Wiosna natchnęła mnie do eksperymentu kulinarnego z łososiem. Choć wielokrotnie miałam okazję kosztować potrawy, w których główną rolę odgrywała ryba, to kombinacja, którą mam zamiar Wam
Szybko Tanio Smacznieprawie zawsze niezawodny makaron z tzw "czymkolwiek" na szybko. "Czymkolwiek" jest u mnie zwykle czosnek/oliwa/chili (aglio-olio-e-peperoncino) lub pesto. To mój patent na udany posiłek, bo wszystkim smakuje, a przygotowanie go zajmuje jakieś 15 minut. I jeśli ktoś zapyta mnie, dlaczego kocham kuchnię włoską, odpowiem....że za prostotę dań, za genialne połączenie prostych składników, gwarantujące bogactwo(...)którego powstała większość klasyków kuchni włoskiej. Pierwotnie gotowali tak z konieczności ubodzy Włosi, aby skutecznie zapełnić żołądki potrawami z tanich, dostępnych, sezonowych produktów. Dzisiaj ten styl gotowania zrobił oszałamiającą karierę i stał się inspiracją dla kucharzy, którzy gotują proste, autentyczne dania z najlepszych składników, których smak jest radością samą w sobie. Najlepsze składniki nie muszą oznaczać najdroższe. Cucina povera
Smakowity Blog KulinarnyZapach aromatycznych bułeczek to jeden ze zwiastunów pysznego śniadania. Chyba tylko fakt, że śniadanie przy świecach zdarza się bardzo rzadko sprawił, że jeszcze nie ma
Szybko Tanio SmacznieBarcelona – stolica Katalonii, 17-tego regionu autonomicznego. Przepiękne miasto o unikalnym położeniu. Wtulone w nieckę, utworzoną przez okalające je wzgórza, wypływa jakby z morza
Szybko Tanio SmacznieBardzo smaczna przekąska, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego nie jest trudna w przygotowaniu. Dziś proponuję kapuśniaczek z kukurydzą, lub inaczej – wegetariańskie
MarcinChefZapiekanka serowa z ravioli Ravioli , same w sobie są dobre , a wymieszane z serem i zapieczone ze szpinakiem to po prostu bajka . Każda zapiekanka ułatwi nam
Ogrodnik w podróżyPodstawowy przepis na domowe lody. Bez maszyny do lodów, bez dodatku żółtek i bez gotowania. Bez specjalnych przyrządów, długiego mieszania, chodzenia na palcach. Bez trudu i
Karo in the KitchenPo raz kolejny postanowiłam dołączyć do zabawy i razem z innymi blogerkami uczestniczyć w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem wspólnie wypiekamy śniadaniowe placuszki jogurtowe
Szybko Tanio SmacznieChociaż fala upałów za nami, to mam nadzieję, że lato nas nie opuści tak szybko. W gorące, parne dni gdy temperatura w domu i na dworze
Szybko Tanio SmacznieKasza gryczana z pomidorami i szpinakiem Nie każdy lubi kaszę gryczaną, ale każdy wie jest bardzo zdrowa. Odpowiednio przyrządzona smakuje nawet tym najbardziej wymagającym. Dzisiaj propozycja
na moim stole...mleko migdałowe, orzechy macadamia, woda kokosowa nie należą do tanich rzeczy :( - a są one podstawą niektórych smoothie w I i II fazie. Dlatego na dłuższą metę wiem, że nie dałabym rady. ALE! Zrobię trochę po swojemu :D Chcę Wam przedstawić serię zdrowych smoothie z chia , które będę spożywała zamiast jednego głównego posiłku (śniadanie, obiad, kolacja) :) Sprawdzę, czy rzeczywiście nasionka chia(...)się spodobają, a smoothie zaciekawią to zapraszam po nasionka chia (i nie tylko) do SKWORCU :) Super sklep z rożnymi kawami, herbatami, bakaliami, przyprawami itd. Zapraszam! :) Wysoka jakość, szybka dostawa, tanie produkty i przeogromna oferta, na pewno znajdziesz to czego szukasz
Zdrowie na języku :PJesienna podstawa owocowej diety? To proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta
Karo in the KitchenZnudziły Wam się tradycyjne naleśniki?Czy tak jak ja jesteście wielkimi naleśnikożercami i możecie je zajadać codziennie w każdej postaci?Na słodko … na ostro …
Ostra na SłodkoKotlety jajeczne wprawdzie wszyscy znają, ja zajadałam się nimi za dziecka. Dzisiaj troszkę modyfikacji w tym przepisie, dodałam ser przez co wzbogacił się ich smak. Idealne na szybki i tani obiad. Polecam je podać z ziemniaczkami i surówką(...)pokrojone jajka, szczypiorek, namoczoną i wyciśniętą bułkę w mleku, przyprawy, część tartego sera i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe, owalne kotleciki, masa powinna być zwarta tak aby dało się z niej formować kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Gorące kotlety posypujemy resztą tartego sera
Kulinarne Fantazje Marioli