miski, zrobić wgłębienie, do którego wkładamy masło, sól, cukier i jajko. Palcami połączyć ze sobą składniki, kiedy będzie miało konsystencję mniej więcej kruszonki należy wlać wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki. Składniki: pęczek zielonych szparagów, pół opakowania świeżego szpinaku, 3 garści ugotowanego zielonego groszku, 1 spora cukinia, 1 ząbek
Plate of Joywpływem impulsu. Tym bardziej jestem z siebie dumna, że przychodzi mi to z taką łatwością i lekkością a moje dzieci albo mi pomagają albo nie przeszkadzają To tych szybkich i pysznych ciast należy to oto jabłkowo-orzechowe. Jest genialne. Mocno wilgotne, puszyste, przełożone prostym, delikatnym kremem maślano – kremowym. Warte polecenia i wypróbowania. I pamiętajcie nie zajmie Wam dużo czasu
Made By Mom And Sonłyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cynamonu Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać przesiany cukier puder i jajko, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę - jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne - każą ćwiartkę przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki - na patelni rozpuścić masło, dodać
Smakołyki BerenikiCUKIER PUDER DO POSYPANIA PĄCZKÓW Najpierw wlej olej do naczynia , w którym będziesz smażyć pączusie- u mnie niski ,ale szeroki rondel. Wszystkie składniki włóż do miski i szybko zmiksuj na ciasto. Będzie kleiste i lepkie, radzę nie dosypywać mąki, bo pączusie nie wyjdą wtedy pulchne i puszyste. Przygotuj dwie łyżeczki i kiedy olej będzie gotowy, nakładaj jedną łyżeczką ciasto
Z Kuchni Do Kuchnipieprz świeża natka pietruszki, posiekana Na masę śmietanową: 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 jajka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik
Smak mojej kuchnigram rozpuszczonego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego 100 gram śmietanki kremówki 2 jajka Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Kruche ciasto Wszystkie składniki na kruche ciasto czekoladowe zagniatam szybko, owijam folią spożywczą i umieszczam w zamrażalniku na 40-50 minut. Piernikowy spód W garnku rozpuszczam masło, miód, czekoladę. Studzę. Jajka ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Mango Papajamleka 60 g mąki pszennej 20 g mąki ziemnaczanej 4 łyżki cukru 4 żółtka 25 g masła ½ laski wanili lub cukier wanilinowy Obie mąki przesiewamy. Ze wszystkich składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folić spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do mało przypalającego się garnka wlewamy ok. 2/3 mleka, dodajemy masło
Mia Cucina SofietaPrzygotowanie babki drożdżowej. Jak już wspomniałam babka drożdżowa wykonana jest z ciasta drożdżowego. Na temat ciasta drożdżowego rozpisywałam się już w innym artykule: Ciasto drożdżowe informacje podstawowe . Nie jeden sobie pomyśli, że z drożdżami to tyle roboty… Otóż, nie! Nic bardziej mylnego. Ciasto drożdżowe można zrobić szybko. Ważnym jest, aby odpowiednio rozplanować czas . Mleko podgrzewamy dodajemy do niego trochę(...)misie miksera, poprzez mieszanie jej na wolnych do średnich obrotach). Do mąki dodajemy drożdże, mieszaj końcówką hakową. Następnie dodajemy po jajku, ciągle mieszamy. Stopniowo zwiększamy prędkość miksowania, aż ciasto osiągnie ciągnącą i sprężystą konsystencję. Teraz możesz dodać pomału roztopione masło, mieszając na średnich obrotach. Mieszaj tak długo, aż ciasto wchłonie całe dodane masło. Początkowo może Ci się wydawać, że ciasto
SmartBake.plzrobić jabłecznik z bezą: Na stolnicę wysypuję mąkę i cukier puder, robię wgłębienie i dodaję żółtka, śmietanę oraz masło pokrojone w kostkę. Zaczynam od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatam kruche ciasto. Ciastem wykładam formę na tartę lub tortownicę 24cm wcześniej lekko posmarowaną masłem, nakłuwam widelcem. Wkładam do lodówki na 30 min. Po tym czasie piekę
Dorota Smakujesmakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki na sernik w kruchym cieście: na formę 24x28 cm CIASTO: 6 żółtek 100 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 150 g masła lub margaryny 50 g mielonych orzechów lub migdałów 260 g mąki pszennej DODATKOWO: 3-4 łyżki(...)dobrze wysmażonego (gęstego) dżemu (u mnie truskawkowy) Mąkę mieszamy z orzechami, przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, posiekanym tłuszczem i rozcieramy palcami. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, a drugą wałkujemy i wykładamy nią dno i brzegi formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Tak przygotowane ciasto smarujemy dżemem
Rozpustne gotowaniecukru 1/2 łyżeczki cynamonu garść płatków migdałowych Sposób 1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. 2. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem
Kuchenne aromatyżółtko 220g czereśni kruszonka 60g mąki pszennej 30g masła 30g cukru pudru Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier, sól, zimne masło, żółtko oraz śmietanę, składniki posiekać razem, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wysmarować masłem, ciastem wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia, ostudzić - twaróg zmielić
Smakołyki Berenikimąki 20 g cukru 1 cukier wanilinowy Wykonanie: 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Wbić jajko, dodać pokrojone w małe kawałki masło. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki. 2. Śliwki opłukać, wytrzeć, poprzekrawać na ćwiartki i pozbawić pestek. Wlać do rondelka ok. 200 ml wody i rozmieszać w niej budyń
Pasja SmakuCiasto Balladyna Dziś zapraszam na przepyszne warstwowe ciasto o wdzięcznej nazwie ,,Balladyna" . Ciasto dzięki wielu warstwom jest wysokie i spokojnie może być wykorzystane jako tort. Poszczególne warstwy ciasta to dwa ciemne, biszkoptowe blaty, warstwa serowa, herbatnikowa i kajmakowa. Jeśli chcecie, aby przygotowanie ciasta było szybsze, użyjcie ulubionej masy kajmakowej/krówkowej z puszki. Ja do jego przygotowania po raz pierwszy(...)papierem blaszki(tylko spód). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto będzie upieczone, zrzucić blaszkę z wysokości piekarnika na podłogę (to tzw. ,,biszkopt rzucany" - zrzucenie blaszki spowoduje, że biszkopt będzie równy i nie opadnie) - można pominąć ten krok i wystudzić ciasto jak zwykle. Przygotować szybki kajmak: podgrzać śmietankę, odstawić na bok. Cukier podgrzewać w rondlu lub patelni
Lekcje w kuchni