wieprzowiny po azjatycku jest sos śliwkowy. Składniki: SOS: 12 śliwek węgierek 4 łyżeczki cukru ( ja użyłam trzcinowego) 3-4 łyżeczki sosu sojowego POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 500g wieprzowiny (polędwiczek albo szynki) 2-4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju odrobina mąki Zacznijmy od sosu. Śliwki umyłam, rozcięłam i wyjęłam z nich pestki. Zalałam
potrawyregionalnegotowałam. Namoczyłam suszone grzyby. Na patelni podsmażyłam kiełbasę,cebulę i wędzony boczek. Dodałam wszystko do kapusty. Wsypałam przyprawy. Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso. Może to być łopatka,szynka lub inne. Pokroiłam grzyby i śliwki. Dodałam suszone śliwki i grzyby. Wlałam czerwone wino. Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru. Gotowałam i mieszałam około 2 godzin. Bigos odsmażany
potrawyregionalnemowa o roladkach to polecam również: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z INDYKA ZE SZPINAKIEM ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: jarmuż pierś z kurczaka kapary ser dojrzewający czosnek oliwa zioła prowansalskie sól,pieprz,czerwona papryka Jarmuż umyłam i podgotowałam przez około 10 minut w osolonej wodzie. Czosnek starłam
potrawyregionalneJajka po benedyktyńsku lub inaczej jajka w koszulkach. Idealne na śniadanie. Bez skorupek,które trzeba obierać. Jajka te można jeść z dowolnymi ulubionymi dodatkami: chrupiącym boczkiem,szynką parmeńską,majonezem,rzeżuchą czy kiełkami... Wspaniale jest je ułożyć na ciepłych i chrupiących grzankach. Pysznie smakują z sosami np.holenderskim. Do tego szklanka soku z pomarańczy i można zacząć miło dzień. Rozbiłam jajko
potrawyregionalnekoperek. Ząbki czosnku starłam na drobnej tarce. Wlałam do miski jogurt i majonez. Wsypałam przyprawy i wymieszałam. Polałam sosem czosnkowym sałatkę i wymieszałam. Smacznego! Polecam również Sałatkę ziemniaczaną z szynką Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem ogórkiem kaparami w sosie curry Sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami Sałatkę ziemniaczaną z wędzonym rekinem
potrawyregionalnewarstwowej, będzie wyglądać bardziej efektownie i elegancko. Smacznego! Dla miłośników ziemniaczanych sałatek polecam: Sałatkę ziemniaczaną z czosnkiem Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem ogórkiem kaparami z sosem curry Sałatka ziemniaczana z szynką Sałatkę ziemniaczaną z wędzonym rekinem
potrawyregionalneSMACZNEGO! Polecam również inne sałatki ziemniaczane. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KAPARAMI JAJKIEM OGÓRKIEM W C URRY SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW Z SZYNKĄ SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI
potrawyregionalnefirmy KUPIEC 6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania) 6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej) 1 szt.większej cebuli 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 8-10 ziarenek ziela angielskiego świeże gałązki tymianku łyżeczka mielonego kminku 1-2 łyżki majeranku łyżeczka słodkiej papryki
potrawyregionalnepół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie ostro) sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatki: grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora. Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę. Do warzyw powędrowały na koniec
potrawyregionalnetalerzu można sobie jeszcze posypać makaron parmezanem. Naprawdę proste i szybkie danie. A jakie pyszne! Szkoda,że szparagi są tylko przez chwilę... Smacznego! Polecam również: ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM OMLET ZE SZPARAGAMI
potrawyregionalnedodatków w wielu kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips . Możemy go stosować także do wędlin
Kulinarna Pokusaznalazły się: – sałatka z pieczonej dyni – rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy – wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki – ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy – dyniowe proziaki z kwaśną śmiatną i śliwkowym toffi Bardzo dziękuję marce Kikkoman i Tabasco za możliwość uczestniczenia
Moja pasja smakuciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju na nadzienie: kilka plastrów mortadeli lub szynki 3 łyżki kukurydzy 1 kulka mozarelli 1 cebula kilka leśnych grzybów (ewentualnie pieczarek) 1 mały pomidor kilka plasterków kiełbasy 1/3 czerwonej papryki jajko szczypiorek 2 łyżki oleju
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajuż nam się przejadły więc trochę poeksperymentowałam. Pasta z konserwy mięsnej jest kremowa i delikatna, ale jej smak zaostrzyłam chrzanem i chrupiącą rzodkiewką. Składniki: 120 g konserwy mięsnej (np. szynka mielona) 4 jajka 2 łyżki majonezu 5-6 rzodkiewek 1 łyżeczka ostrego chrzanu kilka gałązek koperku sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać. Konserwę pokroić na mniejsze kawałki. Dodać jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazupa gulaszowa to idealny obiad na chłodne dni. Zawiera wiele warzyw i mięso, dlatego jest bardzo pożywna. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej czerwona papryka zielona papryka marchewka kawałek brokuła kawałek kalafiora 3-4 łyżki mrożonego zielonego groszku cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz ostra i słodka papryka ziele
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia