już, to wybieram polędwiczkę - chude mięso, które przygotowuje się bardzo szybko i bez zbędnych ceregieli. Tym razem połączyłam je z kurkami, winem i słodką śmietanką. Wszystko to połączył pięknie rozmawyn, który pasuje zarówno do mięsa, jak i do leśnych grzybów. Danie podałam z sałatką ziemniaczaną oraz warzywami i wyszedł bardzo przyjemny obiad. Polecam(...)oczyścić z błonek i pokroić na 2 c, plastry. Lekko rozklepać je dłonią. Na patelnię włożyć masło, wlać oliwę i igiełki z jednej gałązki rozmarynu. Posypać pieprzem i usmażyć szybko z obu stron na rozgrzanym maśle z oliwą i rozmarynem. Zdjąć z patelni mięso i posolić z obu stron. Wrzucić na patelnię oczyszczone kurki (ja oczyszczam je gąbką i krótko
Kulinarne Inspiracjesoku z cytryny -2 łyżeczki cynamonu - cukier do smaku (dałam ok 50 g dodatkowo: kasza manna, cukier puder do posypania opcjonalnie Mąkę i cukier wymieszaj dokładnie, dodaj masło pokrojone w kostkę, otartą skórkę z cytryny. Zagnieć , następnie dodaj żółtka i jogurt i jeśli będzie to konieczne- wodę, nie dużo.Całość szybko zagnieć na lśniącą i gładką kulę, zawiń w folię
Z Kuchni Do Kuchnibananem, borówkami i miodem to prosty i szybki zdrowy deser . Polecam! Składniki koktajlu: (2 porcje) 150 g jogurtu naturalnego 1 dojrzały* banan 80 g borówek lub jagód 0,5 – 1 łyżki miodu (10 – 25 g)* * Ilość miodu wedle Waszych preferencji smakowych. Jeśli używamy bardzo dojrzałego banana, dajmy mniej miodu np. pół łyżki lub wcale. 1 łyżkę
Moja DelicjaJak wiadomo nie ma drugiego dania bez zdrowej i pysznej surówki. Bynajmniej, tak jest w moim domu, że na stole nie może zabraknąć zielonego
Słodkie okruszkiProsta, tania, smaczna i sycąca sałatka z kapustą, surowym kalafiorem, kukurydzą oraz żółtym serem to znakomita propozycja do potraw z grilla lub jako samodzielna przekąska. Chrupiąca
Smakowite Daniałyżki sosu sojowego- 3 łyżki cukru- 3 łyżki octu- 3 łyżeczki mielonego imbiru- 2 małe ząbki czosnku- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka olejuJak już wspominałam, wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste - najpierw na olej wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z imbirem. Gdy całość leciutko się podsmaży, do garnka dodajemy wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem mąki ziemniaczanej, mieszamy(...)nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować w słoiku, moim zdaniem jednak jego przygotowanie jest tak szybkie i proste, że nie jest to konieczne.Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosawyjdzie z tego pomysłu :) Ten deser na stałe zagości na moim stole i na pewno szybko mnie nie znudzi. No to co? jemy? ;)Składniki ciasta:pół kostki miękkiego masła,1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,szczypta soli,1 łyżka cukru - ja dałam brązowy.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Musi powstać jednolite ciasto, podobne do kruszonki. Ciasto(...)palca. Ciasto minimalnie docisnąć do owoców. Foremkę wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180-190 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu foremkę przykrywamy talerzykiem i jednym szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Tarta bez problemy odkleja się od formy.Podajemy na gorąco, łasuchy mogą obok tarty położyć kulkę lodów waniliowych ;) jednak nawet
Codzienna kuchnia niecodziennawoje pierwsze kroki w kuchni? Co uważasz za Twoje największe osiągnięcie w życiu? Zbliżają się święta - jaka jest Twoja ulubiona potrawa bożonarodzeniowa? Mile widziany opis :) Moje odpowiedzi: Spaghetti carbonara :) Szybko i smacznie Dobra książka "Sindre-mój syn" Oczywiście, że mam. Największa wpadką było upieczenie Karpatki, która nie wyrosła prawie wcale, a masa płynęła jak rzeka(...)stopniu zaawansowanym(jestem samoukiem) "Miej serce i patrzaj w serce" A. Mickiewicza Zdziwione miny moich bliskich i znajomych, gdy dowiadują się z czego było przygotowane danie, np: Leśny mech-ciasto ze szpinaku, lub Ciasteczka ze skwarek :D Nigdy się nie poddawać, bo praktyka czyni mistrza. Wszystko to, co udało
Ciasteczkowy Potwórkurczaka są bardzo lubiane. Nic dziwnego, mięso to jest lekkostrawne, niskokaloryczne i dietetyczne. Przyrządza się go szybko, nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia, zapiekania oraz nadziewania. Dzisiaj prezentuje kurczaka w połączeniu z ryżem i warzywami. Jest to danie delikatne, ale można nadać mu pikanterii dodając papryczkę chili w postaci świeżej lub sproszkowanej. Ja ją pominęłam
Kulinarne przemysleniaPyszne, uzależniające, podzielne, nieskomplikowane ;) Długo zachowuje świeżość, chociaż szybko znika ze stołu. Znane i lubiane, obowiązkowo z kremem na bazie lekko słonawego kremowego serka. Bardzo polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni
Domowa cukiernia EwyDzisiejszy przepis pochodzi z Nigellissimy (z moimi niewielkimi modyfikacjami). Jest to moja pierwsza książka Nigelli, zdecydowałam się na jej zakup, gdyż zawiera przepisy kuchni włoskiej, które
Codzienne Gotowaniemiejsce na 20 min do ponownego podrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posypać kruszonką. Do tego ciasta możemy też dać owoce lub zostawić je w takiej postaci. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Zajadamy z czym tylko dusza zapragnie np. szybką konfiturą z gruszek i jabłek :) Smacznego
Gotowanie...to proste !Dzień dobry! Mimo iż lubimy poznawać nowe smaki i wymyślne dania, to czasem nachodzi nas ochota na prostą, domową kuchnię. I takie też są pulpety w sosie pieczarkowym. Proste, smaczne, sycące i szybkie w przygotowaniu :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćnaszym domu kontrowersyjne. Pachniały obłędnie, smakowały ciekawie. Danie to dla miłośników ricotty, Małżonowi więc nie smakowało. Córcia nie marudziła a ja zjadłam ze smakiem. Przepis z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto". Muszle makaronowe z ricotta i pomidorami 16 dużych muszli makaronowych 500 g ricotty 40 g startego parmezanu 2 żółtka sól, pieprz 10 gałązek tymianku
Dzieje kuchennej Wiewióry