spokojnie załatwić sprawy żywieniowe i zaczynam właśnie krótki, bo krótki, ale zawsze urlop świąteczny. Czego użyłem? -wieprzowina na kotlety schabowe -płatki migdałów -jajko -jajka przepiórcze -bułka tarta -sól, pieprz -rukola -winogrona -śliwka czerwona -oliwa -ocet balsamiczny -masło klarowane -migdały w moździerzu zgniecione -starty parmezan -mleko Wieprzowinę nacinamy, tłuczemy jak na schabowe. Bułkę tartą łączymy w stosunku
BaRepasprostą tartę bo wszystkie pozostałe składniki ( masło, śmietana, jajka) były w lodówce. Upiekłam tartę z owocami, nadzieniem z dodatkiem serka i skórki cytrynowej a na wierzchu Emilka poukładała gwiazdki wycięte z ciasta. Nie planowałam nawet wstawiać tego przepisu na bloga bo to taki zwyczajny przepis ale może komuś się przyda – bo to taki uniwersalny patent na tartę do której(...)można dodać właściwie wszystkie sezonowe owoce – gruszki, morele, śliwki, jagody, jabłka, wiśnie… wszystko będzie pasować. Upieczcie sobie na osłodzenie końca wakacji… Tarta z owocami w kremie - na koniec wakacji Drukuj Prep time 15 min Cook time 45 min Total time 1 godzina Uniwersalna tarta z owocami w kremie, do której można
Cooking for Emilymrożonych* 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml) 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie : Wiśnie/śliwki wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wysypać wiśnie, wyrównać. Na górę wiśni wysypać kruszonkę. Piec(...)kruszonki. Wyjąć, wystudzić. . * Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym. przepis stąd Moje uwagi: W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z wiśniami. Ze śliwkami tez było smaczne
Proste Potrawyśliwki. Mięso z indyka bardzo dobrze komponuje się z tym słodkim dodatkiem. Kotleciki pyszne na ciepło jak i na zimno. składniki: 1 nieduży udziec z indyka, mój po oddzieleniu kości miał ok 1 kg 1 bułka kajzera namocznona w mleku 1 jajko sól,pieprz 1 łyżka majeranku suszone śliwki kalifornijskie, po ok 2-3 sztuki na jednego kotleta bułka tarta(...)pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Nabierać porcje mięsa i lekko rozpłaszczyć na środku ułożyć suszone śliwki. Ilość śliwek zależy od ich wielkości a także od wielkości kotleta, dajemy wedle uznania. Mięsem oblepić dokładnie śliwki i uformować kotlety. Następnie kotlety oprószyć bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami
Monia miesza i gotujeokoło 3 szklanki mąki - 200g margaryny roślinnej - 2 jajka - 4 łyżki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: - około 1kg śliwek - 1 łyżka cukru - opakowanie cukru waniliowego - tabliczka gorzkiej czekolady - rodzynki Jumbo (kwaskowate) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy - cukier puder do posypania Forma: kwadratowa 24 x 24 cm Przygotowanie: Ugniatam razem wszystkie składniki na ciasto(...)zasypuję cukrem i cukrem waniliowym. Czekoladę ścieram na tarce. Po pół godzinie dzielę ciasto na pół i wałkuję. Na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze wykładam cienko rozwałkowane ciasto. Na to układam śliwki, rodzynki i posypuję czekoladą. Wszystko przykrywam druga częścią ciasta i sklejam dokładnie.Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około
Kuchnia co dniamleka budyń śmietankowy lub waniliowy na 0,75 l Oraz: kg śliwek węgierek łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Mąkę i inne składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy razem, aż powstanie drobny żwirek. Tortownicę (20 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Trzy czwarte mącznej masy wysypujemy na spód formy. Ze śliwek usuwamy pestki, układamy ciasno
Dieta moja pasjalodówki na ok 30 minut. W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Foremki na tartaletki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy schłodzonym ciastem. Smarujemy nutellą, układamy śliwki i posypujemy cynamonem. Na stolicę wysypujemy wszystkie składniki kruszonki, siekamy, a następnie wyrabiamy jak ciasto na spód. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie
KuchcikoweLoveszkl cukru brązowego 1 szkl mąki pszennej tortowej 160 g zmielonych orzechów laskowych 3 jajka 500 g śliwek 40 g posiekanej, deserowej lub gorzkiej czekolady 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1. Śliwki myjemy i wypestkujemy. Cztery śliwki kroimy na ćwiartki, resztę w kawałki. 2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Mąkę(...)dodajemy pokrojone śliwki bez tych czterech które wcześniej pokroiliśmy na ćwiartki oraz czekoladę, mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki skórką do dołu. Ciasto pieczemy w 180-190 stop. przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !kilka śliwek (ok. 400 g) W misce rozetrzeć masło z mąką, płatkami i cukrem tak, by powstała kruszonka. Ciasto wyłożyć do wcześniej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Rozsmarować czekoladowy serek. Śliwki przepołowić i wypestkować. Poukładać na wierzchu ciasta skórką do dołu. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez
Kuchnia Ellieśliwek pociąć na ćwiartki ( najlepiej ćwiartki zostawić złączone skórką). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ). Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do tortownicy. Śliwki ułożyć pionowo na cieście; jeden rząd nachodzi na drugi. Ułożyć maliny. Owoce posypać cukrem, a następnie kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. godzinę ( pieczemy do suchego
Atlas Smakówowocem nie smakują jak te długo wyczekane, jesienne ze śliwką węgierką. KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Składniki: 3/4 kilograma ziemniaków mąka (około 1,5 szklanki) 1 jajko sól śliwki węgierki cukier dodatkowo: bułka tarta i masło lub śmietana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy na miękko. Po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do przeciśniętych ziemniaków(...)dłoni. Na środek każdej układamy śliwkę bez pestki (ja w jej środek wsypuję dodatkowo odrobinę cukru) zawijamy brzegi ciasta lepiąc kulę. Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy około 4-5 minut aż kluski wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy ze śmietaną lub bułką tartą z masłem i ewentualnie cynamonem
Bon appetit mon amiechrzanowym. Do przygotowania dania użyłem: 3 kawałków golonki przedniej z kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty, 1 litra piwa pszenicznego, 200 gram suszonych śliwek, 2 cebul, 5 łyżek tartego chrzanu, 5 łyżek śmietany 18%, 1 łyżki białego octu winnego, 4 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek nasion kminku, soli, czarnego(...)gram suszonych śliwek, łyżeczkę nasion kminku i 4 liście laurowe. Na golonkach ułożyłem kiszoną kapustę wymieszaną z łyżeczką nasion kminku i doprawioną czarnym świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Całość po przykryciem umieściłem w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na 2 godziny. W międzyczasie przygotowałem sos chrzanowy. Do miski dodałem 5 łyżek tartego chrzanu
Wyprawy kulinarneZapraszam na kolejne ciasto ze śliwkami. Tym razem upiekłam ciasto pleśniak ze śliwkami. Uwielbiam ciasto pleśniak ale dawno nie piekłam. Co prawda typowy pleśniak to pleśniak
codojedzeniaosuszyć, wypestkować i zmiksować blenderem razem z cynamonem i cukrem pudrem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, zmiksować lub utrzeć w moździerzu (mają mieć konsystencję bułki tartej) i dodać do zmiksowanych śliwek. Dokładnie wymieszać. Do rondelka wlać 100 g śmietany kremówki i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Do ciepłej żelatyny dodać mus śliwkowy
Oryginalny smakpołóweczki, mieszamy z malinami, orzeszkami oraz cukrem żelującym piekarnik ustawiamy na 180"C na koniec dolewamy jogurt tortownicę wykładamy papierem, smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą, wylewamy ciasto układamy owoce- śliwki rozcięciem do góry ciasto kruche wałkujemy, kroimy na około 1 cm paseczki, które układamy na owocach tak aby powstała krateczka pieczemy na złoty kolor, do momentu uzyskania
Luźna Kuchnia