Pepparkakor to zdecydowanie najsłynniejsze skandynawskie ciasteczka. Cieniutkie, mocno korzenne, lekko szczypiące w język. Przepyszne i uzależniające :-) Nie bez powodu zawsze piecze się ich sporo, szybko bowiem się je zjada, co niestety niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek. Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy
maniapieczeniainnego , więc ja szukam coraz to nowych inspiracji ,żeby mu się nie przejadło ..chociaż , jak się coś lubi , to trudno się tym znudzić . To proste i szybkie curry z kurczakiem, czy tradycyjne , nie mam pojęcia , wygrzebałam z jakiejś książki i tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smakuje wyśmienicie i nie zabiera dużo czasu , a to podstawa
Ogrodnik w podróżyprzechowujemy w lodówce do miesiąca, zamknięty. Przepis na Wigilijny barszcz na tym zakwasie postaram się dodać już w przyszłym tygodniu. Z pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte
Karo in the Kitchenuwielbiam! W każdej postaci – jajecznica, sadzone, na miękko, na twardo, w koszulkach, omlety, frittaty… Wszystko W tygodniu nie mam czasu na poranne gotowanie, zazwyczaj albo jem jakąś szybką kanapkę albo kupuję sobie coś po drodze do pracy, ale w weekendy… Wtedy jest czas na śniadnie, na które w tygodniu nigdy nie mam czasu. Tym razem zrobiłam omlet
Martyna Cooksnastępnie wlewam do warzyw i ciągle mieszając gotuję, aż sos zgęstnieje (2-3 minuty). Makaron ugotuję w osolonej wodzie przez ok. 10 min. i podaję z warzywami. Szybko i smacznie
Kuchnia w szuwarachWszystkie składniki dokładnie zmiksować, przelać do formy wysypanej mąką ryżową. Na powierzchni ciasta ułożyć owoce, lekko wciskając w ciasto. Piec 30-35 minut w 180*C. Zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić lepszych zdjęć :< [Lepsze zdjęcia pojawią się wkrótce, w zamian załączam najedzoną świnkę, oczywiście ryżowym ciastem ;)] Świnia nie mieszka w klatce, ale spać chodzi na hamak
Kuchnia w szuwarachPyszne śniadanie to podstawa, a śniadanie mikołajkowe musiało być na słodko. I na szybko, bo wstając po trzeciej w nocy do pracy to nie chce się za wiele kombinować. Dlatego ciepły rogalik, masło orzechowe i banan to coś idealnego razem z kubkiem ciepłego kakao robi całą robotę. Składniki : * 2 croissanty * 2 łyżeczki masła orzechowego * banan Przygotowanie : Croissanty przeciąć
Magiczne Życie Martyukrywać - wpadłam w amok lepienia pierogów ;) Muszę przyznać, że ta robota trochę mnie wycisza i odpręża, zwłaszcza wówczas, gdy w tle leci dobra muzyka. A jeśli włączycie coś szybkiego i skocznego (u mnie z filmu "Puss in Boots"), pierogi zrobicie raz-dwa :) Składniki (na ok. 40 pierogów): Farsz 15 liści jarmużu bez zgrubiałego nerwu głównego cebula łyżka oleju
Weekendy w domu i ogrodziedziewczyny w szkole mi powiedziały! Wiedziałam, po prostu wiedziałam, że 7-latki chodzące do drugiej klasy szkoły podstawowej, czyli te 6-latki biedne puszczone do szkoły o rok za szybko, to w rzeczywistości inteligentne bestie, dodatkowo pozbawione wszelkich złudzeń co do istnienia Mikołaja! Pomilczałam chwilę, przeklinając w duszy, że ten magiczny czas właśnie się skończył i nic już nigdy
bistro mamaświętami? Pamiętajcie, wszystko jest do zrobienia, ale ważne jest to, by umiejętnie rozplanować plan działania! :) Dzisiaj coś, co przygotowałam dla moich domowych miłośników łososia. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, także taki obiad świetnie sprawdza się wtedy, kiedy mamy mało czasu. Można jeść je jako zwykłe kotleciki, ale również w prawdziwej, burger'owej bułce. Z przepisu wychodzi ok. 10 mniejszych
Be Fit Be StrongBardzo lubię proste i szybkie desery. Taki przygotujecie maksymalnie w 10 minut. Polecam dla tych, którzy cenią szybkość. Idealny na sylwestrową noc. 1 wafel adndrutowy 2 łyżki rodzynek w czekoladzie Skworcu (klik) 2 łyżki likieru waniliowego Dalkowski (klik) 250 ml wrzątku 50 ml mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 banan Śmietana 36% do dekoracji Do wysokiej szklanki łamiemy
VioletoweKucharzeniezabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszając pozbywamy się jakichkolwiek grudek, następnie smażymy przez minutę, dwie, jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją szybko 2 łyżkami wazowymi gotującej się zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy całość do garnka. Mieszamy całość żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Do zupy wlewamy słodką śmietankę, solimy, mocno pieprzymy, a dla koloru
Karo in the Kitchenzależności od nadzienia) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: krem czekoladowy (może być marmolada) cukier puder do posypania Margarynę z mąką posiekać. Dodać sól, cukier i piwo. Całość dokładnie i szybko zagnieść. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kwadraty (użyłam foremki). Na środku każdego kawałka nałożyć porcję kremu czekoladowego (nie za dużo, bo lekko puchnie) a boki złożyć do środka
Di gotujedelikatne, pysznie. Ze względu na swój orzechowo-karmelowy farsz doskonale pasują na Boże Narodzenie. Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami – nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i są dosyć tanie w przygotowaniu. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą – słodkie bezowe ciasteczka, które będą doskonałe do pochrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjedzeniu słodyczy, ale moje podniebienie i mózg domagają się słodkiego. Oszukuję je wtedy owocami podawanymi na wytrawny sposób, np. w surówkach obiadowych. Niżej podaję sposób na przygotowanie łatwej i szybkiej (jeśli mamy wcześniej wypłukaną rukolę) surówki obiadowej, choć myślę, że może być również przegryzką włożoną do lunch boxa albo wieczornym podkurkiem. Składniki (na jedną porcję): ćwiartka mango garść rukoli łyżka
Weekendy w domu i ogrodzie