stałe do swojego jesiennego menu. Przepis stanowi także, mam nadzieję, doskonałą alternatywę dla wykorzystania aronii nie tylko do wykonania konfitur, soków, syropów itp. Składniki: 6 sznycli z szynki 0,5 kg aronii 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 200 ml wina różowego półsłodkiego 2 łyżki stołowe miodu 1-2 łyżki stołowe cukru 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka(...)wino z marynaty oraz miód. Wymieszaj, odparuj alkohol. Następnie zalej całość gorącą wodą tak, aby przykryła mięso. Przykryj pokrywką i duś mięso do miękkości. Wyjmij mięso z garnka, sos przelej przez sitko, przetrzyj. Następnie dodaj masło i zredukuj sos (jeśli jest taka potrzeba), aż zrobi się gęsty i zawiesisty. Podawaj najlepiej z kaszą gryczaną prażoną. Smacznego
Garniec Magalietylko Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Spaghetti Bolognese Gotowe spaghetti życzę smacznego Składniki : 30 dag mięsa wieprzowego mielonego (np. z szynki) 3 średniej wielkości cebule 2 koncentraty pomidorowe po 500 ml (lub pomidory krojone w puszce) 3 ząbki czosnku zioła prowanslaskie oregano papryka słodka i ostra sól i pieprz bazylia najlepiej świeża olej(...)połączą się składniki. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Jeżeli całość się już podgotowała dodajemy soli i pieprzu do smaku. Rozkładamy makaron z serem na talerzu i zalewamy sosem - GOTOWE. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wygniatamy praską lub bardzo drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę Dodajemy mięso i przyprawy Gdy mięso już dojdzie dodajemy bazylię mieszamy całość
Sprawdzone przepisy kulinarnesamym mięsie można otrzymać : wałeczki , kuleczki , placki . Krótko mówiąc do koloru do wyboru . Dzisiaj chciałabym przedstawić mielone mięso z przemyconym brokułem . Składniki 6 szt 1/2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej szynki) 1/2 brokuła 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wkładka 6 ogórków kiszonych ( jeśli są grube(...)strony na rumiano . Jak zrazy będą obsmażone dolać trochę wody lib rosołu i poddusić ok 10 minut na wolnym ogniu. Można je podawać na ciepło np. z sosem grzybowym ale również smakują na zimno
Eli Gotowaniemojemu zdziwieniu po usmażeniu wcale nie są tłuste, ale i tak wytarłam je ręcznikiem papierowym. Długo utrzymują swój kształt, ciasto nie zapada się. Składniki: 8 kiełbasek z szynki 8 drewnianych patyczków (miałam tylko metalowe) 100g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 150ml mleka woda gazowana olej do smażenia Jajko roztrzepujemy z 150ml mleka(...)kiełbaski i wkładamy je ostrożnie na olej. Smażymy na złoto. Usmażone wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym, smażymy kolejną porcję. Usmażone kiełbaski nadziewamy na patyczki i układamy razem z sosem pomidorowym
Gotowanie i blogowaniesię w ustach, aromatyczną szynkę. Jeśli ktoś spróbuje jej chociaż raz, od razu się zakocha !:)Przepis znaleziony na Wielkim Żarciu i trochę zmodyfikowany. Składniki: Mięso: 0,5kg szynki (ewentualnie karkówki) 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka słodka i ostra odrobina oleju Zalewa: 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka papryki czerwonej(...)Wszystko zalewamy sosem.Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkakaloryczną przekąską w ręku? Polecamy klasyczne tosty, które potrafi przygotować każdy:) 25 min 4 tosty składniki: 8 kromek chleba tostowego masło 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 4 kawałki szynki (nam najbardziej smakuje konserwowa) 8 kawałków żółtego sera sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie ketchup majonez wykonanie: Pieczarki kroimy w paski, a cebulkę w piórka. Dusimy razem na łyżce masła(...)masłem ku górze. Przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach, gdy ser zacznie się rozpuszczać, obracamy tosta na drugą stronę. Mieszamy majonez z ketchupem w proporcjach 1:1 i podajemy, jako sos. To bardzo fajny sposób na urozmaicenie naszej kolacji:) SMACZNEGO Ania i Marcin
Ania i Marcin gotująMniam,mniam kotleciki ! Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,szynka surowa ) Propozycja podania. 2 średnie marchewki 1 całe jajko 1 średnia cebula 1 mała czerstwa bułka 3 ząbki czosnku(...)jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem. Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor, są smaczne i zdrowe. Warto je zrobić od czasu do czasu dla swojej rodziny czy bliskich i pokazać im że potrafimy zrobić
Przepisy i porady kulinarneROLADKI WIEPRZOWE W WINIE Bardzo smaczne i rozpływające się w ustach roladki o pomidorowo - serowo - winnym smaku. Składniki : ok kilogram karkówki lub mięsa od szynki 2 cebule 1 większy serek ziołowy ok 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 sok pomidorowy olej sol pieprz słodka papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy i kroimy(...)paprykę w proszku. 10. Dusimy całość ok 20 min i dodajemy wino. 11. Chwile jeszcze gotujemy i sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy. Gdy mięso jest miękkie wyłączamy. Nas sos powinien troszkę zgęstnieć dzięki dodanemu do roladek serowi, jeżeli jednak się tak nie dzieje możemy go lekko zagęścić maka
Kulinarnie z Polką na KresachJeśli wędlina to najlepsza domowa. Robię taką od ok. 2 lat z przepisu, któruy dostałam od koleżanki. W ten sposób można przygotować schab, szynkę lub filet z indyka. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa. Składniki: 1,2 kg schabu 2 łyżki soli peklowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego garść kuleczek czarnego lub kolorowego pieprzu kilka kuleczek jałowca(...)gotować pół godziny, ostudzić w wywarze, wyjąć, odsączyć, zawinąć w folię i schłodzić. Schab jest gotowy do krojenia. Polecam na kanapki lub jako składnik sałatek. Można również podać z sosem do obiadu. Wywar będzie świetną bazą do barszczu czerwonego, żurku czy kapuśniaku
Czerwień i błękitdanie czasochłonne ale warte swego smaku :)Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice SKŁADNIKI1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie)50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)25 dag pieczarek1 jajko1 bułka namoczona w mleku1 duża cebulapęczek natki pietruszkimasłosól, pieprz, wegeta, słodka paprykaFARSZCebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Pieczarki kroimy w drobne plasterki.Dodajemy(...)Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220-230 stopni około godzinę, często podlewając wodą, aby mięso się nie przypaliło. Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.Podajemy z sosem - najlepiej pieczarkowym. PYSZNIE
Moje Kuchenne Rewelacjeszkoła gotowania, a więc i struktura książki będzie trochę inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy(...)znajdziemy po ręką, po takie których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe na słono
Brzuszki Łakomczuszkilubię marnować jedzenia, a po świętach zostało mi bardzo dużo różnego rodzaju wędlin: kiełbasa, boczek, szynka itp. Część owszem mogę zamrozić (choć nie a wieki) ale zdecydowanie większość trzeba zjeść. Kiełbasę i boczek wykorzystałam na obiad. Wyszła mi całkiem pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Składniki 1 kg ziemniaków(...)pieczarki w półplasterki i siekamy drobno czosnek. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę. Smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajmy pieczarki i czosnek. Całość smażymy razem ok 7-10 min. Sos. W misce mieszamy śmietanę z jajkami. Dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty (część, ok. 100g sera zostawiamy żeby posypać nim wierzch zapiekanki). Przyprawiamy: ok. ¼ gałki muszkatołowej (startej), sól
Pyza i SurówkaSposobów na bigos jest bardzo dużo. Mój wygląda następująco: 70 dag szynki wieprzowej 70 dag pieczeni wołowej 35 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 20 dag smalcu 3 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżki papryki mielonej ostrej 1 łyżka pieprzu 2 i 1/2 płaskiej łyżki przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 3 kg kapusty(...)Często mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/2 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody, zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być mocno przyprawiony. Gotowy sos wymieszać z kapustą, Chwilę przesmażyć
Praktyczna plskładniki* 500 g mielonego mięsa z szynki* 2 marchewki* 1 mała pietruszka* 1 saszetka (100 g) ryżu parboiled* 5 łyżek płatków ryżowych* 1 jajko* 1 kostka bulionowa* koncentrat pomidorowy lub przecier* suszona natka pietruszki i lubczyk* bazylia* kminek mielony* sól, pieprz* papryka mielona słodka* pieprz cayenne* 2-3 łyżki mąki pszennejSposób wykonaniaSaszetkę z ryżem wrzucić do garnka z gotującą się(...)patelni i przełożyć do garnka. Do klopsików dodać resztę startej marchewki, startą pietruszkę, wlać wrzącej wody tak aby zakrywała klopsiki lub nieco więcej w zależności ile chcemy mieć sosu. Dodać kostkę bulionową, po 1 łyżeczce natki pietruszki, lubczyku, mielonej słodkiej papryki, soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i bazylii. Dusić na delikatnym ogniu pod przykryciem ok. 25 min, następnie
Mix smakuNa początek to chciałbym wszystkich przeprosić za taką zawiłą i długą nazwę :) Ale Madzia stwierdziła, że: "to mój makaron i nazwa będzie taka jak wymyśliłam. O
Marder&Marder Manufacturepekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku - ok. 600 g dobrej kiełbasy (dałam podwawelską z szynki) - 2 cebule - por (jasna część) - 2-3 pomidory - różowa sól himalajska - 3 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek(...)kiełbasie przekładamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Do pomidorów dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony oraz kolendrę i kminek – mieszamy. Gdy uwolni się aromat przypraw, a sos na patelni zredukuje się – przelewamy go do garnka z kapustą. Siekamy koper i dodajemy do bigosu. Całość krótko zagotowujemy. Podajemy natychmiast. Bigos z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty i szybki
mojewypiekiinietylko