szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:172/235)

Zapiekanka gołąbkowa 132

Składniki: * mięso mielone chude z szynki wieprzowej 500 g * ryż 200 g * kapusta biała 600 g * cebula * jajko * majeranek łyżeczka * sól * pieprz * pomidory przetarte w kartonie 500 g * olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Ryż ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości. W misce wymieszać(...)sosu. Na samą górę układamy ostatnią warstwę kapusty, która mieszam delikatnie z pomidorami. ( film poniżej prezentuje kolejność układania). Naczynie przykrywa. Jeśli użyjecie naczynia bez przykrywki użyjcie foli aluminiowej. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ostatnie 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuje pokrywkę. Smacznego!                Zapraszam na film z przygotowań oraz

Kulinarne przygody
Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną 129

Karola Okrasy. Polecam. Pstrąg z boczkiem, tymiankiem i cytryną 2 pstrągi 2 cytryny 2 ząbki czosnku 4 dymki ze szczypiorkiem świeży tymianek plastry boczku (dałam pół na pół z szynką) 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego sól, pieprz, oliwa Ryby filetujemy, nacinając skórę i mięso wzdłuż struny grzbietowej, odcinamy od kręgosłupa, ale nie do końca tak, aby pozostawić oba filety połączone(...)żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy resztę cebuli, nieco czosnku jak nam zostało resztę cytryn i ziarna kminu rzymskiego. Układamy na tym ryby owinięte w boczek, skrapiamy oliwą i pieczemy w 160 stopniach przez 20-30 min w zależności od wielkości ryb. Artykuł Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską – najprostsze! 141

naprawdę niewiele, gdyż większość sama się robi w piekarniku a zapewniam że efekt smakowy będzie wspaniały!   Składniki (ok 16 sztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy(...)luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania? Podziel się recepturą

Mój pomysł na
Bigos staropolski 186

aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały po Świętach. Taki bigos podbije niejedno podniebienie. Zresztą, co będę długo opisywać. Ugotujcie i przekonajcie się sami;)   Aha, i jeszcze: gotowanie zaledwie litra bigosu absolutnie(...)mieszać bigosu, żeby się nie przypalił. Mój wolnowar ma pojemność 6 litrów, więc bigosu wyszło duuuużo i mogłam się podzielić z rodziną:) Składniki:  500g wieprzowiny (łopatka, karkówka, szynka) 300g wołowiny (karkówka, łata) 200 wędzonego boczku 250g dobrej wędzonej kiełbasy (najlepiej domowej; ja dałam kiełbasę z dzika) 50g suszonych grzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule

Obiad gotowy
Zapiekanka z cukinia i kruszonką 122

Jest idealna jako dodatek do drobiu,ryżu,, a nawet makaronu. forma 15x15cm, lub 20x20cm.Polecam,jest pyszna Składniki: 1 cukinia średniej wielkości 1 pomidor 1-2 ząbki czosnku 50g szynki,lub innej wędliny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól i pieprz kruszonka: mąki 20g 20g orzechów 30g tartego parmezanu 25g zimnego masła solonego Wykonanie Umyć warzywa i pokroić w drobną kostkę(...)parmezan. Dodać masło i wymieszać wszystko palcami na kruszonkę,do połączenia składników. Powinno wyglądać jak gruby piasek. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego warzywa z wędlina i rozprowadzić po wierzchu kruszonką Piec około 15-20 minut, do złotego koloru

w mojej kuchni
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis 113

pół pszennej i żytniej razowej) 20 gram droższy 100 ml wody 40 ml oliwy sól Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Składniki na wierzch: sos pomidorowy opakowanie szynki parmeńskiej pół puszki fasoli czerwonej lub kukurydzy kilka oliwek kulka mozzarelli wędzonej lub zwykłej garść rukoli Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej(...)ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na dwa cieniutkie placki. Ja zrobiłam bardziej kwadratowe, żeby ładnie się zmieściły na jednej blasze do piekarnika. Kładziemy je na blachę podścieloną papierem do pieczenia. Placki smarujemy sosem pomidorowym. Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Wrzucamy na wierzch wszystkie składniki oprócz rukoli. Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Pieczemy

Pyza i Surówka
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 188

świeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna do podsypania Dowolne składniki, ja użyłam: 15 dag pieczarek 10 dag szynki 1 mała cukinia 1 pomidor Oliwki Kukurydza Papryka czerwona lub zielona Przecier pomidorowy lub ketchup 15 dag Mozzarelli 15 dag sera gouda Przygotowanie: Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać drożdże(...)stolnicę, posypaną kaszą manną (dzięki niej ciasto po upieczeniu będzie chrupiące, jednocześnie będzie się wygodnie formować, bez ryzyka przyklejenia do stolnicy). Rozciągnąć na powierzchnie całej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub formy pod pizzę). Ciasto posmarować przecierem lub ketchupem. Zetrzeć część sera, ułożyć składniki i wierzch posypać pozostałą częścią sera. Piec przez około 10-15 minut w temp. 220 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Szynka pieczona 187

Poszukujecie przepisu na domową wędlinę na kanapkę, a nawet na świąteczny stół? Już znaleźliście :) Z tym przepisem z pewnością Wam się uda! Składniki: 1-1,5 kg surowej szynki 2-3 listki laurowe do wyłożenia na wierzch mięsa Marynata: 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki wody 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry (mielonej lub zmiażdżonej(...)przynajmniej na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. 3. Mięso nakłuć trzykrotnie widelcem, włożyć do rękawa i zawiązać lub włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywą (piekłam w naczyniu). 4. Piec ok. 2 godzin w 200 st. C w zależności od wielkości mięsa. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę, by mięso się zrumieniało. 5. Jeśli

Kuchnia domowa Ani
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 178

wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając(...)mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę:) I jeszcze jedno - ja swoją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, dzięki czemu jest chrupiąca od dołu, ale jeśli nie macie kamienia, możecie użyć zwykłej blachy. Pizza przecież niekoniecznie musi mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były

Słodko-Słony Świat Ilony
Warszawskie bistro „Charlotte” czyli dobry adres kulinarny 156

racji soboty, zaczyna sie nieco leniwie. Wszystko nam smakuje. Odrywamy kawałki chrupiącej bagietki, smarujemy masłem i „dziabiemy” na nią sporą porcję słodkiej konfitury. Omlet jest świeży, pachnie szynką i masłem. Ostatniego croissanta dzielimy między siebie na kilka części…Jest nam tak dobrze! Uwielbiam takie spokojne, leniwe śniadania. Obok nas przy stolikach siedzą pary, małe grupki znajomych, wszyscy(...)idę do jakiejś restauracji czy cafe bista i zajmuję miejsce na zewnątrz, chcę także zobaczyć wnętrze lokalu. Wchodzę więc do środka Charlotte. Od progu uderza mnie wspaniały aromat świeżo pieczonego chleba. Przy ladzie piętrzą się słodkie bułki, croissanty, warkocze chałek, precli, paluchów, rogalików. Poezja smaku. Podoba mi się w środku. Długa, drewniana ława na środku zaprasza wszelkich głodnych klientów

Raj dla Podniebienia
Mini pizze z chlebków naan 97

łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego i ostudzonego)  - dałam olej z pestek winogron 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz: sos pomidorowy (lub ketchup), suszone oregano, szynka, pieczarki, ananas, żółty ser ... Włączyć piekarnik, nastawić temp. 220°C . Rozgrzać w nim kamień lub zwykłą blachę z wyposażenia piekarnika. W misce wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Wodę dolewać stopniowo(...)czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut

Posadzone i zjedzone
Świąteczna sałatka z halloumi, granatem i orzechami 206

również dania z mięsem. W Szwecji moja wigilia jest mieszana, zresztą każdy je to co lubi. Ja lubię świąteczne sałatki i różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii naprawdę mnie(...)kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 25 minut w piekarnika nastawionym na 200ºC. Opłukaj jarmuż, sałatę i osusz. Odetnij liście z twardych łodyg jarmużu, poszarp lub pokrój. Wymieszaj z sałatą i ułóż na półmisku. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą patelnię i usmaż halloumi pokrojony na kawałki. Ułóż na sałacie z ciepłą, pieczoną dynią. Wlej do małego słoiczka

codojedzenia
Wołowe mini pizze 211

soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 3/4  szklanki letniej wody Farsz: 1 cebula 1 por 100 g pieczarek 8 plastrów szynki 1 pomidor 200 g mięsa mielonego wołowego 150 g sera 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Lubczyk Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy oliwę z oliwek. Świeże drożdże rozpuszczamy(...)kosteczkę pomidora i wędlinę. Wszystko dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.  Farszem napełniamy mini pizze. Wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na dużej blaszce piekarnikowej w 210*C przez 12-15 minut

VioletoweKucharzenie
Ziemniaki zapiekane z jajkami 174

Ziemniaki zapiekane z kiełbaską, szynką i jajkami. Taka szybka obiadowa zapiekanka. Do tego proponuję surówkę  z pora i pomidora  i mamy pyszny obiad. Kiełbasę w zapiekance możecie zastąpić boczkiem i będzie również bardzo smaczne.  Danie to jest idealne dla miłośników pyr  :) Moja mama jest ich największym miłośnikiem. 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 kiełbasy śląskie 4 pieczarki(...)ziemniaków i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko. Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną. ziemniaki zapiekane z jajkami

O kuchni z uczuciem
Szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą w marynacie staropolskiej. 215

innego jak upiec je w piekarniku. Polecam ten sposób, jeśli i u Was pogoda nie dopisze, a tęskno Wam już za tak przygotowanym mięskiem. :) Składniki - 0.70 dkg mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka ) - 3-4 cebule - 2-3 kolorowe papryki - 3 łyżki marynaty staropolskiej Skworcu - 1 łyżeczka czosnku mielonego - olej Dodatkowo - patyczki do szaszłyków Wykonanie Mięso oczyszczam ze zbędnych błonek, czy żyłek(...)mięsa marynatą. Swoje szaszłyki piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni z termoobiegiem przez pierwsze 20 minut przykryte folią aluminiową, po tym czasie odkryłam folię, szaszłyki odwróciłam, posmarowałam ponownie marynata i piekłam kolejne 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Kiedy są rumiane, a mięso mięciutkie są gotowe. Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniaczkami i kartuskimi ogórkami konserwowymi

Kuchnia z widokiem na ogród
pizza z salami i owocami 110

papryką. Składniki na dużą pizzę: na ciasto: 225 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 135 ml letniej wody 15 g drożdży dodatki: kilka plasterków szynki kilka plasterków salami 125 g mozzarelli 2 połówki brzoskwiń z puszki 3 plastry ananasa z puszki 1 mała cebula 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki kukurydzy oregano(...)kształt koła. Posmarować sosem zostawiając przy brzegu niewielki margines. Następnie ułożyć plasterki mozzarelli i resztę dodatków, posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*C na najniższą półkę, piec około kwadransa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wielkanocny chlebek neapolitański-casatiello napoletano 255

świeżych drożdży 50 g smalcu ze skwarkami 250-300 g letniej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 g  żółtego sera 150 g salami i szynki pieprz 5 jajek +1 żółtko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Świeże drożdże połączyć z cukrem i częścią letniej wody , przykryć folią spożywczą  i poczekać kilka minut aż wyrosną. W dużym naczyniu połączyć mąkę(...)okrągłej foremki najlepiej z kominową podstawą wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem.  Na górze ułożyć surowe jajka. W każdym jajku należy zrobić dziurkę szpileczką, co zapobiegnie pęknięciu podczas pieczenia w piekarniku. Na każdym jajku nalepić kawałki ciasta na krzyż następnie odstawić do wyrośnięcia aż urośnie do brzegów formy.  Ze względu na obecość sera i wędlin czas  wyrośnięcia może

zielonacukinka
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 197

Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim Składniki na 4 osoby( przyjmuje 2 szparagi na osobę) 8 szparagów ( u mnie zielone) 30 g parmezanu w płatkach 8 plasterków szynki parmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu  Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw(...)całą długość ciasta. Szparagi zawijamy w plasterki z parmezanem, a potem całość ciasno zawijamy w paski ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w  200 °C przez 15 minut, w połowie czasu wyłączamy termoobieg i obniżamy temp. do 180°C, uważając aby się zbytnio nie przypiekły. Dla równomiernego upieczenia można odwrócić

Mia Cucina Sofieta
Idealne ciasto na pizzę 104

jakaś różnica w smaku Dodatki Do przygotowania tej pizzy użyliśmy zaledwie kilku składników: 250 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego oraz po kilka dużych, ale cienko pokrojonych plastrów szynki i bekonu. Dodatkowo Paweł posypał sobie swoją porcję drobno posiekaną papryczką jalapeno. To jakich użyjecie dodatków zależy tylko od Waszej fantazji. Przygotowanie Do naczynia miksującego włożyć żółty ser, rozdrobnić miksując(...)placek smaruję sosem do pizzy, posypuję żółtym serem, układam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce) i ewentualnie posypuję drugą warstwą żółtego sera. Pizzę układam na blasze i piekę w piekarniku nagrzanym do 210-230 stopni (grzanie góra - dół) przez około 20 do 30 minut. Uwaga: naszą ostatnią pizzę upiekliśmy na papierze do pieczenia, który w  naszej opinii

Cztery Fajery
Domowe hot dogi 142

Domowe hot dogi czyli parówki w cieście drożdżowym Składniki : 6 parówek (dobrej jakości np z szynki) Ser żółty 2,5 - 3 szkl mąki 3/4 szkl ciepłej wody Sól Łyżeczka cukru Łyżka ziarenek czarnuszki Łyżka oregano 2 łyżki oleju 7g suchych drożdży (zwykle 1 opakowanie) Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą wodę Dodajemy cukier i drożdże instant Zasypujemy mąką, dodajemy sól, oregano(...)wyrośnięcia na ok 15-20 min W tym czasie nastawiamy piekarnik aby się rozgrzał na 180/200st Po wyrośnięciu smarujemy hot dogi wodą, mlekiem lub rozbełtanym jajkiem I pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15 min Hot dogi są gotowe kiedy będą lekko złote z wierzchu i od spodu Choć stopień wypieczenia zależy od naszych upodobań Podajemy z ketchupem, musztardą

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
,PIZZA Z AWOKADO, FIGĄ ORAZ SEREM PLEŚNIOWYM” 126

Helio oraz Frisco, Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz koło 12 plasterków szynki parmeńskiej 170 g sera Brie 1 awokado 5 pomidorków koktajlowych czerwonycH 10 g figi suszonej Helio Natura 10 g Goldenberry – Miechunka suszona Helio Natura sól i pieprz 3 łyżki przecieru(...)mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami. Układamy na nich plasterki szynk parmeńskiej ser Brie, paseczki awokado i figi oraz pokrojone w pół pomidorki. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym

Podróż w kulinaria
Idealne ciasto na pizzę 178

jakaś różnica w smaku Dodatki Do przygotowania tej pizzy użyliśmy zaledwie kilku składników: 250 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego oraz po kilka dużych, ale cienko pokrojonych plastrów szynki i bekonu. Dodatkowo Paweł posypał sobie swoją porcję drobno posiekaną papryczką jalapeno. To jakich użyjecie dodatków zależy tylko od Waszej fantazji. Przygotowanie Do naczynia miksującego włożyć żółty ser, rozdrobnić miksując(...)placek smaruję sosem do pizzy, posypuję żółtym serem, układam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce) i ewentualnie posypuję drugą warstwą żółtego sera. Pizzę układam na blasze i piekę w piekarniku nagrzanym do 210-230 stopni (grzanie góra - dół) przez około 20 do 30 minut. Uwaga: naszą ostatnią pizzę upiekliśmy na papierze do pieczenia, który w  naszej opinii

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dieta CTZO, dzień szósty 120

sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: nanieść na chleb- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry.   Drugie śniadanie   100 g banana 5 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: obranego banana pokroić w drobne plasterki, przełożyć do miseczki(...)dość drobnych oczkach. Pdobnie postąpić z jabłkiem. Przyprawić pieprzem. Cielęcina w ziołach- Porcję cielęcej łopatki natrzeć czosnkiem a następnie obtoczyć w ziołach takich jak bazylia, oregano, zioła prowensalskie. Piec w piekarniku, w rękawie do pieczenia przez godzinę w temp. 180 st C   Nie dostałam cielęciny, więc wykorzystałam polędwicę wieprzową. Daleko im do siebie, ale jak się

Kucharzyca
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 210

nigdy dosyć - dzisiaj w wersji z mięsem mielonym, papryką  i pomidorami. Pysznie bardzo :) SKŁADNIKI 3 średnie cukinie 1 duża cebula 1/2 kg mięsa mielonego  (u mnie z szynki) 1/2 dużej żółtej papryki 2 duże pomidory (malinowe)  3 ząbki czosnku  2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g tartej mozzarelli słodka papryka w proszku zioła prowansalskie sól morska świeżo(...)minut.  Cukinie oprószamy pieprzem i słodką papryką. Nadziewamy gotowym farszem, posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, podlewając niewielką ilością wody.  Pieczemy przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Babka śniadaniowa (tania) 164

klasyczny smak dzieciństwa i makowiec japoński, bo za każdym razem kiedy oglądam zdjęcia tego ciasta, dostaję ślinotoku.  I babkę drożdżową, bo taka babka, mniej słodka i do palsterka szynki z ćwikłą pasuje na wielkanocne śniadanie. Póbowaliście kiedyś? składniki: 600 g mąki 125 g cukru 2 łyżki masła 2 jajka 2 żółtka 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży kilka(...)miejsce na 20-30 minut.  Gdy ciasto podrośnie, przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub mąką krupczatką. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-60 minut. Po 40 minutach najlepiej sprawdzać patyczkiem czy babka jest już upieczona

bistro mama
Pierś kurczaka pieczona w boczku 219

blogu pojawiały się już podobne obiady. Do tej pory jednak zawijałam pierś w szynkę parmeńską lub szwardzwaldzką. Tym razem poszłam bardziej w stronę kuchni polskiej, a to za sprawą obiadu, który jedliśmy u cioci. Okazało się, że tak przygotowana pierś jest niezwykle soczysta i aromatyczna. Spróbujcie, chociażby na niedzielny obiad. Przepis ma jeszcze tę zaletę, że przygotowanie go zajmuje bardzo(...)żeby się przeszła smakiem. Jeżeli nie mamy czasu, możemy przygotować wszystko na bieżąco. Każdą część piersi zawijamy w plasterek boczku i kładziemy w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Sto kolorów kuchni