mojej kuchni. Szukałam inspiracji dość długo, wreszcie mój wybór padł na ciasto Ambasador. Przepis brzmiał ciekawie, ale musiałam go zmodyfikować po swojemu. Przyznaję, ciasto wygląda na pracochłonne. To mylące wrażenie. Robi się je dość szybko. Możemy też jego przygotowanie rozłożyć na dwa dni – dzień wcześniej można upiec biszkopt, a następnego dnia złożyć całość ciasta. No i warto tak rozplanować czas
W mojej kuchniśmietanki 30% 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód i ponownie odstawiamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneśmietanki 30% 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód i ponownie odstawiamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneśmietany kremówki 36% + 3/4 szklanki 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód i ponownie odstawiamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetradycyjnej formie, ale niestety dzisiaj jej też nie będzie. Będą prażone jabłka, cynamon, przyjemny zapach kojarzący się z ciepłym kątem i klasycznym pieczonym ciastem, ale tym razem się nie napracujecie robiąc szarlotkę. Oto wersja szybka, prosta i bez pieczenia. Zapraszam na Charlottę w mojej jabłkowej wersji. Tak na marginesie, moim zdaniem nazywanie Charlottą ciasta na biszkoptach np. z truskawkami jest
Bon appetit mon amieciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Gdy ciasto się zmrozi, dzielimy je na kawałki i jedną część rozwałkowujemy szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę 15x15 (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 12 minut
Słodkie PrzyjemnościPrzed Państwem przecudnej urody i smaku mięsne rollsy, tudzież paszteciki z indykiem i morelami! Są soczyste i pełne smaku, a francuskim akcentem jest tutaj francuskie ciasto, które dostaniemy w zdecydowanej większości sklepów. Pyszna, szybka i co najważniejsze łatwa przekąska! :D Serio, jestem nią zachwycona! Sam pomysł podpatrzyłam u jednego z moich kulinarnych idoli - Donala Skehana i zmodyfikowałam go po swojemu
Kuchnia w Słońcu Skąpanapyszne i proste, chrupiące rogaliki z dowolnym słodkim farszem. Przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne. Zapraszam po sprawdzony i szybki przepis na rogaliki z dwóch składników, które sprawdzą się jako szybki deser do kawy lub kubka kakao. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego – 275 g marmolada, nutella lub kostki czekolady do oprószenia cukier puder 1 małe jajko do wysmarowania rogalików
Zasmakuj Kuchniroku przynajmniej raz w sezonie piekę ciasto z truskawkami. Tym razem chciałam, żeby było lekko i szybko. Wzorowałam się nas jednym z przepisów siostry Anastazji, użyłam jednak połowę mniej jogurtu oraz pominęłam warstwę z galaretką truskawkową. Wyszło naprawdę pyszne ciasto. Sami spróbujcie! Składniki (blaszka 20x36cm): 4 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao
Kuchnia domowa Anipianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! *** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ Pyszne ciasto z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami to prosty i szybki sposób na pozbycie się nadwyżki białek :)) *** Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ Puszysta i mięciutka babka z dodatkiem jabłka, dzięki czemu ciasto jest
Blog z ApetytemJabłeczniki są to takie ciasta które nigdy się nie nudzą. Ciasto to zrobiłam z pyszną pianką. Wszystko super pasuje. Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Podzielić na dwa kawałki w proporcji 2/3 – 1/3 Oddzielnie zawinąć w woreczki foliowe i włożyć do zamrażarki na godzinę. Spłaszczyć kawałki ciasta. Przygotowanie jabłek – jabłka
Kuchnia Pokoleńszklanka mleka Budyń rozpuszczamy w mleku. Jajka i żółtka ubijamy, dodajemy do nich pozostałe składniki łącznie z budyniem i mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasto orzechowe, które zacznie powoli wypływać do góry, dlatego szybko wkładamy całą blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Serowiec pieczemy około godziny. Warto piec go na dolnej półce i pilnować
Trzeci talerzpudru 200 g masła 2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło do posmarowania foremek owoce (borówki, maliny, truskawki) Wszystkie składniki szybko zagniatamy (można to zrobić za pomocą miksera), z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w filię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Roztapiamy trochę masła i za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie foremki. Wysmarowane foremki
Smakowity Blog KulinarnyPamiętacie murzynek z jabłkami?Szybki i zawsze pyszny!Dziś zrobiłam go z orzechami i gruszkami z kawałkami gorzkiej czekolady(niemal brownie!) i mówię Wam warto było! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczkę sody 1 szkl. oleju 6 gruszek(...)cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując, wlewamy powoli olej, dodajemy pokruszone orzechy i kawałki gorzkiej czekolady, do wymieszanego ciasta (na wierzch)dodajemy pokrojone gruszki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Kuchnia Beatychłodzenia) 20 minut pieczenia Liczba porcji 32 rogaliki Wartości odżywcze w jednej sztuce: Kalorie: 80 Białko: 1,3 g Tłuszcz: 3,3 g Węglowodany: 11 g Przygotowanie Do przygotowania ciasta polecam wykorzystać malakser — pójdzie znacznie szybciej. Mąkę, proszek, cukier, pokrojone w kostkę masło, serek i żółtka miksujemy razem do uzyskania gliniastej konsystencji. Następnie przekładamy całość na blat, zagniatamy w kulę(...)minimum 30 minut. Jeśli nie mamy blendera ani malaksera, to wszystkie składniki łączymy dłońmi. Masło, serek i żółtka staramy się dokładnie i dość szybko wetrzeć i wgnieść w suche składniki, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Ugniatamy je jeszcze przez chwilę, podsypując mąką, aby lekko się ogrzało i uelastyczniło. Każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość
Analiza SmakuJeśli lato, to koniecznie ciasto z rabarbarem. Tym razem, najprostsze chyba, ciasto jogurtowe. Do jego przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera, składniki wystarczy wymieszać łyżką. Łatwe, szybkie i dobrze smakuje - czego chcieć więcej? składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 1/3 szklanki oleju(...)kawałki. W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (mieszam łyżką lub rózgą). Wlewam mokre do suchych i mieszam łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Przekładam ciasto do foremki (21 x 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu dość gęsto układam rabarbar. Piekę około godziny (do "suchego patyczka") w temperaturze
babka w formiepołowę tego ostrej – no chyba, że ktoś lubi odwrotnie 1 szklankę wody zagotowałam z solą, cukrem i olejem. Wsypałam 1 szklankę mąki i szybko zamieszałam. Zgasiłam ogień i ucierałam dalej. Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części mąki, wbiłam żółtko i dolałam spirytus. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest
Pieprzyć z FantazjąProsta i bardzo szybka w przygotowaniu babka. Dodatek kefiru, który można zamienić na maślankę sprawia, że babka jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam jest pyszna :) SKŁADNIKI: 4 całe jajka szklanka cukru cukier wanilinowy lub olejek szklanka kefiru 120 ml oleju 1 łyżeczka sody łyżka kakao 2 szklanki mąki WYKONANIE: Dużą formę na babkę moja(...)Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę. Mąkę z sodą przesiewamy, dodajemy porcjami do jajek. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy olej i kefir, miksujemy. Połowę ciasta wlewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao. Mieszamy i wlewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 45-55 minut do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu wyciągamy z formy. Jak całkiem przestygnie
Pani na desertylko na chłodne dni. Czasami jesteśmy w ciągu dnia tak bardzo zabiegani, że obiad jemy na szybko i często nic konkretnego. Jest to też dobry pomysł na poczęstunek, bo świetnie do tego pasuje lampka wina czy piwo ;) Sprawdziłam, polecam ;) Ciasto: 100 g zimnego masła(...)szklanka mąki pszennej , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 żółtko , szczypta soli , grubo mielony pieprz . Wszystkie składniki przesiekać dokładnie nożem, a następnie szybko zagnieść. Najlepiej zrobić to za pomocą malaksera, wtedy masło nie ociepli się od dłoni. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na około pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, zawijając lekko
Codzienna kuchnia niecodziennamleczna 10 dag cukier perlisty Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki. W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy
przepisy- MilkiPrzygotowanie ciasta na pierogi Przygotowanie ciasta na pierogi rozpoczynamy od zagotowania wody i odstawienia jej na 2-5 minut (woda powinna mieć około 80 – 90 °C ). W międzyczasie do miski dodajemy mąkę , olej , sól oraz wodę . Następnie dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto dłońmi lub mikserem. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni . Odrywamy kawałek ciasta (około(...)Wyłowione pierogi można również lekko polać olejem i zamieszać, zapobiegnie to ich sklejaniu. Przechowywać w lodówce 2-4 dni lub zamrozić . Więcej informacji jak przygotować ciasto na pierogi znajdziecie tutaj . Wegeświęta Pierniczki – szybki przepis Sałatka jarzynowa Boczniaki po kaszubsku Więcej świątecznych przepisów znajdziesz tutaj Zobacz również #wegańskie #wegetariańskie #pierogi #bezorzechów #bezlaktozy #bezjajek #kuchniapolska #BożeNarodzenie #czasochłonne(>60min) #domrożenia #mąka
WegePrzepisCiasteczka owsiane w 5 minut Szukacie prostego przepisu na szybki deser lub podwieczorek? Ciasteczka owsiane w 5 minut to zdecydowanie coś dla Was. Ciastka z owsianymi płatkami górskimi są ekspresowe w przygotowaniu, są też troszkę zdrowsze niż tradycyjne wypieki. Górskie ciasteczka owsiane w 5 minut są bardzo sycące - pieczemy je z dodatkiem rozpuszczonego masła i dużej ilości płatków(...)będą też pyszne z czekoladą , orzechami albo bakaliami . Ten łatwy przepis jest idealny, kiedy chcecie przygotować coś pysznego na szybko . Smacznego:) TUTAJ znajdziecie inne moje przepisy z płatkami owsianymi. Jeśli szukacie pomysłu na szybki deser bez miksera, polecam moje leniwe ciasto budyniowe z owocami : Prosty przepis na ciasteczka owsiane w 5 minut, składniki: na 16 małych ciastek (do odmierzania używamy
Lekcje w kuchnipolski czosnek – 2 główki * bryndza – ok. 150 g * cukier – 1 łyżka * świeży tymianek * świeży szczypiorek * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy ( można to robić w malakserze ). Zawijamy w folię, chłodzimy. FARSZ: Oczyszczone ziemniaki gotujemy zostawiając je lekko twarde, odcedzamy. Szalotkę kroimy w piórka, podsmażamy na 3-4 łyżkach oliwy, dodajemy(...)dodatkiem oprócz szczypiorku i tymianku będzie również świeży rozmaryn i koper. 4.Do ciasta możecie dodać suszone zioła – dzięki czemu zyska fajnego aromatu i delikatnego posmaku. 5.Wybierzcie odpowiednią patelnię – najlepiej z nieprzywierającą powłoką i grubszym dnem. 6.Nie wałkujcie ciasta zbyt cienko – będzie się ono zbyt szybko piec, a zarazem szybciej robić twarde. 7.Nie żałujcie dobrej jakości oliwy
Ostra na Słodkopolski czosnek – 2 główki * bryndza – ok. 150 g * cukier – 1 łyżka * świeży tymianek * świeży szczypiorek * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy ( można to robić w malakserze ). Zawijamy w folię, chłodzimy. FARSZ: Oczyszczone ziemniaki gotujemy zostawiając je lekko twarde, odcedzamy. Szalotkę kroimy w piórka, podsmażamy na 3-4 łyżkach oliwy, dodajemy(...)dodatkiem oprócz szczypiorku i tymianku będzie również świeży rozmaryn i koper. 4.Do ciasta możecie dodać suszone zioła – dzięki czemu zyska fajnego aromatu i delikatnego posmaku. 5.Wybierzcie odpowiednią patelnię – najlepiej z nieprzywierającą powłoką i grubszym dnem. 6.Nie wałkujcie ciasta zbyt cienko – będzie się ono zbyt szybko piec, a zarazem szybciej robić twarde. 7.Nie żałujcie dobrej jakości oliwy
Ostra na SłodkoBardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Bez wyrabiania ciasta. Miękkie i smaczne ciasto. Jeśli lubisz taki chlebek, ten przepis jest dla Ciebie. SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g) 2 i 1/2 szklanki - drożdże (u mnie suche) (8 g) - cukier - 2 łyżeczki (12 g) - sól - 2 łyżeczki - woda, ciepła ok. 500 ml (2 szklanki) WYKONANIE: Wymieszaj
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasDziś kolejna klasyka - pierogi z białym serem na słodko . Wspomnienie dzieciństwa i szybki postny obiadek. Zapraszam :) Pierogi z serem Ciasto: - 300g mąki + do podsypania - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego -szklanka ciepłej wody - pół łyżeczki soli Farsz: - 2 kostki półtłustego twarogu ( 250g) - 4 łyżki cukru - 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego - 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka
Kuchnia Pełna EmocjiSzpecle z serem i prażoną cebulą są popularną potrawą w Niemczech. Ich przygotowanie jest proste i szybkie – najpierw gotuje się kluseczki z gęstego ciasta, a później krótko podsmaża na patelni wraz z dodatkami. Gotową prażoną cebulę można zastąpić świeżą, którą wcześniej wystarczy zeszklić. Składniki na szpecle z serem i prażoną cebulką 250 g mąki pszennej 2 jajka
niecodziennikparyPrecle na podstawie przepisu znalezionego na forum cincin.cc, autor: Mała_Mi. Łatwo i szybko się je przygotowuje. Świeżutkie smakują najlepiej. Ciasto: 1 kg mąki tortowej 500 ml mleka 100 ml oleju 2 jajka 14 g drożdży instant 10 łyżek cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: 100 ml wody 2 łyżeczki sody mak lub sezam do posypania
Praktyczna pljabłka Wykonanie: Twaróg zmielić na gładko. Jeżeli używamy twarogu z wiaderka oczywiście nie musimy go dodatkowo mielić. Twaróg, zimne, posiekane masło oraz przesianą mąkę szybko zagnieść. Można użyć też robota kuchennego. Ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godz. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i każdą jeszcze na 3 kawałki. Następnie
Pasja SmakuUwielbiam przygotowywać placuszki na podwieczorek, ale można i na śniadanie czy kolację. Bardzo prosto i szybko możemy mieć coś na słodko. Miksujemy ciasto, smażymy i gotowe. Dodatki do placuszków też mogą być różne, u mnie tym razem banany, płatki owsiane i pachnący cynamon. Nie ukrywam, że pyszne mi wyszły. Zróbcie takie koniecznie. Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka
IzabelawkuchniKruche słodkości z budyniem i owocami do kawy. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego, 250 ml mleka, łyżka cukru, 4 łyżeczki nutelli, 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego, owoce: kiwi, mandarynka, cukier puder do posypania, jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na 8 części. zawijamy brzegi ciasta - jak na obrazu poniżej. Układamy
Lena GotujeBiała pizza z patelni to bardzo szybka do zrobienia pizza na cienkim pszennym cieście z dodatkiem ziół prowansalskich. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego użyłam w niej sosu czosnkowego do posmarowania ciasta. Dodatki też są utrzymane w jasnych kolorach. Użyłam cebuli, ananasa z puszki i wędzonego kurczaka. Całość posypałam żółtym serem. Pizza wyszła fajna w smaku, lekko słodka, dość mocno czosnkowa, aromatyczna
Waniliowe Improwizacjepomarańczowej. Są bardzo smaczne, pachnące, z wierzchu troszkę chrupiące, a w środku miękkie. Wyglądają uroczo ozdobione białą czekoladą i kolorową posypką. W przygotowaniu są proste i szybkie. Jeśli nie mamy czasu na schładzanie ciasta to ciasteczka można upiec od razu, również będą smaczne. Inspiracja z gazety Bake From Scratch Holiday Cookies. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube
Mała CukierenkaŚwięto Zmarłych. Na pewno panie, które na codzień pracują, i nie mają czasu spędzać kilka godzin w kuchni, będą mogły zaoszczędzić czas. Np. takie ciasto kruche czy biszkopt można zrobić bardzo szybko, a czas wolny poświęcić dla siebie czy rodziny. Serdecznie polecam produkty tej firmy, są wysokiej jakości i stosując je jeszcze się nie zawiodłam 😊 (function
Kulinarne przemysleniaNapoleonka bez pieczenia to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Proste i szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim wyśmienite w smaku. Idealnie nadaje się zarówno na święta jak i na wizytę gości czy też po prostu do popołudniowej kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1800 ml mleka 300 g margaryny bądź masła 1,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy
Blog kulinarny S9.PLminut do lepszego odparowania, a potem przepuścić przez praskę lub zmielić w tzw. maszynce do mięsa. Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i masło. Szybko wyrobić na gładką masę. Odrywać kawałki ciasta i rolować na wałki o średnicy do 1,5 cm. Wałki pokroić nożem co jakiś czas zanurzanym w mące na kawałki o grubości ok. 2 cm. Kawałki ciasta
Weekendy w domu i ogrodzieNaleśniki z mascarpone i serkiem homogenizowanym Pyszne naleśniki z serowym nadzieniem, szybko się robi i szybko znika. Dowolny ulubiony owoc. Składniki na ciasto naleśnikowe: · 1 szk. maki pszennej · 1/2 szk. mleka · 1/3 szk. wody gazowanej
Kulinarna Chwilagotujemy. Tak przygotowany prosty sos podajemy z kluseczkami. Jak przygotować kluseczki do gulaszu? Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę i szybko łączymy z jajkiem mąką. Oddzielamy porcje ciasta. Na obsypanym mąką blacie tworzymy wałek, odcinamy małe kawałki ciasta i formujemy kluseczki. Kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia. Smacznego
Słodkie okruszkiPlacki z kruszonką znikają u nas najszybciej. Nic dziwnego. Takie ciasta są idealne do niedzielnej kawy. Przepyszne, szybkie i proste do zrobienia. Dzisiaj zapraszam na kolejny taki placek z kruszonką i jagodami. Można zrobić go z dowolnymi owocami sezonowymi. U mnie jest to mieszanka jagód, które znalazłam w ogródku: porzeczki, parę poziomek, borówki i kilka malin. A następnym razem upiekę
dolcevitainmykitchendeser to taka szybka szarlotka podana w innej formie. Kruche ciasto, skrywające mięciutkie i gorące jabłko, które z kolei skrywa chrupiący i słodziutki farsz orzechowy – eksplozja smaków gwarantowana. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich gości lub rodzinę, to jak najbardziej warto skorzystać z tego patentu. Takie jabłko w cieście najlepiej smakuje z lodami waniliowymi oraz bitą śmietaną. Ten smak jest
Analiza SmakuSezon na truskawki i rabarbar właśnie się zaczyna. Dlatego też w naszej kuchni nie brakuje potraw z ich udziałem. Dziś pokażę Wam szybki i najprostszy jaki znam przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami. Jest mega delikatne, wilgotne, puszyste i owocowe. Nie jest za słodkie. A owoce doskonale współgrają z resztą. Do tego ładnie się prezentuje. Ma tylko jedną wadę
Arbuziakiwbijamy 1 jajko, dodajemy nutellę (lub inny tego typu krem) i chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie szybko wyrabiamy ręką do połączenia składników. Z ciasta formuje w dłoniach kulki (najlepiej wielkości orzecha włoskiego). Jeśli zajdzie taka potrzeba dłonie można delikatnie posypać mąką. Kuleczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem
Słodkie okruszkiSzybkie, proste z zarazem pyszne przekąski z ciasta francuskiego i dużą ilością sera. Zrobimy je w mig, i są dobrą alternatywą dla niespodziewanych gości. możemy je zabrać także do pracy i szkoły. 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 oliwek zielonych 170 g sera camembert 50 g sera feta z bazylią 6 pomidorków koktajlowych 1 cebula czerwona 1/4 cukinii małej sól, pieprz
wesoła kuchniamoże być suchy więc całość śmietanki dajemy...). Wstawić na noc do lodówki.... serka ze śmietanka nie słodzimy,chyba ,że ktoś chce słodsze.. Ciasto jest puszyste, wilgotne,ale nie ciężkie ....szybko znika ,pomimo ,że jest sycące
mojej kuchnimoże być suchy więc całość śmietanki dajemy...). Wstawić na noc do lodówki.... serka ze śmietanka nie słodzimy,chyba ,że ktoś chce słodsze.. Ciasto jest puszyste, wilgotne,ale nie ciężkie ....szybko znika ,pomimo ,że jest sycące
w mojej kuchniWmieszaj wanilię i banany. W osobnej, większej, misce wymieszaj makę, nasionka chia, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wlej mokre składniki do suchych i szybko, delikatnie wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz przez 15-20 minut. Gotowe powinny być złotawe i sprężyste w dotyku. Zostaw do ostudzenia na kratce - pyszne lekko
Lejdi of the housewstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170ºC, grzanie góra/dół, około 40−45 minut do suchego patyczka, po ostudzeniu posypać pudrem cukrem - ciasto z torebki jogurtowe czasami wykorzystuję na szybko do upieczenia, lubię je modyfikować dodatkami i jest smaczne.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlinki do moich 5 topowych przepisów na świąteczne słodkości Ciasto daktylowe Ciasto pomarańczowe Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone Raffaello – ciasto bez pieczenia Ciasteczka cynamonowe Artykuł 5 szybkich przepisów na świąteczne słodkości pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEwersji. Nie z kapusta kiszona czy mięsem, ale z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami. Idealna jako przekąska na zimno lub na ciepło. Bardzo szybkie w przygotowaniu, niedrogie i ciekawe danie. Ciasto na naleśniki , moje ulubione znajdziecie na blogu. Placki są cienkie jak chusteczka i przepyszne! Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami / 10 naleśników Składniki: ciasto
Moja smaczna kuchniamąki pszennej 1 jajko sól do smaku Stolnicę podsypujemy lekko mąką. Wykładamy tłuczone ziemniaki, robimy w nich dołeczek, wbijamy jajko, zasypujemy mąką i solą. Całość zagniatamy szybko i formujemy wałek lub kulę. Z ciasta odrywamy kawałki, z których dłońmi wałkujemy cienki rulon. Za pomocą ostrego noża odkrajać małe kawałki (2 lub 3cm), o wielkości, jaką lubimy. Kopytka wrzucamy do gotującej
Raj dla Podniebieniawarto mieć pod ręką cisto francuskie. Tak na wszelki wypadek ;) Szybka przekąska, idealna kolacja. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek ketchupu 1 sztuka kaki 100 g plastrów salami 10 pomidorków koktajlowych 10 pieczarek 100 g tartej mozzarelli Przygotowanie Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i smarujemy ketchupem. Kaki nacinamy, sparzamy, usuwamy skórkę i kroimy na pół plasterki
R'n'G Kitchenchciałabym przedstawić Wam prosty przepis na jej wykorzystanie. W poniższym wpisie znajdziecie bowiem przepis na sernik na zimno z dodatkiem dyni. Z racji, że jest to ciasto bez pieczenia, jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, co jest jego dodatkowym plusem. Masę przygotowuje się z puree z... Tryb czytania Artykuł Sernik dyniowy pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
kurkanielotka.plpieczenia wsypujemy do niewielkiej miseczki i łączymy. Wszystkie mokre składniki oraz cukier umieszczamy w większej miseczce i roztrzepujemy. Suche składniki przesypujemy do mokrych i szybko je mieszamy, tak aby nie napowietrzyć ciasta (im mniej napowietrzone, tym delikatniejsze w smaku). Foremki wykładamy papilotkami i przelewamy do nich ciasto (do wysokości 3/4). Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego
ChilliJemyGoście już w drodze a Ty nie masz nic do kawy? Jeszcze zdążysz upiec coś na szybko. To mój niezawodny przepis na ekspresowe ciasto z owocami, które zawsze się udaje. Oprócz moreli można dodać jakiekolwiek inne owoce a nawet upiec je bez owoców (wtedy polecam w keksówce). *foremka 25*34 cm Składniki: 5 jajek 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawcześniej makę z proszkiem do pieczenia i sola). W osobnej miseczce, lub dzbanku roztrzep widelcem jajko, jogurt, olej i mleko. Wlej mokre składniki do suchych i szybko zamieszaj na mniej-więcej gładkie ciasto. Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz około 20-25 minut - powinny być ładnie wyrośnięte, złotawe i sprężyste przy dotyku. Zostaw do ostudzenia na kratce
Lejdi of the housemożna nafaszerować wcześniej i przechować w lodówce. Następnego dnia wystarczy przełożyć krokiety do żaroodpornego naczynia i zapiec z serem. Tani obiad , a do tego smaczny i szybki. Krokiety z kurczaka Składniki: 10 krokietów Ciasto na naleśniki 3 jajka 125 g pszennej mąki 1 łyżeczka soli ½ l mleka tłuszcz do smażenia Nadzienie z kurczaka mięso z 1 gotowanego kurczaka, kurczak
codojedzeniapołowę tego ostrej - no chyba, że ktoś lubi odwrotnie 1 szklankę wody zagotowałam z solą, cukrem i olejem. Wsypałam 1 szklankę mąki i szybko zamieszałam. Zgasiłam ogień i ucierałam dalej. Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części maki, wbiłam żółtko i dodałam ocet. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest takie
Pieprzyć z Fantazjądopiero potem polałam stygnącą polewą. przepis stąd W moim piepkarniku ciasto piekłam 40 min. A forma miała 24 cm średnicy. Lepiej piec w mniejszej, to ciasto bedzie wtedy wyższe. Robi sie je szybko, jest smaczne, gdy powtórzę wypiek to dodam do niego garść lub dwie rodzynek
Proste Potrawyzdrowej półki", zróbmy coś słodkiego samemu lub wybierzmy gorzką czekoladę, która ponad zawiera ponad 70% kakao. Poniżej kilka przepisów dla smakoszy słodyczy 😋🍒🍰🍪🍩 - przyrządź je prosto, szybko i zdrowo w domu: 🔜 kruche ciastka 🔜 ciasto daktylowe 🔜 ciasteczka jaglane 🔜 czekoladowe muffiny 🔜 ciasto z owocami i kruszonką Przy okazji tematu konsumpcji, a co za tym idzie działalnością gospodarczą - osoby posiadające własny biznes mogą stanąć
MintTasteKolejna w naszej kolekcji mini pizza na spodzie z ciasta francuskiego. To doskonałe danie, które można szybko przygotować na przekąskę. Tym razem robimy ją z sera mozzarella z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii. Klasyczne, sprawdzone i bardzo smaczne połączenie
Milion Smakówsól. Wmieszaj 1/2 szklanki kokosu. W osobnej misce roztrzep widelcem jajako, cukier, olej kokosowy, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wlej do mieszanki suchych składników i delikatnie, szybko zamieszaj - tylko do połaczenia składników. ( Moje ciasto wydawało się za gęste - dodałam jeszcze niwielki chlust mleka. Podejrzewam, że po prostu dodany do zimnawego jogurtu i jajka olej kokosowy zmienił konsystencję i dlatego było trudno
Lejdi of the houseniesamowity aromat. Jego płaska forma przypomina mi trochę focaccię. Jeśli dzień lub dwa wcześniej nastawimy na niego zaczyn, to samo wykonanie jest potem dosyć proste i szybkie. Polecam do upieczenia także początkującym! Nawodnienie ciasta (hydratacja) 75% Pomysł na ten chleb zaczerpnąłem z bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ Receptura (na 1 chlebek o wadze ok. 450 g): Zaczyn "stare ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebMacie już pomysł na niedzielny obiad? Przedstawiam szybki przepis na rybę ze szpinakiem w cieście francuskim! Smak jest obłędny. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego 2 filety miruny 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki pszennej Sól pieprz biały Gałka muszkatołowa 250 g serka kremowego śmietankowego Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelnię wkładamy masło, podsmażamy na nim szpinak
Słodki Zakątekkrótko zmiksować. Śmietanę wyłożyć równomiernie na ostudzonej masie śliwkowej. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce czekoladę. Zapraszam Was również do obejrzenia filmu "Jak sprytnie pokroić ciasto" ;-) To metoda, która bez wątpienia jest szybka i prosta. #beko #ciastojakzobrazka
Passions hobbies lifegęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, olej kokosowy, śmietanę i dużym nożem wszystko razem siekamy. Następnie szybko rękami łączymy składniki (ma powstać plastyczne ciasto, jeśli uznamy, że jest zbyt twarde to możemy dodać jeszcze trochę śmietany) i wkładamy do lodówki na godzinę aby się schłodziło. Po wyjęciu ciasto dzielimy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTiramisu to pyszny deser z kremem z serka mascarpone i likieru amaretto. Przyznam szczerze że mam do niego ogromną słabość, może. Często go przyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów Mamut Kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Bajeczna KuchniaMasło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje. Plastry rolady ciasno układamy na masę, wylewamy pomarańczowe galaretki i placuszek wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka się zetnie z pomocą drugiej osoby wyciągamy placka
Pani na deserprosto, nasączyć i poukładać. Potem zasmarujemy kremami i nie będą widoczne. Biszkopt jak i budyń możemy przygotować sobie dzień wcześniej. Masę śmietanową najlepiej przygotować, gdy na cieście są już nałożone okrągłe biszkopty, gdyż szybko tężeje
Pani na deserpodwieczorek lub deser polecam takie pyszne muffinki. Zapewniam, że nikt im się nie oprze. Bardzo szybko się je przygotowuje, dosłownie w godzinkę. Ciasto jest mięciutkie i lekko sypkie za sprawą mąki ziemniaczanej, a krem bardzo mleczny i bardzo gęsty. Do tego posypka z wafelka. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 4 jajka pół szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej
Izabelawkuchniśrodowy wieczór polecam przepis na pyszne ciasteczka ze śliwkami. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a pieczenie kwadrans. Są szybkie i smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g śliwek węgierek, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Z ciasta wykrawam ciastka z kształcie łódeczek. Kawałki ciasta układam na blaszce włożonej papierem do pieczenia
Tradycyjna kuchnia Kasiblaszką z wysokości 25-30 cm. Tym prostym działaniem , łatwiej wyjąć z formy. Przenieść ciasto na kratkę i ostudzić.Można do góry nogami ciasto odwrócić ,aby było równiejsze na wierzchy. SZYBKO sie robi i jeszcze szybciej znika
w mojej kuchniMój hit ostatniego miesiąca - szybkie i łatwe w przygotowaniu babkowe, ucierane ciasto, które po upieczeniu zaskakuje puszystością. Do jego przygotowania możecie użyć właściwie dowolnych owoców. Wisienką na torcie jest tutaj lekko chrupiący słodki wierzch, który uzyskacie posypując ciasto grubym cukrem przed upieczeniem. Uwaga: ciasto znika w błyskawicznym tempie
Milion Smakówdżemem, miodem, masłem orzechowym czy syropem klonowym albo na wytrawnie z sosem czosnkowym, ziołowym, ajvarem czy jakim lubicie. Idealne rogaliki na śniadanie. Robi się je dość szybko zważywszy że mamy do czynienia z ciastem drożdżowym. Cały proces wytwarzania i pieczenia trwa godzinę. Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepatelni smażymy kurki z cebulą, dodajemy bulion, lekko podgotowujemy. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką. Na sam koniec dodajemy przyprawy. Zajrzyj również na: 1. Szybka zapiekanka z ziemniakami i parówką. 2. Ciasto "Kubuś" 3. Swojski Kopiec Kreta
My World by Dagmara Rekcukrem piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto wystudzić dobrze w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest aromatyczne, kwaskowato-słodkie i szybko się zjada..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięogromna, czy to na słodko czy na słono. Dziś wykonałam sobie je w wersji na słodko oczywiście bo takie lubimy najbardziej 😍 Proste i szybkie do zrobienia no i oczywiście "fit" 😎 ciasto: ✔ pół szklanki mąki jaglanej* ✔ 1 jajo ✔ woda ✔ łyżeczka oleju farsz: ✔ 100 g twarogu ✔ pół melona ✔ szczypta kakao opcjonalnie Przygotowanie: 1. Do miski mąka i jajo, mieszamy
Zdrowie i pysznie na talerzułyżeczki truskawki cukier perlisty Mąkę pszenna przesiać z kakao na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki
Camilla w kuchnigrubość około 1 cm. Na całym serze układamy połowę szpinaku, następnie kilka plasterków szynki i smarujemy je 2 łyżkami chrzanu. Rolujemy nasz ser i ugniatamy ciasto, zwłaszcza boki. Pamiętajcie, aby roladę przygotowywać szybko, ponieważ ser bardzo szybko się studzi i tężeje. Całość ściśle zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby stężała. To samo robimy z drugą częścią
PatiGotujetroszkę urozmaicony deser. Jako że lubimy owocowe galaretki, robię je zazwyczaj wtedy, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego lub gdy nie ma upieczonego ciasta. Ostatnio potrzebowałam wykreować coś na bardzo szybko, więc bez wahania sięgnęłam po torebkę galaretki. Ale, żeby dodać coś od siebie, postanowiłam urozmaicić jej smak, a w zasadzie, wzmocnić Truskawki zatopione w galaretce moczyłam
Raj dla Podniebieniadelikatnie łączymy z ciastem,tak aby nie było grudek. Krążki jabłka zanurzamy w cieście i układamy na patelni z tłuszczem Smażymy z obu stron aż ciasto się zarumieni. Racuszki smażą się bardzo szybko więc pilnujemy :) SMACZNEGO
Mała w garnku mieszatrzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów
kruche babeczkirady: Olej do smażenia ma właściwą temperaturę, gdy wrzucony doń kawałek ciasta wypływa na powierzchnię, a wokół niego bulgocze dużo pęcherzyków powietrza. Po upieczeniu połowy ciasta warto wymienić olej na nowy, bo szybko ciemnieje, a taki nie jest już najlepszy do smażenia. Długość churros to zwykle 12 cm, ale ja tam nie bawiłam się w mierzenie, odcinałam
Anioszek w kuchniJeżeli chcemy mieć szybko domowe ciastka, to tylko z gotowego ciasta francuskiego :) Potrzebujemy :) ciasto, dżem lub owoce, jajko ... Ciasto rozwijamy i wycinamy nasze ciasteczka:) Napełniamy dżemem, zawijamy i smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli ktoś chce dodaje posypkę... Jak widać ja dodałem posypkę owocową, kakaową i wiórki kokosowe. Pieczemy 20 min w 180 st.C i już :)) Najlepiej prezentuje się ciastko trójkątne, polecam
chleba naszegoŚniadanie, to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Dobrze jednak, gdy jego przygotowanie jest szybkie i proste. Dziś najłatwiejszy sposób na francuskie śniadanie! Ciasto francuskie Dżem Łowicz 100% Brązowy cukier Opcjonalnie: jajko i jabłko Ciasto francuskie możemy przygotować sami. Jeśli jednak mamy mało czasu, to doskonale sprawdzi się również gotowe. Przygotowujemy paski ciasta o szerokości ok. 2cm – im dłuższe
MarcinChefzostał rozdział poświęcony różnym zakwasom na chleb, swoją drogą przygotowanie zakwasu wcale nie jest takie trudne :) Oprócz tradycyjnych przepisów na chleb znajdziemy również receptury na ciasta drożdżowe, bułeczki, a nawet przepisy na "szybkie" chleby wyróżniające się tym, że zamiast drożdży używa się proszku do pieczenia oraz sody. "Kurs pieczenia chleba" to książka którą bardzo polecam wszystkim miłośnikom chleba
Kukuleczkiinnego jak dogadzanie sobie i moim bliskim już teraz. Na blogu Nastoletnie Wypiekanie znalazłam przepis na super łatwe i bardzo pyszne pączusie. Skusicie się??? Szybkie paczki z serka z serka waniliowego ciasto: 400 g serka waniliowego (ja użyłam takiego z Krówką) 350 g mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki cukru
Dzieje kuchennej WiewióryCzasami potrzebuję zrobić jakiś szybki deser bez pieczenia. Dzisiaj wykorzystałam upieczone ciasto, pokruszyłam na drobne kawałki, dodałam budyń i domowy mus jabłkowy. Myślę, że taki deser można też zjeść na śniadanie, bo jest dość sycący i może być alternatywą dla owsianki ;) Standardowo nie użyłam cukru - budyń posłodziłam ksylitolem, a mus jabłkowy zrobiłam sama i wiem, że w składzie cukru
FitKotDzisiaj wyprawiam moje urodzinki, ale czasu na przygotowanie tortu niestety brak. Wymyśliłam więc coś na szybko a przy okazji wyszło bardzo smacznie :) Ciasto z bitej śmietany, mascarpone i kajmaku - pycha! Składniki na foremkę 11 x 30 cm (keksówka): ok. 17 sztuk herbatników 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 400 g gotowej masy kajmakowej 2 łyżki cukru pudru
Alutka-GotujeDziś mam dla Was przepis na doskonałą przekąskę, którą można postawić na sylwestrowym stole, czyli tatar śledziowy. Tatar podałam w kruchych tartaletkach. Przekąska jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100g margaryny, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Tatar śledziowy: 5 śledzi matiasów solonych
Tradycyjna kuchnia KasiDziś kolejne szybkie i pyszne danie. Składniki: -250g ciasta francuskiego -190g tuńczyka z wody -3 łyżki musztardy -3 czubate łyżki śmietany -2 jajka -500g pomidorków koktajlowych -0,5 łyżeczki suszonej bazylii -sól i pieprz -szklanka suchego ryżu do pieczenia Wykonanie: Płat ciasta ułożyć w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelce, przykryć papierem do pieczenia
Smakuj życie!Mąkę z cukrem wysypać na stolnice tworząc kopczyk. Utworzyć wgłębienie i wbić do niego jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i nasionka z laski wanilii. Zagnieść szybko składniki jak najmniej dotykając ciepłymi rękami ciasto. Najlepiej zagniatać na początku nożem lub zagniataczką do ciasta kruchego. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Na posypanej mąką stolnicy
Pyry na GazZachciało mi się coś słodkiego ale szybkiego. Wyszło bardzo słodko! Ciastka na bazie ciasta francuskiego z nadzieniem z Nutelli i chrupiących po upieczeniu pianek marshmallows zaspokoją na długo apetyt na słodycze. Inspiracja ze stron anglojęzycznych, ale na polskich blogach też można je znaleźć. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1 mały
To co kochamkażdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec
Moniki Smakołykidrażetki/lentilki do ozdoby Masło z cukrami i szczyptą soli utrzeć do puszystości. Nadal miksując - dodać jajko, a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę szybko zagnieść i połączyć z drażetkami. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki należy lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć
Di gotujemleczna 10 dag cukier perlisty Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki. W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy
Camilla w kuchniPolecam pyszne i całkiem szybkie ciasteczka do herbatki i nie tylko. Ciasto z dodatkiem sera jest bardzo fajne i kruchutkie, lekko się rozwarstwia niczym ciasto francuskie. składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 250 g zmielonego twarogu 1 małe jajko marmolada Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać zmielony twaróg i jajko. Zagnieść
Monia miesza i gotujeminut. Ciasto po wyrobieniu będzie lepkie. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1- 1,5 godziny. Po tym czacie odgazować ciasto (uderzamy kilka razy pięścią ) Ciasto podzielić na 9-10 części uformować szybko kulki, odkładać na blaszkę łączeniem do góry odstawić na 10 minut. Po tym czasie formować bułeczki układać na blaszce w dużych odstępach łączniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia
Delicious TitbitsPuszysty biszkopt kakaowy...tym razem z patelni;-) Smakuje, jak najlepsze ciasto, a robi się naprawdę łatwo i szybko. Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki i dokładnym ubiciu piany z cukrem. Do środka dodałam kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady, którą oczywiście można zastąpić czekoladą mleczną, białą lub po prostu pominąć. Swój omlet podałam ze świeżymi truskawkami, bitą
cool and mintyTopielec to bardzo smaczne i szybkie no i oczywiście proste do zrobienia ciasto drożdżowe. Do tego ciasta możecie użyć dowolne owoce. Ja dałam truskawki i borówki. A dlaczego nazywa się topielec ? A pewnie dlatego, że ciasto wkłada się do zimnej wody i czeka aż wypłynie. To znak, że jest gotowe do włożenia do blaszki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem
Ewa w kuchnirazie potrzeby - dosłodzić. Całość umieścić na ciasteczkowym spodzie. (Odłożyłam trochę do dekoracji szprycą.) Na wierzchu ułożyć dowolne ciastka i udekorować wg uznania. (Użyłam masy.) Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. (Szybko zastyga
Di gotujeniedzielne przedpołudnie zapraszam na pyszne tartaletki w wersji wytrawnej. To doskonała propozycja na śniadanie lub kolację. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 50g masła lub margaryny, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany 18%, szczypta soli, Pasta: 3 jajka, 1 puszka wędzonych szprotek w oleju, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę
Tradycyjna kuchnia Kasinadszedł czas karnawału, dlatego w najbliższym czasie będę przedstawiała propozycje na szybkie i łatwe przekąski karnawałowe, desery oraz ciasta, które każdemu się udadzą Karnawał w tym roku trwa od 6 stycznia do 9 lutego, czyli 34 dni. Okres ten zwany jest również zapustami lub mięsopustem, jest to czas radości, wypełniony organizacją różnych imprez. W tym czasie więc skończmy z dietami
słodki bratekDzisiaj czas na szybki sernik:) Jako, że sernik jest ulubionym ciastem wielu z Was;) Sernik nowojorski Składniki: - 250 g ciasteczek digestive - 125 g masła - 1 kg twarogu mielonego na sernik - 4 jajka - 270 g cukru pudru - 200 g śmietany - skórka obtarta z jednej cytryny - 80 ml soku z cytryny Przygotowanie: Ciasteczka drobno kruszymy mieszamy z rozpuszczonym i nieco ostudzonym masłem
Moje Słodkie PiekiełkoJutro międzynarodowy Dzień Pizzy. Nie może więc zabraknąć przepisu na ten przysmak :) Ta jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, z moimi ulubionymi dodatkami. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, jest puszyste i miękkie. Jedynie czas oczekiwania na jego wyrośnięcie może wydawać się trochę długi ale zapewniam, że warto poczekać :) Smacznego! :) Ciasto: 3 szkl mąki op. suchych drożdży jajko płaska łyżeczka
Smakołyki Asiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Dlaczego na szybko? Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego. Osobiście nie lubię "gotowców" i nie wiem jakim cudem znalazło się ono w mojej lodówce, ale zostało spożytkowane z rewelacyjnym efektem. Po za tym jest to doskonałe rozwiązanie dla osób początkujących, niecierpliwych i dla tych, którzy nie dysponują długim
Di gotujeSzarlotka z 4 składników bez mąki, cukru i tłuszczu, powiecie niemożliwe ale tak jest. Spróbujcie koniecznie sami a potwierdzą się moje zapewnienia. Ciasto jest wilgotne, delikatne i znika dość szybko. Szarlotka owsiana fit. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTeraz trzeba pomyśleć o zbliżającym się Sylwestrze, a co za tym idzie o serwowanym jedzeniu(pomijam tych co bawią się na sali). Dziś chciałam zaproponować fajną, szybką i smaczną przekąskę. Banalną, bo z ciasta francuskiego ale też oryginalną, gdyż z niezwykłymi połączeniami. Dwa różne smaki i tutaj naprawdę ciężko się zdecydować, który lepszy więc polecam zrobić właśnie dwa różne. Zapraszam
Kubki smakuPropozycja na łatwy i szybki deser dla smakoszy jabłek orzechów. Proponuję jabłka pieczone tosca. Tosca topping pojawia się często w moich przepisach. Ostatnio upiekłam dyniowe ciasto z tosca , wcześniej ciasto czekoladowe . Jak pisałam tosca to mieszanka orzechów czy kokosowych wiórków z masłem i cukrem, którą można rozsmarować na cieście. Proste ciasto ucierane nabierze smaku a i koloru. Bardzo popularne nadzienie
codojedzeniatrzyletniej latorośli mogłyby sugerować coś innego :) Niemniej jednak dla mnie to jedno z najmilszych uczuć, gdy to co przygotowałam tak bardzo wszystkim smakuje i tak szybko znika. I tak było właśnie z tym ciastem. Jesienny skrzat to ciasto przypominające trochę wiewiórkę, trochę placek amerykański, choć jest zgoła innym zupełnie wypiekiem. Jest to ciasto owsiane, z dużą ilością
Rozpustne gotowaniepiątunio... i pytanie: Co na obiad? Dla tych, którzy przestrzegają jeszcze piątkowego postu podsuwam pomysł na pizzerinki. Delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Idealne na obiad lub szybką przekąskę. Kto wypróbuje? Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 6 sztuk pieczarek 3 sztuki filetów z miruny 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól i pieprz
Kuchnia w czekoladzieŚwietna alternatywa dla kremiastych ciast, biszkoptów, kruchych i innych wytworów. Na szybko, z minimalnej ilości składników - chociaż to akurat u mnie norma. Po prostu galaretki z ulubionymi dodatkami. Polubią dorośli i dzieci. Składniki: galaretka zielona galaretka żółta galaretka czerwona kilka borówek kilka winogron pół startego jabłka pół brzoskwini pokrojonej w plasterki garść rodzynek ewentualnie bita śmietana Przygotowanie: Galaretki rozpuścić
Cakes By Kejttakie upały ciężko jest wystać przy piekarniku czy też piec ciasta z kremami i nie tylko, ciasta pracochłonne dlatego chciałam zrobić coś na szybko i coś co mogłoby choć trochę pomóc w ochłodzeniu i orzeźwieniu. Przeglądając szafki i lodówkę znalazłam jogurt naturalny i galaretkę i postanowiłam połączyć je i nie skromnie muszę przyznać, że mi się udało :-) Zasmakowało całej mojej
Motylkowa Kuchniaidealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto. Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml śmietanka kremówka cukier waniliowy
cookplponiedziałek dużo czasu spędziłam w kuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon truskawkowy niemal się rozpoczął, a ja wykorzystuje ostatnie sztuki mrożonych. Szybko chciałam je wykorzystać, więc 'upichciłam' jogurtowe ciasto z mieszanką dwóch mąk: pszennej graham i gryczanej. Świetnie się komponują, więc zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 2 białka (opcjonalnie) 200g
Truskawkowa Fiestaznajdziemy w nim przepisy na dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony, pieczone kurczaki, pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak
Plate of Joyobiady. Proponuje dzisiaj tartę, która jest jedną z szybkich propozycji. Mało z nią pracy - raptem pokrojenie cukinii, zrobienie serowego nadzienia i włożenie do piekarnika. Sprawnie uzyskamy szybki i bardzo smaczny obiad. Składniki: arkusz ciasta francuskiego, 1 średnia zielona cukinia, 1/2 średniej żółtej cukinii, 6 łyżek ricotty, 2 łyżki śmietany 18%, 1 małe jajko, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, garść
Plate of JoyŁatwa i wyjątkowo szybka babka z dodatkiem majonezu i wanilii. Ciasto jest niezwykle puszyste i wilgotne, po prostu pyszne. Rewelacyjna na święta, niedzielny deser jak i codziennej kawki. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki ulubionego majonezu (u mnie od lat Winiary) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wielki apetytWkładamy do piekarnika na 25-30 minut w 180 stopniach. Tabliczkę czekolady topimy z kilkoma łyżkami mleka, dodajemy skórkę z pomarańczy, gdy zacznie tężeć podlewamy wystudzone ciasto. Nie zdążyłem zrobić zdjęcia kawałka...tak szybko została zmieciona przez znajomych w majówkę
BaRepaszaskakującymi smakami. Tuiles korciły mnie od dawna - lekkie, biszkoptowe ciasteczka, wygięte w charakterystyczny sposób. Jeśli, tak ja mnie, wydaje się Wam, że to bułka z masłem , szybko wyprowadzę Was z błędu. Owszem, przygotowanie ciasta to banał, wyłożenie na blachę też nie sprawia większych problemów, ale zawijanie... O mamuniu, chyba z piętnaście razy wyrzucałam sobie, że zabrałam się za te akurat
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż jakiś czas temu. A właściwie otrzymałam kilka przepisów na mój adres e-mail i chciałam je wykorzystać jak najszybciej. No, może nie było to tak szybko jak bym tego chciała, ale jednak. Ciasto wreszcie trafiło na mój stół. Niewielki modyfikacje musiały nastąpić, chociażby z tego powodu, że ciasto z czterech jaj robię tylko jako spod, a nie jako spód
Ciasteczkowy PotwórDziś zapraszam na pyszny sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. Sernik autorstwa mojej mamy bardzo lubiany przez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym stole i szybko znika :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm ) Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj mam dla Was przepis na pyszny i zarazem szybki krem. Idealny do różnego rodzaju ciasteczek, ciast, słodkości czy deserów. Krem w przeciwieństwie do większości kremów jest przyjemnie kwaśny, zatem bardzo fajnie przełamuje słodkość ciasteczek;) Konsystencją przypomina budyń, w sumie można powiedzieć że to taki domowy, cytrynowy budyń. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu. Inspiracja przepisem Moje
Krakowskie smaki AniBył już sernik na zimno z borówkami , a dzisiaj, również z tymi owocami, bardzo prosty i szybki deser. Jedynie czas oczekiwania na schłodzenie ciasta w lodówce może uczyć nas cierpliwości:), ale uważam, że warto. Czas na tartę z budyniem śmietankowym i borówkami! Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: 200 gramów mąki 100 gramów miękkiego masła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejny smak mojego dzieciństwa. Szybkie, smaczne i na dodatek dziecinnie proste ciasto kakaowe. Serdecznie zapraszam na Murzynka;) Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków 0,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 jajka kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Masło rozpuścić, ostudzić.W misce ucieramy rozpuszczone masło z cukrem. Następnie dodajemy
Krakowskie smaki Anilodówki,lub na 1 godzinę do podwojenia objętości.Ciasto będzie dosyć luźne,na pewno nie da się ukształtować w kulę. ciasto wystawić z lodówki do ogrzania.Ogrzane ciasto wyłożyć na blat, uderzyć pięścią i szybko zagnieść.Dłońmi rozpłaszczyć na placek grubości 1 cm.W razie potrzeby oprószyć blat mąką,by się nie kleiło.Szklanką lub metalową obręczą wykrawać kółka.Każdy placuszek rozpłaszczyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prościej, mniej słodko ale ciągle pysznie i uroczo. Mini bezy waniliowe, lekko pastelowe powstały bardzo spontanicznie. Myślą przewodnią była chęć wykorzystania ich do przyozdobienia innego wypieku, ciasta, tortu bądź wykorzystania ich do przygotowania szybkiego deseru, kiedy goście już w progu. Wystarczy mascarpone lub bita śmietana, świeże owoce i powstanie fantastyczny deser, który zdecydowanie zadowoli podniebienia niejednego. Mini beziki z prawdziwą
Made By Mom And SonIdealne danie aby zaskoczyć gości. Robi się je bardzo szybko, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj) i lekką sałatką. Składniki: 6 pojedynczych piersi kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 opakowania ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego
IMPRESJA SMAKUCzasem chcę coś zjeść, a nie wiem co mogłoby to być... Znacie to uczucie? Wtedy najlepiej sprawdzają się szybkie do przygotowania przekąski. Do tej wystarczy ciasto francuskie, pieczarki i ser. Brzmi ciekawie? Taka przekąska przyda się też na niespodziewanych gości. Składniki: 500 g pieczarek 1 cebula 20 dag żółtego sera 1 opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz sezam
Pasja Smakuniektórych racuchy to nie obiad, a dla mnie to obiad pierwsza klasa, zawsze najadam się po kokardę :) Niby szybkie danie, ale nie do końca, bo ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu. I ciepła :) Czytaj więcej
bistro mama