pieczarki, · słodka śmietanka 30%, · sól, pieprz, · masło klarowane. Przygotowanie(...)przesypujemy kuskus zalewamy wrzącą wodą, (ok. 1 cm powyżej kaszy) z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok. 5 min do napęcznienia. Cukinię myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Posypujemy niewielką ilością soli, mieszamy i pozostawiamy na kilka min, żeby puściła sok. Cukinię delikatnie odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek
Moniki SmakołykiSKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pszennej 125 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 cytryna Słony
La grande e la piccola cuocazgodzić. Dzięki temu, że produkowany jest według tradycyjnych receptur czyli bez dziwnych składników i ulepszaczy, smak majonezu bardzo łatwo skomponować i na słono i na słodko. W babce jest delikatny a właściwe nie wyczuwalny, za to w sałatkach podkreśla idealnie ich smak. Składniki na średnią blaszkę do babki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki(...)szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki majonezu kieleckiego tradycyjnego WSP „SPOŁEM” 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: Masło do wysmarowania formy Bułka tarta do wysypania Forma na babkę Przygotowanie: Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu unikniemy zakalca. Szklanka w moich przepisach zawsze ma 250 ml. Białka
Życie zaczyna się w kuchni75 g mąki owsianej 25 g mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej 2 większe marchewki 2 jajka 60 g słodziwa 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka
Kucharzycanajlepszy faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze schab nie jest suchy jak wiór. Każdy lubi soczyste mięso z pysznym słodko- kwaśnym farszem z serem i owocami. Składniki: 1 kg schabu 15 plastrów wędzonego boczku Składniki na marynatę: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku(...)łyżeczki pieprzu 2 kulki jałowca 2 liście laurowe 1-1,5 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek garść tartego żółtego sera Do pieczenia idealnie sie sprawdza ceramiczna brytfanna Ambition , którą dostalam od mojej tesciowej. Marynata: Mięso dokładnie natrzeć i wymasować mieszanką przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy wszędzie dotarły
Słodki ZakątekMuffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania
Cztery FajeryNadszedł najwłaściwszy czas na przygotowanie mini serniczków! Po pierwsze- jagody są świeże i jeszcze w nie najgorszej cenie, choć domyślam się, że 24zł za kg
Kuchnia w czekoladzieMuffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatłuszczu. Grzyby i warzywa mielimy, dodajemy do kaszy i wbijamy jajko. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą, dokładamy cebulę, mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu. Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Jako dodatek do kotletów proponuję sos pomidorowy, na który przepis można znaleźć w tej samej publikacji(...)Eurogalicja od kuchnia”. Sos pomidorowy: 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (lub innego tłuszczu) 2 ząbki czosnku 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, słodka papryka w proszku, sól i pieprz Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, rumienimy na rozgrzanym tłuszczu w garnku z grubym dnem. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek oraz mąkę
Trzeci talerzktóre chętnie sięgamy, w pracy, w domu, przed tv. Proste w przygotowaniu kruche ciasteczka a ile radości! Praktycznie każde inne, fantazyjne wzory, jedne z makiem, drugie z orzechami, trzecie kakaowe, i tak bez końca. Każde pyszne, zasługuje na spory kęs Kruche ciasteczka z rozmaitymi smakowitymi dodatkami Składniki: 300 g mąki tortowej typ 450 150 g miękkiego masła 150 g białego(...)drobnego cukru (możecie go również zastąpić cukrem trzcinowym) 1 jajko opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji: mak, orzechy włoskie, kakao, migdały całe i/lub płatki, kolorowe słodkie pisaki, kandyzowana skórka pomarańczy, inne dowolne bakalie Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo
Zasmakuj KuchniDania z kurczaka bardzo lubię z kilku względów. Po pierwsze mięso drobiowe jest najbardziej uniwersalne – nadaje się do różnych dań, po drugie, jest łatwe w przyrządzeniu, a po trzecie, lubiane przez większość osób. Do przygotowania poniższych przepisów użyłam uniwersalnej przyprawy Maggi , która dodatkowo podkręciła smak tych różnorodnych potraw i zainspirowała mnie do przygotowania tego prostego i smacznego menu. Przepis(...)kotleciki z kurczaka z serem Składniki: 500 g piersi z kurczaka 100 g sera żółtego łyżka majonezu 2 łyżki przyprawy Maggi 3 łyżki mąki jajko szczypta pieprzu szczypta słodkiej papryki olej do smażenia Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę (1x1cm). Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki. Dodajemy do nich majonez, Maggi, mąkę oraz całe jajko. Mieszamy
Kuchnia Bazyliimojprzepisna.pl | Kostka Cappuccino Ciasteczko, jakie upiekłam na imprezkę rodzinną. Ciasto nieprzesłodzone, szybkie w przygotowaniu, bezproblemowe, smaczne, idealne dla fanów kawowych wypieków. Rodzinie bardzo smakowało. Inspiracja Moje
moj przepis nakeczup. Burgery same w sobie są dosyć mocne w smaku i ostre, dlatego nie ma sensu dobijać jeszcze swojego podniebienia ostrymi sosami. Obecnie przymierzam się jeszcze do burgerów ze słodkich ziemniaków, ale nie chce mi się robić samemu tahini , tak więc skoczę na szybko do sklepu (mam sprawdzony sklepik przy krakowskim Starym Kleparzu) i biorę się do roboty Burgery(...)czerwonej fasoli Wydrukuj przepis Porcji: 8 małych burgerów Czas przygotowania: 15 minut Potrzebujesz: 100g suchego ryżu brązowego 1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu) 1 duża cebula 50g bułki tartej 1 spora łyżka cukru brązowego lub muscovado 3-4 łyżki sosu BBQ 1 łyżka kuminu 1 łyżka wędzonej papryki *opcjonalnie 1 łyżka ostrej papryki sól i pieprz do smaku
BlendmanRicotta smakuje świetnie w każdym wydaniu, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem proponuję Wam wersję na słono- szybką i prostą quiche z udziałem ricotty i cukini, którą możecie serwować jako przekąskę lub danie główne. Ja na przykład bardzo lubię podawać quiche z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret. Dla 4 osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie(...)jajka ● 30 cl gęstej śmietany* ● 60 g świeżo tartego żółtego sera** ● 2 ząbki czosnku ● 2 gałązki tymianku ● 1 opakowanie ciasta francuskiego*** ● Kilka łyżek oliwy z oliwek ● 2 szczypty gałki muszkatołowej ● Sól, pieprz Cukinie pokrój na cienkie plasterki, podsmaż je przez około 5 minut na rozgrzanej oliwie na patelni, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i rozdrobnione listki tymianku. Dopraw
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskabardzo smaczne - nie powiem, zjadłam z apetytem, suszone pomidory świetnie tu pasują, szczypiorek nadaje warstwie jajecznej lekko cebulowego posmaku (samej cebuli nie chciałam dawać, by nie dominowała smakiem). Taką tartę polecam na bezmięsny obiad lub kolację, a nawet sycące drugie śniadanie. Smakuje także na zimno, więc może być zabrana, np. do pracy. Zdecydowanie muszę jeszcze spróbować białych szparagów (nie wiem(...)jeszcze gdzieś dostanę...). www.alma24.pl Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki chlebowej 1/2 kostki masła 82% 1 jajko 5 łyżek przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Nadzienie: 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 słoika suszonych pomidorów z oleju 1 pęczek szczypiorku 4 jajka 150ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól ziołowa
Kolorowy Przepisownik