grubym cieście. Z grubą warstwą dodatków i bardziej skromną. Byle były ziółka i ser lekko zrumieniony. Mniammm....Dziś postanowiłam zrobić pizzę na kruchym cienkim spodzie. Na szybko, z kilkoma składnikami. Tak po prostu i po domowemu.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki + mąka do podsypywania ciastapół szklanki ciepłego mleka3 dkg drożdżypół łyżeczki solipłaska łyżka cukru3-4 łyżki oliwyłyżka
Codzienna kuchnia niecodziennasałatkę z kiełków.Użyłam do niej kiełków słonecznikowych, z brokuła, rzodkiewki i lucerny. Zmieszałam je w miseczce i polałam oliwą wymieszaną ze szczyptą soli i sokiem wyciśniętym z cytryny.Prosto, szybko i zdrowo :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennamiękkie, wtedy przygotowujemy białą zasmażkę: masło topimy na patelni, na to wsypujemy mąkę i zaparzamy ją. Nie wolno dopuścić do zrumienienia mąki. Zasmażkę przekładamy do garnka z serduszkami i szybko mieszamy, żeby powstał sos, ale nie utworzyły się kluski. Gotujemy jeszcze przez chwilę i odstawiamy z ognia.Doprawiamy całość pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodajemy śmietanę.Ja swoje serduszka podałam
Codzienna kuchnia niecodziennapodrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką.Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.Sami spójrzcie, jak szybko znikały ciepłe jeszcze bułeczki ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennalodówki na kilka godzin. Najlepiej dzień wcześniej, wtedy mięso dobrze przejdzie przyprawą.Rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy oliwę i wkładamy mięso, pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Szybko obsmażamy (maksymalnie kilka minut) i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu w identyczny sposób obsmażamy pokrojone w kawałeczki marchew, pietruszkę i seler. Przełożyć na mięso. Na wierzchu
Codzienna kuchnia niecodziennadala słychać trzask gałęzi, to zajączek przez las pędzi. Chociaż Wielka jest sobota, ciężka czeka go robota. Z hukiem wpada do kurnika, bierze jajka, szybko znika, w drodze wszystkie je maluje, z trudem tempo utrzymuje. Z pisankami zdążyć musi zanim z Rezurekcji wrócisz. Potem trochę chłop odpocznie, w ciepłym gniazdku sobie spocznie. Miejsca długo nie zagrzeje, coś mu się
Codzienna kuchnia niecodziennazimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego nie można nazwać pomidorem, lecz jedynie namiastką.Pomidory zapiekane dość często robię. To wbrew pozorom jedzonko szybkie i łatwe do zrobienia. I jakie smaczne :)Składniki:duże pomidory,mięso mielone - ilość adekwatna do ilości i wielkości pomidorów,masło,sól, pieprz, zioła prowansalskie,cebula,czosnek.Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę
Codzienna kuchnia niecodziennakolejny baaaardzo stary przepis na ciasto owocowe, które jest proste, szybkie i zawsze się udaje. Można piec je przez cały rok, gdyż świetnie udaje się ze wszystkimi chyba owocami. Dzisiaj piekłam je ze śliwkami które w tym roku obrodziły niesamowicie. A do tego wyjątkowo nie są robaczywe.Na ciasto potrzebujemy:4 jajka3/4 szklanki cukru2 szklanki mąki1 kostka margaryny2 łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodziennalekko polakierować? :)Podsumowując: jestem bardzo zadowolona z obu otrzymanych produktów, które sama mogłam wybrać. Spełniły moje oczekiwania i z czystym sumieniem polecam je Wam. Przyjechały do mnie bardzo szybko i były bardzo dobrze zapakowane, co przy ceramice jest istotne. Jeśli będziecie szukać ciekawych drobiazgów do kuchni, to zerknijcie >TAM<p.s. Emako premiuje nasze zakupy punktami lojalnościowymi
Codzienna kuchnia niecodziennatylko propozycja, pomysł na ciekawie podane kanapki :) Komponujcie składniki i przyprawy w dowolny sposób. No i wybaczcie jakość zdjęć :) Robiłam je już jakiś czas temu, na szybko i wieczorem :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennatwarogu. W ubiegłym roku częstowałam Was pyrami z gzikiem, dziś nieco inna ich wersja. Bardziej fantazyjna i inaczej podana. Kto nigdy nie jadł ziemniaków i twarogu razem, niech to szybko nadrobi. Nie znam nikogo, komu taki zestaw nie smakuje :)Składniki:młode ziemniaki,szczypiorek, rzodkiewka,twarożek,gęsta śmietana lub naturalny jogurt,sól i świeżo zmielony pieprz,odrobina oleju.Ziemniaki wyszorować
Codzienna kuchnia niecodziennapowstałego sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą.Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!<Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaksiążkę łatwo zrozumieć, co znaczy powiedzonko, że je się oczami :) Zdjęcia są naprawdę śliczne :)Z całego zbioru najróżniejszych ciast wybrałam wspomniane ciasto rozetkowe, bo wydawało się proste i szybkie. Nie zawiodłam się, było nieskomplikowanie i smacznie, więc przepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam :)Składniki:125 ml mleka,375 g mąki,30 g drożdży,50 g cukru,75 g masła
Codzienna kuchnia niecodziennazapomnienie :) to niesamowicie fajne uczucie :) Postanowiłam zatem jak najszybciej upiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję, że polubicie go tak, jak Sabina :) Jest prosty i wbrew pozorom szybki. Od tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca
Codzienna kuchnia niecodziennajeszcze patelnię zalać wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń, kiedy przestygnie można bez problemu czy wysiłku umyć ją. Smażenie produktów odbywa się szybko dzięki wysokiej temperaturze. Po około 3 minutach od ustawienia patelni na kuchence na najwyższym stopniu podgrzewania, osiąga ona temperaturę około 300 stopni. Taka temperatura zapewnia krótki czas smażenia
Codzienna kuchnia niecodzienna