jest nieco inne niż nasze dotychczasowe, używa się więcej mleka, przez co już podczas wyrabiana jest ono luźniejsze, a po upieczeniu bardziej wilgotne. Jak każde drożdżowe ciasto, również ten placek z wiśniami szybko znika i wkrótce zabieramy się za kolejny wypiek, tym razem z masą serową. Składniki na placek drożdżowy z wiśniami 500 g wiśni 500 g mąki pszennej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia. Do miski przesiać mąkę, wlać rozczyn, żółta oraz resztę lekko ciepłego mleka. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki połączą się, a na powierzchni będą widoczne pęcherzyki powietrza. Stopniowo wlewać masło, cały czas wyrabiać ciasto, aby było pulchne. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia
niecodziennikparydekoracjach domu i stołu. Wszystkim zapracowanym i nie tylko proponuję przepis na pisanki z ciasta ucieranego, tym razem czekoladowe (bo cytrynowe były już na blogu wcześniej). Ciasto jest smaczne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a radosny wygląd pisanek zachwyci nie tylko najmłodszych. Ja do pieczenia używam silikonowej foremki z pisankami z motywami zajączka, kurczaczka i wzorzystej pisanki, którą jakiś(...)przejrzenia gazetek marketów (dostępnych np tutaj ) i poszukania foremek ze świątecznymi motywami, a przy okazji możecie sprawdzić gdzie w korzystnych cenach zrobicie ostatnie świąteczne zakupy. Potem pozostaje już tylko szybka wyprawa do sklepu i można brać się za pieczenie, które na prawdę nie zajmie Wam wiele czasu. Takie pisanki możecie później także udekorować za pomocą kolorowego lukru, czy pisaków cukrowych
Cynamonowe szczęścieSezon jagodowy nareszcie się rozpoczął więc od razu upiekłam ciasto. Latem nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni więc ten przepis sprawdzi się doskonale- ciasto robi się bardzo łatwo i szybko. Jest miękkie, puszyste i trochę wilgotne. Ze szklaneczką mleka może stanowić pyszne drugie śniadanie. Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, dlatego nazwałam je kubeczkowym. *foremka(...)wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i puszysta dodawać mąkę na zmianę z olejem i jogurtem, na końcu dodać skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kokosem. Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Dzięki uprzejmości
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPochmurne dni trzeba sobie jakoś umilać. Najlepiej jakimś pysznym jedzonkiem. Dzisiaj tak właśnie było. Pyszny, dwudaniowy obiad, no i szybko zrodziła się też ochota na jakieś słodkie co nieco. Ciasto francuskie czekało w lodówce, dokupiłam gotowy krem orzechowo- czekoladowy, którego w moim domu raczej się nie je, ale tutaj spisał się znakomicie. Szybko powstała słodka pychotka, która jeszcze szybciej została
Pichceniomaniajest dla Ciebie Internet? Danie, które króluje, Twoim zdaniem, nad wszystkimi. Najlepszy program kulinarny… Bez czego się chleba nie upiecze? Jakie masz korzyści z prowadzenia bloga? Ciasto, z którym najbardziej lubisz „pracować”. Szybkie danie dla zabieganych… Twoja ulubiona książka, to… Twój kulinarny majstersztyk. Zapraszam do zabawy! ******************************************************************************************************************************* To moja III nominacja, za którą serdecznie dziękuję. Tym razem od Autorki bloga Ciasteczkologia(...)popisowe danie? Dla moich Rodziców. 7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska. 8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe. 10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki. 11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie: http://pocztowkizirlandii.wordpress.com
mojewypiekiinietylkokremy stężeją. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, dodać żurawinę (mrożonych owoców nie trzeba wcześniej odmrażać). Owoce dodać do galaretki, wymieszać (uwaga, z mrożonymi owocami galaretka bardzo szybko tężeje!) Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Całość schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyhomogenizowanych, z dodatkiem cytryny - ma niesamowity smak i aromat! Jest również wyjątkowo wilgotna, choć nadal puszysta no i długo utrzymuje świeżość. Przygotowuje się ją łatwo i szybko; blaszkę wkłada się do zimnego piekarnia; ciasto piecze bez termoobiegu. Zdecydowanie warto dodać tę babkę do listy świątecznych wypieków. składniki: 4 jaja 3/4 szkl cukru szczypta soli skórka i sok z cytryny łyżeczka
6nieboŁatwy do przygotowania, szybki, wysoki oraz bardzo smaczny piernik. U mnie niestety z mniejszą ilością powideł, gdyż miałam tylko półtorej słoiczka, ale i tak wyszedł świetny. Zapraszam:) Piernik: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 440 g płynnego miodu 250 g miękkiego masła 6 jajek 6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18% 4 pełne łyżeczki przyprawy do piernika(...)masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. Ciągle ucierając dodajemy miód i śmietanę. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, przyprawą do piernika oraz sodą. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 25×35 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę. W połowie czasu pieczenia, jeśli wierzch
Smaki Na Talerzuświąteczne pierniczki , świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale ten przepis jest najlepszy. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Część pierniczków posypałam przed pieczeniem karmelem z wanilią w młynku, pachną po upieczeniu i błyszczą. Piernikowe(...)rondelku aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJabłka w cieście z nutą cynamonu, to ostatnio nasz ulubiony szybki deser do kawy. Przepis mam od lat. Na chwilę odszedł w kąt, by znów do niego wrócić Jabłka w cieście z nutą cynamonu są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo proste w przygotowaniu. Kilka chwil i gotowe. Możecie śmiało je przygotować na zbliżające się Walentynki. Można podać do nich
Słodkie okruszkiBakaliami – Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto marchewkowe z kokosem, rodzynkami i orzechami. Jest bardzo wilgotne, gęste, sycące i wygląda wspaniale! W przygotowaniu jest proste i szybkie. Lubię w okresie wiosennym takie ciacha marchewkowe. Ciasto jest bardzo smaczne i kojarzy mi się z dobrą kawiarnią oraz pyszną herbatą. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony cooking.nytimes ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka
Mała Cukierenkapostaci zalegają w domu i zastanawiamy się, co można z nich zrobić Jeśli nie macie w domu jagód goji, świetnie będą się nadawały inne suszone owoce. Ciasto jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu, a wychodzi niezwykle lekkie i puszyste. Chlebek bananowy z jagodami goji i kisielem 80 g mąki kukurydzianej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 opakowanie(...)Mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i jagody goji zmieszać ze sobą w osobnym naczyniu. Wsypać do mokrych składników i krótko zmiksować do połączenia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut do suchego patyczka. Artykuł Chlebek bananowy z jagodami goji i kisielem pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotcoś bardzo dobrego :) To ciasto ma zadziwiająco dużo składników, ale wszystko idzie razem do miski i nie ma z tym wiele problemu. Mój stres szybko zniknął. Bardzo podobał mi się zapach wymieszanego ciasta, wprost nie mogłem się od niego oderwać i aż żal było wlewać je na patelnię ;) Jak już zdążyliśmy ustalić w naszym blogerskim gronie, dzisiaj jest bardzo
zadanie-gotowaniewyschły. 5. Olej rozgrzewamy (w szerokim garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni, palnik nastawiam na 3/4 mocy), kiedy zostanie nam ostatnia partia ciasta do wykrojenia, ponieważ ciastka smażą się bardzo szybko i dobrze jest mieć już przygotowane wszystkie, gdy tłuszcz będzie gorący. 6. Tłuszcz jest gotowy do smażenia, kiedy kawałek ciasta wrzucony do niego zrumieni się
Kuchnia PrezydentowejTakie muffinki powstały, by nie tylko cieszyć oko, ale przede wszystkim podniebienie! Dla miłośników czekolady i tych, którzy lubią się troszkę pobawić w kuchni! Przepis na ciasto już kiedyś publikowałam, ale dla tych, którym nie chce się szukać przepisu zamieszczę je jeszcze raz :) Muffinki z czekoladową czapeczką Składniki: 20 dag masła 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag maki(...)drugiej misce łączymy ze sobą jajka (całe) i śmietanę. Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy. Do kolorowych foremek wlewamy ciasto na 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy, rokoszując się zapachem czekolady ;) Masa: Masło w temperaturze pokojowej
Lawendowe Nieboobieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy galaretkę. Mieszamy. Prażymy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje) Masa śmietanowa: 5 łyżek masła 8-9 łyżek cukru pudru 2 małe cukry waniliowe 700 g śmietany 18 % tłuszczu 3 łyżki pełnego mleka w proszku(...)czubata łyżeczka żelatyny Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto. WYKONANIE: do kapeluszy grzybków nakładamy po 2 łyżki masy jabłkowej następnie 2-3 łyżki masy śmietankowej przykrywamy ciasteczkiem z dziurką wkładamy „korzonek” odstawiamy na 1 godzinę do lodówki( aby poszczególne
Domowe ciastaPyszne muffinki ze słodkimi morelami i białą czekoladą. Nie ma co za wiele pisać, bo połączenie puszystego ciasta, drobinek czekoladowych i kawałków owoców nie wymaga większego reklamowania. Pamiętajcie, aby przechowywać babeczki w lodówce ze względu na wysokie temperatury i ryzyko zepsucia się świeżych moreli. Składniki: 2 jaja 1 szklanka mleka + 1 szklanka(...)suszone morele i mieszamy. Do innej miski wbijamy jajka, wlewamy pozostałe mleko (1 szklanka) i olej - miksujemy do połączenia. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy szybko, dodajemy płatki energicznie łączymy. Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek. Wciskamy połówki lub ćwiartki świeżych moreli. Pieczemy w 190°C ok 20 minut lub dłużej. Smacznego! Normal 0 21 false false false
Chocolate Muffin Blog