szynka - 15846 przepisów (strona:272/1057)

sałatka z ananasa i selera konserwowego 160

Jedna z moich ulubionych sałatek, łączących wytrawne smaki z owocami. Ananasa często wykorzystuję do dań innych niż desery bo świetnie komponuje się np. z mięsem czy szynką jak w tej sałatce. Składniki: mały słoiczek selera konserwowego 1/2 puszki ananasa 4 jajka 200 g szynki 1/2 puszki kukurydzy duża łyżka majonezu pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić drobno(...)Ananasa i kukurydzę  odsączyć. Seler odsączyć i przepłukać, można pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę pokroić w kostkę.  Majonez wymieszać z pieprzem. Wszystkie składniki połączyć, gotową sałatkę wstawić do lodówki, żeby smaki przeszły

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jesienna sałatka warstwowa 400

wszystkie warzywa, ale albo będą nafaszerowane chemią, by pięknie rosły i pięknie wyglądały, albo będą pochodzić z innych krajów. A dzisiejsza sałatka składa się z brokułów, papryki, kukurydzy i szynki przełożona została sosem czosnkowym i posypana prażonymi ziarnami słonecznika. Bardzo efektownie wygląda i świetnie smakuje.  Składniki: 500 g brokuła puszka kukurydzy konserwowej 4 ugotowane pocięte w kosteczkę jajka(...)papryki pokrojone w kosteczkę 30 dag chudej szynki pokrojonej w kosteczkę pęczek posiekanego koperku garść prażonych ziaren słonecznika sos: 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 3 łyżki jogurtu greckiego 6 lyżek majonezu sól pieprz Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować aldente (3 minuty od zawrzenia wody). Ostudzić. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą. Na dno przezroczystej salaterki układać: warstwa

na moim stole...
Pieczona szynka wiejska w miodzie i musztardzie 218

bardzo lubię pieczenie,mam do tego specjalny stary żeliwny rondel z pokrywką,ciężki strasznie,ale jak upiekę w nim mięsa-to rozpływa się w ustach.... lubicie szynkę z odrobiną tłuszczyku?Ja bardzo.... zawsze piekę większy kawał mięsa i najpierw mam obiad a potem jak wystygnie to kroję cieniutko na kanapki SKŁADNIKI: szynka wiejska(z tłuszczykiem)ok 1,5kg na marynatę(...)dodać łyżeczkę suszonego rozmarynu ale ja pominęłam ten składnik PRZYGOTOWANIE: mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,tłuszczyk nacinamy w kratkę,mieszamy składniki na marynatę  i dokładnie nacieramy nią szynkę,dajemy do szczelnego naczynia i odkładamy do lodówki najlepiej na noc,ale może też być kilka godzin, następnie wkładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego z przykrywką i pieczemy

Swojskie jedzonko
Socca - nicejski placek z ciecierzycy 143

solą morską. Jednakże będąc pewnego razu w restauracji specjalizującej się w kuchni nicejskiej, miałem okazję spróbować ceciny przygotowanej niczym pizza: z sosem pomidorowym, serem kozim, rukolą i wolno-dojrzewającą szynką. Postanowiłem się podzielić z Wami właśnie tym wariantem. Przede wszystkim dlatego, że stanowi wspaniałą i zdrową alternatywę dla słynnego włoskiego placka. * SKŁADNIKI na 3-4 porcje Socca: 300 g mąki(...)ciecierzycy 1 łyżeczka soli morskiej 750 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Do podania: kilka plasterków szynki wolno-dojrzewającej (np. prosciutto, serrano) solidna garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych ser kozi lub mascarpone Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 500 ml past pomidorowej ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonego rozmarynu chlust oliwy z oliwek sól, pieprz

Food Square
Sałatka z rukolą, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami 1258

Sałatka z rukolą, szynką szwacwaldzką i suszonymi pomidorami Dzisiejszą sałatkę wykonacie w try miga. Będzie prosto, szybko, ale bardzo wykwintnie i baaaardzo smacznie. Idealnie będzie pasować na lekką kolację przy świecach, bądź też jako nietuzinkowy dodatek do obiadu. Składniki: opakowanie rukoli pół słoiczka suszonych pomidorów 100 g szynki szwacwaldzkiej (bądź też innej długo dojrzewającej) garść podprażonych ziaren słonecznika(...)łyżka octu winnego 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól pieprz Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w kosteczkę, szynkę w paski, ser w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki sałatki i wymieszać. Składniki sosu umieścić w sloiczku, zakręcić słoik i energicznie wymieszać wstrząsając słoikiem. Polać sosem sałatkę. Smacznego

na moim stole...
Tarta z bobem i szynką 167

Dziś powracam do bobu. Mam kolejny fantastyczny pomysł na na jego wykorzystanie. Tym razem będzie to tarta z bobem, szynką i żółtym serem. Mnie ona bardzo smakował i jeśli mam być szczera zjadłam połowę na raz;) Była po prostu fantastyczna! Tarta idealnie nadaje się na przystawkę lub przekąskę. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Korzystajcie, dopóki bób jest świeży(...)młody;) Składniki : 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko pół łyżeczki soli 200g bobu 150g szynki pokrojonej w kostkę 100ml mleka 100ml śmietany 2 jajka 2 łyżki creme fraiche pół łyżeczki musztardy żółty ser sół, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki w proszku Przygotowanie : Ciasto : Mąkę wymieszać z solą i posiekać z masłem, następnie szybko zagnieść, dodać jajko

Codzienne Gotowanie
Sałatka z roszponką, pieczoną dynią i burakiem 217

razem upieczemy :) A taka sałatkę możemy podać na przystawkę albo kolację  Składniki : 100 g roszponki 100 g pieczonej dyni hokkaido 1 duży burak kilka plastrów szynki parmeńskiej 125 G mozzarelli 100 g prażonych pestek dyni olej z pestek dyni do pokropienia odrobina soli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę i układamy na blasze(...)Następnie Buraka obieramy ze skórki i kroimy w w kostkę. W misce łączymy roszponkę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, dynie i buraka, dodajemy porwaną na mniejsze plastry szynkę i dodajemy pestki. Wszystko skrapiamy olejem z pestek dyni jeżeli chcecie możecie sałatkę doprawić, jednak szynka jest sama w sobie dość słona i idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.  Smacznego

Niezły Młynek
,,De volaille z serem i szynką” 311

ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów z piersi kurczaka • 8 plastrów szynki • 8 plastrów żółtego sera • pół kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka(...)kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy na większe płaty, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na tak przygotowane kotlety układamy plaster sera, następnie plaster szynki i smarujemy masłem z pietruszką. Zawijamy ciasno w roladkę, zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności spinamy wykałaczkami. tak przygotowane devolaye obtaczamy w mące, następnie

Podróż w kulinaria
,,Domowa wędlina drobiowa’’ 176

masz dosyć nieświeżych wędlin zakupionych w sklepie? Prezentuję Wam dziś szynkę domowej produkcji. Wędlina w tym wydaniu jest pyszna, niezwykle soczysta i pachnąca, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków.Inspiracją do powstania szynki domowej roboty była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1 płaskie łyżeczki soli ½ łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka(...)papryką i dokładnie mieszamy. Napełniamy woreczek, zawiązujemy, wkładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnie szynkowar wkładamy do większego garnka, wlewamy gorącą wodę ponad poziom szynki w szynkowarze, wodę doprowadzamy do osiągnięcia temperatury ok. 80-85 stopni C i parzymy w tej temperaturze na minimalnym ogniu przez 60 minut. Następnie wyjmujemy z wody, ostudzamy i wstawiamy

Podróż w kulinaria
Zupa krem z selera i gruszki 214

miękkie gruszki 1 średni seler (mniej więcej 150 - 180 g) 5 łyżek oliwy z oliwek 3 szklanki wywaru z jarzyn 200 ml gęstej śmietany sól, świeżo mielony pieprz oraz szynka hiszpańskiej (Serrano) lub innej suszonej dojrzewającej pestki dyni Przygotowanie: Gruszki, myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Seler również myjemy, obieramy i kroimy na grubsze plastry.  Do garnka wlewamy szklankę(...)razem na najwyższych obrotach przez ok. 1,5 minuty.  Przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki i chwilę podsmażamy na rozgrzanej patelni. Zupę podajemy z chrupiącą szynką i pestkami dyni.  Smacznego

bistro mama
Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) 227

łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 750 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 80 g pancetty (można zostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem) 80 g surowej szynki dojrzewającej 1 szklanka czerwonego wina 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie) sól i pieprz szczypta gałki muszkatałowej szczypta oregano kilka łyżek bulionu wołowego lub wody Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę(...)Seler, marchewkę i cebulę posiekać w drobną kostkę. Pancettę (lub boczek) i szynkę drobno posiekać. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać masło. Wrzucić pancettę, chwilę przesmażyć. Zmniejszyć ogień/moc (na trochę mniej niż średni stopień), dorzucić szynkę, marchewkę, seler i cebulę. Całość podsmażać przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie

Pełny talerz
wędliny z Ejszeryszek 179

Tartak, kilkaset metrów od granicy z Litwą. Mieszka w niej około 80 osób. Niezły wynik. 7 zarejestrowanych produktów to wyroby produkowane przez Pana Tadeusza Protasiewicza. Dla porządku są to: Szynka wędzona z Ejszeryszek Polędwica wędzona z Ejszeryszek Boczek wędzony z Ejszeryszek Golonka faszerowana z Ejszeryszek Karkówka wędzona z Ejszeryszek Kiełbasa chłopska z Ejszeryszek Kiełbasa z Ejszeryszek kolejny to Makowiec(...)trzeba by napisać jak nam smakowało. Moglibyśmy tu napisać o smakach, aromatach, teksturze i takich tam innych, ale powiem tak - było pysznie, „normalnie” wszystko smakowało, „normalnie” - tak jak powinno. Szynka smakowała jak szynka, boczek jak boczek a kiełbasa jak dobrze doprawiona i uwędzona kiełbasa. Normalne tradycyjne dawne smaki. Zapasy, które przywieźliśmy do domu jedliśmy jeszcze przez wiele dni, nic się

królestwo garów
Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cabero de lomo ibérico 175

dynię, czas na pyszne jedzenie, dla mnie to równoznaczne. Dziś zupa krem z dyni inna niż dotychczas gotowałam bo z fasolką szparagową która pasuje tutaj idealnie oraz z szynką długodojrzewającą hiszpańską Cabero de lomo ibérico. Szynka wyprodukowana jest ze szlachetnych ras świń hiszpańskich a dokładniej z podudzi samic. Jest cudownie poprzerastana tłuszczykiem który po wysmażeniu tworzy witrażyki. Polecam ewentualnie szynkę

Moje Małe Czarowanie
Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini 295

zapraszam na pierwszy test, prostą i szybką potrawę, ryż po kantońsku.  Ryż smażony to idealna propozycja na ciepły posiłek, szybka i pyszna alternatywa zamiast kanapkowej kolacji... Zamiast gotowanej szynki można dodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki(...)osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka jasnego, łagodnego sosu sojowego ¾ szklanki łuskanego , słodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku( niestety nie miałam, zastąpiłam koperkiem) 1 łyżeczka oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy) sól, pieprz i warzywko do smaku Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez

Mia Cucina Sofieta
Tosty Francuskie 213

pysznego tosta fracuskiego Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Tosty francuskie  Przepyszne tosty francuskie Składniki :    pieczywo tostowe 2-3 jajka ser żółty szynka masło inne dodatki (papryka, ogórek, pomidor...) pieprz sól Przygotowanie:                     W pojemniku rozbijamy jajko z pieprzem i solą(...)Międzyczasie przygotowujemy tosty. Pieczywo tostowe smarujemy masełkiem, kładziemy szynkę, ser, paprykę czerwoną cokolwiek co  nam przyjdzie do głowy lub co mamy w lodówce. Całość obtaczamy w jajku i wkładamy do rozgrzanego grilla lub innego urządzenia. Gotowe zjadamy ze smakiem !!! Rozbijamy jajka Szykujemy tosty smarujemy masłem, kładziemy szynkę, ser i inne dodatki Składamy tosta i obtaczamy jajkiem całą powierzchnię

Sprawdzone przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania