szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1700/2080)

Fantazja śliwkowa - powidła ze śliwek odrobinę inaczej 91

dnia, w którym mama na gorącym uczynku przyłapała winowajcę. Okazała się nim Pepe. Oczywiście na nią się nie złościła, była zachwycona sprytem z jakim sarenka sięgała  po śliwkę, szybko ją otrzymała, kącikiem pyszczka wypychała pestkę zaciągając już językiem kolejny owoc. Tak było. Nie kłamię. Świetna to była przygoda pożyć trochę z dzikim zwierzakiem. Nawet śliwkowym złodziejem.  Ja też(...)minut, pod koniec dodaję alkohol. Mieszam dokładnie i od razu przekładam gorące powidła do gorących słoików i natychmiast zakręcam. Oczywiście takie powidła można stosować jak każde inne. Do ciast, naleśników, kanapek, ale powiem Wam też, że świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie tak zwanej deski serów przygotowywanej choćby do wieczoru przy winie. Ja nie jestem miłośniczką serów z mleka koziego

I tu będę miała takie te
Serowe przekąski na weekend – 3 pyszne przepisy 204

dotyczą, jeśli znamy gusta smakowe uczestników spotkania. Wówczas można przygotować deskę serów idealną dla każdego. Bez względu na to czy zamierzacie przygotować jakieś bardziej wykwintne potrawy czy też szybkie koreczki pamiętajcie, by wybrać dobrej jakości sery. To od nich zależy smak potraw i sukces spotkania. Ja sięgam po sprawdzone produkty http://www.msm-monki.pl/ MSM Mońki, to sprawdzony producent sera. W ofercie(...)oprószenia krakersów 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 75 g zimnego masła 120 g startego na małych oczkach sera żółtego 1/2 szklanki zimnej wody Przygotowanie: Składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto (można zmiksować w malakserze lub wyrobić je ręcznie). Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze

Słodkie okruszki
Muffiny z daktylami 192

Aromatyczne, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnie wilgotne w środku muffiny z daktylami. Takie muffiny bardzo szybko się przygotowuje, nie wymagają miksowania, ani długiego mieszania.  Dodane daktyle sprawiły, że przygotowałam muffiny ze zmniejszoną ilością cukru. Wykorzystana w tych babeczkach mąka kokosowa wzbogaciła ich walory smakowe i zdrowotne, a do tego nadała wnętrzu fajną strukturę i lekkość. Moje muffiny z wierzchu(...)połączyć je ze sobą, dodać pokrojone daktyle wraz z mlekiem po ich moczeniu i wszystko wymieszać łyżką. Jeśli robimy z mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać by ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste lecz swobodnie spływać z łyżki przy nakładaniu). Ciasto nakładać łyżką do 2/3 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości

Kuchcik gotuje
Panem et circenses - chleba i igrzysk 177

przygotowanie samodzielne chleba, ta propozycja jest doskonała na początek. Udaje się zawsze. Od chwili decyzji o wypieku do wyjęcia gorącego chleb z piekarnika mija ok. 80 minut. To naprawdę szybko! Przygotować należy: - 700 g mąki pszennej najlepiej chlebowej - 700 g ciepłej wody - ok. 60-70 g świeżych drożdży - łyżeczka cukru - łyżka soli - 60 g płatków owsianych - 150 g różnych ziaren(...)sól. Mieszam tylko łyżką. Nie trwa to długo. Już po chwili bogata w ziarna masa jest gotowa do odpoczynku. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i czekam 20 minut. Teraz przekładam ciasto do form. Upieczony w jednej chleb będzie miał kromki wielkości typowego chleba tostowego, ja dzielę, ponieważ chleb drożdżowy jeszcze nie nadkrojony jest mniej podatny na przesychanie, a małe kromki wygodne

I tu będę miała takie te
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 181

Kcal Białko: 21,0 g Węglowodany: 76,2 g Tłuszcz: 51,5 g  Słonecznik idealnie pasuje jako dodatek do ciast , karmelizowany następnie polany czekoladą . Przekładamy go na wierzch ciasta i delektujemy się pysznym smakiem . Na pewno wielu z was tak robiło , a potem raczyło swoich znajomych czy rodzinę . Tak więc słonecznik używamy również do wypieku  chleba czy bułeczek(...)świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę.Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in. chleb

Różowa kuchnia
Piernik litewski 184

typowych, węższych keksówkach, czas pieczenia będzie oczywiście krótszy. Jak zwykle nie udało mi sie udekorować piernika, przyszli goście, rzucili się na piernik, ledwo udało mi się zrobić kilka szybkich zdjęć. Najgorsze jednak jest to, że do świąt mam zgodę tylko na jeden piernik :( Jest jeszcze jedna rzecz, która jednak mnie intryguje - na ile litewski jest ten piernik litewski.... Składniki (forma(...)mąkę, to maślankę (lub kefir). Możesz już włączyć piekarnik, aby się powoli nagrzewał. Dodaj bakalie, przemieszaj kopyścią, aby bakalie równomiernie rozłożyły sie w masie. Przełóż do natłuszczonej blachy. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury 180 °C, piecz około 80 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest już mokre. Jeśli będziesz piec w keksówkach, czas pieczenia będzie krótszy, około

Grahamka, weka i kajzerka
Rolada drobiowa i serowe kulki z bułki 231

kolejne kilka miesięcy. Jakbym wyrzuciła, wtedy mąż wyrzuciłby mnie z domu :) To natchnęło mnie na zrobienie dodatku do mojej rolady drobiowej. Wszystko zrobione na parze, więc ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g) 2 udka(...)natkę z masłem dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobina gałki muszkatołowej. Ser ścieramy na drobnej tarce i dodaje do masy. Dobrze mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki o śr.ok. 5 cm Układam w parowarze i gotujemy ok 25 min. Kuleczki możemy podawać z różnymi sosami, masłem i parmezanem

Olikowa kuchnia
VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 303

jakim wyszły z foremki. Jedyny sposób na spulchnienie mąki to jej przesianie.   MASŁO I CUKIER Starajcie się zawsze wymieszać masło z cukrem tak, by było dokładnie i szybko wymieszane i utarte. Jeśli nie chcecie tego robić mikserem, można starą metodą – drewnianą pałką. Nie miksujcie go niepotrzebnie za długo i nie napowietrzajcie. Napowietrzone masło to krzywo rosnące ciasteczka. TŁUSZCZ(...)bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie. Jeśli macie dobry przepis na ciasto , wszystko się uda. I skomplikowane, i proste wzory

Karo in the Kitchen
Rolada szpinakowa z łososiem 1008

wyjdzie, to zmarnuje nie dość co składniki, to jeszcze czas. Teraz już wiem, że myliłam się. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem jest naprawdę bardzo prosta i w miarę szybka w wykonaniu. Śmiem twierdzić, że nie ma prawa się nie udać i uda się każdemu. Jeśli lubicie takie smaki to bardzo polecam. Świetnie wyglądająca, bardzo smaczna, doskonale urozmaici imprezowy, czy świąteczny(...)przekładam do papki szpinakowej, delikatnie całość mieszam. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia i delikatnie, przy pomocy pędzelka smaruję papier olejem. Na tak przygotowaną blachę rozkładam równomiernie ciasto szpinakowe. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 20 minut. Kiedy ciasto jest lekko rumiane i ładnie odchodzi od papieru jest gotowe. ( Ciasta trzeba

Kuchnia z widokiem na ogród
O makaronie słów kilka 132

domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania o proporcje do przepisu na tak pyszny makaron (a musicie wiedzieć, że to był najlepszy makaron na ziemi i jeszcze takiego nie znalazłam. No, chyba(...)makaron dwujajeczny, czterojajeczny, ba! Nawet można trafić ośmiojajeczny. Z tą „jajecznością” chodzi o ilość jaj przypadających na 1 kg mąki. Podczas ich gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem tej pszenicy

Kate's Kitchen
CHLEBEK KUKURYDZIANY 95

Smaczny, zdrowy, kruchy, delikatny.  Świetna alternatywa dla kupczy chlebów, polecam zrobić taki chleb dla urozmaicenia swojego jadłospisu. Chlebek długo może leżeć, szybko nie zepsuje się, można również go zamrozić i też będzie pyszny. Mąka kukurydziana zawiera  wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów, wśród których znajdują się: (żelazo, potas, fosfor, magnez, witamina A i E, witaminy z grupy(...)sodą oczyszczoną i solą. Następnie dodać  kefir, cały cas miksując dodać olej. 2. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Masa będzie kleista, po przełożeniu ciasta do keksówki polecam wygładzić ją zmoczonymi dłońmi. 4. Piec w 200 stopniach C około 40 min, do momentu aż chlebek zarumieni się. 5. Po upieczeniu, zostawić chlebek w piekarniku

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
O makaronie słów kilka 130

domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania o proporcje do przepisu na tak pyszny makaron (a musicie wiedzieć, że to był najlepszy makaron na ziemi i jeszcze takiego nie znalazłam. No, chyba(...)makaron dwujajeczny, czterojajeczny, ba! Nawet można trafić ośmiojajeczny. Z tą „jajecznością” chodzi o ilość jaj przypadających na 1 kg mąki. Podczas ich gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem tej pszenicy

Kate's Kitchen
Omlet zapiekany z malinami i bananem 183

oraz do zachowania jej w dobrym stanie. Tak naprawdę w trakcie wszelkiego rodzaju ćwiczeń fizycznych dochodzi do mikrourazów we włóknach mięśniowych. Nasz organizm przystosowuje się do niesprzyjających warunków bardzo szybko – nie tylko dokonuje naprawy tych niewielkich uszkodzeń, ale z nawiązką wzmacnia dotknięte nimi miejca, aby mięsień wytrzymał napięcie, jakiemu może zostać poddany po raz kolejny. W ten sposób właśnie dochodzi(...)pewnością każdy znajdzie swój ulubiony smak, począwszy od smaków owocowych, jak np. ananas, banan, malina, poprzez smaki czekoladowe w połączeniu z przeróżnymi owocami i kakowe, aż do słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno, a białka dodadzą daniu przepyszny smak. Bardzo dobrze

Tetiisheri
Nie masz czasu gotować? Skorzystaj z usług cateringowych! 170

Gotowanie to przyjemność i pasja wielu osób, jednak nie zawsze mamy czas na regularne przygotowywanie posiłków. W biegu dnia codziennego i w natłoku zajęć warto skorzystać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Muffinki z borówkami amerykańskimi 132

Słodkie, niesamowicie mięciutkie i wilgotne muffinki z borówkami amerykańskimi i wyczuwalną nutą pomarańczową. Nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu. To także doskonała propozycja dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, bo muffinki wprost nie mogą się nie udać! Dodatkowo są tak pyszne, że lepiej od razu zróbcie podwójną porcję (znikają błyskawicznie jeszcze zanim na dobre wystygną) :) Dzieci za nimi(...)olejem i skórką pomarańczową. Następnie dodajemy sok. Łączymy ze sobą składniki mokre i suche i mieszamy (lub miksujemy) tylko do połączenia, nie dłużej (wszystkie składniki mają być wilgotne). Otrzymane ciasto na muffinki nie powinno być zbyt ścisłe (jeśli jest za gęste można dolać jeszcze trochę soku pomarańczowego). Powinno dość swobodnie odrywać się od łyżki, ale nie spływać z niej ciurkiem

MyCookBook.pl
Muffiny z malinami i Kitonek 216

nich kombinować wiele dań co bardzo mnie cieszy gdyż naprawdę bardzo je lubię - może nie są tak aromatyczne jak maliny letnie jednak i tak doskonale nadają się do ciast i nalewek MUFFINY Z MALINAMI łatwe ok 30 minut (z pieczeniem) ok 12-16 sztuk Składniki Suche 2 i 1/3 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki(...)ścieli łóżko, kłócimy się o to kto sprząta kuwetę. Nasze nogi podczas snu muszę być skrzętnie zawinięte w kołdrę (co przy Ryska 190 cm jest troszkę trudne) gdyż inaczej szybko poczujemy na nich zęby Kitona - jego wszystko bawi nawet poruszająca się stopa podczas snu:-) Zamiast zastanawiać się w sklepie jaki ser dziś kupimy stoimy przy półce z karmą i wybieramy

sierotka maRysia w kuchni
Najprostsze ciasto z jabłkami 150

dość, że wyjątkowo proste, szybkie i tanie, to mam do niego sentyment - babcia przywiozła mi je do Poznania na przysięgę wojskową. To jeden z deserów, który robi się praktycznie sam, a efekt smakowy jest odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy. Przy okazji za każdym kolejnym pieczeniem można spokojnie fantazjować z dodatkowymi składnikami. Poza wszystkim.. ja osobiście chyba uparłabym się(...)nieodzowne. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy do, kształtu i przygotowania według własnej inicjatywy , blaszki. (ja użyłam tym razem zbyt dużej, stąd ciasto nie jest tak wysokie, jakbym sobie życzyła) Wstawiam ciasto do nie do końca nagrzanego, jednak docelowo ustawionego na 150 stopni piekarnika, piekę około 45. minut. Wszystko jednak zależy od kuchenki

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierniczki brukowce 234

końcu nadszedł wieczór, w którym pokonałam strach i upiekłam. I wiecie co? Nie było się czego bać! Karmel zrobił się ładny, zalałam go wodą, zrobiło się w rondelku szybkie sssss, rozmieszałam, a reszta poszła równie gładko jak ten mój "straszny" karmel :) W smaku są świetne, oczywiście to pierniki z tych, które muszą trochę poleżeć aby zmięknąć, żeby jednak przyspieszyć(...)oczyszczoną, wbiłam jajko i włożyłam miękkie kawałki masła. Wlałam wystudzoną zawartość naszego rondelka i wszystko razem na początku zmiksowałam mikserem ze spiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po upłynięciu tego czasu, z ciasta formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układałam je na blasze w odstępach

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania