tarta - 42848 przepisów (strona:375/2857)

Tarta ze śliwkami 151

śliwek pół opakowania płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. 3. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem(...)rozkroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na 15 minut. 6. Upieczone śliwki ułożyć na chłodnym spodzie tarty i przykryć kremem mascarpone. Na kremie ułożyć pokrojone surowe śliwki i posypać płatkami migdałów. 7. Gotową tartą wstawić do lodówki i chłodzić do czasu, aż krem

Pasja Smaku
63.Proste przyjemności: czyli tarta z kremem czekoladowym, wiśniami, i chili! 221

tatuś <3! (:) i barrrdzo smakowała zarówno jemu jak i gościom, którzy to spożywając nie narzekali, że jest zbyt ciężko i mdło. Także nasza tarta nie jest zbyt słodka, ale idealna na deser, przyjęcie w gronie rodzinnym czy po prostu poprawienie wisielczego nastroju! Lubicie takie połączenia? Sporządzcie koniecznie! (: Składniki: spód:  1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki(...)godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Piekanik najgrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5cm. na oprószonej mąką stolnicy i wykładamy nim formę do tarty, a na wierzch wysypujemy suchą fasolę ( w celu obciążenia i jak najrówniejszego upieczenia). Spód wypiekamy 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż do zarumienienia brzegów. Kolejno wysypujemy fasolę

Symfonia Smaków
Dietetyczny pasztet z cukinii 402

było bardziej kolorowo   1 duża cebula   3 ząbki czosnku - u mnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego, ale następnym razem dam nawet więcej   ¼ szkl. oleju   ¾ szkl. bułki tartej   ½ szkl. płatków owsianych - zwykłych np. "górskich" przyprawy do smaku - u mnie: 1 łyżeczka   soli, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wyszorowane szczoteczką(...)następnie pozostawić do ostygnięcia. Zetrzeć marchew na tarce o grubych oczkach. Ubić pianę z białek na sztywno.  Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Do miski z cukinią dodać: bułkę tartą, płatki owsiane, podsmażoną cebulę, marchew, olej, żółtka i przyprawy. Dokładnie wymieszać –najszybciej będzie po prostu wyrobić ręką. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko razem

Grunt to przepis!
Paszteciki z cukinii 244

składniki: 350 g  młodej cukinii 1  cebula biała 7 pomidorów suszonych 150 g sera żółtego startego 1  jajko 3 łyżki bułki  tartej 8  oliwek czarnych sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia Młodą cukinię umyć odciąć końce   (nie obierać)   i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić(...)złoty kolor na oleju.Pomidory suszone i oliwki drobniutko pokroić.Cukinię osączyć na sitku,można delikatnie odcisnąć z soku.Osączoną cukinię wymieszać z podsmażoną cebulą,pokrojonymi pomidorami i oliwkami,bułką tartą,żółtkiem i startym serem.Doprawić delikatnie pieprzem i solą (soli nie za dużo bo cukinia jest już słona).Z białka ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę. Cukiniową

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z fetą i suszonymi pomidorami 126

pomidorów suszonych 4 łyżki bułki tartej 1 kostka fety 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki oregano  1 łyżka majeranku 1  kostka mięsna  250 ml wody Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy:majeranek, oregano oraz pieprz, drobno pokrojone suszone pomidory oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać(...)niej kostkę mięsną, wystudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Przygotować prostokątną foremkę, natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Do foremki włożyć połowę mięsnej masy i ładnie wyrównać. Ser feta pokroić w paski i ułożyć na wierzchu. Ja ułożyłam trzy paski. Wyłożyć drugą część masy, delikatnie

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z jajkiem 220

łyżki majeranku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka oregano 4 łyżki bułki tartej 1 szklanka wody 1 kostka mięsna Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz oraz tartą bułkę.Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę(...)dosolić mięsną masę. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Pozostałe jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Foremkę keksówkę natłuścić margaryną lub masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć do niej połowę mięsnej masy. Od jajek ugotowanych na twardo odkroić piętki (ja odkroiłam same piętki żeby jedno jajko dobrze przylegało do drugiego ale można odkroić

Monia miesza i gotuje
Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej ziołowej skorupce (Herb-Crusted Pork Tenderloin) 160

mniejszą liczbę gęb do wykarmienia została nieco zredukowana :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (nasza ważyła 70 dag) pół szklanki bułki tartej (można ją nieco rozdrobnić w blenderze, a my i tak często sami blenderujemy suchy chleb na tartą bułkę(...)świeże się nie trafiło, więc użyliśmy rozmarynu), oliwa z oliwek, pieprz do smaku, sól morska, Polędwiczkę umyć, oczyścić oraz nawilżyć oliwą z oliwek. Zioła posiekać oraz wymieszać z bułką tartą i oliwą z oliwek (3-4 łyżki stołowe powinny wystarczyć). My użyliśmy świeżych ziół, nawet więcej niż w oryginalnym przepisie, ale wydaje nam się, że suszone dadzą więcej

Delicious Titbits
Tarta z truskawkami 47

Sezon na truskawki w pełni. Aż żal nie zrobić tarty wypełnionej tymi cudownymi owocami :) Składniki (forma o średnicy 24 cm.):  Spód: 200 g. mąki pszennej 50 g. mąki ryżowej 1 jajko 80 g. masła 50 g. cukru pudru 50 ml. zimnej wody Masa budyniowa: 400 ml. mleka 50 g. mąki jaglanej 25 g. proszku budyniu waniliowego(...)truskawek 60 ml. wody 1/4 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka cukru waniliowego Ze składników na spód zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj i wylep ciastem dno oraz brzegi formy do tarty o średnicy 24 cm. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach, połóż papier do pieczenia, który następnie obciąż np. grochem lub fasolą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz

Delicious Place
Tarta prowansalska z kozim serem i pomidorkami 54

przez dodatki z jakimi się go podaje. Zazwyczaj przygotowywałam go w połączeniu z burakiem, ale tym razem wybrałam inny dodatek pomidorki koktajlowe i zioła prowansalskie.  Do przygotowania tej tarty potrzebujemy: 1 ciasto francuskie  100-150 g twarogu koziego ok 20 pomidorków papryczkowych 2 łyżki musztardy stołowej 2 jajka 100 ml śmietany 30% zioła prowansalskie Ciasto rozkładamy(...)formie do tarty i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Obciążamy ceramicznymi kulkami / fasolą / ryżem i pieczemy przez 15 minut w 200 ° C. W międzyczasie rozdrabniamy twaróg w miseczce. Mieszamy w kubeczku śmietanę i jajka. Pomidorki kroimy na połówki. Podpieczone ciasto smarujemy musztardą i wykładamy pomidorki. Całość posypujemy serem i zalewamy jajkami ze śmietaną, a następnie posypujemy ziołami prowansalskimi

Emskie Smaki
Hibiskusowo Śliwkowy Mazurek 55

Tarta która bardzo nam smakowała, ale nie udało mi się jej opublikować w tamtym roku, dlatego nic straconego w tym roku dziele się z Wami tym przepisem. Tarta jest naprawdę wyjątkowa w smaku za sprawą hibiskusa, nie za słodka, odświeżająca i idealna do przekąszenia pomiędzy serniczkami i babami drożdżowymi ;) Myślę że to ostatni przepis przed świętami

Gotowanie...to proste !
Udka a’la gyros 53

gyros to ciekawy pomysł na obiad. Na podsmażone udka wykładamy mieszankę podsmażonych z cebulą pieczarek, czerwoną papryką, ogórki konserwowe oraz kukurydzę. Całość smarujemy majonezowo-ketchupowym sosem, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku. Polecam np na niedzielny obiad. My poniższe składniki podzieliliśmy na 5-6 porcji. Do udek tym razem wybrałam gotowe dodatki – kuleczki ziemniaczane z tygodnia francuskiego(...)oraz Lidlowa surówka familijna. 3 udka bez skóry i kości 1 cebula około 200 g pieczarek 1 mała papryka czerwona 3 ogórki konserwowe malutka puszka kukurydzy 3-4 garście tartego sera 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego) przyprawa do gyrosa mielona papryka słodka sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Paprykę i ogórki konserwowe

Smaki Na Talerzu
Tarta z jabłkami, orzechami i kruszonką. 63

Kruche ciasto wypełnione jabłkami, a na wierzchu orzechy i kruszonka.  Oto pyszna tarta.  Idealna dla gości, lub kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego.   Nie jest trudna w wykonaniu. Jeśli macie gotowy mus jabłkowy w słoiku, to zrobicie  ją jeszcze szybciej. Bardzo polecam, jest na prawdę pyszna.  Składniki: 200 g. mąki pszennej tortowej(...)folię spożywczą.  Następnie schłodzić w lodówce, 30-40 minut. Po tym czasie, przełożyć ciasto  na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na kształt koła.  Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać mąką. Rozwałkowane ciasto przełożyć delikatnie do formy, wykleić spód i brzegi.  Spód ponakłuwać widelcem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

Agusiowe smakołyki
Tarta z pasternakiem i gorgonzolą 59

Taka wytrawna tarta może być miłą odmianą od tradycyjnych obiadów, ale świetnie też będzie smakować na kolację. Jest dosyć syta więc wystarczy dla całej rodziny. Jako dodatek podaj do niej chrupiącą sałatę z warzywami. Życzę smacznego! :)   Składniki (około 8 porcji): 200 g. mąki pszennej 50 g. mąki krupczatki 120 g. zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)Jajka wbij do miski, dodaj obie śmietany, gałkę muszkatołową i listki rozmarynu. Dopraw pieprzem i odrobiną soli. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ciastem wylep spód oraz brzegi formy do tarty o średnicy około 25 cm. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz na środkowym poziomie przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż smażony pasternak i zalej go masą

Delicious Place
Tarta z winogronem i kozim serem 73

Ciebie mega prosty przepis na udaną wykwintną kolację. Ta tarta z pieczonymi winogronami i wędzonym kozim serem będzie idealna na romantyczny wieczór :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 opakowanie wędzonego sera topionego koziego w plasterkach od Goat Farm 2 nieduże pomidory 1 mniejsza kiść winogron 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 2-3 gałązki tymianku(...)papierem do pieczenia.  Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem, a środek posmaruj mieszanką z oliwy i cebuli. Na wierzchu połóż 3 plasterki sera, a na nim plasterki pomidorów. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz 6 minut. Wyjmij tartę i szybko rozłóż na niej pozostałe 3 plasty sera. Posyp winogronami i wstaw do piekarnika jeszcze

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania