zaraz) i zapiekaną z odrobiną majonezu, serem oraz prażoną cebulką... Do tego najlepsze tzatziki z ogórkiem kiszonym i młode ziemniaczki z koperkiem. Chyba już dawno tak szybko nie zrobiłam zdjęć... miałam taką ochotę na ten obiad, że to była jedna z najkrótszych sesji ostatnio 😂 Co oczywiście nie zmienia faktu, że moja porcja zdążyła "odrobinkę" ostygnąć, ale cóż począć: "bloger(...)cebulki prażonej była jej idealnym zwieńczeniem. Zrobiłam rybę na dwa sposoby, bo nie mogłam się zdecydować, w której wersji będzie lepsza. Mój Syn chciał, abym usmażyła rybę w cieście naleśnikowym, tak też więc zrobiłam z połową ryby, drugą część zaś usmażyłam w tradycyjnej panierce, czyli obtoczoną w mące, jajku i bułce tartej. Następnie ułożyłam filety rybne na blasze, każdy
Słodko-Słony Świat Ilonywyrzucania żywności. Czasami przygotowując posiłek, czy sałatkę do obiadu, zostaje nam jej niewiele, naprawdę warto każdą ilość jedzenia przechować na później. Taka "resztka" sałatki sprawdzi się idealnie na szybki podwieczorek czy jako kolacja. Ugotowałaś za dużo jaglanki czy kaszki, wystarczy przełożyć do pojemnika, wstawić do lodówki i śniadanie następnego dnia masz już z głowy! B ardzo lubię tę serię pojemników(...)zostanie chowam w nich do lodówki. Z racji tego, że pojemniki są szklane, ładnie wyglądają na stole. Sprawdzają się super do wszystkich sałatek warstwowych czy też do przechowywania ciasta. Mniej naczyń brudzimy, mniej zmywamy, mniej zużywamy prądu i wody! Zaraz podzielę się z Wami przepisem na domowy waniliowy budyń, ale jak już jestem przy gotowaniu, to muszę wspomnieć
SMYKWKUCHNIZnudziły mi się już tradycyjne ciasteczka owsiane, dlatego postanowiłam trochę pokombinować i wymyśliłam takie oto ciasteczka. Myślę, że będą Wam smakować. Takie ciasteczka możemy zrobić na szybko, np. gdy spodziewamy się gości zapowiedzianych na ostatnią chwilę. W sam raz do kawki. Polecam Składniki: 200 g masła 82% o temp. pokojowej ½ szklanki cukru brązowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko(...)łyżeczka cynamonu 100 g rodzynek wcześniej sparzonych wodą 3 łyżki sezamu 3 – 4 łyżki ziaren słonecznika i dyni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Do miski wrzucić wszystkie składniki. Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie kleiło się do rąk. Z ciasta formować w rękach kulki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać. Zachować odstępy. Piec w piekarniku termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni
Przepisy BabciKluski leniwe zwane też pierogami. Przepyszne kluseczki z sera twarogowego. Idealne na szybki obiad na słodko chociaż moja córka może je jeść o każdej porze dnia. Do zrobienia w bardzo prosty sposób, potrzebujemy tylko 3 składniki i obiad gotowy w jakieś 15 minut. 2 porcje 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego 1 jajko M 1 szklanka mąki u mnie(...)Twaróg przełożyć do miski rozdrobnić widelcem dodać jajko wymieszać, następnie wsypać mąkę pozostawiając jedną dwie łyżki do podsypania, ponownie wymieszać. Zawartość miski przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 lub trzy części. Z każdej formować podłużny wałeczek o średnicy ok 3 cm i ostrym nożem pokroić na kluseczki. W między czasie zagotować wodę z dodatkiem
Andzia Pichcijajka 1 średnia cebula szczypta soli łyżeczka pieprzu olej rzepakowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki ziemniaczane – Wykonanie Przepis na danie jest na prawdę banalny a ich wykonanie jest szybkie i każdemu wyjdą i przypadną do gustu. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na średnich oczkach, jeśli chcesz, by placki ziemniaczane były mniej chrupiące zetrzyj ziemniaki na małych oczkach, bądź na części(...)drobną kostkę, bądź zetrzyj na tarce na małych oczkach. Do startej masy na placki ziemniaczane dodaj cebulę i zamieszaj. Wodę znajdującą się w misce z ziemniakami delikatnie zlać, by ciasto nie miało zbyt wodnistej konsystencji. Do przygotowanych ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Całość zamieszać i odstawić jeszcze na kilka minut. Jeśli znów zbierze się zbyt duża ilość wody
To Musisz Wiedziećnajczęściej zajada się domowymi bułkami z ulubioną wędliną lub żółtym serem. Przygotowanie takich domowych bułek z przedziałkiem jest niezwykle proste. Dzisiejszy przepis uważam za najłatwiejszy. Do tego bułeczki bardzo szybko wyrastają. Przy minimalnym wysiłku mamy gotowe domowe świeże pieczywo. Idealny przepis, gdy najdzie nas ochota na bułkę lub gdy zapomnimy o niedzieli niehandlowej Spróbujcie, polecam. Składniki: 500 g mąki(...)ciepłej wody 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płaską łyżeczkę soli, szczyptę cukru, wkruszamy drożdże, dodajemy olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. wyrabiamy ręcznie ciasto, dłuższą chwilę. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Formujemy kulę, oprószamy ją mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją
Słodkie okruszkimące ryżowej. Ja takie naleśniki najczęściej przygotowuję w ramach śniadania lub lekkiego obiadu. Moje dzieci je uwielbiają. Ryżowe naleśniki najczęściej jemy z owocami i oprószone cukrem pudrem. Smacznie, szybko, zdrowiej. Kto się skusi? Do przygotowania ryżowych naleśników użyłam mąki ryżowej Incola . Polecam ten i inne produkty Składniki: (na 4-5 sztuk w zależności od wielkości patelni) 2 jajka klasy(...)owoce – u mnie banany, morele trzcinowy cukier puder do oprószenia naleśników odrobina oleju Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę, budyń (proszek) i mąkę ryżową. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość rzadkie. Wylewamy porcję ciasta na lekko natłuszczoną patelnię (ja przeważnie nalewam odrobinę oleju wyłącznie przed smażeniem pierwszego naleśnika). Naleśniki smażymy na małym ogniu z obu stron (, gdy pojawią
Słodkie okruszkiblacie lub stolnicy podsypując mąką na bardzo cienkie i niezbyt foremne prostokąty lub owalne kształty. Smarujemy placki créme fraîche doprawionym solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zostawiając wolne 3 cm ciasta od brzegu. Nakładamy cebulę, bekon i posypujemy utartym żółtym serem. Pieczemy, aż brzegi się mocno zrumienią. Tarte Flambée wypiekali autorzy blogów: Akacjowy blog – klik! Am.art kolor i smak(...)slow life – klik! Poszłam za ciosem i dziś skończyłam najnowszą, siódmą część Stacji Jagodno" Karoliny Wilczyńskiej pt. "Uczucia zaklęte w kamieniu" . Mam nadzieję, że kolejny tom pojawi się szybko, bym do czasu jej wydania nie zapomniała bohaterów 😉 Są wakacje. Młodzi chcą sobie trochę dorobić, a najmłodsi wyjeżdżają na letni wypoczynek, podobnie jak Jadwiga z Romanem ku uciesze Małgorzaty
Weekendy w domu i ogrodzieSezon wakacji to sezon wyjazdów. Sezon przebywania poza domem. To również sezon na szybkie dania z dodatkiem ulubionych owoców! Marka Kupiec wychodzi nam na przeciw proponując fantastyczne rozwiązanie dla tych, którzy kochają owsianki i ...czytają skład na opakowaniach. Ulubioną owsiankę zalejesz gorącą wodą lub mlekiem, odczekasz 3 minuty, zamieszasz i posiłek gotowy! Genialna sprawa! Szczególnie jeśli mamy ochotę(...)którym chcemy przemycić coś dobrego! Składniki owsianka błyskawiczna Zbożowe Przyjemności z owocami Kupiec ulubione owoce u mnie banan bi,mango, suszona żurawina bazylią świeża opcjonalnie kawałek ulubionego ciasta domowej roboty- u mnie biszkopt z jabłkami i cynamonem czarny i biały sezam mleko lub woda Płatki wsyp do miseczki, zalej gorącym mlekiem lub jak wolisz wodą w proporcjach podanych
Z Kuchni Do Kuchnismakował, na pewno będziemy robić częściej, bo to fajna alternatywa dla zwykłych naleśników. Podstawą tutaj jest dobrze nagrzany piekarnik i dobrze rozgrzana patelnia najlepiej żeliwna. Robi się go szybko i sam piecze się w piekarniku :-) Polecam u mnie wersja z mąką pszenną razową. Przepis wypróbowałam ten ( klik ). Miłego dnia :-) Patelnia średnica około 20 cm Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej razowej(...)jako dodatek 1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Wkładamy do niego patelnię żeliwną, aby mocno się nagrzała. 2. Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera. Miksujemy do ich połączenia się. Ciasto ma być lejące. 3. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy z piekarnika, dajemy na nią olej kokosowy, czekamy aż się rozpuści, rozprowadzamy go po dnie patelni i po bokach. 4. Następnie wlewamy
kruche babeczkidrożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii orzeszki(...)łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn. Pozostałą mąkę przesiać do miski razem z solą. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować
wyzwania kuchennedrożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii orzeszki(...)łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn. Pozostałą mąkę przesiać do miski razem z solą. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować
wyzwania kuchennemargarynę (to sposób mojej babci, która w ten sposób robiła też piernik, tyle że używała zwykłego białego cukru). Studzę wszystko, a następnie mieszam z resztą składników i dobrze wyrabiam ciasto, które potem wałkuję. I tu uwaga- 2-3 mm to max. (jak robiłam grubsze pierniczki traciły po upieczeniu kształt- wręcz wyrastały nieco). Wykrawam ciasteczka i piekę w temp(...)zrobiony w ten sposób długo pozostaje biały. Zrobiłam też eksperyment i zamiast takiego lukru wykorzystałam taki z cukru pudru i soku z cytryny, ale ten Ci zdecydowanie odradzam, bo szybko żółknie. Błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę was last modified: Grudzień 21st, 2016 by arbuziaki Artykuł Błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl
ArbuziakiMuffinki to jak wiecie nasze ulubione ciasteczka - dziś przygotowałam wersję z jagodami. Sezonowe, letnie, na bazie mleczka kokosowego. Szybkie w przygotowaniu, świetne dla dzieci, podczas wizyty niespodziewanych gości, do kawy, herbaty, na piknik. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby muffinek. Z każdym dodatkiem smakują inaczej, a robi je się bardzo podobnie. Zachęcam - spróbujcie naszej wersji! Składniki suche: 2 szklanki mąki(...)żółtka 1 szklanka domowego mleka kokosowego 1/2 szklanki oleju garść czarnych jagód (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wymieszać składniki suche, a następnie mokre. Połączyć je niezbyt dokładnie. Wlać ciasto do foremki na muffiny do 3/4 wysokości, każdą muffinkę posypać czarnymi jagodami. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. * Można użyć zwykłego mleka lub wody, jeśli mleko kokosowe
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie