Rozpływające się w ustach Tiramisu o aksamitnym i pełnym słodyczy smaku, to znakomity deser przełożony biszkoptami nasączonymi kawą oraz delikatym kremem z serka mascarpone i posypany kako. To znakomita kompozycja smaków, przysmak który błyskawicznie znika z talerza. składniki na formę 24 x 26 cm 750 g serka mascarpone 4 żółtka 3 – 4 łyżki cukru pudru 350 g podłużnych(...)rozprowadzamy jedną część kremu i całość posypujemy cienką warstwą kakao. Nastepnie w kawie namaczamy drugą połowę biszkoptów i układamy je na wierzchu ciasta. Na biszkoptach dokładnie rozsmarowujemy resztę kremu. Tiramisu wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao. Artykuł Tiramisu + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaTiramisu to jeden z naszych ulubionych deserów. Jeżeli i Wy macie ochotę przygotować taki dla siebie lub Waszych przyjaciół to proponujemy naszą wersję bezglutenową tiramisu z delikatnymi biszkopcikami :) Składniki na bezglutenowe tiramisu: Biszkoptowe języczki: – 105g białka jajka (3 jaja) – 65g cukru kryształ – 55g żółtka jaj (2-3 jajka) – 20g cukru kryształ
Kuchenne Wariacjedzisiejszym przepisem łączy się ciekawa i dość zabawna historia, którą chętnie się z Wami podzielę. :) Tiramisu kocham od kiedy pamiętam, czyli ... Nie pamiętam od kiedy ... Było to już tak dawno temu! Bo jak go nie kochać jako namiętny kawosz??? Nie ma takiej opcji! :) Swojego czasu mieszkałam nad naszym pięknym, polskim morzem. Stamtąd też pochodzi moje wspomnienie związane z tym deserem(...)chyba z 50 jaj, puszysty i wysoki jednocześnie, idealnie mokry, dosłownie rozpływał się w ustach! :)), którego przyznam szczerze - do dziś nie udało mi się jeszcze powtórzyć, drugim zaś wyśmienite tiramisu, dla odmiany - zupełnie bez jajek. :) Ileż musiałam naprosić się o przepis, tylko licho wie ... Zawsze zbywała mnie w ten sam sposób: że to rodzinny przepis, sekretna receptura i takie
Garniec MagalieMangomisu czyli mango tiramisu – przepyszny deser z lekkim, puszystym kremem, biszkoptami nasączonymi w soku pomarańczowym i alkoholu. Do tego pyszne, aromatyczne mango, pychota! Deser orzeźwiający, delikatnie waniliowy, dla mnie wspaniały. Ładnie się prezentuje i wygląda jak ciasto. Do jego przygotowania proszę użyć dojrzałych owoców. Bardzo polecam… Inspiracja ze strony delicious.com. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mangomisu czyli mango tiramisu Składniki: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kropla pasty waniliowej 130ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau lub innego) sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy około 240g okrągłych biszkoptów 2 dojrzałe mango obrane ze skórki i pokrojone na plasterki Wierzch
Mała CukierenkaPrzepis prosto ze słonecznej Italii, od mojego przyjaciela Giovanniego. Zawsze zastanawiałam się jak to możliwe, że tiramisu może być takie puchate i zwarte, a przy tym bez ani kropli żelatyny. Wszystko się wyjaśniło, jak mój przepis został powiększony o jeden istotny dodatek - śmietanę kremówkę. Takie tiramisu jest po prostu obłędne. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g(...)Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, posypujemy obficie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym kremem i posypujemy kakao. Tiramisu wkładamy do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. *Białka możemy wsadzić do plastikowego pojemniczka i zamrozić, rozmrożone w temperaturze pokojowej idealnie nadadzą się na pianę do ciasta
Gotowanie i blogowanieTiramisu chyba nie muszę nikomu przedstawiać. Ten pyszny deser doczekał się wielu odmian i wariacji, a ja dziś chciałabym pokazać Wam odchudzoną i zarazem łatwiejszą wersję. Taką, którą można od czasu do czasu zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Ze względu na składy rzadko używam sklepowych gotowców. W związku z tym biszkopt, czyli serce tiramisu, postanowiłam przygotować od zera. Nie jest(...)kolejny nasączony biszkopt. Posmaruj cienką warstwą serka, posyp (najlepiej przez małe sitko) niewielką ilością kakao, ułóż przekrojone truskawki. 4. Włóż do lodówki na kilka godzin. Smacznego! 100 g tortu tiramisu to średnio 335 kcal, natomiast 100 g mojej wersji to 140 kcal. Energia (1 porcja, czyli 216 g) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 307 kcal
Powiedz dietom niesernik ten nie miał konsystencji "śmietankowej lub mlecznej galarety", tylko był bardziej sernikowy, znaczy serowy. :) Podałam jej przepis bazowy z mojego (zdecydowanie ulubionego) do tej pory sernika Tiramisu. Czekam na efekty jej pracy myślę jednak, że będzie nim zachwycona. Oczywiście nie mogło być inaczej, poczyniłam i ja swój ukochany serniczek. :) Jak wspomniałam powyżej "bazę" do sernika możecie wykorzystać(...)cukru pudru Składniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Składniki (do Tiramisu): 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu 1/3 szklanki rumu lub amaretto 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej) dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao Wykonanie: Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia
Garniec MagaliePrzez długi czas szukałam ciasta, które zrobię na sylwestra i które będę z ochotą zajadać. W końcu trafiłam na to tiramisu – a czemu nie? Niby mój żarłok nie przepada za kawą, ale co tam, to ciasto ma być dla mnie ;) Ostatecznie zrobiłam je z podwójnej porcji (wyszły dwie duże keksówki)… i sama prawie nic nie zjadłam, tak szybko się rozeszło(...)smakowało WSZYSTKIM! Nawet mojemu anty-kawoszowi, dla którego to ‘tyraj-misiu’ okazało się kawowym objawieniem ;) Aha, i mam zamówienia na to tiramisu na następne pół roku na wszystkie możliwe okazje. To chyba o czymś świadczy :D Składniki: 4 żółtka Słodzidło (u mnie z braku innego – ok. 300g fruktozy, ale może być każdy inny – do smaku) 1/3 szklanki pełnotłustego
Jak gotować i nie zwariowaćprawie po drodze. Pewnie wiecie, że już drugi tydzień walczymy z remontem kuchni i mam dostęp tylko do lodówki, mikrofali i miksera, ale to w zupełności wystarczyło, by przyrządzić tiramisu. Mi oprócz pizzy, makaronów i pomidorów ten właśnie deser najbardziej kojarzy się z Italią. Przyznam się, że to mój pierwszy raz. Owszem za czasów studenckich zdarzało mi się kupić gotowca(...)Składniki: 500 g serka mascarpone 3 jaja 3 łyżki cukru ok 1 szklanki mocnej kawy 50 ml amaretto ok 200 g. podłużnych biszkoptów (u mnie lidlowe biszkopty do tiramisu, których muszę sobie zrobić zapas, póki jeszcze są dostępne) kakao do oprószenia Parzymy kawę i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy
Cynamonowe szczęścietylko przeczytałam, że w projekcie „Palcem po mapie” będą Włochy to od razu pomyślałam o tiramisu Bardzo lubię ten deser choć nie często go robię. Przepis dostałam kiedyś od znajomego który zrobił go na kolację ze znajomymi której tematem była kuchnia włoska. Składniki: - 1 opakowania biszkoptów (kocie języczki) - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - kawa(...)kakao do posypania wierzchu Najpierw zaparzamy kawę. Ja wzięłam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej na pół szklanki wody. Jeżeli ktoś lubi bardziej kawowe tiramisu to może wziąć kawę parzoną. Jeżeli używamy kawy parzonej to lejemy bez fusów. Często do kawy dodaje się amaretto bądź calue dla podkreślenia smaku. Teraz zabieramy się za masę. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę
Kuchenne Wariacjesłabość do kuchennych gadżetów, a foremka do czekoladowych łyżeczek to jeden z moich ostatnich nabytków. Po dodatkach pora na deser właściwy. Jeden z najbardziej popularnych. Znane chyba wszystkim tiramisu . Jadłam go niezliczoną ilość razy, w wielu wersjach i w wielu miejscach i niemal za każdym razem był wyśmienity. Robiąc go w domu zawsze zamieniam Amaretto, którego, podobnie(...)deser staje się bardziej indywidualny, a dodatek czekoladowych łyżeczek ma swoje uzasadnienie. To dobry sposób zwłaszcza jeśli szykujecie deser dla gości - przygotowany wcześniej nie wymaga krojenia, które w przypadku tiramisu nie zawsze udaje się modelowo. Ale deser w pucharkach to nic nowego! W przeciwieństwie do masy! Ubijając mascarpone zrezygnowałam z żółtek i cukru na rzecz kilku łyżek masy krówkowej
KUCHARNIAPrzepis na sernik na zimno tiramisu Kontynuuje serie z sernikami na zimno w roli głównej. Dzisiaj chyba najsmaczniejszy dla mnie, bo na bazie deseru tiramisu. Do przepisu wykorzystałem zwykłe pudełko po chusteczkach higienicznych z rosmana. Chciałem pokazać jak prosto można zastąpić metalową foremkę zwykłym kartonem. Oczywiście jak ktoś ma foremkę do keksów to można ją użyć zamiast bawić się(...)delikatnie można otworzyć pudełko, ściągnąć papier i obrócić ciasto biszkoptami do dołu. na koniec posypać górę ciasta kakaem i jest gotowe do jedzenia. Smacznego. The post Sernik na zimno tiramisu appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnykilku osób czytałam, że spośród torebkowych deserów Winiary najlepsze jest Tiramisu. Przyznam, że nie chciało mi się wierzyć, że tak może być. Ale skoro się zobowiązałam to postanowiłam wypróbować wszystko. Więc pewnego pięknego dnia przyszedł czas także na tiramisu. W skrócie? Całkiem niezłe, dość słodkie, ale dobre. Nawet tata zjadł! Składniki: 250 ml śmietanki 30% opakowanie okrągłych biszkoptów(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml gorącej wody opakowanie "Pomysłu na...Tiramisu z sosem o smaku amaretto" Wykonanie: Zawartość większej saszetki wymieszać z 250 ml schłodzonej śmietanki, następnie wymieszać mikserem na szybkich obrotach przez ok 3 minut. Odstawić do schłodzenia do lodówki. W tym czasie przygotować sos. Sos: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zawartość mniejszej torebki wymieszać ze 150 ml gorącej
Pasja SmakuJaki deser skutecznie ochłodzi w upalne dni? Dla mnie odpowiedź jest jedna: tiramisu! Nie tylko ochłodzi ale i doda energii, bo przecież “tira su”- dosłownie podnosi do góry. Uwielbiam ten włoski smakołyk pod każdą postacią: tradycyjnego deseru z biszkoptów, kawy i mascarpone, kawiarnianych drobnych ciasteczek czy lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu . Jakiś czas temu miałam(...)okazj ę przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone i obficie nasączone likierem i kawą) wyszły bajeczne, chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pomysł na podanie tego tiramisu jak i przepis na krem znalazłam tutaj , a na babeczki tutaj . Bardzo polecam. Cupcakes al tiramisu Składniki na 13 cupcakes: 150 g mąki pszennej 50 g mąki
Mia Cucina SofietaWspaniały letni tort z frużeliną ze świeżych borówek i pysznym kremem tiramisu! :) Wilgotny, lekki, minimalistycznie udekorowany ( ostatnio preferuję torty w stylu naked cake ). Nie jest trudny w wykonaniu i myślę, że poradzą sobie z nim nawet ci, którzy nie mają wielkiego doświadczenia w pieczeniu. Zamiast borówki amerykańskiej polecam wykorzystać oczywiście leśne jagody, które są bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku(...)ziemniaczanej Frużelina borówkowa : 400 g borówki amerykańskiej 30 g cukru lub więcej, do smaku 4 łyżeczki soku z cytryny 4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody Krem tiramisu : 4 żółtka z dużych jajek ( w przypadku małych żółtek można dać nawet 6 ) 80 g cukru pudru 10 g cukru wanilinowego 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
Opowieści z piekarnika