tarta - 42848 przepisów (strona:104/2857)

Orkiszowa tarta z kremem i figami 111

Dziś na blogu kolejna odsłona pysznej kruchej tarty na słodko. Tym razem upiekłam ją z mąki orkiszowej. A w środku znalazł się delikatny krem zrobiony na bazie kremówki i mascarpone. Orkiszowa tarta z kremem i figami to idealny deser na ten jesienny czas, bo wykorzystujemy  w niej sezonowe produkty, czyli winogrona i figi, które teraz(...)smakują najlepiej. Orkiszowa tarta z kremem i figami Krucha tarta z kremem i figami Proporcje na foremkę o średnicy 23 cm Składniki:  Ciasto: 250 g mąki orkiszowej 130 g masła szczypta soli 2 żółtka 50 g cukru pudru Krem: 200 g kremówki 30% 250 g mascarpone 4  łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 winogronowa przezroczysta

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ziemniaczana z porami i fetą 183

Magda Jeśli mnie czytacie i gotujecie ze mną to wiecie, że wytrawna tarta jest moim top w kwestii pomysłu na pyszny obiad. A ta jest zdecydowanie jedną z prostszych ponieważ nie wymaga przygotowania ciasta. Wszystkie pyszne składniki w środku zalewamy dobrze nam znaną zalewą jajeczno-śmietanową, a resztę robi piekarnik. Zestawienie ziemniaków i słodkiego, przesmażonego pora i cebuli(...)pora z cebulą i zalewamy połową zalewy. Na wierzch pierwszej warstwy rozkruszamy połowę przygotowanej fety. Z wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną pieprzu. Układamy drugą warstwę ziemniaków – jeśli chcecie aby tarta ładnie wyglądała, możemy ułożyć plasterki na zakładkę, i układać ładnie po okręgu blaszki. Na ziemniaki wykładamy równomiernie pora i cebulę, na to wylewamy zalewę – polecam poruszyć delikatnie

Smaczna Strona
Lazurowa tarta o smaku limonki i owoców leśnych 109

Tarta błękitna jak lazurowe wybrzeże łączy w sobie orzeźwiający smak limonki z niebieską jeżynowo-jagodową pianką i owocami. Moim zdaniem to idealny deser na letnie gorące popołudnie.  TARTA LAZUROWA Składniki: spód: 2 szkl mąki 50 g cukru 120 g masła 60 ml zimnej wody (ok.5 łyżek) 1/2 łyżeczki soli masa limonkowa: 250 g serka mascarpone(...)barwnik spożywczy) Przygotowanie: spód: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, a potem ciasto odkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy na tartę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tatą. Środek ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.  Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami do pieczenia bądź grochem/fasolą. Ciasto z obciążeniem

Bon appetit mon amie
Tarta z kremem jagodowym i owocami 111

Dzisiaj tarta z kremem jagodowym i owocami. Idealne ciasto na gorące dni. Kto nie lubi w upał sięgnąć po taki zimny kawałek ciasta? Dużo pieczenia nie ma, za to pyszny kruchy spód, sporo kremu i dużo owoców. Czasem tak mam, że muszę zjeść ciasto z kremem. Muszę, bo się uduszę No ale ta ilość owoców… mogę powiedzieć(...)ciasto z owocami i poczuć odrobinę mniejsze wyrzuty sumienia hihi;) Czy ktoś nie lubi tart lub tartinek? U mnie ciasto tym razem zrobione z przepisu, który wykorzystuję najcześciej, a więc na szarlotkę z cukinii. Polecam wam ten przepis, bo ciasto wychodzi mega kruche, a to wszystko dzięki dodatkowi smalcu. Smalcu, który nie jest ostatnio bardzo popularny w kuchniach, ale jako

Mieszam w Garnku
Pełnoziarniste galette ze śliwkami 143

Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo(...)następnie dzielimy na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg o wielkości około 24-25 cm. Możemy również ciasto pozostawić w jednym kawałku i przygotować jedną dużą tartę. Pasta kakaowo-cynamonowa: Płatki migdałowe mielimy na miałko. W misce mieszamy zmielone płatki migdałowe z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, kakao oraz cynamonem. Dodajemy białko jajka i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania

Kuchnia MagdaLeny
Tarta owsiana z budyniem i truskawkami 131

przykrywamy folią (tak, aby dotykała powierzchni budyniu, co zapobiegnie powstaniu kożucha) i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy (np. suchym grochem). Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach (góra-dół). Na ostatnie 10 minut pieczenia ściągamy(...)pomocą szpatułki. Gotowy krem przekładamy na wystudzony spód do tarty i rozprowadzamy dokładnie. Wierzch dekorujemy truskawkami pokrojonymi w plasterki oraz czekoladą. Gotową tartę chłodzimy jeszcze minimum godzinę w lodówce. Smacznego! Artykuł Tarta owsiana z budyniem i truskawkami pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą 120

serwować i na ciepło  na zimno. Robi się ją błyskawicznie z dosłownie kilku składników, a efekt końcowy jest bardzo apetyczny i smakowity. I takie przepisy uwielbiam 💓 Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą   Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki(...)cieście, malujemy je oliwą. Brzegi ciasta malujemy mlekiem.  Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim plasterki szynki i posypujemy świeżymi ziołami. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Ryba w panierce z bułki i sera 128

sera . Jak zrobić smażoną rybę w panierce z bułki i sera ? Zrobiłam rybę identycznie jak sznycel po włosku, w którym zamiast tradycyjnej panierki, bułkę tartą wymieszałam z tartym serem typu parmezan. Taka panierka jest smaczna i chrupiąca. Rybę panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, podałam z pyszną kolorową sałatką(...)rybę po włosku, smażona ryba w panierce z bułki i sera : 2 filety z dorsza, które przecięłam jeszcze na pół 2 rozbełtane jaja 3 łyżki mąki 50 g tartego parmezanu 100 g bułki tartej 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku Jak przygotować smażoną rybę w panierce z bułki i sera? Filety z dorsza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z rabarbarem 103

Rabarbar kroimy na ok. 1 centymetrowe kawałki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy w kształt okręgu trochę większy jak średnica naczynia do tarty.(Moje ma 20 cm mierzona u dołu)  Ciasto przełożyć do naczynia lekko dociskamy spód i boki, nakłuć ciasto po całej powierzchni widelcem. Do tak przygotowanej tarty wykładamy przygotowany wcześniej rabarbar spryskujemy sokiem z cytryny. W między czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na drugim poziomie ok 30-35 minut. Świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych. Jednak przed krojeniem warto odczekać jakieś 10-15 minut. Smacznego

Andzia Pichci
Żytnia tarta ze szparagami / Rye asparagus tart 124

też jest w zdrowszej, bo pszenno-żytniej wersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna w wersji wegetariańskiej! Every once and a while I feel like making tart/quiche(...)that day had come. As everything else in my kitchen my tart is also in healthier version – it’s a white-wholemeal flour mix, and as we have asparagus season – they had to find a place in my menu. Of course you don’t live only with asparagus so we have the salmon and cherry tomatoes

Martyna Cooks
Tarta z budyniem i galaretką / Pudding and Jello Tart 113

lodówce, można je nawet z powodzeniem zamrozić i wykorzystać przy najbliższej okazji. Jedyną wadą takiej tarty jest to, że znika wprost błyskawicznie:) Polecam, smacznego:) Polecam też pyszną tartę z domowym budyniem i owocami lata :) na kruchy spód: 250 g mąki 125 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta wanilii nadzienie: opakowanie budyniu waniliowego (na pół(...)rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii) i przełożyć do formy na tartę (moja ma 29 cm; można też wylepić formę ciastem bez wałkowania). Włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem.  Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach

Lekcje w kuchni
Tarta bananowa z migdałami 158

mają wysoki indeks glikemiczny jadam je stosunkowo rzadko. Więc na święta postanowiłam zaszaleć i będę zajadać się tartą bananową z migdałami - połączenie bananów i migdałów zawsze uwielbiałam 😋 Tarta bananowa z migdałami - przepis Do przygotowania tarty będziesz potrzebować: 3/4 szklanki mąki owsianej, 1/4 szklanki mielonych migdałów, 75g masła, 3 łyżki siemienia lnianego, 8 łyżek wody(...)mniejsze kawałki i zawartość kubka, w którym pęczniało siemię lniane. 3. W malakserze wyrób ciasto (możesz też zrobić to ręcznie jeśli wolisz). 4. Przygotowanym ciastem wylep silikonową formę do tarty (lub zwykłą wyłożoną papierem do pieczenia) i wstaw do lodówki na 20 minut. 5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz w nim ciasto przez 15 minut

Z notatnika dietetyka
Bezglutenowa tarta z porem i pieczarkami 99

smaku charakterystycznego dla tego typu mąki. Jeśli nie jesteście zwolennikami tego smaku to możecie także przygotować spód z któregoś z poniższych przepisów: Tarta z cukinią i pomidorami Tarta z cukinią i szpinakiem Farsz z kolei był efektem tak zwanego czyszczenia lodówki Ale z czystym sumieniem polecam to połączenie! Por i pieczarki to zdecydowanie dobrana para(...)całości bardziej kremowej konsystencji dodałam do farszu resztę twarogu, który akurat miałam w lodówce. Możecie zamienić twaróg np. na 2-3 łyżki serka wiejskiego, trochę jogurtu czy startą mozzarellę. Tarta z porem i pieczarkami Artykuł Bezglutenowa tarta z porem i pieczarkami pochodzi z serwisu Healthycreations - zdrowe odżywianie jest prostsze niż myślisz

Healthycreations.pl
TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ WŁOSKĄ 209

wymaga pieczenia - może zostać zrumieniona przy pomocy palnika cukierniczego. W tej wersji tarty cytrynowej można zrezygnować z włoskiej bezy. Każdy z nas może pozwolić sobie na przygotowanie tarty cytrynowej z bezą, nie musimy iść koniecznie do cukierni, zamawiać z pracowni... Zakasajmy rękawy i do pracy! Przepis pojawił się kiedyś na poprzedniej odsłonie naszego bloga. TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ (forma do tarty o średnicy 24-25 cm) Składniki na spód 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150 g schłodzonego masła 70 g cukru pudru 2 żółtka (jajka o rozm. L) ewentualnie 2 łyżki zimnej wody Składniki na cytrynowe nadzienie 4 wyszorowane i wyparzone wrzątkiem cytryny 1 szklanka wody 3 żółtka

W kuchni Karmel-itki
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 107

indyka 5 pieczarek startych na tarce o dużych oczkach 1 cebula drobno posiekana 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1/3 szklanki bulionu lub wody gazowanej, u mnie bulion warzywny olej do smażenia + bułka tarta do obtoczenia kotletów sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam mięso, jajka, 3 łyżki bułki tartej, wlewam bulion(...)oczkach pieczarki. Gdy się przesmażą dodaję do masy mięsnej, wyrabiam kilka chwil do połączenia. Odstawiam na 30 minut. Na patelni rozgrzewam olej, z mięsa formuje kotlety, obtaczam w bułce tartej, smażę z obu stron na rumiano. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję od razu lub odgrzane w piekarniku. Podaję z dodatkami z ziemniaków i warzyw. Smacznego

Zasmakuj Kuchni