wiosną czy latem nie był to wielki problem, o tyle jesienią czy zimą stanowiło to nazwijmy to „małą niedogodność”. Nie posiadaliśmy samochodu, który załatwiałby sprawę szybko, trzeba było dreptać na piechotę do szkoły co zajmowało 45-60 minut w jedną stronę. Relaxy czasem przemakały gdy była plucha, więc dla rozgrzewki mama zabierała mnie do baru „Krasnoludek
Mr. TasteUwielbiam lody i to nie tylko latem. Latem są one troszkę "niebezpieczne", gdyż jedząc je zbyt szybko, ochładzamy bardzo gwałtownie gardło. To może skutkować anginą czy zapaleniem gardła. Coś o tym wiem, bo problemy z gardłem niestety nie są mi obce. Jeśli jednak zajadamy się lodami z umiarem, jemy spokojnie, wtedy są świetnym chłodzącym przysmakiem. Uciekam jak tylko mogę
Codzienna kuchnia niecodziennapić. Najlepsza oczywiście niegazowana, zwykła woda. Mojej rodzinie w takie upały musi zawsze stać w lodówce taka woda cytrynowo- miętowa. Naturalne orzeźwienie bez konserwantów.Przygotowuje się ją na prawdę szybko a rzeczywiście skutecznie rozprawia się z pragnieniem.Ci którzy nie muszą najlepiej żebny wogle nie wychodzili na to pełne słońce, które może być przyczyną przegrzania czy nawet udaru cieplnego. Wychodząc pamiętajmy
Z Majeczką w kuchnidoga..i jest okazja , żeby takowego hot doga zrobić...u mnie niestety dziś brak było czasu na przygotowanie domowych hot dogów...ale i tak było pysznie..no i szybko..wystarczą bułki do hot dogów - u mnie w sumie były bagietki, parówki i dowolne warzywa.. bułki do hot-dogów / bagietki parówki cebula fioletowa ogórki papryka pomidor
Moje domowe kucharzeniebotwinką, ale jak jest sezon, trzeba korzystać. :-) Buraki później nie smakują już tak dobrze. Jako dodatek do obiadu proponuję zasmażaną botwinkę, ja podaję ją zamiast surówki. Robi się ją szybko, nie potrzebuje żadnych przypraw oprócz soli i dużej ilości pieprzu. Smacznego! :-) 1 pęczek botwinki ze sporej wielkości buraczkami 1 cebula olej sól, pieprz 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę
Szefowa kuchnikeks. Dlatego postanowiłam się z Wami podzielić moim ulubionym, sprawdzonym przepisem na keks. Próbowałam wielu przepisów, ale z tego zawsze się udaje i do tego robi się go naprawdę szybko. Składniki 4 jaja 3 3/4 szkl. mąki (50 dag) 1 1/2 szkl. cukru (30 dag) 1 margaryna ok 1/2 szkl. mleka cukier waniliowy małe opakowanie proszku do pieczenia 1 łyżka
Cynamonowe szczęścietutaj już każdy może sobie wymyślać co tylko chce. Ja z racji użycia lukru plastycznego pokryłam cały tort warstwą masy maślanej, a potem ozdobiłam. Niestety tort znikał bardzo szybko, a mi zabrakło czasu w weekend by zrobić mu ładniejsze zdjęcia więc są jakie są, mam nadzieję, że mi to wybaczycie. [caption id="attachment_351" align="aligncenter" width="660"] Pisanie muszę
Cynamonowe szczęściezdecydowanie moje ulubione dania. Zarówno jeśli chodzi o ich przyrządzanie jak i konsumowanie ;) Nie oszukujmy się-mogłabym jeść słodkości na okrągło, od świtu do nocy. Oczywiście taka dieta szybko by zrujnowała moje zdrowie i sylwetkę...ale gdyby tak stworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią
Zawsze głodna!czereśniami z dodatkiem płatków migdałowych to doskonała propozycja na każdą okazję. Świetnie smakuje również z wiśniami i truskawkami, jest bardzo proste w przygotowaniu zawsze się udaje i szybko znika ze stołu. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g płatków migdałowych 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju
Smakowite Daniazakochacie się w nim tak jak ja. Ten przepis to tylko nagięta do moich zachcianek wersja Marthy Stewart, która, jak każdy wie, jest kuchenną boginią. Dzięki, Marta! SZYBKI BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 3 łyżki masła, miękkiego 3 łyżki jogurtu bałkańskiego
Gotowanie to kochanietego pyszne winko Home Made Rose :) Tagiatelle z kurczakiem i porem w kremowym sosie z parmezanem. Jako, że ja bez makaronu żyć nie potrafię to i na wyspie szybko znalazłam propozycję dla siebie. Makaron idealnie al dente... tak jak lubię najbardziej. Soczysty kurczak i kremowy sos. Nic dodać nic ująć. Sałatka cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały
Mój Smak na Życiesztuka ocet- łyżka sól- szczypta woda- 2 litry Sposób przygotowania: 1 sposób Gotujemy wodę z octem Gdy będzie wrzało mocno mieszamy na tornado Wrzucamy jajko i mieszamy szybko, 30 sekund później wyciągamy sitkiem Nakładamy na talerz i solimy 2 sposób Gotujemy wodę z octem Do woreczka wlewamy jajko i solimy Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy
pichcisztoSzybki obiad, pyszny obiad, mój ulubiony obiad. Niekoniecznie dla mnie. Dla dzieciaków przygotowałam coś co zjedza nawet przy chorym na anginę gardle. Jedyna rzecz, którą przełkną,jedyna , którą przyswajają. I co ja im będę makaronu na kolację żałowała. Składniki -nitka walcowana u mnie Czaniecki -salsa pomidorowa, której przygotowanie znajdziecie w tym MIEJSCU -bazylia -parmezan -oliwa z oliwek Jak już
Z Kuchni Do KuchniDziś kolejne eksperymenty kulinarne z truskawkami. Tym razem deser truskawkowy. Szybki, smaczny i truskawkowy ;) Polecam! Deser z truskawkami Składniki: 40 dag truskawek, 4 biszkopty, 250 ml kremówki, 250 g serka naturalnego, + opcjonalnie cukier. Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Połowę truskawek blendujemy na mus (możemy dosłodzić do smaku). Do miseczki nakładamy biszkopt który zalewamy musem truskawkowym. Kremówkę ubijamy
paapilotkaaPomijając czas pieczenia buraczków (a to możemy zrobić wcześniej) przygotowanie tej tarty jest naprawdę szybkie. Połączenie smaków może początkowo wydawać się dziwne ale gdy nadchodzi pora jedzenia - przyjemnie zaskakuje. Buraczkowy posmak jest cudownie podkreślony balsamiczno-miodową glazurą a dodatek serów i rukoli dodaje wyrazistości. Świetna opcja na przekąskę dla gości lub po prostu na dodanie nieco żelaza do codziennej diety
Milion Smaków