tarta - 42848 przepisów (strona:93/2857)

Marchewka z bułką tartą 95

masła 3-4 łyżki bułki tartej sól cukier Obraną marchewkę kroimy na około 5 cm słupki. Przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i płaskiej łyżeczki cukru. Gotujemy do miękkości (u mnie przez około 6-8 minut). W międzyczasie w rondelku lub garnuszku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Następnie wsypujemy bułkę tartą i prażymy całość(...)małym ogniu aż do momentu gdy bułka uzyska złoto-brązową barwę (można też najpierw wsypać na rozgrzany rondelek bułkę tartą, zrumienić ją lekko i dopiero dodać masło). Podgotowaną marchewkę odcedzamy. Dodajemy do niej 1 dużą łyżkę masła i potrząsamy garnkiem tak, by całe masło roztopiło się i pokryło każdy kawałek marchewki. Na koniec dodajemy zrumienioną bułkę tartą

Smaki Na Talerzu
TARTA TATIN Z BRZOSKWINIAMI I KREMEM JOGURTOWYM 110

Tarta tatin to odwrócona francuska tarta, w wersji klasycznej jest podawana z jabłkami, ja proponuję Wam letnią wersję tarty tatin, z brzoskwiniami, zapewniam, ze jest pyszna i delikatna. A podana z  kremem jogurtowym to sama rozkosz. To idealna propozycja lekkiego deseru na letnie przyjęcie w ogrodzie. Czas przygotowania : 30 min Porcja(...)około 15 minut, aż wierzch ciasta się zrumieni. Wyjmij upieczone ciasto, i odklej je od formy przy pomocy noża, a następnie połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i, odwróć jednym ruchem formę do góry dnem, tak, aby na wierzchu znajdowały się brzoskwinie. Podawaj tartę najlepiej jeszcze ciepłą (lekko przestudzoną) z kremem jogurtowym, możesz wyłożyć

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Wytrawna tarta warzywna 101

słodko np.  z jabłkami . Tarta wytrawna to bardzo dobry pomysł na obiad lub kolację. Wystarczy przygotować surówkę i posiłek gotowy. Moja dzisiejsza propozycja to tarta z dużą ilością warzyw.  Składniki: ciasto 100 g masła, 180 g mąki, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli. farsz mrożona mieszanka warzywna (warzywa na patelnię)-około(...)minut  do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W międzyczasie przesmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę i mrożone warzywa. Przygotować zalewę - wymieszać jajka ze śmietaną, tartym żółtym serem i przyprawami. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie przesmażone warzywa, zalać gotową masą i włożyć do piekarnika na kolejne 30-40 minut (aż wierzch lekko zbrązowieje). Smacznego

Moja kraina smaków
Tarta Raffaello bez pieczenia 121

czekolada się całkowicie rozpuści. Uważamy aby się nie zagotowało.Odstawiamy i studzimy.  Masło roztopić i dodajemy do pokruszonych krakersów. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do tarty. Bardzo starannie dociskamy.Włożyć do lodówki. Nadzienie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie ciągle miksując  wlewamy wolno rozpuszczoną czekoladę. Do tak przygotowanej masy wsypujemy wiórki(...)kokosowe, płatki migdałów oraz  pokruszone wafelki dokładnie mieszamy. Przygotowany wcześniej spód tarty smarujemy dżemem, wykładamy masę raffaello i wyrównujemy, część masy  (ok.3 łyżki )odkładamy do zrobienia kuleczek. Wierzch tarty posypujemy wiórkami kokosowymi. Z odłożonej masy formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych, układamy na tarcie do dekoracji. Całość przekładamy

Andzia Pichci
Tarta z rabarbarem i kremem 112

rabarbaru. Tarta na kruchym cieście w połączeniu z łagodnym kremem, karmelizowanym rabarbarem, to po prostu niebo w gębie. Robi się ją naprawdę prosto i sprawnie. Musicie wypróbować. Tarta z rabarbarem i kremem - przepis: Ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie(...)jajka 3 łyżki cukru 200 g kwaśnej śmietany 1,5 łyżki mąki pszennej 200 g rabarbaru 1 łyżka cukru do posypania ciasta Jak zrobić tartę z rabarbarem i kremem?  Rozpoczynamy od zrobienia ciasta kruchego. Do misy wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, dodajemy masło i ucieramy rękoma na kruszonkę. Dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby się

Kuchnia Łukasza
Flammkuchen (tarte flambee) 145

tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku ciętego w drobne słupki i śmietany. Napotkać można też flammekueche z różnymi dodatkami, jak tarty emmentaler, biały ser, ślimaki, czy inne, bardziej egzotyczne dodatki, ograniczone jedynie wyobraźnią kucharza. Nazwa flammekueche oznacza "pieczona w ogniu"; jest to związane z faktem, iż podczas pieczenia(...)piecu, płomienie dochodziły do brzegów tarty pozłacając je. Flammekueche to typowo wiejskie danie. Tradycja jej przyrządzania pochodzi z rodzin, które miały w zwyczaju co tydzień same piec chleb. Tarta ta spełniała dość specyficzną funkcję – przygotowując ją jednocześnie sprawdzano temperaturę pieca, który po rozpaleniu ognia był zbyt gorący, by przystąpić do delikatnej czynności, jaką było pieczenie chleba

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta Warzywno Serowa Na Cieście Twarogowym 128

dodatku mięsa, na bardzo smacznym twarogowym cieście :) Składniki na jedną tartę Ciasto: 150 g masła 150 g twarogu chudego lub półtłustego 150 g mąki pszennej typ 650 sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra. Nadzienie: około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.) około 120 g  tartego sera lub mieszanki serów (ja użyłam gouda, ementaler i mozzarelle(...)Następnie wykładamy na podpieczony spód tarty, równomiernie obsypujemy startymi serami i obsypujemy przyprawami. Pieczemy w 180-190 stop przez 20-25 minut. *Zdjęcia są z dwóch tart gdzie jedna jest bladsza, a ostatnia dość mocno mi się przypiekła pod moja nieuwagę, ale i tak zjedliśmy taką chrupiącą

Gotowanie...to proste !
ROŚLINNA TARTA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, CUKINIĄ I FETĄ 100

Tarty są fajne bo można dodać składniki, które lubimy aby stworzyć coś wyjątkowego. Przygotowanie ciasta do tarty jest wbrew pozorom łatwe więc poradzi sobie każdy  nim. Ciasto do tarty jest kruche z nutą przyprawy do sałatki greckiej. Mój farsz to pomidorki koktajlowe ułożone z całości z dodatkiem cukinii oraz ostrzejszej czerwonej cebuli. Odrobina(...)fety nadaje tarcie słonego posmaku. Do ciasta użyłam posiekanego szczypiorku a do farszu Vegeta Natur do sałatki greckiej . Mieszanka powstała z naturalnych składników. Idealnie wpasowała się w to danie nadając jej śródziemnomorskiego charakteru. Składniki: CIASTO KRUCHE 250 g mąki 1 łyżeczka posikanego koperku 1 jajko 120g masła 2 łyżki wody szczypta soli FARSZ: 2 małe cukinie 200 g pomidorków

Kuchnia w oparach
Tarta z kurczakiem 120

była smaczna? W tym przepisie odpowiem na te pytania! Tarta z warzywami i kurczakiem smakuje doskonale, ale tylko pod dwoma warunkami, oczywiście. Jeżeli połączymy przepyszny farsz do tarty plus doskonałe kruche ciasto - nie ma opcji - powstanie przepyszne danie, które zjecie ze smakiem. Tarta z kurczakiem to bardzo kruche ciasto i delikatne wnętrze, gdzie kawałki(...)Gorący beszamel łączymy z kurczakiem, serem, groszkiem i marchewką. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na schłodzone kruche ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Gotową tartę podajemy na przykład z natką pietruszki i pomidorkami. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Maślano- piernikowa tarta z jabłkami i porzeczkami 142

Maślano- piernikowa tarta z jabłkami i porzeczkami D elikatna i aromatyczna tarta z ciasta kruchego z dodatkiem pierników wypełniona przepysznym nadzieniem z jabłek i porzeczek. Słodko-kwaśna, pachnąca przyprawami korzennymi- idealna na świąteczny stół. Zamiast porzeczek można użyć żurawiny. Składniki na formę o średnicy 25 cm 230 gramów mąki pszennej 70 gramów pierników Katarzynek, zmielonych(...)Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 45 – 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Tartę kroić dopiero po wystudzeniu. Soki, które w trakcie pieczenia wypłyną z owoców, w trakcie stygnięcia zwiążą się i wchłoną. Wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Maślano- piernikowa tarta z jabłkami i porzeczkami pochodzi z serwisu Olalacooking.com

olalacooking
Serowa tarta z czekośliwką i piernikami 228

Krucha tarta wypełniona sernikiem pieczonym razem z aromatycznymi i nadziewanymi piernikami. Wierzch wieńczy polewa ze śliwek i czekolady. KRUCHA TARTA: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli NADZIENIE SEROWE: 400 g twarogu mielonego 1/4 szklanki cukru 1 łyżka(...)piekarnika, rozsmarować na dnie 3 -4 łyżki czekośliwki. Ułożyć pierniki i zalać masą serową. Wyrównać i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok 30 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Czekośliwkę delikatnie podgrzać i rozsmarować po wierzchu tarty. Udekorować piernikami i świeżymi śliwkami (opcjonalnie). Schłodzić w lodówce. Smacznego :) # APPETYTNAKOPERNIKA Przepis bierze udział w konkursie

https:KKuchniaMniam
KRUCHA TRTA Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 114

już nieraz tu wspominałam , że je uwielbiam , bez względu na to z czym są.  Tym razem zapraszam na tartę na gotowym cieście kruchym ( można kupić w każdym markecie typu Lidl, Biedronka itd).Moja tarta dziś jest z kurczakiem i cukinią w serowo-jogurtowym sosie. Polecam robi się ją w miarę szybko a smakuje rewelacyjnie(...)ciasto rozkładam na papierze do pieczenia. Przekładamy na blachę piekarnikową lub formę do tarty. Ciasto smaruję sosem. Na ciasto przekładam warzywa, kurczaka. Na wierzch posypujemy serem tartym. Piekę w 200 stopniach przez

Gotowanie Patki
Tarta ze szparagami, boczkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. 173

szparagami i boczkiem została wzbogacona smakowo poprzez dodatek pasty z czosnku niedźwiedziego . Pasta nadała tarcie również ciekawy zielony kolor.  Zielone szparagi i wędzony boczek to składniki, które stanowią bardzo zgrany i smaczny duet. Dziś poszłam na łatwiznę i na spód tarty wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, które doskonale się sprawdziło. Tartę ze szparagami, boczkiem i pastą(...)cukru. Odcedzić, przelać na sicie zimną wodą. Odciąć główki szparagów, a ogonki pokroić na niewielkie kawałki. Boczek pokroić w niewielką kostkę, krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Formę do tarty posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem.  Ciasto delikatnie ponakłuwać widelcem, ale niezbyt mocno. Nałożyć na ciasto pokrojone szparagi i wystudzony boczek. Maślankę wymieszać z jajkami, dodać sól i pastę

Codziennik Kuchenny
Tarta ze szparagami 125

Odłożyć przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, na około pół godziny, aby podrosło. Po tym czasie ciasto po raz kolejny rozwałkować, wykrawać o średnicy większej niż średnicy formy do mini tarty. Wykładać ciastem formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułka tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło(...)wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minut od zagotowania. Szparagi wyjąć, pokroić, ułożyć na podpieczonych tartach. Polać beszamelem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. *porcja na 5 - 6 mini tart **szparagi mogą być białe, zielone lub jedne i drugie. Proporcje zależą

królestwo garów
Tarta ze śliwkami pod kruszonką. 208

też tu: Jak upiec smaczne ciasto bez cukru dla niemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową. i tu: Tarta z jogurtem greckim i truskawkami a’la sernik. Miękkie i zdrowe ciasto dla niemowlaka.   Tarta ze śliwkami i kruszonką Ciasto – składniki(...)foliowej i do lodówki na całą noc (minimum 3 godziny). Rozgrzać piekarnik do 200℃ góra dół. Śliwki wydrylować i pokroić na połówki. Ciasto rozdrobnić i wykleić nim formę na tartę o średnicy 26 cm, wyściełanej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć ciasto i wyłożyć na nie śliwki, tak żeby były skierowane

Krupeczki

Proponowane wyszukiwania