tanie - 6000 przepisów (strona:248/400)

Zakwas na żur 200

Owszem, zakwas trzeba przygotować na 2-3 dni przed ugotowaniem żurku, ale nikt mi nie wmówi, że 5 minut spędzone w kuchni to zbyt wiele... Poza tym będzie taniej niż w sklepie i smaczniej. A co Wy wybierzecie na te święta? Kupny żurek w proszku bądź płynie, czy przygotowanie zakwasu samemu? Ja już wybrałam, teraz pora na Was. Potrzebne

W poszukiwaniu inspiracji
Dlaczego warto jeść jabłka? 161

odmian jabłek, więc każdy znajdzie coś dla siebie.  Osobiście codziennie jem po jednym jabłku, więc nawet nie liczyłam ile kilogramów rocznie zjadam. Jest jednym z moich ulubionych i tanich owoców. Można je kupić dosłownie wszędzie: od osiedlowych sklepików po bazary, aż do supermarketów.  Czy tak trudno zamienić słodycze na owoce? Przynajmniej zjadamy "pożyteczne" kalorie

Truskawkowa Fiesta
Orzeźwiająca lemoniada 169

dzień od rana szukamy ochłodzenia. Co może pomóc? Lemoniada! Napój ten ma wiele odmian, ale ja najczęściej przygotowuję podstawową wersję. Jak dla mnie ma same zalety: jest orzeźwiająca, pyszna, tania i banalnie prosta w przygotowaniu, dzięki czemu można zaangażować w to dzieci. Lemoniada: składniki na 1,5 litra 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn 1/2 - 3/4 szklanki brązowego jasnego

Pełny talerz
Flądra w sezamie 131

dziwnego, ponieważ właśnie w wakacje jest sezon na flądrę i wtedy smakuje ona najlepiej. Zazwyczaj jest podawana najprościej -  w panierce z bułki tartej. Mimo tak tanich dodatków cena flądry w smażalni rośnie wielokrotnie. Warto więc przyrządzić ją w domu i trochę urozmaicić. Składniki dla 4 osób: 4 tuszki bez skóry z flądry (po ok. 180 g każda) 4 łyżki

Pełny talerz
Ryż smażony z warzywami 161

ryż. Zajmuje on szczególne miejsce - jest symbolem życia. Od niego w Chinach zaczyna się dzień. Mój na ryżu się zakończy. Dzisiaj proponuję potrawę, która ma trzy zalety - jest pyszna, tania i błyskawiczna. Przepis jest podstawowy. Może być rozszerzony na większy głód o mięso lub owoce morza. Jednak w wersji bazowej jest również smaczny Składniki na 2 porcje: 2 szklanki ugotowanego

Pełny talerz
Świąteczna galaretka z kwasem buraczanym 210

wymaga zdolności kulinarnych i zbyt wiele czasu na przygotowanie (o walorach zdrowotnych już nie wspominając :) ). Może być samodzielną przystawką lub dodatkiem do zimnych przekąsek np. zamiast majonezu, i tanim sposobem na urozmaicenie świątecznego stołu. Można ją przygotować w dowolnych naczyniach, ja potrzebowałam małych porcji więc wykorzystałam foremki do lodu. Baza galaretki, kwas buraczany, ma słodko-kwaśny smak i nuty przypraw

SzczyptaSmaQ
Świąteczna sałatka z przepiórczymi jajkami 256

bardzo mocno jaja kurze. Markety mają tą pozytywną tendencję że przed świętami robią promocje na wiele produktów spożywczych związanych ze świętami, dlatego też można np. takie pyszne jajeczka kupić taniej :). W tej sałatce posmakujemy majonezowo-śmietankowego kremu ze szczypiorkiem i chrzanem w towarzystwie świeżego szpinaku, kukurydzy, pomidora a także fety z mleka owczego i koziego. Nie kupujcie pseudo fety - szkoda

Kuchnia PROzdrowotna
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 297

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty jest smaczna, prosta, do tego to prawdziwa bomba witaminowa. Ma jeszcze inne zalety, surówka jest tania, oraz po zrobieniu może poleżeć w lodówce kilka dni, więc można przygotować z większej ilości na zapas. Jest świetnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje zarówno do mięsa jak i do ryb. Ta surówka ma cztery podstawowe składniki: kiszona kapusta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem szparagowy (zielone szparagi) 159

Błyskawiczny w przygotowaniu, tani i bardzo aromatyczny -  krem z zielonych szparagów podany z serowymi grzankami.   Składniki: 1/2 kg zielonych szparagów 2 obrane marchewki lub kilka sztuk mini marchewek sól, pieprz 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej grzanki serowe (chleb, starty ser) Szparagi umyć i pozbawić końcówek (uciąć tak ok. 1 cm). Następnie każdą sztukę pokroić

Ugotować
Panna cotta kakaowa 154

Dzisiaj pomysł na szybki i tani deser na zimno - mleczno-śmietanową piankę o smaku kakaowym. Deser idealny dla dzieci jak i dla dorosłych.  Składniki: 1 szklanka mleka 3% 250 g śmietany 18% 5-6 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżeczki żelatyny 1 czubata łyżka gorzkiego kakao Do małego rondelka wlać 4 łyżki wrzącej wody

Ugotować
Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 818

Żołądki drobiowe w sosie własnym to pomysł na tani, szybki i bardzo smaczny obiad. Zdaje sobie sprawę, że niektórzy z Was na samą myśl o jedzeniu żołądków mogą stracić apetyt na poniższe danie. Nic mylnego! Duszone i pokrojone w paski żołądki są naprawdę pyszne! Jeżeli lubicie poznawać nowe smaki - spróbujcie przygotować taki gulasz. Składniki na 4 porcje: co najmniej

Ugotować
Mielonka drobiowa 405

Nasi czytelnicy wiedzą, że co jakiś czas proponujemy nowy przepis na wędlinę domową, tym razem na blogu króluje Mielonka drobiowa ze słoika . Wędlina jest tania, smaczna, a do jej przygotowania potrzebne są słoiki, mięso z ćwiartek kurczaka i przyprawy. Do utrwalenia mielonki drobiowej tym razem został wykorzystany piekarnik. Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zdrowie na wyciągnięcie ręki. 191

specjalistycznego sklepu. Na lokalnym rynku czy w warzywniaku też możemy zaopatrzyć się w zdrowe rzeczy, nie uszczuplając przy tym znacząco naszego portfela. Wybrałam i pokrótce opisałam dla Was 10 tanich i łatwo dostępnych produktów, które przynoszą mnóstwo korzyści: 1. Czosnek Ma wszechstronne zastosowanie. Działa jak antybiotyk, łagodzi kaszel, katar, przeziębienie. Obniża ciśnienie krwi. Spożywanie 3 ząbków czosnku dziennie obniża cholesterol

Powiedz dietom nie
Karp pieczony, faszerowany 568

świąteczne zapotrzebowanie w latach 50-tych ubiegłego wieku. Ówczesny minister przemysłu: Hilary Minc wprowadził karpia do wigilijnego jadłospisu hasłem projektu: ''Karp na każdym polskim wigilijnym stole''. Był rybą tanią, łatwo dostępną, łatwą do hodowania i idealnie przyjął się we wczesnym PRL, zajmując miejsce królującego wcześniej na polskich stołach solonego śledzia. Łuska karpia, zostawiona na stole, miała symbolizować bogactwo dla całej

KreatywnePiny
Kremowy pasztet z kurzych wątróbek z suszoną śliwką 226

polecam. Dorzuciłam śliwki suszone. Uwielbiam wykwintne pasztety ze słodkim akcentem owoców. Przepis bardzo prosty, a dodatek malinowej nalewki podkręca smak naszego wyrobu. Skuście się - na święta jak znalazł. Szybko, tanio, smacznie i bardzo wydajnie. U mnie w domu wszyscy się zajadają! Receptura: 500 g wątróbek drobiowych oczyszczonych 1/4 szklanki nalewki malinowej 1/4 szklanki octu balsamicznego 1/4 szklanki sosu sojowego świeżo

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania