uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki. Formułujemy prostokątny placek o wymiarach ok. 25 x 5 cm. Ciasto przekładamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia
Moniki SmakołykiWilgotne, puszyste ciasto pomarańczowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne na każdy dzień. Składniki: 3/4 szkl, cukru 2 szkl. mąki tortowej 3 jajka 1/2 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego 3 łyż. jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyż. sody oczyszczonej 1 łyż. proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szkl. soku z pomarańczy skórka starta
Wypieki Ulimasła * 1 żółtko * 1 łyżka cukru pudru * szczypta soli Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Tłuszcz posiekać z mąką - nożem lub przy pomocy robota. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka
kolorowotorcikowoszczypta soli Masa serowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Piec w temp.180 stop.15 minut. Serek
Kulinarny karnet Christopherażółtko * 4 łyżki cukru pudru Mąkę przesiać, masło pokroić w kostkę. Składniki posiekać nożem na stolnicy ( lub prościej - posiekać w robocie ). Dodać jajko i żółtko oraz cukier puder - szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać szklanką bądź okrągłą foremką krążki
kolorowotorcikowokokosowe czerwona posypka lub czerwona galaretka w proszku żelki na pomponik do czapki małe, drobne cukierki na oczy i nos Reszta podpowie Wam fantazja:) Z podanych składników szybko zagnieść ciasto , podsypać mąką, rozwałkować na 2-3 mm i wyciąć dowolnej wielkości kółeczka. Piec ok 15 min w 180C. Na parze rozpuszczamy kilka tabliczek białej czekolady, moczymy przednią część ciasteczka
Apetyczna babeczkaproszku do pieczenia 20 dag cukru kryształu 3 żółtka 4 duże łyżki kwaśnej śmietany 1 jajo do smarowania ciasteczek 1. Mąkę przesiać do miski, dodać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Wierzch smarujemy rozmąconym jakiem i posypujemy cukrem. 3. Piec w tem. 180 C. przez 15-20 minut
Apetyczna babeczkasmalec 3 łyżki mąka ziemniaczana cebula 2 szt wegeta cienka kiełbasa- 250 g PRZYGOTOWANIE Ugotowane ziemniaki, wystudzić, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Zagotować wodę , dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie. Wrzucać od razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch
Kuchnia Danusiłyżki mąki, utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki
Kuchnia DanusiUdało mi się w końcu kupić foremkę do katarzynek ! Katarzynki piecze się szybko, a ciasto nie zawiera tłuszczu, ważna wiadomość dla osób liczących kalorie ;). Przepis pochodzi z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej, ale korzystałam z też z uwag Doroty . Po upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej
Kulinarne przygody Gatitysuszoną śliwką . Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-). Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju . Jeśli przygotujesz te chlebki, zrób zdjęcie, zamieść
Kulinarne przygody Gatityprzyprawami. Dodaję miękkie masło i dokładnie siekam nożem - masło ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Wbijam jajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste- formuje kulę Kulę ciasta wkładam do lodówki (można na dobę) a kiedy się schłodzi, natłuszczam brytfannę do pieczenia lub wykładam papierem do pieczenia
Proste PotrawyŁatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem 5 łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 10 dag masła 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem. Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka
RAROSSAWszystkie składniki na ciasteczka (poza mlekiem) wrzuciłam do blendera i rozdrabniałam. Kiedy uzyskałam konsystencję okruchów dodawałam powoli mleko cały czas blendując, do momentu aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Szybko zagniotłam ciasto i uformowałam wałek o średnicy ok. 5 cm, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na pół godziny. Schłodzony wałek z ciasta pokroiłam na krążki o grubości
Kulinarny PamiętnikSernikowych wariacji ciąg dalszy . Czy sernik mi się kiedyś znudzi ? Hmmm... zdecydowanie nie ! :) Ciasto proste , szybkie i dość tanie jak na sernik . Po prostu idealne na każdą okazję , jedyny minus trzeba poczekać minimum 3 h zanim będzie gotowe :) ***Sernik marmurkowy*** spód: 20 herbatników 8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki) 8 kostek gorzkiej czekolady 6 łyżki mleka Normal 0 21 false
ciemna strona patelni