szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1522/2080)

BUŁKI BEZGLUTENOWE KUKURYDZIANE JEDNODNIOWE. 183

miejscu. Mieszamy mąki. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie urywamy po kawałku i formujemy bułeczki, turlając je w dłoniach. Dłonie możemy(...)stopni z termoobiegiem. Gdy bardzo się rumienią zmniejszamy temperaturę. Bułki kukurydziane. Dla nas genialne! Zdecydowanie. Z tego przepisu wychodzą bardzo kruchutkie bułeczki, które najlepiej zjeść w pierwszy dzień bo szybko czerstwieją. Na drugi dzień stopniowo zaczynają zamieniać się w kamień, ale wcześniej smakują tak, że i tak raczej swojej drugiej doby nie doczekają. Są lekko słodkawe, bardzo aromatyczne i delikatne

Wypisz Wymaluj
Babeczki czekoladowe 269

Mocno czekoladowe babeczki, idealnie pasują do kawy lub herbaty. Może wyglądają zwyczajnie na zewnątrz lecz smak powinien zadowolić osoby lubiące czekoladę i kakao. Babeczki można obsypać

Kuchcik gotuje
92. Tort bezowy z brzoskwiniami na I Komunie Św. 356

3 bezowe okrągłe blaty 2 puszki brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 1 litr kremówki 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wiórek kokosowych ozdobne cukiernicze koraliki Dwie

Jadło i czytadło
Ciasteczka powitalne dla przedszkolaka 108

Pierwszy i drugi dzień to koszmar. Zaczyna się gdy otwieram mu drzwi do auta. Jestem twarda, nie ulegam i nie płaczę. Mówię stanowczo, że jedziemy.  Sprint Na miejscu szybka akcja: rozebrać ucałować przekazać w ręce Pań uciekać Serce boli, ale przecież nie będę jak pozostali rodzice się rozczulać i pogarszać swojej i jego sytuacji.  Na dobre(...)dziecko jest znowu szczęśliwe. Po miesiącu będzie już tylko lepiej. Wszak Gabek chodził już do żłobka :) sytuacja się powtarza.  Ciastka francuskie wypełnione tym co najlepsze  Składniki: Ciasto francuskie jabłko śliwki 1 duża łyżka miodu rzepakowego 2 garść mieszanki keksowej 1 mała garść borówek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z opcją góra i dół. Płat ciasta dzielimy

ClauditteMissCooking
Wegańskie NALEŚNIKI Z HUMMUSEM i SUROWYM SZPINAKIEM 158

przeciwnie - jeszcze bardziej doprawioną, niż ja. Ok, teraz naleśniki. Mój podstawowy przepis na wegańskie naleśniki znajdziecie  tutaj . Do tego dania użyłam naleśników z mąki pszennej razowej, dlatego do ciasta dodałam zdecydowanie więcej wody. Ile dokładnie? Nie wiem, na oko :) Tak, żeby naleśnik dobrze rozprowadzał się na patelni. Przyznaję się bez bicia, że każdy smażyłam na odrobinie oleju. Wyszły boskie(...)Składamy na pół i ściskamy brzegi jak w pierogach. Mając gotowe 2 sztuki układamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i rumienimy chwileczkę z obu stron. W międzyczasie szybko szykujemy następną porcję.  Już na talerzu na wierzch naleśników dokładamy jeszcze łychę hummusu i... SMACZNEGO :) Jednej rzeczy tylko żałuję i zrobię to następnym razem - z ugotowanej ciecierzycy warto zostawić

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SZYBKIE PĄCZKI "KOZY" 601

Od małego znam smak tych pączków, gdyż moja mama bardzo często je nam piekła. Do tej pory jednak nie mam pojęcia skąd wzięła się ich nazwa

Kuchnia w opałach
Blondies 148

cudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)).     Potrzebne będą: 230 g masła 300 g ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku) szczypta soli 2 jajka - lekko roztrzepane 280 g mąki(...)Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy do zagotowania się masy. Ma się wszystko rozpuścić i połączyć. Wtedy zdejmujemy z ognia. Gdy masa lekko się przestudzi dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną. Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy

Kulinarna rozmowa
Szybkie gofry 256

NAPRAWDĘ szybkie gofry. Przepis znalazłam u Dusi . Wstyd się przyznać, ale od ponad 5-ciu lat jestem posiadaczką gofrownicy i dopiero użyłam jej jeden raz - właśnie do zrobienia tych gofrów :) Wyszły tak fajne, że na pewno na jednym razie nie poprzestanę:) Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej pół szklanki oleju(...)pudru) szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. 2. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 3. Na rozgrzaną gofrownicę wylewać partiami ciasto, pieczemy do zrumienienia (czas pieczenia zależy od gofrownicy - moje piekły się 2 minutki) 4. Gofry podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami - u nas były to świeże brzoskwinie i dżem truskawkowy

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka z orzechami i płatkami owsianymi. 278

Ciasteczka z orzechami  i płatkami owsianymi Święta tuż tuż, więc w sklepach pełno orzechów :) Szybkie w zrobieniu i bardzo smaczne ciasteczka. Składniki: (na około 30 sztuk) - 1,5 szklanki mąki pszennej  - 1 szklanka cukru pudru  -  opakowanie cukru waniliowego  - 1 łyżka miodu  - 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych)  - 3 łyżki płatków owsianych(...)płatki owsiane dalej zagniatając. Następnie zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i zostawiamy w lodówce na 1,5 godziny. 2. Nastawiamy piekarnik na ok. 175 C. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka foremką i układamy je na blaszce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 10-12 minut.  Wykładamy

Gotuj Z Muzyką
Czekoladowe muffinki z kokosem i prażonymi migdałami 169

były pączkowe … były czekoladowe z karmelem … bananowe i te – czekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów. Muffinki jak to muffinki robi się je niesamowicie szybko i tak naprawdę już po 30 minutach możemy cieszyć się smakiem wspaniałych słodkości. SKŁADNIKI ( 12 szt ) * mąka pszenna – 1,5 szkl * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia(...)Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy

Ostra na Słodko
Chatka z piernika - kilka wskazówek odnośnie składania 360

jednak nie wycinać otworu na drzwiczki, ponieważ osłabia to konstrukcję ściany.  Moja się przełamała, ale karmel zlepi wszystko ;)   Do zrobienia chatki wykorzystałam ciasto z tego przepisu .  Ciasta wystarczyło na chatkę plus kilka pierniczków.  W okienka wsypałam landrynki tak jak przy pierniczkach z witrażykami . Kiedy ściany i dach były upieczone i wystudzone ozdobiłam wszystkie elementy używając lukru(...)Wykonanie: Zagotować wodę z cukrem.  Gotować około 10 minut, aż powstanie karmel.  Używać natychmiast. Najpierw skleiłam boki domku.  Maczałam ranty każdego boku w gorącym karmelu i szybko przykładałam do pozostałych części.  Tutaj przyda się pomoc drugiej DOROSŁEJ osoby.  Nie jest łatwo samemu przytrzymywać ściany i doklejać następne.  Jeżeli między ścianami pozostały jakieś otwory można

Sto kolorów kuchni
MAŚLANE CIASTKA CRANBERRY NOEL 200

prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn.   Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne.  Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek.  Są one jasne, mają tylko lekko zrumienione brzegi.  Taki ich ... urok :)) Składniki: 1 kostka prawdziweg o masła(...)lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Tort Czekoladowy 372

roztopione masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 350 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 g serka mascarpone Wykonanie: Kremówkę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wrzucamy kosteczki mlecznej czekolady i mieszamy szpatułką(...)upływie tego czasu wyciągamy rondelek z lodówki i ubijamy mikserem masę do czasu, w którym masa zacznie być sztywna i mieszadła miksera będą zostawiać na masie ślady. Następnie szybko wmiksowujemy w masę serek mascarpone dodawany w kilku częściach. Masę wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy blaty biszkoptowe w celu złożenia tortu.  Dodatkowo: połowa opakowania takich owalnych ciasteczek

Blondynka Gotuje
Świąteczne pierniczki 263

PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.  Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.  Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.  Z TYCH PROPORCJI(...)chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni i gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Chleb orkiszowy z ziarnami 175

Pierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam  tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej  450 ml letniej wody  7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl(...)wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania