rozpuszczą, a następnie pozostawiamy na kilka minut, by drożdże się podniosły. Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wlewamy rozpuszczony (letni lub zimny) tłuszcz, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy razem przy pomocy drewnianej łyżki lub widelca. Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy na chwilę. Miękkie masło(...)ucieramy widelcem na jednolitą masę, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Jeszcze raz mieszamy, po czym stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto drożdżowe przekładamy do małej lub średniej blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Wierzch ciasta możemy posypać płatkami migdałowymi (można, ale nie trzeba :), a następnie pokrywamy kruszonką. Gotowe ciasto pozostawiamy na około 15 minut, by się lekko poruszyło, po czym
Smakowy Rajwsypujemy do misy, dodajemy żółtka i pokrojony w kostkę tłuszcz. Całość zarabiamy ręcznie na jednolitą masę. Ciastem wykładamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34 cm), wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej brązowym pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy równomiernie. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty
Smakowy Rajpudru 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki soku z pomarańczy 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy lukier(...)proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut. Po przestudzeniu i wyjęciu z foremki polewamy babkę lukrem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeillettes z gęsiej piersi z dodatkiem macierzanki i pomarańczy to przepyszne smarowidło, idealne do pieczywa , zwłaszcza tego domowego pieczonego na zakwasie. Rillettes jest przygotowane tylko z tłuszczu gęsiego i powinno być przechowywane w lodówce. W temperaturze pokojowej zaczyna się topić, po schłodzeniu ponownie stężeje. Czas przygotowania: 20 minut + duszenie mięsa + chłodzenie Składniki: Pierś gęsi(...)kością (ok. 1 kg), 400 g tłuszczu gęsiego, 4 plastry prosciutto , skórka otarta z pomarańczy, 100 ml soku z pomarańczy, kilka gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku), sól i pieprz do smaku. Marynata: 3 ząbki czosnku w plasterkach, łyżka posiekanej macierzanki, 2 łyżki soli morskiej, 2 łyżki brązowego cukru. 100 ml soku z pomarańczy. Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty, natrzeć
SzczyptaSmaQlekkie ciasto biszkoptowe. Galaretkowiec SKŁADNIKI: CIASTO jajka - 6 szt mąka - 1 szkl cukier - 1 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka olej - 1 łyżeczka ocet - 1 łyżeczka sól- szczypta tłuszcz do formy PIANKA 2 opak śmietanki śnieżka 2 opak- galaretki truskawkowej 400 ml zimnego mleka 0,5 l wrzącej wody DODATKOWO galaretka zielona - 2 opak galaretka truskawkowa - 1 opak(...)dodając po trochu cukru. Gdy piana jest sztywna, dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet, dalej ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach ( 25x 36 cm ), wylać ciasto, włożyć do piekarnika, piec około 30 minut w 175 stop. Upieczony biszkopt ostudzić, przekroić. PIANKA Każdą galaretkę rozmieszać oddzielnie w szklance gotowanej
Kuchnia Danusijest ciepłe, dużo traci na smaku) . CRON-O-Meter to ciekawe narzędzie on-line, które liczy spożyte kalorie, sprawdza, czy dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią ilość węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i minerałów. Program prosty w obsłudze i bardzo intuicyjny. Źródło grafiki: http://www.110pounds.com/?p=28265 Najpierw trzeba ustawić wagę, wzrost, cel prowadzenia dziennika żywieniowego (np. utrzymanie wagi, zrzucenie(...)kilku kilogramów, itp.) oraz typ diety (np. strefowa, paleo, można też ustawić własną wybierając „custom” i wpisując proporcje spożywanych białek, węglowodanów i tłuszczów; zalecanym standardem dla dorosłego człowieka są odpowiednio: 10-15%, 55-65% i 25-30%). Język programu to angielski. Można również ustawić francuski. Świetna okazja do przypomnienia lub poszerzenia słownictwa dotyczącego jedzenia. Jeszcze ważna uwaga: ustawiając w „Profile
Qlinarnie i Qlinarniefont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz majeranek, zioła prowansalskie bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia (masło lub olej) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)płatków podsmażone warzywa, jajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Wychodzi 5-6 sztuk. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i surówką. Szalone nożyczki w reż. Marcina Sławińskiego Niekontrolowane wybuchy śmiechu aktorów i widzów, cięte riposty i zawrotne
Qlinarnie i Qlinarniespolszczone tortille są z chrupiące i pyszne, ponieważ są z dodatkiem smalczyku roślinnego. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoja smaczną wszechstronnością zastosowania - może zastępować tłuszcz w wielu potrawach, gdzie do tej pory używana była oliwa, margaryna lub tradycyjny smalec. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem(...)równych części, uformować kulki w dłoniach. Każdą z kulek rozwałkować wałkiem na bardzo cienkie ciasto o grubości ok. 1 mm. Placki smażymy na sucho bez dodatku tłuszczu, na dużej patelni (ok 30-32 cm średnicy), z każdej strony po ok. 1 minucie, tak aby na tortilli pojawiły się brązowe pęcherzyki. Po usmażeniu tortille smarujemy cienko smalczykiem roślinnym, który
Jadło i czytadłopyszne. Polecam ! Składniki: 500 g mieszanego mielonego mięsa 1 jajko 1 cebula 1 sucha bułka mleko do namoczenia bułki 1/2 szklanki orzechów włoskich bułka tarta do obtoczenia kotletów tłuszcz do smażenia sól, pieprz Wykonanie: mięso wymieszać z posiekaną cebulą i namoczoną wcześniej(...)odciśniętą czerstwą bułką posiekać orzechy włoskie mięso wymieszać z jajkiem, solą , pieprzem i posiekanymi orzechami. Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiano ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pszennej 3/4 kostki masła 1 całe jajko szczypta soli oraz : 300 g wędzonego łososia mały słoiczek kaparów sos holenderski przepis tu tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać na stolnicę lub na stół czy blat kuchenny. Zrobić dołek, wbić jajko,dodać(...)pokrojone w małe części masło. Wszystko razem wyrobić, można dodać łyżkę wody. Zrobić kulkę i schować ją w foli do lodówki na 30 min. Po tym czasie wysmarować formę tłuszczem, ciasto rozwałkować pamiętając wcześniej o posypaniu mąką stolnicy i na wałku przenieść do formy. Wylepić dokładnie dno i brzegi. Proszę się nie przejmować jak się porwie na kawałki, można posklejać
pieprzny smaczekkremowy serek typu Philadelphia)* -w temperaturze pokojowej 2 op. budyniu waniliowego w proszku (na 0,5 litra mleka każdy) 70 g cukru 4 jajka (dałam 5) w temperaturze pokojowej tłuszcz do formy * czyli może być: serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy z Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla… Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)wyjęciu 2/3 ciasta rozwałkować (moje było dość klejące, więc starałam się rozwałkować je między dwoma kawałkami folii lekko podsypane mąką) na okrąg większy od średnicy tortownicy. Tortownicę wysmarować tłuszczem (u mnie olej) i wylepić ciastem spód i dość wysoko brzegi. W oryginalny przepisie od razu wylewamy na spód masę serową i pieczemy… ja jednak najpierw podpiekłam spód
UgotujmyTo.plSernik kakaowy z rosą SKŁADNIKI: CIASTO: margaryna - 3/4 kostki żółtka -3 szt cukier - 0,5 szkl cukier waniliowy - 1 opakowanie mąka - 2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA SEROWA: kakao- 2 łyżki 3 jajka + 1 żółtko cukier - 3/4 szkl ser trzykrotnie mielony - 4 kostki budyń śmietankowy - 1 opakowanie sok z 1 cytryny olej(...)proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać. Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem Ciastem wyłożyć spód i boki blachy. MASA SEROWA Do miski wyłożyć zmielony ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko. Następnie wybić jajka, dodać cukier
Kuchnia Danusiminut. 8. Nagrzewamy tłuszcz do temperatury 175 stopni. Wrzucamy pączki na gorącu olej, z obu stron. Po usmażeniu przekładamy pączki na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 9. Następnie nadziewamy pączki. Według tego przepisu 16 pączków zrobiłam z dżemem jagodowym i 16 pączków z marmoladą z róży. Każdy pączek posypujemy cukrem pudrem. Pączki wyszły cudowne, zniknęły w szybkim tempie
Serce zamknięte w formie pysznościstosując się do ogólnych zasad diety, to już co innego, prawda? Dieta ta polega na rzeczach (można by rzec) oczywistych - należy jeść 5-6 małych posiłków dziennie, ograniczyć tłuszcze, usunąć z diety żółtka jaj, mocne trunki (również mocną herbatę i kawę) i duże ilości cukru. Posiłki należy spożywać na ciepło (w temperaturze około 40 st.), ograniczyć smażenie do minimum(...)oszukujmy się, czasem każdemu z nas przyda się przerwa od tłustych i kalorycznych tortów. Dziś prezentuję Wam ciasto z jabłkami czyli klasyk nad klasykiem, bez żółtek, złego tłuszczu i dużej ilości cukru. Składniki: 5 białek 70 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka proszku do pieczenia 70 g maki kukurydzianej łyżka mąki ziemniaczanej -jabłko łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mleka szczypta
Słodkie Przyjemnościtych panierowanych. Podobnie z krokietami - zróbmy panierkę z płatków owsianych i upieczmy je w piekarniku. Nie zabielajmy barszczu – śmietana to zbędne kalorie i tłuszcze nasycone. Nie przesadzajmy z ilością uszek do zupy – trzy, cztery to wystarczająca ilość Pamiętajmy, że na stole mamy aż 12 potraw, dlatego nakładajmy(...)spróbować wszystkiego Możemy zrobić pełnoziarnistą wersję pierogów , z ciemnej mąki zamiast białej – będzie o wiele zdrowiej, a przy tym bardzo smacznie. Unikajmy polewania pierogów tłuszczem i skwarkami. Nie zasiadajmy do stołu z pustym żołądkiem – pół godziny przed kolacją zjedzmy coś lekkiego. Dzięki temu ograniczymy pochłanianie kalorii w trakcie wieczerzy
Powiedz dietom nie