surowych ziemniaków startych na małych oczkach -2 jajka -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki mąki pszennej -sól,pieprz FARSZ -około 700g mięsa wieprzowego np szynki lub łopatki -1 cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz -trochę maggi do smaku 1200g ziemniaków gotujemy (waga po obraniu) Studzimy i przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Surowe ziemniaki trzemy na małych oczkach
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką SZAKSZUKA z boczkiem PRZYGOTOWANIE: 25 minut SKŁADNIKI: – 100-150 g boczku – 3 pomidory – 3-4 jajka – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
nietylkopasta.plpieprzem lub bez, słodkie sery krowie, z ziołami, pieprzem, papryką lub bez. Układam je w roladki. WĘDLINY, KIEŁBASKI Wszelkie suszone wędliny, te dojrzewające, sprawdzą się kabanosy, mini kabanosy, kiełbaski, szynka dojrzewająca, salami na ostro, z papryką lub pieprzem, różnego rodzaju dobrej jakości kiełbasy pokrojone w cienkie plasterki lub wędliny. OWOCE SUSZONE Polecam suszone owoce, takie jak: daktyle, figi, śliwki, krążki
Zasmakuj Kuchniefekt wow” przy okazji spotkania rodziny, znajomych, przyjaciół, szczerze polecam. Z pewnością na dokładki trzeba się przygotować:) Składniki 500 g polędwiczek wieprzowych 2 łyżki oleju kilka plastrów szynki dojrzewającej sól, pieprz do smaku Sos 400 g śliwek 50 g powideł śliwkowych 80 ml … Czytaj dalej Polędwiczki w sosie śliwkowym
gotuj ze mnąprzełom w moich śniadaniach. Opiekacz w moim domu pojawił się gdy miałam kilkanaście lat i kanapki z niego chciałam jeść niemal codziennie. Niemal zawsze mój sandwicz wyglądał identycznie: chleb, szynka, ser . Uwielbiam to zestawienie, jednak szybko się ono nudzi. Po kolejnej sandwiczowej uczcie chowam opiekacz głęboko w szafce i zapominam o nim na co najmniej rok. Kilka lat temu dotarło
Poezja smakujogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką Artykuł Pikantna szakszuka z ziemniakami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pldodatkami ziemniaczanym np. pączkami. Jest łatwa w przygotowaniu, chociaż zajmuje to trochę czasu. Ale wierzcie mi naprawdę warto! Duszona kapusta kiszona z mięsem Składniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 słoik kapusty kiszonej (1 l) 2 papryczki chilli (można dodać więcej w zależności od ich ostrości) 6 liście laurowe 6 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie: papryka ostra
PatiGotujebretońsku, ale z innym rodzajem mięsa niż ta klasyczna. Nie no, nie marudzę. Wiadomo kto był zadowolony... Składniki: 1,5 szklanki fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego
KardamonovyJajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych”
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wymyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić jak najdrobniej, umieścić w małym pojemniku plastikowym przeznaczonym do mrożenia i zamrozić. Gulasz wieprzowy cebulkowo-koperkowy Składniki na 3-4 porcje: 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula (150 g) 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki drobniutko posiekanego koperku 2 łyżki oleju (30 g) plus 1 łyżeczka do marynaty (5 g) 1/2-3/4 łyżeczki soli
KulinarneImpresje.plgarść rukoli Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek na odrobinie oliwy. Dodać przecier, jogurt i przyprawy. Posmarować placek tortilli. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę oraz szynkę długo dojrzewającą. Posypać kukurydzą. Ułożyć na papierze i piec 10 minut. Gotową posypać świeżą rukolą. Nie potrzeba ketchupu ani żadnych innych dodatków. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze bez rukoli
Karola gotujeŚwieże dojrzałe figi idealnie pasują do szybkich lekkich sałatek. Do wersji, którą dzisiaj przygotowałam, a mianowicie z włoskim pleśniowym serem gorgonzola, można również dodać pokrojoną szynkę parmeńską. Sałatka będzie jeszcze bardziej sycąca i kolorowa. Składniki: rukola lub mieszane sałaty 3 świeże figi kawałek sera gorgonzola garść orzechów włoskich 2 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego łyżeczka miodu sól, pieprz Rukolę
wyzwania kuchenneDzięki dodatkowi kapusty, kotlety wyszły bardzo delikatne i soczyste. Składniki 500 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 500 g mielonej szynki wieprzowej olej do smażenia bułka tarta kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kapustę, dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę studzimy, później
R'n'G Kitchenartykule znajdziecie także smakowite przepisy na potrawy, których zdjęcia ozdabiają także ten wpis. Moje śniadaniowe menu składa się z: crostaty z dżemem brzoskwiniowym pączków ciambelle kanapki panini z pesto, szynką prosciutto i mozzarellą frittaty z ziołami i parmezanem oraz oczywiście z aromatycznej kawy - espresso lub cappuccino. Prawdziwa uczta dla zmysłów, więc koniecznie kliknijcie po przepisy;) ➤ Zobacz: Akademia Dolce Vita
Chilli Czosnek i Oliwałyżki oleju rzepakowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki kaszy pęczak 1,5 l bulionu warzywnego 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy. Grzyby kroimy na paski. Groszek kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych
R'n'G Kitchen