tarta - 42848 przepisów (strona:82/2857)

TARTA KARMELOWA WERTHER'S ORIGINAL 147

czasie, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy do tarty (średnica około 25 cm), wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Spód tarty nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 15-20 min., aż się zarumieni. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Masa: Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy masło(...)cukierków, cały czas intensywnie mieszając, aby cukierki nie przywarły do dna garnka. Chłodzimy w lodówce. Na końcu dokładnie mieszamy zimną masę z serkiem mascarpone i wylewamy na ostudzony spód tarty. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Polewa: Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Powstałą polewę wylewamy na zimną i stężałą masę karmelową. Orzechy włoskie

Kuchnia MagdaLeny
TARTA KARMELOWA WERTHER'S ORIGINAL 164

czasie, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy do tarty (średnica około 25 cm), wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Spód tarty nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 15-20 min., aż się zarumieni. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Masa: Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy masło(...)cukierków, cały czas intensywnie mieszając, aby cukierki nie przywarły do dna garnka. Chłodzimy w lodówce. Na końcu dokładnie mieszamy zimną masę z serkiem mascarpone i wylewamy na ostudzony spód tarty. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Polewa: Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Powstałą polewę wylewamy na zimną i stężałą masę karmelową. Orzechy włoskie

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą 174

smakowało. Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą   Drukuj Prep time 1 godzina Cook time 50 min Total time 1 godzina 50 min   Pełna smaków tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą na spodzie z kruchego ciasta z dodatkiem orzechów włoskich Author: Cooking for Emily Ingredients Ciasto: 200 g mąki ¼ łyżeczki soli(...)kolejne 5 minut, wyjąć. NA cieście rozłożyć kawałki dyni, cebulę i fetę. Jajka rozmieszać, dodać śmietanę, sól i pieprz -wymieszać. Zalać masą tartę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 30 minut. 3.5.3251 Artykuł Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą pochodzi z serwisu Cooking for Emily

Cooking for Emily
Krucha tarta z owocami bezą i kruszonką! 5 zasad idealnie kruchego ciasta. 186

inne składniki. To idealne połączenie słodkiego i kwaśnego, krucha i maślana kruszonka przenosi nas w smaki dzieciństwa. Idealna do kawy czy lemoniady w ciepły letni dzień. Podstawą dobrej tarty jest kruche ciasto, im bardziej kruche i aromatyczne tym lepiej. Owoce powinny być kwaskowate, wybierz takie jak: wiśnie, maliny, jeżyny, porzeczki, agrest czy jagody. Możesz je łączyć w dowolnych(...)ciasta nie dodawaj całych jaj, a tylko żółtka, nie wiem czy wiesz, ale ciasto kruche można przygotowywać też z żółtek ugotowanych na twardo  PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE do tarty: przepis na 2 średnie tarty (średnia tortownica) lub 1 bardzo dużą tortownicę - 200 g masła  - 400 do 420 g mąki (pszenna typ 500 lub krupczatka

SMYKWKUCHNI
Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście 154

Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką . Inspiracją do stworzenia tego deseru był austriacki Linzer Torte, czyli tarta z Linzu, charakteryzująca się kruchym, orzechowym spodem, nadzieniem malinowym i kratką z tego samego ciasta co spód. Początkowo to właśnie te ciasto chciałam przygotować, ale szkoda mi było zamieniać na dżem tak pięknych i jędrnych(...)Linzu). Dlatego zrezygnowałam z tego pomysłu. Postanowiłam, że upiekę coś innego. Zaczęłam od przygotowania ciasta kruchego z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Chciałam, aby mój spód był mocno orzechowy. Do tarty planowałam zużyć cały koszyczek malin, ale wiedziałam, że nie mogę wszystkich surowych owoców wrzucić na spód, dlatego część zmiksowałam i przetarłam przez sito (aby pozbyć się pestek), połączyłam

Moja Delicja
Tarta czekoladowa z truskawkami ( bez pieczenia ) 195

okrawków mieć nie musicie, możecie kupić ciastka biszkopty i pokruszyć je. Tartę taką przygotować możecie z dowolnymi owocami na wierzchu. Wkrótce sezon na maliny, jeżyny, borówki. Wybierajcie co lubicie. Możecie też mieszać różne owoce. Na pewno będzie smacznie. PRZEPIS NA  TARTĘ CZEKOLADOWĄ Z TRUSKAWKAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta(...)dobrze wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno i boki prostokątnej formy do tarty. 2. Śmietankę przelać do rondelka i podgrzać - do zagotowania. Czekoladę drobno połamać lub pokroić nożem. Kawałki czekolady przełożyć do wysokiego naczynia ( u mnie sprawdza się plastikowy dzbanek-miarka kuchenna

kolorowotorcikowo
Tarta z botwinką i serem feta 131

lodówce.   Taką tartę można podawać na ciepło lub jako zimną przekąskę, zabrać na piknik, spotkanie z przyjaciółmi albo lunch do pracy.   Składniki: Spód: 250 g mąki pszennej szczypta soli 175 g masła 60 ml zimnej wody Nadzienie: 100 g sera feta pęczek botwinki (buraczki, łodygi, liście) 2 ząbki czosnku 1 szalotka 20 g tartego parmezanu(...)ręcznie lub w robocie. Gdy będzie jednolite, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy przez około godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy i wkładamy do formy na tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą albo grochem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-10 minut

Smakowity Blog Kulinarny
tarta cytrynowa 146

szczyptę soli * zimna woda, tak ok. 2 łyżki * 2 łyżki cukru pudru Wszystko zagniotłam, owinęłam folią spożywczą i wsadziłam do lodówki na ok. 1 godzinkę. Wysmarowałam porządnie blachę do tarty masłem i wykleiłam rozwałkowanym ciastem. Piekłam ok 20 minut w 180 stopniach. Przed wsadzeniem do piekarnika, nakłułam ciasto widelcem. Dość ważne jest, żeby ciasto nie napuchło, nie wyrosło(...)Ubiłam białka z cukrem do białości i sztywności, na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną. Wylałam bezę na tartę i piekłam w 180 stopniach aż beza porządnie się zarumieniła. Pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 50 stopni, żeby jeszcze się podsuszyła. Zanim pokroiłam, tarta cytrynowa musiała ostygnąć. Środek po takim pieczeniu był dość płynny. Jednak później bez obaw

Pieprzyć z Fantazją
Pełnoziarnista tarta z cukinią, groszkiem i serem pleśniowym 175

Kolejna wersja tarty rustykalnej, to znaczy pieczonej bez formy. Poprzednia słodka wersja  tarty z jabłkami  wyszła tak dobra, że postanowiłam tym razem spróbować z wytrawną. I to był strzał w dziesiątkę. Ciasto lekko zmodyfikowałam, żeby smak pasował do warzywnego wypełnienia. Taki sposób wykonania tarty jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy(...)Wystarczy rozwałkować ciasto, położyć farsz i zawinąć boki. Nic prostszego :) Ciasto, na którym upiekłam tartę jest moją zdrową wersją ciasta kruchego. Nie używam w nim masła, a wychodzi naprawdę pyszne, idealnie kruche. Wyrobienie zajmuje kilka minut więc jest to bardzo prosty przepis.  PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CUKINIĄ, GROSZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Czas wykonania 20 minut plus

HealthyCreations
Rustykalna tarta z młodą kapustą i zmiana adresu bloga. 206

Rustykalna tarta z młodą kapustą, nazywana galette, to moja dzisiejsza propozycja na przepyszny obiad. Do zwyczajnych tart pieczonych w formach nie pałam wielką miłością, chociaż robiłam je wiele razy, ale tę pokochałam od razu. Za wygląd - bo jest naprawdę bardzo ładna z tymi zawijanymi brzegami, ale także za łatwość przygotowania, bo nie musimy podpiekać ciasta, i dopiero nakładać(...)już po przejściu, ale jeżeli macie mnie gdzieś np. na blogspocie w liście czytelniczej, to możecie mnie zgubić :/ Wpiszcie sobie już dziś nowy adres:  https://katarzynarzepecka.pl/  Rustykalna tarta z młodą kapustą, serem feta i pomidorkami.  Składniki na 2 tarty Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej (lub pszennej zwykłej, ale z orkiszową jest naprawdę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tarta różana 175

folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę różaną umieszcamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Forme wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C(...)pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut. Na podpieczoną tartę wylewamy masę różaną. Pieczemy do ścięcia się masy, ok. 10-15min w zależności od piekarnika. Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika. Schłodzone ciasto dekorujemy wg uznania. Smacznego! Tartę można z powodzeniem wykorzystać na Wielkanoc i udekorować jak mazurka. Artykuł Tarta różana pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 175

które można przygotować na obiad, kolację czy wieczór z przyjaciółmi. Może być ona przyrządzona na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim z przeróżnymi dodatkami, zalanymi masą śmietanowo-jajeczną.  Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów, nie trzeba z nich(...)rezygnować, bo suszone grzyby idealnie sprawdzą się jako nadzienie do tarty. Dodatkowo wodę, w której gotowały się grzyby można wykorzystać, np. do ugotowania zupy lub podlania gulaszu.  Mimo, że danie przyrządzone z kilku prostych składników, to w efekcie końcowym otrzymaliśmy wykwintny obiad lub kolację. Dzięki suszonym grzybom tarta wyszła bardzo aromatyczna i rewelacyjna w smaku

Kuchnia MagdaLeny
Tarta migdałowa z gruszkami 161

jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem   o średnicy 27 cm. Tarte nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2.  Gruszki obrać(...), ułożyć pokrojone gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi. 5.  Gotową tartę podawać posypaną cukrem pudrem

Szalona Kuchnia Eweliny
Mini tarty czekoladowe z solonym karmelem 265

pyszne mini tarty czekoladowe z solonym karmelem. Aromatyczne, mocno czekoladowe, ciekawe w smaku, na kruchym kakaowym cieście. Mnie bardzo smakowały, lubię połączenie słonego karmelu z czekoladą. Tarty możemy ozdobić owocami lub podać posypane tylko solą w płatkach. Deser proszę podawać w temperaturze pokojowej, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl(...)około 4-5 minut. 7. Gorący karmel rozlać do mini tart i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czekoladowy krem – ganache: 8. Do rondelka przełożyć wszystkie składniki na czekoladowy krem i podstawić na bardzo małym ogniu. Mieszać, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Gotowy krem wylać na mini tarty, odstawić na około 15 minut do przestygnięcia. Wierzch

Mała Cukierenka
Czekoladowa tarta z kremem z mango i owocami, bez pieczenia (Crostata con crema di mango e frutta fresca, senza cottura) 181

przepysznym kremem z mango i mascarpone. Smak tarty wzbogaciłam dodatkiem malin, borówek i kawałeczkami mango. Emma była zachwycona tart ą  i prosiła mnie o przygotowanie kolejnej  w najbliższym czasie.  Polecam serdecznie! SKŁADNIKI Tarta 250 g czekoladowych ciasteczek 100 g masło 1 łyżka gorzkiego kakao Krem z mango 500 g mascarpone 50 g cukru(...)zucchero a velo fino a ottenere un composto omogeneo e cremoso. Aggiungete il mango e amalgamate bene il tutto. Fate raffreddare la crema in frigorifero per circa 1 ora. Tartę dekorujemy kremem z mango oraz świeżymi owocami. **** Decorate la crostata con crema di mango e frutta fresca. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca