łagodny a jednocześnie z wyraźnym orzechowo-pleśniowym aromatem - przy tym jest to ser dość twardy. Użycie do risotta tego sera okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: 100 g szynki gotowanej 50 g żółtej części pora, pokrojonej w cienkie półplasterki 1 duży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego(...)sera pleśniowego Camen pieprz, sól 2-3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 . Na rozgrzanej oliwie podsmażamy ok. 5 minut pora i szynkę, dorzucamy ryż, prażymy przez 7 minut cały czas mieszając, aż ryż się zeszkli. Wlewamy wino i mieszamy dalej do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy pomidory, rozmaryn i podsmażamy nadal mieszając
Kuchnia Prezydentowejkilka plastrów boczku wędzonego (pokrojone w kostkę) 3 małe ogórki konserwowe (pokrojone w grubsze plasterki) cebulka perłowa marynowana 2 kawałki czerwonej papryki marynowanej (pokrojone w kostkę) kilka plastrów szynki gotowanej (pokrojonej w kostkę) 2 plastry ananasa (pokrojone w kostkę) sól, pieprz, curry jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Kiedy zobaczyłam zdjęcie z tym daniem - bez wahania stwierdziłam(...)kotletem drobiowym :) Fileta z kurczaka dobrze umyć. Rozkroić i rozbić dosyć cienko. Posolić z każdej strony, oprószyć curry i pieprzem. Przygotować długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Warzywa, boczek i szynkę nadziać na przemian na patyczek, pozostawiając z każdego końca po 2 cm. Tak przygotowane szaszłyki owinąć filetem, i zapanierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na oleju, na złoty kolor
Świat Domowej Kuchniśniadanie do pracy lub większa jej ilość jako dodatek do obiadu. Potrzebujemy: 1 szklanka świeżych truskawek 2 duże garście rukoli 1/4 kostki fety lub sera typu bałkańskiego 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oleju lnianego sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni Do rukoli dodajemy przekrojone na pół truskawki, ser pokrojony(...)kostkę oraz szynkę pokrojoną w paseczki. Solimy i pieprzymy. Całość polewamy octem balsamicznym i olejem lnianym. Mieszamy i od razu podajemy. Całość jeszcze można posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Taki zestaw to ja lubię !:)) Cały rok czekam aby taki obiadek sobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka(...)około 6 minut, a następnie dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła. Na talerz wykładaj kolejno szparagi, ziemniaki, szynkę i sos jajeczny. Szparagi posyp parmezanem i polej masłem, a sos jajeczny posyp szczypiorkiem. SMACZNEGO CMOK
Pasje Jolkipewno po takim omlecie cały dzień będzie udany. ;-) Zresztą spróbujcie sami. Składniki: ( na jednego omleta) 4 jajka, 5 szparagów (najlepiej zielonych), koperek (ilość wedle uznania), 8 plasterków szynki, 1 łyżeczka mąki, sól, pieprz, 0,5 łyżeczki cukru. Wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, przekrajamy wzdłuż na pół. Następnie gotujemy je do miękkości w wodzie z dodatkiem soli(...)cukru. Po ugotowaniu odcedzamy je i przepłukujemy zimną wodą. Szynkę kroimy w paseczki, podsmażamy. W między czasie jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i mąkę. Dokładnie mieszamy ( najlepiej widelcem). Jajka wylewamy na patelnię, a na środek układamy szparagi. Smażymy na małym ogniu, aż boki będą ścięte. Następnie delikatnie zsuwamy omlet na talerz, odwracamy
Passion of Cookingpomysłu na Walentynkową kolację to proponujemy Wam danie z kuchni włoskiej – pyszny makaron z suszonymi pomidorami i prosciutto w sosie serowo-śmietanowym Składniki: - 200 g makaronu tagliatelle - 90g szynki prosciutto - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 6 pomidorów suszonych - 160 g śmietanki 18% - 50 g sera pleśniowego - pół pęczka natki pietruszki - 2 łyżki masła - listki rukoli - pieprz, sól Porcja(...)zacznie się rozpuszczać a sos zacznie gęstnieć dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sos doprawiamy do smaku i dodajemy pocięte w paski prosciutto. Solą doprawiamy sos delikatnie ponieważ sama szynka jest już słona. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem i ozdabiamy listkami rukoli. Smacznego
Kuchenne Wariacjemakaron z zielonymi szparagami i podsmażonym, wędzonym boczkiem. Danie, które przygotujecie na czas gotowania się makaronu i szparagów, jednocześnie, czyli ekspresowo! A w razie braku boczku przygotujcie na szynce szwarcwaldzkiej, jednak wtedy radzę ograniczyć dodatek soli, gdyż szynka sama w sobie jest bardzo słona. Zgłodnieliście? To do dzieła, póki jeszcze sezon na szparagi trwa! :))) * makaron- około 150 g * szparagi
Kraina Miodem PłynącaŚwiętami Wielkanocnymi warto go przypomnieć :) Ilość składników potrzebnych na galaretkę jest uzależniona od ilości jajek. Na jedno jajko potrzeba około 1,5 łyżki płynu. Galaretka w jajkach Składniki: jajka szynka konserwowa kawałek marchewki z rosołu świeży koperek rosół z kurczaka żelatyna w ilości 2 łyżeczki na 1 szklankę płynu kiełki do przybrania – u mnie brokuła jogurt bałkański chrzan tarty(...)gorącym rosole. Jajka obrałam ze skorupek, ścięłam wierzchołki (zachowałam je do późniejszego przykrycia jajek), ale tylko tyle, żeby bez problemu można było wyjąć żółtko, nie niszcząc przy tym białka. Szynkę konserwową, marchewkę i koperek drobniutko posiekałam i wymieszałam z przestudzoną galaretką. Płynem napełniłam białka, ustawiłam je tak, aby galaretka nie wypłynęła i odstawiłam w chłodne miejsce do stężenia. Żółtka roztarłam
Kuchenne zapiski Edytypulpeciki indycze w koperkowym sosie z młodymi ziemniakami – błyskawiczne danie, które wprawdzie obfotografowałam, ale jeszcze nie opisałam, więc przepisem podzielę się później. Za to zaproponuję gulasz z wieprzowej szynki z suszonymi grzybami – minimum składników i przypraw, maksimum smaku – prosto, pysznie, polecam J Składniki: 1 kg odtłuszczonej szynki wieprzowej 5 dag suszonych podgrzybków 2 łyżki oleju bardzo duży ząbek czosnku liść
Kuchenne zapiski EdytyPierwszy raz w życiu peklowałam mięso. Do zalewy włożyłam szynkę i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę usmażyłam na obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła cudowna - soczysta, różowiutka, pachnąca przyprawami, jednym słowem pycha :) Wprawdzie skurczyła się nieco podczas pieczenia, ale i tak było czym się delektować. Mięso musi leżeć w zalewie 7-9 dni, więc jeśli się pośpieszycie
Kuchenne zapiski Edytypobiją :) Nie podaję jakichś konkretnych proporcji, po prostu ile będziecie chcieli tyle dacie poszczególnych składników. Napiszę tylko co dać trzeba. makaron rurki papryka świeży ogórek koperek cebula ser feta szynka oliwki sól pieprz ocet balsamiczny Makaron gotujemy, odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka, paprykę i szynkę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Fetę też jakoś tam kroimy jak nam wyjdzie
Marder&Marder Manufactureinteres prywatny z publicznym wziąłem się do roboty :) 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno pokrojonego koperku 1 plasterek szynki 1 malutki ząbek czosnku (lub pół większego) czerwony kawior (czarny też może być) 1 łyżka parmezanu 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Nooo, sporo składników(...)żółtek dodajemy wszystkie składniki. Jeżeli mamy dużo kawioru to łyżkę możemy też dodać do farszu. Mi została tylko resztka z sushi więc użyłem go do ozdoby jajek. Plasterek szynki bardzo drobno kroimy, parmezan bardzo drobno ścieramy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. No i mieszamy wszystko razem aż powstanie jednolita masa. Wkładamy w wydrążone białka, ozdabiamy kawiorem i mamy gotową kolację
Marder&Marder Manufactureumówiliśmy się, że będzie częstym gościem, bo my z Madzią nie nadążamy jeść tego co robimy. Bo właśnie oczywiście oprócz chleba zrobiliśmy z Madzią jeszcze calzone z szynką i ze szpinakiem. To znaczy osobne z szynką i osobne ze szpinakiem, oczywiście. No i wsunęliśmy po dwa takie naprawdę sporych rozmiarów calzone. Ale teraz dzisiaj to o chlebie tym chciałem, calzone
Marder&Marder Manufacturejakby oczywiste. Taki lekko ścisły wyszedł. Taki trochę do krojenia, trochę do smarowania, taki pół na pół. Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 170 g szynki 70 g słoniny bez skóry 180 g cielęciny 1 średnia cebula 1 sucha kajzerka 2 jajka połowa liścia laurowego 1 ziarno ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Słoninę kroimy(...)małą kostkę i smażymy na dużej patelni na małym ogniu aż wytopi się tłuszcz. Maksymalnie zwiększamy ogień i dorzucamy szynkę i cielęcinę (pokrojone w dużą kostkę). Obsmażamy do zrumienienia. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy razem przez jakąś minutę. Dolewamy nieco gorącej wody (nie dużo, tyle żeby do duszenia było), wrzucamy ziele i listek, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum
Marder&Marder Manufacturejuż posiedliście potrzebną wiedzę, zapraszam po przepis: Dla 4 osób: 350 g ryżu do risotto litr rosołu mała butelka (0,33 l) ciemnego piwa 100 g masła trochę szynki parmeńskiej 150 g tartego sera grana padano cebula sól, pieprz Najpierw kilka uwag: - grana padano można zastąpić parmezanem - my do zrobienia rosołu użyliśmy naszej domowej bulionetki - moim zdaniem najlepiej tutaj spisze(...)macie do niego dostępu to inne też powinno się nadać. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy powoli na sporej łyżce masła. Po kilku minutach zapraszamy na patelnianą imprezę drobno pokrojoną szynkę parmeńską. Dodajemy ryż i po chwili podlewamy piwem (pamiętajcie o temperaturze płynów!). Gdy piwo wsiąknie zaczynamy powoli dodawać bulion. Czekamy aż część płynów wsiąknie w ryż, część się zredukuje. Żeby
Marder&Marder Manufacture