tarta - 42848 przepisów (strona:1054/2857)

Udka pieczone w sosie majonezowo - ketchupowym 129

łyżka ketchupu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka bułki tartej, sól do smaku, pieprz do smaku, tłuszcz do formy. Wykonanie: Udka umyć, natrzeć pieprzem, solą i zmiażdżonym czosnkiem, po czym odstawić na trzy godziny w chłodne miejsce. Formę posmarować tłuszczem i ułożyć przygotowane udka. Majonez wymieszać z ketchupem, posmarować mięso, posypać tartą bułką i przykryć folią aluminiową. Piec

Tradycyjna Kuchnia
ROLADKI SCHABOWE NADZIEWANE KAPUSTĄ KISZONĄ 138

kiszonym i duszoną marchewką.Same pyszności,naprawdę polecam spróbować. Składniki na 6 szt: 6 kotletów schabowych 30-35 dag kiszonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 2 jajka bułka tarta sól,pieprz Kotlety rozbić  i doprawić solą,pieprzem. Kapustę ugotować,odlać wodę i drobno pokroić.Cebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu,dodać marchewkę startą(...)kapustę i całość dusić jeszcze ok 10 min.Farsz doprawić na ostro. Na każdy płat mięsa rozłożyć przygotowane nadzienie,zwinąć w kształt rolady i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.   Mam nadzieję,że roladki wyglądają na tyle apetycznie,ze skorzystacie  z przyjemnością z tego przepisu.Naprawdę polecam i życzę smacznego

Niespełnione zdolności kulinarne
Krokiety z kalafiorem, serami, natką pietruszki i koperkiem 264

kalafiora, 2 żółtka, 175 g startej mozzarelli, startego parmezanu, pęczek natki pietruszki, pęczek koperku, świeża bazylia, jogurt naturalny, czosnek, oregano, sól, pieprz dodatkowo : mąka, 3 jajka, bułka tarta lub panko Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a gdy już bedą miękkie odsącz je na sitku. Kalafiora podziel na różyczki i włóż do wody, w której gotowane były wcześniej ziemniaki(...)mozzarellę, posiekana natkę pietruszki i posiekany koperek. Z powstałej masy przy pomocy dłoni uformuj małe krokiety o jednakowej wielkości. Następnie krokiety obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na patelni w wiekszej ilości tłuszczu (my smażyliśmy w garnuszku w głębokim tłuszczu) - możecie też użyć frytkownicy.  W misce wymieszaj jogurt naturalny z oregano, dodaj przeciśnięty przez

Plate of Joy
Pierogi z dynią 182

puree z dyni 200 g twarogu półtłustego lub chudego 1 łyżka cukru (lub według własnego smaku) 1 łyżka cukru waniliowego Do polania 100 g masła 2 łyżki bułki tartej Masło roztopić na patelni , wsypać bułkę. Smażyć aż się przyrumieni stale mieszając. Jak przygotować puree z dyni Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć(...)posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Polać masełkiem z bułką tartą Smacznego! pierogi z dynią

O kuchni z uczuciem
Błyskawiczne pizzerinki z chlebków pita 313

bazę. Raz na jakiś czas można zgrzeszyć i gotowym chlebkiem – mini pizze są super na czyszczenie lodówki z resztek warzyw. Pizzerinki z chlebków pita: 5 chlebków pita tarty ser żółty lub mozzarella (użyłam cheddara) dowolne warzywa (u mnie: pieczarki, cukinia i pomidorki) sos pomidorowy, ziołowe pesto lub kwaśna śmietana dodatek mięsny (jeśli lubimy; u mnie salami) suszone(...)kostki. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem. Rozkładamy chlebki pita. Smarujemy sosem pomidorowym (lub pesto lub śmietaną). Rozkładamy warzywa i wędlinę (jeśli używamy). Posypujemy na środku garścią tartego sera i szczyptą suszonego oregano lub bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż ser się rozpuści (ale nie spali). Gotowe pizzerinki można posypać rukolą lub szpinakiem. Jakie kompozycje

Poezja smaku
Kania a'la schabowy 202

zamieszczam tak dla przypomnienia :) Szybkie i smaczne danie np. na kolację. W dodatku bardzo sycące. Tylko najpierw upewnijmy się, że na pewno zebraliśmy kanie :) Składniki: kanie jajko bułka tarta sól pieprz Sposób przygotowania: Kani(...)płuczemy w wodzie, nie namaczamy w mleku, a jedynie wydmuchujemy dokładnie blaszki. Duże grzyby możemy podzielić na mniejsze części. Panierujemy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, zaczynając od strony z blaszkami, gdyż wtedy usmażone kanie nie będą płaskie

Na Ciasteczkowych Papierach
Szarlotka z serkiem mascarpone 160

Składniki ciasto • 300 g mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru •1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 3 żółtka Nadzienie • 10 średnich jabłek • 3 łyżki tartej bułki Gdy jabłka są mniej soczyste dać 2 łyżki • 6 łyżek cukru (zależne jak słodkie są jabłka ) • 1 łyżka cynamonu • 1 łyżeczka cukru waniliowego piana • 3 białka • 1 serek(...)kleiło troszkę  oprószyć mąką ale nie dużo Owinąć w folię,włożyć na 2 godz do lodówki 2. • Jabłka obrać pokroić w plasterki Posypać cukrem,cukrem waniliowym , cynamonem i tartą bułką 3. • Z chłodzone ciasto wyjąć z lodówki wyłożyć posmarowaną blachę  20/40 cm papierem do pieczenia Wyłożyć ciastem może się kleić  Radzę ręce maczać w mące

W królestwie smaków Beaty
Leniwe 136

tartej cukier Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek.  Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtka, mąkę, wymieszać. Białka ubić na pianę i połączyć z masą serową. Masa będzie się lepić, ale nie dosypujemy mąki. Stolnice oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć. Pokroić na 2 centymetrowe romby, wrzucać na posolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować przez minutę. Bułkę tartą ze złocić na masełku, polać kluseczki i posypać cukrem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Tarta z kurczakiem , pieczarkami i jajkami . 145

zapiekankę makaronową Winiary sól, pieprz, szczypta chilli  do smaku Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko, śmietanę i miękkie masło. Szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną. Rozwałkować ciasto   na większą średnicę niż forma i przełożyć.Spód nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze

Sama słodycz i szczypta chili
Pasztet z warzyw pieczonych w ciemnym piwie i pomidorach 98

bulionu 2 pomidory malinowe pozbawione skórki lub 1/2 puszki pomidorów kawałek kory cynamonu 1 gwiazdka anyżu ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec sól i pieprz 3 łyżki bułki tartej Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części. Pomidory również. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy przyprawy. Całość zalewamy piwem oraz bulionem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni(...)godziny. Co jakiś czas mieszamy, ewentualnie dolewamy bulionu jeśli jest taka konieczność. Warzywa przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Szarlotka 133

szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki cynamon przyprawa do piernika bez cukru 1łyżeczka 4 łyżki cukru (w przypadku jabłek typu reneta , przy jabłkach słodszych-wcale) 2-3 łyżki bułki tartej bądź kaszy manny odrobina masła Ciasto 1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj je. Zagnieć ciasto. Im szybciej je wyrobisz tym będzie lepsze. Ciasto kruche/półkruche nie lubi ciepła(...)2.Zetrzyj około 2/3 przygotowanego, schłodzonego wcześniej ciasta kruchego/półkruchego i uformuj z nich spód szarlotki. 3. Ponakłuwaj widelcem ciasto i piecz 10 minut. 4. Wyciągnij z piekarnika, posyp bułką tartą/kaszą manną. 5. Wyłóż jabłka. *jeśli Ci się nudzi zmiksuj 4-5 białek z cukrem pudrem i zrób warstwę bezową, ale o tym w innym odcinku

Fiolka w kuchni
Kurczę pieczone z warzywami 150

dobrze zamarynowane – soczyste! Jest to obiad, który sam się robi. Składniki -mięsko z kurczaka -porcja mrożonych warzyw- u mnie brokuł, kalafior,marchewka -papryka czerwona np. -oliwa z oliwek -tarty parmezan -vinaigrette Monini - suszone pomidory - Zioła Małgorzaty Skworcu - Karahi Chicken Masala Skworcu Mięso umyłam,zalałam winegretem, obsypałam przyprawą karahi chicken masala. Położyłam(...)dnie brytfanny uprzednio nasmarowanej masłem lub oliwą jak wolicie. Dodałam zamrożone warzywa.Paprykę. Posypałam ziołami Małgorzaty i szczyptą karahi chicken masala.Dodałam paprykę. Pokropiłam dość obficie winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem  kebab-gyros łagodny Folwark

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka brokułowa z jajkami w beszamelem 150

Uwielbiam dania typu zapiekanki. Dziś brokułowa pod sosem beszamelowym. Mmmm ! Składniki: 1 brokuł, 2 jajka, 3 ziemniaki, ½ szklanki startego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku, 1 łyżka posiekanej zieleniny. Składniki na sos: ½ szklanki mleka, 4 dag masła, 4 dag maki, 2 żółtka jaja, sól do smaku, 1 kostka rosołowa. Wykonanie sosu: Masło z mąką(...)plastry. Brokuł podzielić na różyczki, wymieszać delikatnie z jajkami i ziemniakami. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać startym serem i polać zrumienionym  masłem z bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec na złoto i posypać zieleniną

Tradycyjna Kuchnia
Pieczeń ze śliwkami i pak choi na kanapki 159

mięsa mielonego z indyka 5 śliwek węgierek Pak Choi jalapeno jajko łyżka bułki tartej łyżeczka suszonego cząbru sól pieprz W malakserze zmiksować na drobno śliwki (bez pestek), rozdrobnione jalapeno i Pak Choi pokrojone na kawałki. Dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą i cząber. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć masę do keksówki wyłożonej papierem

Weekendy w domu i ogrodzie
Pagórki jabłkowe 221

łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia  Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki cukru cynamonowego 3 łyżki bułki tartej Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder i końcówką do ciast(...)Ciasto wyjąć na stolnicę zagnieść kulę i  podzielić na pięć części. Trzy części ciasta rozwałkować, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi i oprószyć bułką tartą. Na cieście ułożyć obrane, wydrylowane i przecięte na pół jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm i posypać cynamonowym cukrem. Rozwałkować dwie części ciasta przykryć jabłka i docisnąć

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania