Pyszne, ciągnące krówki o smaku czekoladowym. Bez mleka, masła i cukru. Czy to możliwe? Tak! W dodatku bogate w białko - sprawdzą się idealnie jako zdrowy deser zamiast sklepowych cukierków :) Przygotujecie je bez użycia miksera :) Składniki: 2 banany 2 łyżki mąki kokosowej 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 miarka odżywki białkowej (można zastąpić mlekiem w proszku) 3 łyżki kakao(...)zmiksować). Dodajemy kakao, cynamon, wanilię i mieszamy. Masa wyraźnie zgęstnieje. Przekładamy ją do małej prostokątnej foremki i wyrównujemy. Wkładamy do zamrażarki na 3 godziny. Wyjmujemy, kroimy na prostokąty. Gotowe krówki należy przechowywać w zamrażarce, ponieważ poza nią robią się miękkie, ale nadal pyszne! Wartości odżywcze: 507 kcal w całej porcji (33 kcal w jednej z 15 czekoladek
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 20 dkg krówek ciągliwych 20 dkg irysów 1 łyżka kopiasta masła 50 g ryżu preparowanego Sposób wykonania: Masło rozpuszczamy w małym garnku. Cukierki kruszymy na drobno. Wkładamy do garnka i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wsypujemy ryż i mieszamy łyżką z powstałą masą. Nabieramy kopiastą łyżkę i wykładamy na talerz, gdy chwilę przestygnie bierzemy w dłonie i kształtujemy
Przepisy kulinarne babci Antoninydłoni, który właśnie trzymasz i za chwilę rozwiniesz z papierka. Jaki jest? Cukierek. Właściwie nic wielkiego, a jednak... Potrafi przełamać lody. Wymalować najpiękniejszy uśmiech. Przywrócić nadzieję. Osłodzić najbardziej gorzkie chwile. Słodki cudotwórca. Jaki lubisz najbardziej? Twardy z płynnym nadzieniem, ciągnący jak krówka, czy miękki jak ptasie mleczko, owocowy czy czekoladowy? Karmelek. Wybieram karmelek. Nie, powinnam(...)Domowe karmelki to coś więcej niż gwiazdka z nieba - odległa i niedostępna. To marzenie, które się spełnia. Cudownie pachnie. Ciągnie jak trzeba. Rozpływa w ustach. I smakuje szczęściem. Cukierki. Dziecinne marzenie zjadane oczami przez szyby sklepowych wystaw. O kieszeniach pełnych słodyczy. O domowej fabryce cukierków. To nic, że nie jesteś już dzieckiem. Marzenia się nie starzeją. Nawet
KUCHARNIAsernik od święta ale i na co dzień. Na mniejsze i większe łasuchowanie. Mój tata zarządził już ten sernik na najbliższe Święta. A góra z orzechami…mmmmniam. Rozpuszczając krówki, przypomniało mi się robienie szyszek z ryżu dmuchanego – szyszek. O, takie wspomnienie dzieciństwa, chociaż może bardziej dla mnie okresu pierwszej pracy, bo w dzieciństwie u nas nie robiło(...)ciągutki. Te ciągutki przypominały do złudzenia w smaku popularne, niemieckie cukierki, które wtedy wchodziły na polski rynek. Oj… tak, ze smakami i zapachami mam dużo wspomnień Na spód możecie użyć dowolnych herbatników, lub herbatników wymieszanych z kakao, jeśli preferujecie jaśniejszy kolor spodu. Aha, poczytajcie skład krówek, bo niektóre krówki, koło krówek tylko leżały
Mieszam w GarnkuŚwięta… jest sernik. Podobnie i tym razem, ale dla odmiany sernik z dodatkiem mlecznej czekolady, uwieńczony polewą z białej i udekorowany czekoladowymi cukierkami Schoko-Bons w kaształcie jajeczek. Puszysty, kremowy i delikatny, bez wątpienia zasługuje na swoje miejsce na świątecznym stole. Składniki (forma o średnicy 25 cm): Sernik: 1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego 0,75 szklanki(...)budyniu czekoladowego, toffi, lub o smaku „krówki” 0,5 łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia szczypta soli Spód: 100-120 g herbatników 0,25 kostki (50 g) masła 1 łyżeczka kakao Polewa: 1,5 tabliczki (150 g) czekolady białej 3 łyżki mleka Dodatkowo: ok. 10 cukierków Schoko-Bons (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Herbatniki zblendować na mąkę, dodać
Fitsweet.meNastępnie przeszliśmy do strefy Borough Market, która w całości poświęcona jest słodkościom :) Podeszliśmy do stoiska z cukierkami z lukrecją - Brytyjczycy ją uwielbiają. Towarzysze naszej wycieczki z przyjemnością degustowali kolejne słodycze i kupowali paczuszki do domu. A ja tęskno patrzyłam na wspaniałe krówki na stoisku obok :) Mój apetyt na słodkie został na szczęście zaspokojony. Kolejnym przystankiem wycieczki był pobyt
Chilli Czosnek i Oliwapaznokci. Można je też na nowo napełnić słodyczami, będzie ozdabiać kuchenną półkę. Do kupienia tutaj : Krówki mordoklejki źródło: dawanda.pl W podobnym wiaderku możemy też kupić przepyszne Michałki z Hanki, które ucieszą każdego wielbiciela czekolady. Na wiaderku widnieje kultowy tekst "Chcesz cukierka idź do Gierka..." :) Możecie kupić je tutaj : Michałki w wiaderku źródło: dawanda.pl Coś dla wielbicieli ciepłej herbatki
two broke sisterskobiecy, delikatny. Ona lubi takie cukierkowe likiery. Robiłem z kukułek, z raczków, z wertersów, ice'ów i sam nie wiem co jeszcze. No i męczyła mnie Madzia o te krówki i męczyła. A ze mną jest tak, że jak mówię, że coś zrobię to zrobię. I nie trzeba mi co pół roku przypominać :) Zresztą wiecie jak to jest: nalewki(...)kajmakowej. Ten z cukierków ma nieco bardziej złożony smak, bo i kawę dodałem, i wanilię. Ale temu z masy kajmakowej (przepis będzie za kilka dni) też niczego nie brakuje, więc śmiało możecie zrobić oba i porównać smaki. Ten drugi jest bardziej dla leniuchów, nic właściwie nie trzeba w nim robić. A tutaj na rozpuszczanie krówek trzeba z pół
Marder&Marder Manufacturenaczynie z palnika. By krówki były kruche ucieraj masę kilka minut np. drewnianą pałką. Następnie gotową masę wylać na keksówkę (wymiary ok. 12x35) pokrytą folią spożywczą. Odłożyć do wystudzenia (ok. 1-2 godziny). By przyspieszyć ten czas można odłożyć do lodówki. Następnie pokroić na małe prostokąty. Można zawinąć w specjalne papierki do cukierków lub w pocięty na małe
Mania Wypiekaniakupowała nam krówki takie fajne, kruchutkie. Na samo wspomnienie uśmiecham się do siebie:) To były piękne czasy dzieciństwa. I właśnie w taką podróż do czasów dziecięcych wybrałam się właśnie dziś. A to za sprawą owego przepisu na te wspaniałe słodkości. Fakt, że dziś można kupić co się tylko komu podoba, ale nawet cukierek zrobiony własnoręcznie
Ciasteczkowy PotwórWłaśnie przeglądałam folder ze zdjęciami, i w oczy wpadły mi karmelki. Zapomniałam o nich niemal zupełnie, robiłam je bowiem na Boże Narodzenie (tak, tak, mam bałagan
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMacie ochotę na chwileczkę zapomnienia, na chwileczkę rozpusty? Jeśli tak to polecam upiec to ciasto. Wilgotne brownie z wypływającym karmelem to niezwykła przyjemność dla ciała i
Bernika - moj kulinarny pamietnikKrówki czekoladowe, wprawdzie to porządna dawka słodkości, ale czasem można sobie pozwolić ;) Krówki ani nie są do końca ciągnące, ani nie są kruche, są pół na pół. Gdy się je gryzie są kruche w buzi zaś zachowują się jak mordoklejki ;) Składniki na blaszkę/pojemnik 15x15 cm: 200 ml mleka skondensowanego (użyłam z tubki) 4 łyżki cukru(...)lodówki na 3-5 godzin lub na całą noc. 2. Na drugi dzień bądź po tych kilku godzinach, stężałą masę kroimy na niewielkie prostokąty, zawijamy w celofan, zawiązujemy jak cukierki i przechowujemy w lodówce. Smacznego
Gotowanie...to proste !gotowania. Królowo ozłocę Cię jak wymyślisz coś dla mnie, najlepiej ciągliwe i czekoladowe. Ale jak będzie samo ciągliwe to też będę wdzięczny............ Będę szczera, nie byłam zachwycona wyzwaniem. Nigdy krówek sama nie robiłam to raz, a dwa Pana nie interesują te tradycyjne domowe. I do tego jeszcze ta czekolada. Nic nie obiecywałam, a że lubię takie różne wyzwania, prośba(...)posypujemy i odstawiamy do stężenia, a tężeje dość szybko. Zimną kroimy nożem na wielkość jaka nam odpowiada. Ja na puszkę mleka dałam dwie i pół czekolady, cukierki były mocno ciągliwe, ale też wymagały trzymania w lodówce. Podejrzema że z większej ilości czekolady stracą na elastyczności, ale za to będą odporniejsze na temperaturę. A więc jak widać
Dieta moja pasjałyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 utrwalacz do bitej śmietany (opcjonalnie) Dodatkowo: masło orzechowe orzeszki ziemne kajmak kawa na poncz słodycze do dekoracji, u mnie batoniki Snickers, krówki i batoniki Twix Biszkopt pieczemy według przepisu . Moje piekłam w 2 foremkach o średnicy 18 cm. W zależności od tego czy pieczecie biszkopt w 1 czy 2 foremkach ciasta będzie(...)zamrażarki do schłodzenia. Nakładamy kolejną warstwę kremu na boki tortu. Na wierzch tortu nakładamy kajmak (można rozrobić do z wodą, żeby miał nieco rzadszą konsystencję). Wierzch dekorujemy botonikami i cukierkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy