Obiad szybki, prosty i sycący! Tarta wytrawna to jeden z moich ulubionych patentów na szybki obiad . Zawsze mam w zamrażarce zachomikowaną porcję domowego ciasta na tartę . Zwykle wyrabiam je z przepisu: Idealne ciasto na tartę , choć czasami dla urozmaicenia używam tego patentu: Marchewkowe ciasto na tartę . Gdy mam akurat fantazję wyczyścić lodówkę z przeróżnych resztek jedzeniowych, właśnie tarta do tego(...)obsypać bułką tartą lub kaszą manną - zapobiega przypalaniu się. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy można zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł. Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja
Grunt to przepis!Idealnie puszyste i wilgotne ciacho, a do tego slodko-kwaśne renklody i chrupiąca kruszonka. Ciasto idealne, gdy nie za bardzo ciasta Ci wychodzą-to wyjdzie na pewno. Idealne gdy nie masz czasu-czas przygotowania to tylko 10 minut. Idealne bo można upiec z innymi owocami, wyjdzie z każdymi. No i dodatkowo to meeega tanie ciacho. 2.5 szklanki mąki (poj.250ml(...)jajkami, następnie dodać olej, kefir, proszek do pieczenia, mąkę i aromat i ponownie zmiksować. Wylać na blaszkę 25x25 cm wyłożoną papierem. Składniki na kruszonkę wymieszać szybko- konsystencja ma przypominać mokry piasek. Śliwki ułożyć na cieście, posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 45 minut. Smacznego
Krylowa Kuchniadobrze odchodzi od pestki. Podobno mają też orzechowy posmak, ja jednak nigdy nie doszukałam się w nich tego smakowego akcentu... ;) Postanowiłam połączyć te wspaniałe owoce z doskonałym ciastem biało-czekoladowym w jedną, smaczną całość. Jak smakowało...? A jak myślicie? :) Składniki: 500 g płaskich brzoskwiń, bez pestek, pokrojonych na połowy, a następnie na ósemki 250 g mąki(...)szybko i krótko łączymy składniki suche z mokrymi i już mieszając drewnianą łyżką dodajemy na 3-4 razy białą czekoladę. Trzeba to zrobić w miarę szybko, dokładność nie jest wskazana. ;) 4. Dodajemy owoce do ciasta, mieszamy, nakładamy ciasto do papilotek, wypełniając nim foremki do 3/4 wysokości. 5. Wkładamy blaszkę do piekarnika, pieczemy ok. 30 - 40 minut
Kuchnia Prezydentowejprzetrwa :) A porzeczek samej w sobie przyznaję się nie lubię, ale jako dodatek do ciast, wody czy po prostu kompot uwielbiam. Dlatego zapraszam na pyszne ciasto z czerwoną porzeczką z odrobiną skórki z cytryny. Szybko i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej :) Składniki: 160 g cukru ok 400 g porzeczki 3 jaja 200 g jogurtu naturalnego 250 g mąki(...)pieczenia (czas ok. 1 min / obr 3) dodaj połowę porzeczek (można opruszyć mąką) i wymieszaj - obroty wsteczne ok 15 s do formy natłuszczonej masłem i opruszoną mąką wlej ciasto na wierzch wysyp pozostałe porzeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 40 -50 min (do suchego patyczka) Po upieczeniu można opruszyć cukrem pudrem choć
Gotowanie z pasjąprzetrwa :) A porzeczek samej w sobie przyznaję się nie lubię, ale jako dodatek do ciast, wody czy po prostu kompot uwielbiam. Dlatego zapraszam na pyszne ciasto z czerwoną porzeczką z odrobiną skórki z cytryny. Szybko i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej :) Składniki: 160 g cukru ok 400 g porzeczki 3 jaja 200 g jogurtu naturalnego 250 g mąki(...)pieczenia (czas ok. 1 min / obr 3) dodaj połowę porzeczek (można opruszyć mąką) i wymieszaj - obroty wsteczne ok 15 s do formy natłuszczonej masłem i opruszoną mąką wlej ciasto na wierzch wysyp pozostałe porzeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 40 -50 min (do suchego patyczka) Po upieczeniu można opruszyć cukrem pudrem choć
Gotowanie z pasjąDziś coś słodkiego ale na szybko. Babeczki z dodatkiem mini lentilków są super dla małych i dużych łasuchów. Takie babeczki najlepiej zjeść w dniu pieczenia bo na drugi dzień to już nie to samo. Ja część babeczek upiekłam z lentilkami na górze a część zatopionymi w cieście. Na koniec polałam je pyszną polewą wiśniową. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMałe, niepozorne, a zaspokoją naszą chęć na słodkie. Ciasteczka są kruche i słodziutkie za sprawą marmolady, a w środku przypominają ciasto francuskie :) Piekłam je już drugi raz i znikają tak szybko, że ciężko mi aż było przechować parę do zdjęć ;) Składniki na 2 blaszki ciastek: 250 g twarogu tłustego/półtłustego lub chudego 250 g mąki pszennej 200 g masła
Gotowanie...to proste !kulinarnych eksperymentów – zacznij od przepisu na brownie. Gwarantujemy, że będziesz sięgać po niego z wielkim apetytem, szukając słodkiej osłody zimowych dni lub pomysłu na szybki deser dla niezapowiedzianych gości. Przepis na brownie idealne Każde ciasto, nawet to, w którym trzeba coś „zepsuć” wymaga swojego przepisu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić brownie, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Jego receptura jest banalnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cienkim spodzie z sosem pomidorowym, mozzarellą, szynką - czyli włoska klasyka. Jedna z najlepszych bezglutenowych jakie jadłam. Jeśli tęsknicie za prawdziwym smakiem pizzy - to przepis dla Was :-) SKŁADNIKI: ciasto: 400 g mieszanki Nutri Free Mix per Pane 100 g mąki ryżowej 400 g wody 10 g świeżych drożdży 30 g oliwy z oliwek(...)pulpy pomidorowej 350 g mozzarelli szynka bazylia Drożdże rozpuść w wodzie. Mąkę wsyp do miski dodaj rozpuszczone drożdże i bardzo szybko wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ciasto by było jednolite, elastyczne i sprężyste. Ciasto połóż na talerzu, przykryj foli ą spożywczą i zostaw w lodówce na 2 godziny do wyrośnięcia. Po wskazanych czasie
Kuchnia bezglutenowa100ml śmietany 2 jajka 2 łyżki creme fraiche pół łyżeczki musztardy żółty ser sół, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki w proszku Przygotowanie : Ciasto : Mąkę wymieszać z solą i posiekać z masłem, następnie szybko zagnieść, dodać jajko, wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie ugotować bób, gotować około 5 minut, odcedzić
Codzienne Gotowanieprzygotować do Świąt, trochę spraw w firmie w związku z końcem roku i tak czas błyskawicznie pędzi, że nie wiadomo od czego zacząć. Za szybko wszystko. Makowiec drożdżowy, który upiekłam wyszedł na prawdę smaczny, ciasto długo, pomimo, że drożdżowe zachowało świeżość, ale zauważyłam, że to jest właśnie plus dodania oleju zamiast masła. Wprawdzie makowce nie podbijają naszych serc. Córeczka powiedziała
dom-agi.plrazem wersja mięsna, bardzo soczysta, aromatyczna i niebezpiecznie dobra. Lepienie z tego mięsno-warzywnego farszu to czysta przyjemność (nawet gdy pakujemy go w cieniuteńkie ciasto bezglutenowe, które do najłatwiejszych nie należy). Łatwo idzie, szybko znika, ale sprawia, że chce się do tego smaku powracać, nie tylko myślami. SKŁADNIKI NA FARSZ: - 1 kg udźca z indyka, - 2x pierś z kaczki, - tacka(...)drobno cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz ma być mocno pieprzny! Całe opakowanie pieprzu ziołowego to podstawa!). Mieszamy i... gotowe! :) SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta
Wypisz Wymalujsuszonego czosnku niedźwiedziego 8 suszonych pomidorów z oleju 1 jajo 5 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone) 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ciasto - masło kroimy w kostkę i rozcieramy palcami z pozostałymi składnikami, szybko zagniatamy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-60 min 2. W misce mieszamy twaróg, kozi ser, startą goudę 3. Odsączone
Słodki Kompromisdrugi, trzeci dzień są ciągle świeże i smakują tak samo dobrze. O ile zostanie, bo z pewnością Wam posmakuje i rozejdzie się bardzo szybko. W smaku jest delikatne, mokre, maślane, nie za słodkie … Pycha. Ciasta ucierane zaliczane są do jednych z najprostszych ciast, więc jeśli wahasz się czy zrobić czy nie to bez obaw, na pewno się uda. Składniki
Made By Mom And SonLipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają i trzeba się śpieszyć, aby najeść się nimi do woli. Mam nadzieję, że zdążę jeszcze przygotować w tym sezonie drożdżowe jagodzianki i koktajl jagodowy na maślance. Jagody są pyszne, ale też bardzo zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Dobroczynne właściwości jagód wykorzystywane są w aptecznych lekach. Świeże jagody oraz(...)także skutecznie hamują biegunki. Pamiętajcie jednak aby przed wykorzystaniem jagód dokładnie je umyć, bo to owoce dziko rosnące i mogą stać się źródłem zakażenia groźnymi pasożytami. Inspiracją powstania tego ciasta była tarta porzeczkowa, na którą przepis znajdziecie tu . Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g masła+do wysmarowania formy 2 żółtka Budyń: 1 opakowanie budyniu
Smakowity Blog Kulinarny