dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie od razu(...)gotujemy pierwszego dnia przez 1 godzinę, drugiego dnia przez 40 minut i przez czas 30 minut na trzeci dzień. SKŁADNIKI na 3 słoiki po 500ml 600g łopatki wieprzowej 350g szynki wieprzowej 350g surowego boczku 350g wędzonej słoniny 1 kostka smalcu + zapas do zalania 3-4 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 6-7 kulek jałowca 1 pełna (z lekką
Karo in the KitchenSzynka parmeńska to jedna z moich ulubionych włoskich wędlin. Jak dobrze się domyślacie pochodzi z regionu Parmy i zgodnie z dostępnymi zapisami- znana była już w czasach rzymskich. Bardzo lubię wykorzystywać ten produkt podczas gotowania. Ma słony i słodkawy, charakterystyczny, wyrazisty smak. Dzisiaj proponuję Wam pyszną przekąskę z wykorzystaniem tej właśnie szynki. Czytaj więcej
Pichceniomaniagroszkiem i kukurydzą (wraz z zalewą – duży słoik) – 500g mięsa mielonego z piersi indyka – 250g przecieru pomidorowego – 4-5 papryk – 2 cebule – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli w kulce – 1 kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie) – 2 ząbki czosnku – oliwa – przyprawy: oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma – sól, pieprz(...)Dodajemy mięso i obsmażamy. Po chwili doprawiamy. Dodajemy przecier pomidorowy wraz z winem i redukujemy. Dodajemy marchewkę z groszkiem i kukurydzą wraz z zalewą, redukujemy sos na małym ogniu. Szynkę parmeńską rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do sosu. Zdejmujemy z ognia. Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do sosu i mieszamy. Papryki napełniamy mięsem z sosem i umieszczamy
Be Fit Be Strongsmakowałoby nawet osobom, które bobu nie lubią. P.S. Obiad ten przetestowałam na mojej przyjaciółce i udało mi się podbić jej żołądek 😉 Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g szynki parmeńskiej pesto z bobu → przepis 100 ml śmietany 30% 100 ml wody sól, pieprz pęczek natki pietruszki garść orzechów nerkowca makaron tagliatelle pełnoziarnisty 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę i czosnek(...)obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy około 2 min. i dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Makaron
Kuchnia MagdaLenycytrynach, która świetnie się wkomponowała w to danie. Niech was nie przeraża to zestawienie, wszystko naprawdę ze sobą świetnie się komponuje. Potrawka z wieprzowiny w cytrynach 800 g szynki wieprzowej 2 cebule 5 ząbków czosnku 250 ml bulionu 40 g cukru 1 łyżka miodu 2 cytryny 1 czerwona papryka 3 gałązki świeżego tymianku 5 łyżek świeżej, posiekanej kolendry 1 łyżka(...)zalewamy wodą do poziomu cytryn. Całość podgotowujemy przez około 10 minut, często mieszając, aż skórki będą miękkie. Cebule kroimy w piórka, paprykę w paski, a czosnek przeciskamy przez praskę. Szynkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego przesmażenia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy cebulę, paprykę i czosnek, uważając
Pieguskowa Kuchniasobie usiadłam i udaję, że czas się zatrzymał 😉 To nic, że salon w tym momencie przypomina połączenie kanciapy malarza pokojowego z polem namiotowym.... Artykuł Grillowana szynka w miętowej marynacie pochodzi z serwisu gotować
gotować!Pyszna zapiekanka na obiad lub do kolacji, to smaczne danie dla każdego. Potrzebujemy ugotowany makaron, naczynie, przyprawy i dodatki: szynkę konserwową, ser żółty, cebulę, cukinię, kukurydzę, paprykę, trochę tłuszczu do posmarowania naczynia i pieczarki. Przyprawiamy dowolnie wg swojego smaku, podstawowe przyprawy to sól, pieprz i oregano. Do natłuszczonego naczynia wkładamy warstwami wcześniej przygotowane, pokrojone, ugotowane, odsączone warzywa, ser, szynkę
chleba naszegoczasami dobrze się zjeśćcoś pożywnego. Lubimy omlet, a czasami trzeba coś w nich zmienić. Np dodać makaron. Składniki: Garść ugotowanego makaronu 2 jaka 2-3 plasterki szynki 1/2 małej cebuli Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę Dodać pokrojoną szynkę (możebyć w kostkę lub paseczki) i delikatnie podsmażyć
Gotowanie z pasjąSkładniki: filet z kurczaka kilka plasterków szynki kilka plasterków sera żółtego (gouda, albo edamski) 1 łyżka masła bazylia zioła prowansalskie czosnek (2 ząbki- rozmiażdżone) 1 jajko sól pieprz bułka tarta Filet z kurczaka umyć i pokroić wzdłuż jak na kotlety. Lekko rozbić. Każdy kawałek wysmarować masłem, następnie posmarować czosnkiem i posypać bazylią oraz ziołami prowansalskimi. Na każdy kawałek ułożyć plasterek(...)serka żółtego i plasterek szynki. Zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką – u mnie sałata masłowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, śmietaną. Artykuł Roladki z kurczaka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pldodatki tj. kurki (przepis) czy suszone pomidory (przepis) . Ostatnio postanowiłam jednak powrócić do tej bardziej tradycyjnej wersji, dlatego dziś mam dla Was przepis na tofucznicę z wegańską szynką. Tofucznica z wegańską szynką Składniki: 250 g tofu 200 g wędliny wegańskiej 3 średnie cebule 1/2 szkl. mleka roślinnego 2 łyżki płatków drożdżowych ząbek czosnku 1/4-1/2 łyżeczki soli
wegujemySkładniki: 1,2 kg szynki 2 łyżki majeranku 6 łyżek soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 3 ząbki czosnku 6 listków laurowych około 2,5 l wody sznurek lniany do zawiązania mięsa Sposób wykonania: Wyrób domowej wędliny trwa dwa dni. Warto zacząć(...)garnku zagotowujemy wodę ze wszystkimi przyprawami oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. W tym czasie mięso myjemy, formujemy w kulę i obwiązujemy ścisło sznurkiem. Do gotującej się marynaty wkładamy szynkę i gotujemy przez 5 minut (mięso powinno być w całości zanurzone). Po tym czasie wyłączamy ogień a garnek z mięsem pozostawiamy do powolnego wystygnięcia. Rano garnek możemy włożyć do lodówki
Qchnia po prostumało składników, dużo smaku:) Polecam szczególnie tym którzy szpinaku nie lubią, gwarantuję że zmienią zdanie :) 2 garście szpinaku kawałek pora 2 pomidory rzymskie 4-5 plasterków chudej szynki( u mnie z piersi indyka) ocet balsamiczny Szpinak i resztę warzyw trzeba przepłukać i osuszyć. Por kroje w pół plasterki, pomidory na dowolne części, wędlinę zwijam(...)małe ruloniki. Na talerz wykładam szpinak, posypuję poszatkowanym porem i kawałkami pomidorów. Całość skrapiam octem balsamicznym. Na wierzchu układam ruloniki szynki. Zjadam od razu. SMACZNEGO
Takie tam pichceniepizzę z TEGO PRZEPISU sos beszamel z TEGO PRZEPISU 250 g mozzarelli 125 g żółtego sera (u mnie gouda) pęczek cienkich, zielonych szparagów (około 20) 10 plasterków dojrzewającej szynki oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od zrobienia ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU . W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem beszamel. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe, białe i jasnozielone końce (szparag(...)smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem beszamel. Placek posypujemy obficie startym żółtym serem i startą mozzarellą. Układamy na nim przekrojone na pół plasterki szynki i szparagi. Tak przygotowaną pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekła. Najlepszymi dodatkami są oczywiście ketchup, dip czosnkowy
PatiGotujesię właśnie te ruloniki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem posiekanej roszponki, przełożone salami/szynką i serem mozarella. Wszystko oczywiście zależy od jakości użytych składników, mnie najbardziej smakowały te z szynką i serem. Najlepiej też podawać na ciepło, tuż po zapieczeniu. 4 jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól odrobina cukru 2 garści roszponki(...)kulki mozzarella około 100g tartej mozzarelli (można pominąć) szynka, lub salami Jajka wbijamy do naczynia. Roztrzepujemy rózgą kuchenną razem z mąką, mlekiem i wodą. Dodajemy odrobinę cukru, sól oraz zioła. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną roszponkę. Mieszamy. Smażymy rumiane naleśniki na minimalnej ilości oleju. Na ciepłych naleśnikach układamy plasterki szynki/salami, pokrojoną w plasterki mozarellę oraz
Smaki Na Talerzugalaretkowe jajka! Idealne na Święta Wielkanocne, gdyż skorupki po jajkach - które wykorzystywałam do wypieków idealnie nadały się jako formy na galaretki. Składniki: 10 skorupek po jajkach 4 plasterki szynki konserwowej kawałek czerwonej papryki groszek konserwowy kukurydza konserwowa czarne oliwki natka zielonej pietruszki bulion żelatyna kwasek cytrynowy Przygotowanie: Przygotowujemy skorupki delikatnie odcinając ich górną część i pozbywając się zawartości. Do miseczki(...)wrzątkiem wsypujemy kwasek cytrynowy i wrzucamy do niego jajka. Zostawiamy na około 10 minut. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do wyschnięcia Do każdej skorupki wrzucamy po trochu szynki konserwowej i papryki pokrojonych w kostkę, po kilka sztuk groszku i kukurydzy, oliwek pokrojonych w plasterki oraz listków zielonej pietruszki. Żelatynę rozrabiamy w bulionie. Ja zawsze dodaję odrobinę mniej
Taste Therapy