Dziś obiad szybki czyli taki jakie lubię najbardziej. Miał być filet z kurczaka w białym sosie strogonow ale wyjęłam nie ten woreczek z zamrażarki co trzeba i tym sposobem musiała być improwizacja. Mięso mielone z indyka również dało radę, a zatem zapraszam na kaszę bulgur z mini pulpecikami w sosie śmietanowym a la strogonow. Składniki; 40 dag mięsa mielonego(...)mnie indyk) 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki bułki tartej 1 szalotka 2 łyżki oliwy mąka do obtoczenia pulpecików 20 dag pieczarek 2 kiszone ogórki 100 ml śmietany 30% lub 36% sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy koperek lub natka pietruszki do podania - kasza bulgur KUPIEC Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski
Radość kipiąca uśmiechem.kasz, ryżu. Rewelacyjne danie wege do młodych ziemniaków, risotto, bagietki.. Sos pieczarkowy pasuje do różnych mięs, kotletów. Sos możesz wykorzystać i zapiekać z makaronem i mięsem mielonym, kawałkami kurczaka. Przepis jest bardzo uniwersalny, sos możesz potraktować jako bazę dodając do niego inne składniki – warzywa, np. paprykę, cukinię, pomidory oraz posiekaną kiełbasę. Sos pieczarkowy z chili podaję z koperkiem(...)mój sprawdzony przepis na pikantny sos pieczarkowy. SKŁADNIKI: 300 g pieczarek 1 por – jasna część 2 ząbki czosnku ½ ostrej papryczki chili 6 łyżek śmietanki 12 % 3 łyżki tartego parmezanu ½ pęczka koperku 1 łyżeczka masła klarowanego sól, pieprz, lubczyk PRZYGOTOWANIE: Jasny kawałek pora, dwa obrane ząbki czosnku oraz połowę chili posiekaj w drobną kostkę. Przesmaż je na 1 łyżeczce
Zasmakuj Kuchniśrednia Dodaj do koszyka Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów: – kotlety mielone – Kotlety mielone z mozzarellą – Kotlety mielone z kurczaka – falafel – cordon bleu z kurczaka – kotlety z cukinii – sałatka grecka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLETY(...)minut ILOŚĆ KOTLETÓW: około 10 sztuk SKŁADNIKI KOTLETY: – 500 g mięsa mielonego z łopatki – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka) – 1/2 cebuli – 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów – sól, pieprz – do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło – 100 g sera mozzarella (1 kulka) SKŁADNIKI SOS: – 100-150 g suszonych pomidorów w oleju
nietylkopasta.plmakaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką TORTELLINI ZE SZPARAGAMI PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką(...)wędzonego boczku – 50 g sera gorgonzola lub podobnego sera pleśniowego – 1 łyżka oliwy – 2 ząbki czosnku – 100 ml śmietany 18% – 100 ml wody lub białego wytrawnego wina – tarty parmezan – świeżo mielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Ze szparagów odłam twarde końcówki. Odkrój czubki a następnie pokrój resztę szparagów dość drobno. Na patelni podsmaż pokrojony na małe kawałki wędzony boczek
nietylkopasta.plpasztet, robiony w moim domu od pokoleń. łopatka, karkówka wieprzowa 500 g szponder lub inne mięso wołowe 500 g podgardle lub surowy boczek 500 g 1 udko kurczaka wątróbka drobiowa 100 g 3 cebule 6 jajek 2 czerstwe bułki + mleko do moczenia po 1 marchewce i pietruszce kawałek selera ( ok. 1/4 lub 1/3 ) gałka muszkatołowa liście laurowe ziele(...)wołowe i wieprzowe, włoszczyznę, przekładamy do dużego garnka, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego. Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, solimy do smaku, gotujemy do miękkości mięsa. Udko z kurczak dodajemy nieco później. Cebulę obieramy, kroimy i przesmażamy na oleju, wątróbkę obsmażamy na oleju po smażeniu cebuli, nie solimy. Bułkę namaczamy w mleku odciskamy. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry
Smaczne mojesię standardowy kalafior w bułce tartej, polecam ten przepis, gdyż będzie stanowił wyśmienite urozmaicenie obiadu. Taki kalafior również świetnie pasuje do ziemniaków z wody i jajka sadzonego. Składniki na kalafiora zapiekanego w sosie serowym: kalafior sporej wielkości 200 g sera gorgonzola (albo innego pleśniowego) 150 ml mleka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju łyżeczka mąki pieprz(...)bułkę tartą i smażymy jeszcze chwilę. Przygotowujemy sos serowy. Mąkę dodajemy do mleka i mieszamy dokładnie. Mleko przekładamy do rondelka, dodajemy pokruszony ser i przyprawy. Całość zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Różyczki kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy je sosem serowym, a na konie posypujemy kruszonką z łodyg i bułki tartej
e-PrzepisyKulinarneilością sera Wszystko to zatopione w pysznym sosie serowym, cudo! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami (6 porcji) Składniki: 1 pieczona pierś z kurczaka lub kaczki, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 pęczek (500 g) szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone w 2 cm kawałki(...)ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oliwy z oliwek 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego al dente 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g sera, startego na tarce ¼ szklanki bułki tartej ¼ szklanki startego parmezanu Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa ¼ szklanki świeżo startego parmezanu Przygotowanie: Włącz piekarnik
karmelowypasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki: nieduża podwójna pierś z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia cebula nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej 1 czerwona papryka kilka talarków chilli kilka czarnych oliwek(...)plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, majeranek, lubczyk, curry – wszystko do smaku wedle uznania natka pietruszki do posypania dani tarta mozzarella do posypania dania około szklanki ryżu 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w nie za dużą ani nie za małą kostkę. Marchew obieramy, kroimy
Zasmakuj Kuchnipasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań:) Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki: nieduża podwójna pierś z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia cebula nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej 1 czerwona papryka kilka talarków chilli kilka czarnych oliwek(...)plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, majeranek, lubczyk, curry - wszystko do smaku wedle uznania natka pietruszki do posypania dani tarta mozzarella do posypania dania około szklanki ryżu 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Pierś myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w nie za dużą ani nie za małą kostkę. Marchew obieramy, kroimy
Zasmakuj Kuchniobgotować i opłukać pod zimną wodą. W ten sposób fasola podobnie jak inne zielone warzywa zachowuje swój piękny, naturalny kolor. Lubię fasolę w sałatkach . Uwielbiam fasolę od dzieciństwa z tartą bułką na słodko. Obecnie wolę jednak zastąpić bułkę czy panko zmielonymi orzechami lub migdałami. Fasola w sosie serowym idealnie pasuje do mięsa i drobiu. Ja mogę jeść(...)sosie Składniki: ½ kg zielonej fasoli, u mnie mrożona 1 łyżeczka soli 30 g masła 1 cebula 400 g pieczarek sól i czarny pieprz do smaku 200 ml wywaru z kurczaka 250 g mascarpone 30 g żołtego sera, np. cheddar Posypka 2 łyżki masła 1 cebula 40 g zmielonych migdałów 2 czubate łyżki utartego parmezanu Mrożoną fasolę wrzuć do garnka
codojedzeniaobiedzie czy niejednym przyjęciu! Nietypowe połączenie smaków ( kurczak + truskawki ) sprawia , że najbardziej prosta potrawa nabiera iście królewskiego wyrazu. Danie podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: MIĘSO: - filet z kurczaka – 2 x 150 g -sos sojowy ciemny – 1 łyżka - olej Kujawski bazyliowy – 2 łyżki - miód – 2 łyżki - czosnek – 1 ząbek - chili – 1 szczypta - pieprz(...)kolorowy pieprz ziarnisty – 1 łyżka KLOPSY: - ryż – 100 g - sól – 1 łyżeczka - papryka – 1 szczypta - mąka – 30 g - jajko – 1 szt - bułka tarta – 50 g - olej Kujawski bazyliowy – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mieszamy sos sojowy z miodem i olejem. Dodajemy posiekany czosnek,pieprz i chili. Oczyszczone filety obtaczamy dokładnie
Ostra na Słodkopokroić je w kostkę i wszystko wymieszać z budyniem - nadzienie nie puści soków do ciasta tortownica 24cm / dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki lekko nasmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką ciasto rozsmarować w blaszce i na wierzch dać nadzienie na wystudzone ciasto dać tężejącą galaretkę i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest smacznie i szybko(...)kawki i herbatki.......SMACZNEGO!!! Royal Brand, wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram
W Mojej Kuchni Lubięzdrowy obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom. Składniki : 1/2 główki brokuła 400 g mięsa mielonego drobiowego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 6 łyżek otrębów/płatków teff/bułki tartej 1 jajko 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki papryki słodkiej Sól, pieprz Przygotowanie : Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente(...)minuty. Brokuła drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy 2 minuty. Odstawiamy na bok i studzimy. W misce mieszamy mięso mielone, jajko i otręby/płatki/bułkę tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przestudzone warzywa dodajemy do mięsa, ugniatamy masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, kurkumą i papryką. W rękach formujemy klopsiki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Czarnawisienkaprzez ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć mięso z garnka, rozwinąć z folii i lekko przestudzić. Kolejno każdą roladkę moczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy (lub oliwę) i smażyć roladki z każdej strony na rumiano. Po usmażeniu przełożyć roladki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu(...)ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Gorąco zachęcamy do wypróbowania również naszych innych przepisów z młodą kapustą , zwłaszcza takich dań jak: bigos z młodej kapusty , klopsiki duszone na młodej kapuście , kurczak pieczony na młodej kapuście , surówka z młodej kapusty oraz młoda kapusta zasmażana . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeokoło 250 g ugotowanego makaronu typu nitki, - około 200 g paluszków krabowych, drobno pokrojonych, - 3 łyżki koperku, - czerwona papryka pokrojona w kostkę, - 1/2 cebuli posiekanej, - około 40 g żółtego, tartego sera, - 2 jajka, - około 2 - 3 łyżki mąki, - mielony czarny pieprz, sól, - olej do smażenia. Wykonanie : Makaron można trochę przesiekać nożem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić. Masę włożyć(...)lodówki. Uformować kotlety i smażyć na patelni, na oleju. Myślę, że jeśli nie lubi się surimi można ten składnik zamienić np. na dowolną rybę, szynkę, mięso gotowane z kurczaka lub dodać inne warzywa
Przepisy Mikołajatakie kluski ziemniaczane tylko smażone. Na wierzchu skorupka, a w środku mięciutki miąższ. Fajna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Ja przeważnie podaje ze schabowym, lub kotletem z piersi kurczaka. Dziś było to drugie, do tego brokuły i sos czosnkowy. Właściwie nie potrzebuje do tych kulek mięsa, ale robię ze względu na chłopaków. Jeśli jeszcze nie robiliście to spróbujcie koniecznie(...)Składniki: 7 średnich ziemniaków ( waga po ugotowaniu 750 g.) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: 1 litr oleju do smażenia bułka tarta do obtoczenia kulek Wykonanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić. Kiedy wystygną przecisnąć przez praskę. Dodać jajko i obie mąki. Przyprawić sola i pieprzem. Wymieszać i zagnieść
Agusiowe smakołykiaksamitny. W dodatku dość chudy. Małą porcję zamroziłam od razu na święta, bo wyszła spora porcja na długą keksówkę. Składniki: ugotowane mięso i warzywa z rosołu: 2 ćwiartki z kurczaka, duży kawałek wołowiny (szponder) 1 golonka z indyka, 2 marchewki, 1 duży seler, 1/2 pora, 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku, kilka świeży lub pęczek natki pietruszki przyprawy: imbir, kminek(...)papryka, mielony kminek, tymianek, majeranek, sól i pieprz,1 łyżka przyprawy warzywnej 1 duża sucha bułka ok. 2/3 szklanki rosołu lub bulionu 3 duże jajka Masło i bułka tarta do formy Mięso obrać ze skór i kości, pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy nasiąknie wodą, odcisnąć i dodać do mięsa razem z warzywami, przyprawami
Czerwień i błękitPyszna wytrawna tarta idealna na letni czas. Doskonała alternatywa od zwykłych obiadów ;). Tarta ma te plusy, że jest jak pizza- można wykorzystać do niej wszystko co mamy w lodówce. Składniki: Ciasto: 300g mąki 200g masła 1 żółtko 1 łyżeczka soli Masło siekamy z mąką, dodajemy sól i żółtko i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki(...)godzinę. Po tym czasie rozwalokujemy i pieczemy 15 min w 180*C Farsz: szklaka śmietany 18% pół piersi z kurczaka kilka plasterków wędliny kilka szparagów pomidor ser żółty starkowany rozmaryn sól, pieprz Jajko Pierś kroimy w kostkę, wędlinę w paseczki, mieszamy ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy. Wykładamy na podpieczony spód, na to układamy szparagi i pomidora pokrojonego w ósemki
Idę coś wszamaćKalafior to warzywo, które w moim domu podawało się tylko na jeden sposób - gotowanego w wodzie i polanego bułka tartą podsmażoną na maśle. Nie ukrywam, że czasami najprostsze połączenia smaków są najlepsze, ale... dzisiaj zachęcam Was do przygotowania poniższego dania :) Kalafior po grecku to nic innego, jak duszone różyczki kalafiora w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem cynamonu(...)Pomysł na smaczne i lekko rozgrzewające danie. Jeżeli Wasze posiłki muszą zawierać mięso to na sam koniec dodajcie, np. gotowaną i pokrojoną pierś z kurczaka. Składniki na 4 porcje: 1 duży kalafior 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka wody 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz cynamon 1 laska cynamonu Kalafiora umyć, osuszyć
Ugotowaćobieramy, myjemy, kroimy w plastry i gotujemy prawie do miękkości. Odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego wraz z przyprawą do kurczaka. Dodajemy startą drobno marchewkę i razem dusimy do miękkości. Wlewamy połowę śmietany, jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem. Naczynie żaroodporne natłuszczam (ceramicznych nie ma potrzeby, ale można), układamy warstwę ziemniaków, posypujemy(...)sera żółtego, wykładamy połowę farszu mięsnego, oprószamy serem, układamy ziemniaki i oprószamy serem. Następnie druga część mięsa z patelni, ser i ostatnia warstwa ziemniaków, którą już obficie posypujemy resztą tartego sera. Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną i przyprawami. Zapiekamy pod przykryciem około 20-25 minut w 180 stopniach. Na koniec odkrywamy naczynie, dopiekamy chwilę, by wierzch zapiekanki ładnie
Kolorowy Przepisownik