się, że można ;-) Oto moje nowe odkrycie. Róbcie, smakujcie, a na pewno nie pożałujecie :-) Kurczak z salsą pomarańczową KURCZAK Z SALSĄ POMARAŃCZOWĄ 4 filety z kurczaka 1 garść bułki tartej ok 60 g drobno startego parmezanu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajo olej do smażenia 1 duża pomarańcza 1 cebula dymka sól pieprz Pomarańczę myjemy, ocieramy delikatnie skórkę(...)osuszoną dymkę drobno siekamy i dodajemy do pomarańczy - doprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z parmezanem i oregano. W drugim talerzu roztrzepujemy jajko. Filety kolejno maczamy w jajku a następnie obtaczamy w panierce - smażymy na rozgrzanym oleju po minuty z każdej strony
peggiwkuchniwcześniejszy został pożarty zanim zdążyłam zrobić zdjęcie ;-) Klops KLOPS 500 g mięsa wieprzowego 500 g mięsa drobiowego 2 średnie cebule 5 jaj 1 sucha kajzerka 3 łyżki bułki tartej 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku z dymki 2 łyżki oleju sól pieprz 4 jaja gotujemy na twardo. Kajzerkę namaczamy w ciepłej wodzie. Mięsa myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy(...)jedno surowe jajo. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju - dodajemy do mięsa. Zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę do pasztetu wykładamy papierem. Jaja ugotowane na twardo obieramy. Na spód i brzegi formy wykładamy część mięsa, następnie układamy
peggiwkuchnigęste) olej do smażenia Na farsz: 1 kg kiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów 1 duża cebula pieprz sól olej do smażenia 2 jaja 2 łyżki mleka bułka tarta olej do smażenia Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Zmieniamy wodę i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu - odcedzamy. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy(...)pomocy pędzelka). Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy według własnych upodobań (u mnie koperty). Każdego zawiniętego naleśnika obtaczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w bułce tartej i delikatnie podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni układamy w żaroodpornym naczyniu. Gdy wszystkie krokiety będą obsmażone naczynie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy razem
peggiwkuchnijajo 2-3 łyżki natki pietruszki 1 czerstwa kajzerka sól pieprz przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do panierowania olej do smażenia (rzepakowy) Kajzerkę namaczamy w wodzie. Do niedużej miski wykładamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i marchewkę, odciśniętą kajzerkę, wybijamy jajo(...)Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy przy pomocy dłoni do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Dłońmi formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor (z obu stron). Kotlety mielone z marchewką SMACZNEGO
peggiwkuchniduża cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 500 ml bulionu lub wody sól pieprz bazylia Wykonanie: Grzyby namoczyć przez noc, rano je odcedzić i drobno posikać(...)grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać ze sobą kapustę, ryż, grzyby, mięso i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać bułkę tartą i wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania
Mama Gotujekapusty (około 1/2 główki) 2 marchewki 4 łyżki bułki tartej 1 jajko M 1 koncentrat pomidorowy 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 1. Kapustę i cebulę bardzo drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. 2. Mięso mielone, ryż, kapustę, cebulę, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko mieszamy w dużej misce. Formujemy
Szefowa kuchnirodzinie tylko ja je jadam.. (5 sztuk) 5 plastrów schabu sól, pieprz Nadzienie: 5 łyżek ketchupu 50g żółtego sera Dodatkowo: 1 jajko mąka bułka tarta olej Kawałki schabu rozklepać (dość cienko) tłuczkiem do mięsa i natrzeć(...)dokładnie) przyprawami. Każdy plaster mięsa posmarować ketchupem i obficie posypać uprzednio startym serem. Całość ściśle zrolować i kolejno obtoczyć: w mące, roztrzepanym (z odrobiną soli) jajku i bułce tartej. Smażyć (na rozgrzanym oleju) z każdej strony. (Początkowo smażyłam pod przykryciem, dzięki czemu roladki wyszły bardzo soczyste.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym
Di gotujeselera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 czubata łyżeczka soli składniki dodawane do pasztetu: 100 ml bułki tartej 2 jajka około półtora płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu około pół płaskiej łyżeczki soli 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki(...)wywaru. Mięso i wywar odstawiamy do wystygnięcia, warzywa wyrzucamy. Wystudzone mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Używamy sitka o drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajka, mielony pieprz, sól, gałkę muszkatołową, majeranek, natkę pietruszki. Dolewamy również wywar z gotowania mięsa. Wywaru dajemy tyle, aby masa była wilgotna, miękka, ale zwarta (nie rzadka). Gotową
Smak mojego domuzwykłymi jajkami. spokojnie można postawić na wielkanocny stół. Są mięciutkie i pyszne. Będą też fajnym pomysłem na piątkowy obiad. Składniki: 10 jajek 4 łyżki posiekanej natki pietruszki bułka tarta bułka sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: 8 jajek gotujemy na twardo. 2 sztuki odkładamy. Bułkę moczymy w wodzie. Jajka obieramy(...)skorupek ścieramy na tarce na grubych oczkach. Surowe jajka roztrzepujemy za pomocą widelca. Łączymy jajka z bułką i pietruszką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Ilość porcji: 10 szt. Czas przygotowania: 45 minut Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarypietruszki 2 łyżeczki tartej bułki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek
R'n'G KitchenSkładniki 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki otrębów owsianych 5 pomidorów z zalewy 50 ml oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka siemienia lnianego koperek sól ziołowa bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odsączamy i studzimy. Przekładamy (letnią(...)całości. Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą ziołową, ponownie mieszamy i formujemy kotlety. (Gdyby farsz był nieco za luźny, możemy dodać trochę oliwy z pomidorów) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenblendera i rozdrabniamy, po czym prażymy chwilkę na gorącej suchej patelni. Gdy będa gotowe, wsypujemy ponownie do blendera i dodajemy natkę pietruszki. Po czym oliwę z oliwek oraz tarty parmezan. Miksujemy na gładkie pesto. Gotowe! Podajemy z makaronem. Nic prostszego ! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMięso dokładnie myjemy, porcjujemy. Rozbijamy na kotlety. Posypujemy solą i przyprawą do schabowych. Mięso obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomischabowego, ale dzięki temu uzyskujemy fajny efekt końcowy. „Up-gradtujcie ” swojego schabowego składniki: dla 2 osób: 2 grube kotlety schabowe ( najlepiej z kością ) 3 jajka bułka tarta do panierowania sól,pieprz tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) wykonanie: Kotlety schabowe solidnie rozbijamy bardzo cienko. Dwa jajka rozdzielamy(...)osobno żółtka , osobno białka. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy jajko i roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety solimy,pieprzymy i panierujemy kolejno: w bułce tartej, żółtkach z jajkiem. Następnie na jedną stronę kotleta nakładamy szpatułką ubitą pianę i smażymy stroną z białkiem na złoto-brązowy kolor ( na druga stronę kotleta nie nakładamy białka). Kotleta delikatnie
Sezonowy Garnekobsmażamy na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy wraz z czosnkiem na wolnym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i czosnek, a dodajemy tarty chrzan i gotujemy ok 5 minut. 2. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Do całości dodajemy słodką śmietankę i miksujemy
Kuchnia w czekoladzie