tarta - 42848 przepisów (strona:741/2857)

Uśmiech teściowej 193

pyszne :) Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 3 żółtka  2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 4 jabłka bułka tarta lub zblenderowane płatki kukurydziane Budyń: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Wykonanie: Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i  siekam z margaryną. Żółtka ucieram(...)jeszcze jedną łyżkę śmietany, dzielę na dwie części ( jedna nieco większa od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowuję i przekładam  na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Spód posypuję bułką tartą lub płatkami kukurydzianymi ( wolę płatki ).  Jabłka obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Ósemki jabłek układam na cieście, robiąc odstępy pomiędzy

Ciasteczkowy Potwór
Keks 122

łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy; 300-400 g bakalii (orzechy, migdały, suszone morele, żurawina, kandyzowane ananasy, itp.); tłuszcz i bułka tarta do formy; Wykonanie: Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym całym jajku i nadal ucierać ciasto na puszystą masę. Następnie dodać esencję waniliową(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do ciasta wsypać wszystkie bakalie i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksowej (dł. 30cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Keks piec w 180 st.C około 1 godzinę. Jeśli ciasto zarumieni się zbyt szybko, to należy w trakcie pieczenia nakryć jego wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową

In my kitchen
Piernik Dominy 154

jaja, 4 łyżki powideł śliwkowych, 3 łyżeczki kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 15 dag rodzynek, tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia Składniki polewy 3 łyżki wody, 6 łyżek cukru, 1/4margaryny, zapach migdałowy 2 łyżki kakao wiórki kokosowe lub migdały w płatkach do dekoracji Przygotowanie piernika(...)powoli chłodną rozpuszczoną margarynę miksujemy delikatnie mikserem na najniższych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Wsypujemy rodzynki mieszamy lekko. Tak przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C przez 1 godzinę Przygotowanie polewy Wszystkie składniki wsypać do niewielkiego garnka i gotować cały czas mieszając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krokiety ziemniaczane z brokułem i kurczakiem 344

marchewka 1 pierś kurczaka ok 500 g brokuła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 2 łyżki mąki dodatkowo  1 zbełtane jajko bułka tarta lub zmiksowane płatki owsiane Wszystkie produkty znajdziecie tutaj      Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy razem w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy(...)marchewką przepuszczamy przez praskę, dodajemy pokrojonego kurczaka, brokuły, czosnek, cebulę, mąkę i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe krokiety, otaczamy jajkiem i bułką tartą. Smażymy na oleju na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.  Smacznego

Niezły Młynek
"Jakieś" ciasto 204

szklanki mąki + 3 płaskie łyżki -1 szklanka oleju -1 szklanka ciepłej wody -3 łaskie łyżki kakao --2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat, np. rumowy -bułka tarta Jajka z cukrem miksujemy. Dodajemy aromat. Dodajemy olej i delikatnie miksujemy. Dodajemy wodę i przesiana mąkę, wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia i miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej z części dodajemy 3 łyżki mąki a do drugiej kakao. Mieszamy łyżką. Formę natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Wlewamy na  przemian ciemne i jasne ciasto. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 55 minut. Ciasto upieczone. Wyjmujemy z formy, studzimy i gotowe

Maminek kulinarny
Tarta z tuńczykiem 164

solą i przyprawami. Dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem dusić. Formę do tarty wyłożyć ciastem. Dociskając palcami brzegi formy usunąć nadmiar ciasta (resztek nie wyrzucać). Na spód tarty wyłożyć pomidory z tuńczykiem, wyłożyć 3/4 sera (utartego lub pokrojonego w kostkę). Na serze ułożyć pieczarki i cebulę. Wszystko posypać resztką sera, a na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki

Trzeci talerz
Babka kajmakowa 194

ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła i bułka tarta (do wysmarowania i posypania formy) Masę kajmakową rozpuścić z masłem na małym ogniu. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać(...)pieczenia i wymieszać. Na koniec wlać przestudzoną masę kajmakową i dokładnie wymieszać przez chwilę (tylko do momentu połączenia się składników). Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche). Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać z masą kajmakową na małym ogniu. Mieszać

Bullio
Knedle ze śliwkami 151

przekrojeniu knedla, unoszący się po mieszkaniu - obłęd. Tak cynamonu, bo u mnie w domu zawsze do knedli dodawało się cukier z cynamonem i do tego podsmażona bułeczka tarta - mniam! Aaaa i każdy knedel musiał "prykać" podczas przekrajania, bo jak nie "pryknął" nie był knedlem ;) - ot takie moje wspomnienie z dzieciństwa ;) Przepis na knedle jest banalny. Należy pamiętać, żeby(...)dłoni uformować kuleczkę.  Knedle gotować pod przykryciem partiami w osolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu. Gdy knedle wypłyną, gotować 3-4 minuty. Odcedzić. Podawać z podsmażoną bułką tartą na maśle. Smacznego

CookYourself
Smażone jajka w panierce 155

twardo - 1 jajko surowe - bułka tarta - przyprawy (wg uznania): papryka słodka i ostra, oregano, suszona bazylia, sól, pieprz.   Jajka  na twardo obrać ze skorupek. Bułkę tartą wymieszać z przyprawami. Surowe jajko rozkłócić z solą i pieprzem. Ugotowane jajka obtoczyć w jaku, później w bułce i znowu w jajku i bułce (tzw. podwójna paniera). Smażyć

CookYourself
Babka Wielkanocna 172

cukru pudru - bułka tarta i masło do wysmarowania formy Oddziel białka od żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, wysmaruj formę na babkę masłem i posyp bułką tartą. Cytrynę sparz , zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Ubij białka na sztywno, dosypując po trochu cukier. Teraz , podczas miksowania dodawaj pojedynczo żółtka , mąkę z proszkiem do pieczenia

Pasje Jolki
Kopytka z brokułem 190

niejednokrotnie ... Kopytka z brokułem SKŁADNIKI: kopytka: 700-800 g ziemniaków 1 jajko około 3/4-1 szklanka mąki pszennej (dodajemy stopniowo) sól dodatkowo 1 brokuł 2 - 3 łyżki masła bułka tarta sól PRZYGOTOWANIE: Obrane ziemniaki gotujemy na do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.  Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i mąkę (porcjami) wyrabiając. Formujemy wałki, spłaszczamy delikatnie(...)minuty od wypłynięcia – wyciągamy. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 minut, przekładamy do zimnej wody, odcedzamy, siekamy w mniejsze kawałki.  Kopytka mieszamy z brokułem. Bułkę tarta podsmażamy na masełku.  Polewamy po kopytkach. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów 133

średnich babeczek, trochę większych od klasycznych muffinek. Ciasto: 150 g masła , 7 łyżek cukru pudru , 200 g mąki pszennej , 5 łyżek zmielonych lub drobno posiekanych  migdałów - użyłam tartych migdałów BackMit , szczypta soli . Wszystkie składniki najpierw przesiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Zawinąć w folię  i odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Foremki do babeczek wysmarować masłem(...)wystudzeniu nałożyć krem i ozdobić. Krem: 2 szklanki mleka , 4 łyżki brązowego cukru , 1/2 laski wanilii , 70 g masła , 8 lekko czubatych łyżek mielonych migdałów - tu również użyłam tartych migdałów BackMit , 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej , opcjonalnie można dodać odrobinę likieru amaretto . W garnuszku, na niewielkim ogniu, roztopić 2-3 łyżki masła, dodać brązowy cukier i migdały. Wszystko razem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wieprzowina w migdałach z jajkiem przepiórczym na sałatce z rukoli. 213

bułka tarta -sól, pieprz -rukola -winogrona -śliwka czerwona -oliwa -ocet balsamiczny -masło klarowane -migdały w moździerzu zgniecione -starty parmezan -mleko Wieprzowinę nacinamy, tłuczemy jak na schabowe. Bułkę tartą łączymy w stosunku pół na pół z płatkami migdałowymi. Obtaczamy mięso w bułce z migdałami, mocno dociskając. Następnie namaczamy w jajku roztrzepanym z solą, pieprzem i mlekiem

BaRepas
Żur Wielkanocny 170

święta Żur Wielkanocny   SKŁADNIKI: biała kiełbasa -4 porcje grzybek suszony -1 szt cebula mała -1 szt żur -2 szkl sól czosnkowa sól pieprz chrzan tarty -1,5 łyżki majeranek śmietana -140 ml jajka -2 szt ugotowane na twardo woda -2 szkl PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem z każdej strony na złoty kolor(...)cebulą do garnka, zalać wodą, zagotować.  Następnie dodać białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut.  Po tym czasie wyjąć kiełbasę, wlać żur, dodać przyprawy i tarty chrzan, gotować następne 15 minut. Śmietanę rozmieszać ciepłym żurem, wlać do żurku, zagotować.  Żur podawać z jajkiem i kiełbasą . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Krokiety ze szpinakiem 202

tartej. Całość dokładnie mieszamy . Na naleśnika nakładamy łyżkę szpinaku, posypujemy starty m żółtym serem i zawijamy w krokieta. Krokiet y maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bu łce tartej i kładziemy na rozgrzaną pateln i ę z olejem . Smażymy z obu stron do zarumienienia bułki tartej. Powyższy przepis wystarcza na wykonanie 8-9 krokietów. Smacznego

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania