Pierwszy raz spotkałam się z taką taktyką. Wybaczyłabym pewnie to oczekiwanie, gdyby było na co czekać. Tymczasem, chociaż prezentowało się bardzo dla oka mile... Groszek był zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny. Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony(...)było już przyjemnością. Obsługa przepraszała, przejmowała się i... zapraszała na degustację win. Przesympatyczny pan opowiadał zabawne anegdotki ze swojego życia oraz przybliżał specyfikę rozlewanych do kubeczków alkoholi. Czas płynął szybko, a samo miejsce wkrótce się znalazło. Gdy jeden z gości wyszedł znudzony oczekiwaniem na zamówienie, zaraz ktoś za nim wybiegł, zapytał o powody opuszczenia lokalu i w ramach przeprosin wręczył
Życie zamknięte w smakuPomysł na szybką do przygotowania przekąskę na słodko - racuchy na maślance nadziane kawałkami jabłka i smażone na suchej patelni (bez dodatku oleju). Miękkie i puszyste. Proste do przyrządzenia i bardzo smaczne. Idealna przekąska dla dzieci. Składniki na 15 sztuk: 1 duże jabłko 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki(...)pokrojone jabłko. Całość ponownie wymieszać. Rozgrzać patelnię (bez dodatku tłuszczu!) . Smażyć na średnim ogniu. Gdy pojawią się bąbelki powietrza to racuchy obrócić na drugą stronę. Uwaga: 1 łyżka ciasta = 1 racuch . Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Etapy przygotowywania racuchów Smażenie racuchów
Ugotowaćmisce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Do ciasta dodajemy drobno pokrojony szpinak, mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni *** *** Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę *** *** Z podanych składników wychodzi 6 większych lub 8 mniejszych naleśników(...)piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i polane domowym sosem czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pyszne naleśniki zapiekane z mozzarellą i warzywami
Blog z ApetytemMagda Pyszne śniadanie w wakacyjny poranek to muszą być pancakesy z owocami. Sycące, proste i szybkie, do tego kochane przez rodzinę. Te z borówkami to obowiązkowa pozycja, uwielbiam jak te fioletowe owoce pękają w ustach podczas jedzenia. Do nich wystarczy kleks jogurtu i odrobina miodu. Lubię się tak rozpieszczać o poranku. Składniki (na 2 porcje): 3/4 szklanki zwykłej mąki(...)jajek dodajemy mleko oraz olej kokosowy i mieszamy do połączenia. Do mokrych składników dodajemy suche – mąkę zwykłą, pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy na jednolite, gęste ciasto. Na patelnie wrzucamy mały kawałek oleju kokosowego, rozpuszczamy. Smażymy pancakesy – około 1,5 łyżki ciasta wylewamy na patelnie, z wierzchu wykładamy kilka borówek. Gdy na brzegu placków pojawią
Smaczna Stronaprzygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jestem pewna zadowolą nawet największych łasuchów. Drukuj Cynamonowe muffinki z żurawiną i białą czekoladą Pyszne cynamonowe babeczki najeżone żurawiną oraz kawałkami białej czekolady. Szybkie, proste, idealne na każdą okazję. Czas przygotowania: 10 mins Czas pieczenia: 20 mins Czas całkowity: 30 mins Kategoria: Deser Tagi: cynamon, muffinki, żurawina Ilość porcji: 12 muffinek Składniki(...)trzcinowy, mleko oraz olej. Następnie dodać przygotowaną mieszankę z mąką do mokrych składników i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki będą twarde). Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka. Gotowe babeczki wystudzić. Artykuł Cynamonowe muffinki z żurawiną
Fitsweet.mefiliżanki ulubionej herbaty. Najczęściej przygotowuje je na spotkania z przyjaciółmi, różne przyjęcia (polecam Wam takie pączki na Sylwestra) lub od tak, gdy mam ochotę na coś słodkiego. Pyszne, szybkie i naprawdę proste w przygotowaniu. Do tego filiżanka aromatycznej herbaty i… można cieszyć się chwilą relaksu. Próbowaliście już może owocową herbatę TEEKANNE Temptation o smaku jabłka i karmelu ? Jeśli(...)naturalny. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, startą skórkę pomarańczy, aromat pomarańczowy i małą szczyptę soli. Całość mieszamy. W rondlu lub garnku rozgrzewamy olej. Małą porcją nabieramy porcje ciasta (jeśli się postaracie pączusie wyjdą o wiele ładniejsze) i wkładamy na olej. Smażymy z obu stron na złoto (starczy delikatnie ruszyć pączki łyżeczką, aby obróciły się na drugą stronę). Pączki
Słodkie okruszkimarnować składników - dodałam kilka dodatkowych, żeby całość przerobić na ciastka. I wiecie co? Od tamtej pory piekłam je już kilkanaście razy i zawsze znikają w zdecydowanie za szybkim tempie. Mimo, że świetnie się przechowują to i tak długo nie uleżą. Są przeeepyszne oraz kuszą cudownym karmelowo-maślanym zapachem. Tak! Palone masło to nieodzowny składnik tych ciasteczek, który sprawia, że posiadają(...)wymieszać z cukrem i następnie dodać przestudzone masło oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać wiórki kokosowe oraz uprzednio posiekane orzechy. Z ciasta uformować kulki przypominające spory orzech włoski. Każdą kuleczkę spłaszczyć i z niewielkim odstępem ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18 minut
Di gotujeDziś zapraszam Was na waniliowe muffinki z rodzynkami . Szybkie, pyszne, proste w przygotowaniu. Moje dzieci je uwielbiają. Ja osobiście najbardziej lubię je w towarzystwie filiżanki imbirowej herbaty i dobrej książki Polecam i Wam. Szukając bakalii do świątecznych wypieków zajrzyjcie do sklepu internetowego e-Dana . Duży wybór, dobra jakość. Polecam! Składniki: (na 12 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)ręczną trzepaczką), dodajemy maślankę lub mleko, olej i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy (ale niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto do około 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie dół) około 20 minut (stan upieczenia warto sprawdzić patyczkiem). Po wystudzeniu muffinki obsypujemy cynamonowym
Słodkie okruszkipubliczny bieg na dłuższym dystansie, żona musiała stanąć na wysokości zadania i przygotowała ciacha owsiane, energetyczne, chrupiące, po prostu najlepsze Takie pół ciacha przed biegiem, czy ciacho po biegu, szybko zregenerują siły męża. Przynajmniej mam taką nadzieję Tak więc polecam te ciastka jako przekąskę w podróży, przekąskę regeneracyjną czy miły dodatek do kawy lub po prostu mleka. Mi się marzy(...)cukru trzcinowego, więc poczujmy się chociaż ciut rozgrzeszeni Nie bójcie się, bo masa na ciastka owsiane nie wyjdzie zwarta. W ogóle jest jej dużo i nie zagnieciecie idealnie gładkiego ciasta. Ja zagniatam ciasto do połączenia składników i zostawiam je na 15 minut, żeby płatki lepiej się związały. Nie wycinam też z ciasta mniejszych ciasteczek, ja urywam kawałki wielkości moreli
Mieszam w GarnkuBułki nie muszą być podstawą zwykłej kanapki. Same mogą stać się nośnikiem wspaniałych aromatów. Dziś przygotujemy właśnie takie pieczywo. 400g. mąki przennej ok. 10g. dorżdży instant
MarcinChefstopni na ok 20-30 minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia. Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga(...)wrzątku rozpuszczam dwie galaretki i bardzo dokładnie i długo je mieszam. Gdy galaretka będzie ciepła (nie gorąca ale też nie zimna) dodaję ją do ubitej śmietany i szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy na chwilę wstawić do lodówki. Ostatnią warstwę biszkoptu smaruję tą masą. Równie dobrze można przełożyć krem do rękawa cukierniczego i pięknie ozdobić tort
Kuchnia Vikisodu, winianu potasu i skrobi. Sam wodorowęglan ma właściwości higroskopijne – czyli mówiąc totalnie łopatologicznie – wyciąga wodę. Wyciąga, bo w procesie pieczenia rozkłada się w cieście wydzielając dwutlenek węgla, który ciasto spulchnia i unosi. Ale po co nam proszek do pieczenia do upieczenia kurczaka? Otaczamy skrzydełka w proszku wymieszanym z solą kuchenną. Te dwa związki razem wyciągną ze skórki(...)pieczenia z solą i taką mieszanką w miarę dokładnie i równomiernie nacieramy wszystkie skrzydełka. Nie marynujemy ich, nie zostawiamy na dłużej niż 20 minut – związki chemiczne rozkładają się szybko, pieczemy skrzydełka od razu. Uważajcie też, żeby w jednym miejscu nie zebrało się dużo proszku, postarajcie się jak najlepiej wymasować skrzydełka mieszanką. Piekarnik rozgrzewamy do 130⁰C. Kratkę piekarnika spryskujemy olejem
Karo in the Kitchencoś zrobi, to zrobi. Nie trzeba mu o tym co roku przypominać." U nas według tej zasady zwisa kabel przy lampie w sypialni, ale mąka znalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą(...)podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól. Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam
I tu będę miała takie tePyszne, delikatne placuszki z cukinii. Idealny dodatek, do obiadu lub solo. Składniki: 1 cukinia ( około 300 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki
Kukuleczkiktokolwiek panicznie bał się w/w produktów ze względu na obecność amylopektyny. I słusznie, bo nie ma powodu - czasem jest ona wręcz wskazana (np. w przypadku sportów wytrzymałościowych w ramach szybkiego uzupełnienia glikogenu mięśniowego). DZIAŁANIE UZALEŻNIAJĄCE Pszenica zawiera prekursory peptydów opioidowych (białka), o działaniu uzależniającym oraz łagodzącym ból. Podobne substancje znaleziono także w mleku, ale też soi czy szpinaku. W normalnych(...)przemawia także łatwa dostępność, niska cena, uniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również zawartość błonnika to spora zaleta, ale dotyczy głównie mąki razowej/pełnoziarnistej, ewentualnie graham. Chodzi tu przede wszystkim o nierozpuszczalną frakcję włókna pokarmowego
Powiedz dietom nieCzy Was też czasem nachodzi ochota na świeże bułeczki podane z ciepłym kubkiem kakao? Uwielbiam takie połączenie. Dlatego wczoraj nie mogłam się oprzeć pokucie i upiekłam
Słodkie okruszkiT ęskno mi już za owocami, a w szczególności za kwaśnymi wiśniami. Uwielbiam zrywać je prosto z drzewa i kiedy barwią ręce na karminowy kolor. To
Food SquareMoi drodzy, 13 stycznia 2016 r. blog "Słodkie okruszki" obchodził swoje 1-wsze urodziny . Z tej okazji wraz z Piekarnią Galicyjską , Folwark , platformą Multikurs.pl oraz EkoMalwą
Słodkie okruszkiszczyptę soli. Wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką, na około pół godziny w ciepłym miejscu. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, każdy troszkę przerobić palcami i formować w kulki. Ciasto nie powinno się jakoś bardzo kleić do samych rąk. Można użyć mąki, ale tylko odrobinkę. Bułeczki układać na stolnicy. Pozwolić im trochę wyrosnąć. Do szerokiego garnka wlać wodę, napełnić(...)garnka wsypać cukier. Około 4 łyżki, dno musi być zakryte. Postawić na gazie, mieszać aż do rozpuszczenia i zbrązowienia cukru. Odsunąć się od garnka, zdecydowanym ruchem wlać wrzącą wodę. Szybko zamieszać by karmel nie przywarł do dna. Mąkę rozkłócić z śmietaną, można dolać troszkę mleka do roztworu by był bardziej lejący. Wlać do garnuszka, zagotować mieszając. Parowce polewać sosem
Poezja Smaków - blog kulinarny