Składniki: - makaron świderki - 2 zielone ogórki - szynka konserwowa - puszka kukurydzy - pęczek koperku - śmietana 18% - 3 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier Przygotowanie: 1 . Makaron gotujemy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 2. Kroimy w kostkę szynkę, ogórki, siekamy koperek i przekładamy do dużej miski. 3. Dodajemy kukurydzę i wystudzony makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 4. Do osobnej miseczki wlewamy śmietanę
Coś z niczegoSkładniki: 20 dag szynki 20 dag sera żółtego puszka kukurydzy 3 jajka słoik marynowanej cebulki 3 łyżki majonezu szczypta oregano sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Szynkę i ser pokroić w kostkę. Ugotowane jajka również pokroić w kostkę. Cebulki przekroić na pół. Wszystko razem wymieszać, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i wymieszać z majonezem. Doprawić solą, pieprzem i oregano
Olga Piecze i GotujePrzepyszna i prosta w wykonaniu przekąska na stół Wielkanocny. Składniki: Jajka na twardo 4 szt. Majonez 4 łyżki Ogórek kiszony 2 szt. Szynka konserwowa 4 plasterki Chrzan tarty(może być ze słoiczka) 2 łyżki Natka pietruszki 1 pęczek Jogurt naturalny 1 mały kubek Serek śmietankowy 1 kubek Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jaka i ogórki pokroić w drobną kostkę(...)dodać serek śmietankowy, posiekana natkę pietruszki, przyprawić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą pastę wykładać na plasterki szynki i zwinąć w roladkę. Jogurt połączyć z chrzanem, majonezem , posiekaną natką pietruszki, polać roladki powstałym sosem i udekorować natka pietruszki. Podawać na śniadanie wielkanocne
Tradycyjna Kuchniaprzygotowania sprawiła ,że na stałe wtargnęła do mojego menu. Mam nadzieję, że i u Was też tak będzie:) Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1 cebula 30 dag szynki 1 pęczek koperku pieprz sól majonez Przygotowanie: 1. Kapustę pekińską, cebulę i szynkę pokroić w drobną kostkę. 2. Dodać kukurydzę oraz drobno pokrojony koperek. 3. Dodać majonez oraz sól
la cucharabyła kołem ratunkowym, gdy ostatnio niespodziewanie przybyli goście. Zrobiona po prostu ze składników, które miałam w domu. Smakuje całkiem dobrze:) Składniki: 1 opakowanie makaronu ( ja wybrałam kolanka) 30 dag szynki 6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy majonez ( ok. 4 łyżek lub wg uznania) ketchup ( 2 łyżki) sól pieprz Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2. Do miski(...)wrzucamy makaron, pokrojoną w kostkę szynkę; pokrojone również w drobną kostkę ogórki. Dodajemy kukurydze. Mieszamy. 3. Do sałatki dodajemy majonez, ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem najlepiej przechować parę godzin w lodówce. Hasta Luego
la cucharaJuż kilka razy dodawałem posty, w których były nietypowe dania z piekarnika. Dzisiaj kotlety z mielonej szynki wieprzowej, z nietypowymi dodatkami. Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy i utarty na drobnych oczkach ziemniak, utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko, duża szczypta soli, szczypta pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej- jak masa
chleba naszegozrobione. Bardzo polecam robić je samodzielnie, co prawda wymaga to trochę czasu, ale zapewniam, że warto. Smak i zapach nie do opisania. Tym razem przygotowałam pyszną pieczeń z szynki z pieczarkami i pikantnym ketchupem, takie połączenie jest super i pięknie pachnie podczas pieczenia. Pieczeń ma dwie wady szybko znika i trochę źle się kroi przez te pieczarki, dlatego do zdjęcia(...)ukroiłam taki gruby plaster. Polecam ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zapraszam :) Składniki: Na pieczeń: 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 duża bułka pszenna 3 jajka 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego Na pieczarki: 50 pieczarek kilka łyżek ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny
Izabelawkuchnibędę pisała o parówkach. Chyba tylko tyle, że wybrałam moim zdaniem najlepsze – z szynki, bez dodatku fosforanów oraz glutaminiany sodu. O cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym(...)kuchni zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz i można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy
mojewypiekiinietylkociasto: 150 g mąki 80 ml wody 2 łyżki oleju sól, szczypta łyżka czubata ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego 5 plastrów szynki 1,5 szklanki tartej mozzarelli rukola pomidorki koktajlowe zioła prowansalskie Wykonanie: *Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na połowę. *Rozwałkowujemy ciasto. Patelnię smarujemy pędzelkiem namoczonym(...)oleju. Wykładamy ciasto. Kiedy od spodu się zrumieni, przewracamy na drugą stronę. Zapieczoną stronę smarujemy przecierem, wykładamy ser oraz plasterki szynki. Patelnię przykrywamy, podpiekamy do momentu rozpuszczenia się sera oraz zrumienienia spodu. * Na gotową pizzę wykładamy rukolę oraz połówki pomidorków . Podajemy na gorąco posypując ziołami prowansalskimi. Moja pizza powstała na granitowej patelni Ballarinii z serii Lucca. W sklepie internetowym
Z Majeczką w kuchnirazem kotlety schabowe z ziołami. Wyszły super, są smaczne i inne jak tradycyjne. Składniki: 4 kotlety schabowe 20 dag żółtego sera 2 jajka 15 dag gotowanej szynki sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku 1 pęczek świeżego rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem do smaku, lekko rozbić i usmażyć na rozgrzanym(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. W między czasie jajka roztrzepać z solą do smaku, papryką i posiekanym rozmarynem. Dodać drobno pokrojony ser i szynkę, wymieszać i wyłożyć na przygotowane kotlety. Włożyć do piekarnika i zapiec przez 15 minut, przed podaniem ozdobić świeżym rozmarynem
Tradycyjna KuchniaWinogrona kupione... A może jakaś sałatka ? I taki efekt. Składniki 1 słoik selera konserwowego mała puszka kukurydzy 1 kiść winogron 200 g szynki konserwowej 100 g sera żółtego sól pieprz 1 łyżka majonezu mały jogurt naturalny Przygotowanie Szynkę pokroiłem w kostkę. Seler odcedziłem na sicie, pokroiłem na mniejsze części. Winogrona umyłem, przekroiłem na pół ( pestki delikatnie usunąłem). Ser żółty pokroiłem
R'n'G Kitchenpół łyżeczki oregano, majeranku i bazylii) 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 150 g serka śmietankowego 1 łyżka śmietany 8-10 plasterków szynki konserwowej kawałek czerwonej papryki Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy dodając do nich małymi porcjami gorącą wodę (cały czas ubijamy). Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, zioła, starty ser, olej i czosnek(...)termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy ją do wystudzenia. Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w dwóch rzędach plasterki szynki, a na samym początku układamy plasterki papryki. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy, od strony papryki. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Przed podaniem
PatiGotujeduszone mięso w kremowym sosie. Może być z warzywami lub tak jak u nas z ciecierzycą. Najbardziej jednak pasuje papryka. Taki obiad zaspokoi głód oraz rozgrzeje na długo. PRZEPIS szynka wieprzowa ok. 400 g. ciecierzyca w zalewie 1 puszka papryka słodka mielona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki ziele angielskie 2 kulki liść laurowy 2 szt. woda(...)szkl. masło 2 łyżki czosnek staropolski 1/2 łyżeczki ZAGĘSZCZENIE mąka 2 łyżki woda 6-7 łyżek Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej lub co najmniej 3 godziny przed smażeniem. Szynkę pokroić w cienkie plastry. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Przysmażyć na średnim ogniu. Wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem
Kuchnia PaulettesCzęsto mam problem jak wykorzystać mięso wieprzowe w innej formie niż gulasz:). Wymyśliłam te oto bitki i okazały się strzałem w dziesiątkę, smakowały każdemu. 1 kg szynki wieprzowej 300g kurek, mogą być mrożone 150g mrożonego groszku 3 marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 1 łyżka mąki sól, pieprz(...)papryka słodka, papryka ostra, majeranek olej 1. Szynkę kroimy w plastry, rozbijamy. Posypujemy solą i przyprawami. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Natkę i czosnek drobno siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu podsmażamy bitki z dwóch stron do mocnego zarumienienia. Dodajemy marchew, pietruszkę i czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy kurki, groszek
Szefowa kuchnipowstał pyszny przepis na szaszłyki z chleba tostowego. Spróbujcie! Szybkie, pyszne i cieplutkie :D Warto ! Szaszłyki z chleba tostowego 12 kromek chleba tostowego keczup majonez musztarda 6 plastrów szynki 6 plastrów sera żółtego pół pomidora natka pietruszki pieprz Rozłożyć kromki chleba tostowego na blacie, każdą kromkę posmarować keczupem, musztardą lub majonezem na przemian. Na połowę kromek wyłożyć szynkę
Gotuję Testuję