deseru i z doświadczenia wiem, że na małym kawałku ciężko skończyć. Wykonanie nie jest trudne, ale żeby wszystko się udało wymaga cierpliwości i kilku drobnych zabiegów. Starałam się opisać cały proces dokładnie - tak żebyście
Smaczna PyzaBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości. Na wspólne jej pieczenie umówiłyśmy się m.in. z grupą wielkopolskich blogerek z okazji Dnia Dziecka, hasłem dnia było: pieczemy bezę Pavłovej, a publikujemy swoje przepisy w dniu 1.06:) W akcji wspólnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości. A my mamy kilka rodzinnych uroczystości, 12 czerwca- rocznica ślubu, 14 Były Piotra urodziny, a ja dzisiaj 15 mam imieniny. Wiec beza jak znalazł. Ten deser przygotowywałam już kilka razy, degustatorów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiegus to pyszne i szybkie ciasto, idealne do kawy, ale przede wszystkim to świetny sposób na spożytkowanie białek, które zostały po innych wypiekach , zdecydowanie wolę go od popularnych ostatnio tortów bezowych. Ja przygotowywałam ajerkoniak z tego przepisu, w dodatku podwójną porcję, więc zużyłam całkiem sporo żółtek, a przecież szkoda wylewać 8 białek :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówzwiązane z kulinariami pozwoliła otworzyć się na nowe wyzwania. Jednym z bardzo zaskakujący i miłych akcentów, była wizyta Vanilla Cafe . Tam czekał na nas wspaniały bezowy tort z mascarpone i owocami. Rozpusta dla podniebienia i oczu – do dziś czuję smak tego wyśmienitego deseru… W ramach Małego Festiwalu Kawy, odbywały się warsztaty z alternatywnych metod parzenia kawy
kolorowotorcikowoLatem nadmiar żółtek pozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam - nasze maliny w tym roku jeszcze na początku listopada miały owoce, ba nawet zaczęły jeszcze kwitnąć, niestety pogoda już nie ta...) , niekiedy robię też super budyń na żółtkach, tym razem chodziła za mną jednak babka. Kojarzyłam , że kiedyś
Smaczne ZdroweTruskawki pojawią się w naszych sklepach,oczywiście te nasze polskie bo są najlepsze.Więc do bezy pasują idealnie.Dzisiaj więc zapraszam Was na bezowy tort pavlova z bitą śmietaną ,jagodą kamczacką i truskawkami. Składniki: 4 szt zimne białka, 25 dkg cukier drobny, 1 łyżeczka ocet, 1 łyżeczka mąka ziemniaczana, 400 ml kremówka, 2 łyżeczki żelatyna, truskawki świeże, jagody kamczackie świeże
Ala piecze i gotujerzecz jasna - stale mam apetyt na więcej! Dlatego DZIĘKUJĘ i zapraszam! Jednym z pierwszych deserów, które się pojawiły na blogu były mini torciki bezowe wzorowane na torcie bezowym: Pavlowa. Dziś, z okazji I urodzin zapraszam na cały tort:) Pavlowa - tort bezowy z bitą śmietaną i malinami Składniki: na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapysznym bezowym torcie z bitą śmietaną i malinami, w kolejnym, słodkim rozdaniu wystąpiły mini torciki bezowe. W tym zimowym sezonie, świetnie sprawdziła się mrożona aronia. Przemrożone owoce aronii tracą jej naturalną cierpkość, rozmrożone nie tracą specjalnie na jędrności - skórka jest zwarta, dopiero po przegryzieniu uwalnia sok zawarty w owocach. To było naprawę dobre posunięcie, wiem już do czego wykorzystam mrożone(...)zapasy aronii:) Oczywiście możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców - jagód, amerykańskich borówek, malin czy truskawek. Składniki: identycznie jak w poprzednim wpisie - TORT BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI Przygotowaną pianę delikatnie nakładać na blaszkę formując z niej niewielkie kółka. Jeżeli chcemy podawać bezy bez piętra, porcjujemy łyżką a łyżeczką robimy zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę). Czas pieczenia można
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaserów Schab pod chrzanową pierzynką Indycze galaretki z chińszczyzną Rybka w brzoskwini Tort chlebowy Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Szpinakowa rolada z łososiem Schab w wiosennym sosie Francuska karpatka Tort bezowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała