tarta - 42848 przepisów (strona:185/2857)

Roladki schabowe z chrzanem i serem 195

Ciekawe jak Wam posmakują:)  Składniki: 5 plastrów schabu  łyżeczka przecieru pomidorowego 10 dag tartego żółtego sera 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki tartego chrzanu  bułka tarta wegeta  olej do smażenia Wykonanie: Schab wymyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Każdy kawałek mięsa natrzeć wegetą, odłożyć na 20 min do lodówki(...)łyżki farszu, dość ciasno zrolować i spiąć wykałaczkami (można do tego celu użyć także specjalnych klamerek do roladek). W miseczce rozbełtać 2 jajka a do drugiej miseczki nasypać bułki tartej. Każdą roladkę obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z wszystkich stron. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Kotlety z kalafiora 141

łyżeczki pieprzu mielonego           5 łyżek bułki tartej + do obtaczania kotletów---u mnie kasza kukurydziane ,lub otręby ,bo nie używam bułki tartej 1 łyżeczka maggi olej do smażenia(...)pomocą łyżki lub ręki i czekamy, aż przestygnie. W tym czasie drobno siekamy natkę pietruszki. Wrzucamy ją do miski z kalafiorem i resztą składników, wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie łączymy i ewentualnie doprawiamy jeszcze wg własnego smaku. Konsystencja nie będzie bardzo zbita, ale też nie lejąca. Jeśli mamy wrażenie, że jest za rzadkie możemy dodać

w mojej kuchni
Tarta z rabarbarem i truskawkami 206

cukrem pudrem i solą. Zagniatamy, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy w woreczku lub owinięte folią do zamrażarki na 15-20 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wałkujemy ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i fasolę, by ciasto(...)zdejmujemy z ciasta papier z fasolą. Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w plasterki truskawki. Wkładamy na tartę. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło z cukrem i mąką. Posypujemy owoce.  Pieczemy jeszcze około 20 minut.   Z proporcji wychodzi tarta 24 cm lub 6 małych tart

Humanistka w kuchni
Stripsy z kurczaka jak z KFC 711

Składniki: 500 g polędwiczek z piersi kurczaka; 2 jaja; Duża szczypta soli; 1 łyżeczka curry; 1 łyżeczka ostrej papryki; 2 łyżeczki słodkiej papryki; 3 łyżki mleka; 6 łyżek bułki tartej; 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki płatków kukurydzianych; Olej do smażenia.   Sposób przygotowania: Polędwiczki z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić z ewentualnych błon. Włożyć(...)kukurydziane rozdrobnić (blenderem z przystawką do rozdrabniania lub wsypać do worka i utłuc tłuczkiem do ziemniaków) na grudkowaty proszek. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą mąkę pszenną z bułką tartą i rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi. Namoczone polędwiczki odsączyć z wody i panierować w następującej kolejności: najpierw w bułce tartej z mąką i płatkami, następnie w jajku z mlekiem

Gospodyni Miejska
Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler 200

Czerstwa kajzerka ½ szklanki tłustego mleka Średnia biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Pół pęczka koperku Papryka słodka w płatkach Sól czarny pieprz tymianek bazylia do wysmarowania formy: tłuszcz oraz bułka tarta Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w letnim mleku i zostawiamy az całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar mleka z bułki(...)dodajemy do mielonego mięsa. Na rozgrzanym masle klaraowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę mięsną przekładamy do formy i uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza, Pieczemy

Pyry na Gaz
Pieczeń rzymska z soczewicą 188

500g mięsa mielonego z szynki 400g czarnej soczewicy z puszki lub 200g suchej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 białe cebule 2 ząbki czosnku masło klarowane do smażenia sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano łyżka oliwy bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: Mięso myjemy i mielimy na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne. Cebule(...)patelni. Wyciskamy ząbki czosnku i przesmażamy z cebulą. Soczewicę odsączamy z zalewy. Jeśli dysponujemy soczewicą sucha gotujemy ją w osolonym wrzątku. Łączymy mięso z soczewicą, cebulką, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, gałką muszkatołową tymiankiem i oregano. Keksówkę smakujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Nadmiar wysypujemy. Nakładamy masę mięsną lekko

Pyry na Gaz
Szarlotka 403

Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek cukier waniliowy około 4 łyżek cukru (do smaku) 4 łyżki bułki tarte Dodatkowo: 1 białko (opcjonalnie) Jabłka można przygotować na dwa sposoby: Sposób nr 1: Jabłka utrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem i bułką tartą. Sposób nr 2: Jabłka dusić z cukrem i cukrem waniliowym na małym ogniu(...)dodatkiem odrobiny wody. Bułkę tartą w tej opcji należy pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami

Bullio
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 203

sól pieprz DODATKOWO: mozzarella ser morski parmezan salami albo ulubiona wędlina oliwki pomidorki koktajlowe piórka cebuli SKŁADNIKI NA POSYPKI: pokruszone pikantne nachosy granulowany czosnek wymieszany z płatkami chili mak tarty parmezan lub twardy granulowany ser wymieszany z ziołami prowansalskimi WYKONANIE CIASTO: Do miski wsyp mąkę dodaj oliwę z oliwek i sól wymieszaną w 2 łyżkach wody. W szklance(...)mniej więcej 3 cm odcinki - paluszki.  Brzegi rozwałkowanego placka zwilż lekko wodą i układaj paluszki w połowie brzegu dookoła pizzy. Środek pizzy posmaruj połową porcji sosu. Posyp tartą mozzarellą wymieszaną z serem morskim. Ułóż salami, cebulę, oliwki i pomidorki (lub inne ulubione składniki). Paluszki zaś skrop od góry lekko wodą i posyp posypkami według uznania.  Pizzę

Słodko-Słony Świat Ilony
Fasolka szparagowa & cząber 219

sprawdzi się w potrawach wymagających długiego gotowania jak gulasze i wszystkie strączkowe.W jezyku niemieckim nieprzypadkowo nazywa się Bohnenkraut co oznacza "fasolowe zioło". Fasolka gotowana z masłem i bułka tartą: 1 kg fasolki szparagowej 2  łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru cząber 4 łyżki(...)masła kilka łyżek bułki tartej Wykonanie: fasolkę umyć,odciąć końcówki z ogonkami ugotować w niewielkiej ilości wody z solą i  cukrem.Im młodsza fasolka tym predzej bedzie miękka.Najlepiej wyłowić fasolkę i sprawdzić.Najlepsza jest lekko chrupiąca,na pewno nie rozgotowana.Czas gotowania od 6-15 minut.Odcedzić masło rozpuścić w ronelku,dosypać bułkę tartą.Zamieszać i trzymać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczakburgery McDonald 1070

Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku(...)kładziemy usmażonego kurczaka, na niego dajemy poszatkowaną sałatę, polewamy sosem chili, a następnie przykrywamy górną częścią bułki. *gdy masa okaże sie "za rzadka" można dodać więcej bułki tartej **ważne aby nie "przesmażyć" kurczaka, ponieważ może on stać się twardy i utracić soczystość Moje posty

Słodka Strona
Domowe Snack Wrap jak z McDonald's 8057

wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie "rozwałkowujemy w rękach" tworząc podłużne kotleciki**. Następnie obtaczamy je w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego), dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy(...)takiej właśnie wielkości (np. od talerzyka deserowego) lub z przepisu - wtedy sami formujemy tortille o wspomnianej średnicy **gdy masa okaże się "za rzadka" można dodać więcej bułki tartej ***ważne aby nie "przesmażyć" kurczaka, ponieważ może on stać się twardy i utracić soczystość       Moje posty

Słodka Strona
Kotlety marchewkowe 189

mnie robotę w minutę. Uzyskuję w ten sposób marchewkę startą na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek wyciskamy lub drobno kroimy, dodajemy do marchewki także jajka i bułkę tartą. Mieszamy wszystko dokładnie, a następnie znowu wykorzystujemy cudowne urządzenie jakim jest blender ręczny, żeby uzyskać gładką masę. Dodajemy pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki oraz przyprawiamy solą i pieprzem(...)zależności od konsystencji dodajemy jeszcze bułkę tartą. Z gotowej masy formujemy okrągłe kotlety (jak na mielone), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Z 4 dużych marchewek uzyskamy około 10 kotletów

upichcic
Naleśniki z mięsem i pieczarkami 365

szklimy cebulkę a następnie dodajemy pokrojone pieczarki.    Kiedy pieczarki się podsmażą dodajemy nasze mięso. Chwilę smażymy razem.    Przekładamy do miski i studzimy a następnie dodajemy tarty żółty ser i mieszamy.    Teraz przygotowujemy ciasto na naleśniki.     Miksujemy wszystkie składniki i ciasto gotowe.     Na rozgrzanej patelni smażymy placki naleśnikowe(...)pozostałego ciasta naleśnikowego dodajemy trochę mleka. Przygotowujemy tłuszcz i bułkę tartą.    Na patelni tłuszcz rozgrzewamy a nasze naleśniki moczymy w cieście i obtaczamy w bułce tartej.    Układamy na patelni i podsmażamy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem... 257

jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Ciasto: 25g świeżych drożdży 100ml ciepłej wody szczypta cukru 200g mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremki Nadzienie: 150g boczku(...)Formę do tarty smarujemy oliwą. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i boki formy. Na tak przygotowane ciasto wykładamy nadzienie. Na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku- gattò di patate 280

mleka 100 g masła 200 g szynki gotowanej 200 g salami 100 g żółtego sera 2 jajka surowe 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano bułka tarta sól gałka muszkatołowa SPOSOB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut.  Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki(...)mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dokladnie wymieszać. Wysmarować  masłem naczynie żaroodporne,  posypać bułką tartą i na dno rzucić kilka kawałeczków masła. Ułożyć połowę wymieszanego ciasta a na nim ugotowane jajka - pokrojone w plasterki.  Przykryć pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię

zielonacukinka