Kakao Drzewo kakaowca jest natywne dla Ameryki Południowej. Przed ponad 5000 laty kakao było spożywane przez pre-kolumbijską ludność zamieszkującą Yucatan (Majów i Olmeków). Hiszpański
Szybko Tanio SmacznieDzień dobry, Może pustynny Egipt nie kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską, ale przecież też leży nad Morzem Śródziemnym. O kuchni egipskiej nie wiem prawie nic, dlatego
Chilli Czosnek i OliwaWykorzystując grafikę OLHIK.PL (którą polecam), chce was zaprosić do nowego mojego blogowego działu: " Noszę za grosze " Co jakiś czas będę prezentować wam moje ciuchowe zdobycze z mojego ulubionego sklepu "Tania Odzież", gdzie jestem stałym bywalcem i pokazać wam jakie można czasem znaleźć tam wspaniałe ciuchy! Uważam ,że czasem nie ma co przepłacać gdy można dobrze ubrać się za grosze(...)koniec tygodnia sklep przecenia ciuchy nawet do -70% ja wolałam jednak nie czekać bo mogłoby już jej nie być :) I teraz pytanie do was, a nawet pytania :) Ile byście dali max za taką sukienkę ? I co myślicie o takim blogowym dziale i w ogóle takich sklepach ? Mam nadzieję ,że was tego typu posty zainteresują
W Moim Magicznym Domusię z Wami dziś podzielić przepisem na pyszną, puszystą babkę na maślance, z dodatkiem kawałków czekolady. Jest pyszna,pięknie rośnie, zawsze wychodzi. :-) Polecam gorąco, zwłaszcza, że przepis jest tani i bardzo szybki :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI NA DUŻĄ BABKĘ : -1 szklanka maślanki naturalnej -2,5 szklanki mąki tortowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka -1 szklanka cukru(...)gotowe. Babkę wyciągamy z formy, i polewamy polewą. Ja moją polewę robiłam następująco: -pół tabliczki czekolady mlecznej wraz z łyżką masła i 3 łyżkami mleka dałam na 30 sekund do mikrofali, następnie mieszałam i gotowe :-) Piękna, pyszna babka POLECAM NA ŚWIĘTA :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLubię wołowinę i M. też ją lubi, chociaż, że dobry jej kawałek tani nie jest - bywa u nas stosunkowo rzadko. W Polsce przyjęło się smażyć wołowinę well done, co marnuje smak wysokiej jakości mięsa. Moja mama na sam widok "różowego" zaczyna się krzywić, a brat patrzy na talerz, jakby leżał tam małpi móżdżek czy żywe robale. A ziemniaczki(...)patelnię. Moja wołowina była raczej gruba, więc smażyłam ją po 3 minuty z każdej strony, po czym umieściłam na 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Potem dałam jej odpocząć, żeby krew nie rozlała się po talerzu. Składniki na ziemniaki: - ziemniaki - oliwa z oliwek - czosnek - świeże zioła - pieprz - sól Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i nacinamy
Życie zamknięte w smakuZastanawiacie się zapewne, dlaczego na blogu kulinarnym będę promował wyszukiwarkę kursów językowych langzie.pl. Jaki to ma związek z kulinariami? Już wyjaśniam … Na sklepowych półkach pojawia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!spędzić w zespole saun, gdzie schłodzić można się w grocie solnej i goldarium, czyli odpoczywalni wyłożonej prawdziwym złotem, które korzystnie wpływa na naszą biowitalność. Gdyby Sante było bliżej i taniej, mogłabym tam chodzić codziennie. Nie mogłam więc przegapić spotkania o biowitalności w jedzeniu. Sante jest przecież przede wszystkim producentem zdrowej żywności. Biowitalność to dość nowe pojęcie, ale jeśli mieliście(...)kolejności dodawania składników. Np. kiedy gotujemy leczo, to najpierw dusimy warzywa (żywioł ziemi), potem dodajemy pikantne przyprawy (ogień) a na koniec passatę pomidorową (metal). Gdybyśmy zmienili kolejność danie nie byłoby takie dobre. Sante pokazuje, że biowitalność można mierzyć, żeby mieć pewność, że jemy zdrowo i że będziemy się potem czuli lepiej. Na pewno poczujemy się lepiej
Ugotowane pozamiataneDobry Hummus nie należy do tanich artykułów sklepowych. Sezamowa pasta tahini również nie kosztuje kilka złociszy. Zatem, aby zaoszczędzić nieco grosza, polecamy wykonać domowy hummus. Po stworzeniu swojego hummusu, zapomnicie o sklepowym, bo będzie smakował o niebo lepiej. Będzie go także sporo, aby delektować się nim znacznie dłużej. Do roboty! :) Domowy Hummus Przepis na 1,5 słoika(...)Równolegle na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go na złoty kolor. Robimy to na małym ogniu i wykazujemy się dużą cierpliwością, gdyż spalony lub za bardzo przypalony sezam da gorzki smak i zepsuje nasz hummus. Także mały ogień i odrobina czasu. Złoty kolor i mocny sezamowy zapach powie nam, należy ściągnąć sezam z ognia. 4. Wrzucamy sezam
Bananowe Polezniechęci się do tego całego wegetarianizmu, czy "co gorsza" weganizmu. A kotlety sojowe po pierwsze podstawą wege wyżywienia NIE SĄ, a po drugie mogą być bardzo smacznym uzupełnieniem różnych dań, trzeba tylko przygotować je odpowiednio, czyli zupełnie inaczej, niż zazwyczaj podają przepisy. Kiedyś pokazywałam już jeden sposób na sojowe "tekturki", w occie ( tutaj ), dzisiaj natomiast powiem(...)warto zrobić chwilkę przerwy czyli posypać papryką, przemieszać kotlety, zostawić na moment, posypać pieprzem, przemieszać, itd., czyli nie wsypać po prostu wszystkich przypraw na raz (to dotyczy zresztą każdego dania). Na koniec przyprawiania mieszamy całość z 2 łyżkami oleju , dolewamy wody znowu trochę ponad poziom kotletów, przykrywamy i zostawiamy teraz na najmniejszym ogniu, żeby kotlety powoli przechodziły przyprawami
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECiasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku
Szybko Tanio SmacznieOdkąd nadeszła wiosna miałam ochotę na owocowy obiad, taki, który byłby smaczny i sycący. Mój P. mówił, że zjadłby pierogi z jagodami, którymi postanowiłam umilić mu
dom-agi.plsposób nie skojarzyć zatem nazwy „rumforska” z Benjaminem Rumfordem, amerykańskim naukowcem i działaczem społecznym, który w połowie XVIII wieku, podczas pobytu w Bawarii, inicjował wiele działań na rzecz ubogich. Tania i pożywna zupa na bazie kaszy i grochu, którą gotowano w ramach jego programów wspierających najbardziej potrzebujących, nazwana została zupą rumfordzką. Minęło 250 lat, a na podkarpackich stołach nadal jest(...)sito lub zmiksowany. Wszystko dokładnie mieszamy, a jeśli wywar był warzywny, dodajemy do niego roztopione, lekko przypalone masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na podkarpackie zupy i inne dania regionalne zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzlukier wyjdzie za ciemny, dodajcie do niego lukru białego. Za jasny kolor zmieniamy przez dodanie większej ilości barwnika. Barwniki w proszku bez problemu można mieszać – niebieski z żółtym dadzą zielony, żółty z czerwonym –pomarańczowy, czerwony z niebieskim – fiolet. Lepiej mieć jednak więcej kolorów do wykorzystanie niż tylko podstawowe niebieski, czerwony i żółty. Barwniki mają różne odcienie, jedna żółcień jest(...)zabarwią się kolorem jak worki materiałowe, zużywasz- wyrzucasz. Szukajcie tych o wielkości 26-30cm – są najwygodniejsze do trzymania, pakowanych po 100sztuk. Wystarczą Wam na długo i wychodzą taniej, niż kupowane po 25 sztuk.Za swoje zapłaciłam na Allegro 12zł. Standardowy adapter do tylek, pasujący do większości małych końcówek cukierniczych dostępnych na rynku to koszt rzędu 5-10zł w zależności
Karo in the KitchenMam straszną migrenę i wielką ochotę na kapustę. Jakąkolwiek i w jakiejkolwiek postaci. KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ Składniki: - około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki
Życie zamknięte w smakuobiecałam, dziś na blogu przepis na indyjskie chlebki naan. Wyglądem i smakiem przypominają trochę chlebki pita. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i jest dosyć tanie. Moje chlebki przygotowałam z dodatkiem suszonych ziół prowansalskich i mięty, choć równie dobrze możecie przygotować je bez dodatków lub na przykład z kminkiem. Główne szkoły przygotowania chlebków naan są dwie(...)blasze wyłożonej papierem i z wierzchu posmarować pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut (po upieczeniu powinny być rumiane). Podawać jako dodatek do dań mięsnych i rybnych
W poszukiwaniu inspiracji