Bardzo prosty, puszysty chleb na drożdżach z mąką pszenną razową. Składniki; 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 300 ml wody 1 łyżeczka
wyzwania kuchenneDzisiaj znowu coś na deser, tym razem czekoladowego i śmietankowego, bo takie było zapotrzebowanie;) Przepis znaleziony wieki temu na Kwestii Smaku okazał się przepisem nie na
Zdrowa Kuchnia SowyCzas ostatnio pędzi jak szalony, także mam trochę opóźnień co do wpisów ;) Na początku się pochwalę, bo to mój pierwszy kulinarny sukces. Wygrałam konkurs na
Czerwona Porzeczkazaplanowaną dłuższą pracę, od której trudno się oderwać, przygotowuję jakąś przegryzkę pełną wypełniaczy. Dziś padło na ciastka z płatkami owsianymi, amarantusem ekspandowanym i miodem. Szybkie i łatwe do wykonania :) A dzięki zawartości ricotty są miękkie i lekko wilgotne. Składniki (na ok. 35 ciastek): 400 ml płatków owsianych 400 ml wrzątku 400 ml amarantusa ekspandowanego 150 ml rodzynków 100 ml wrzątku(...)minutach. Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. W misce zwykłą łyżką dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki - masa będzie mocno wilgotna. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia z łyżki ciasta formować okrągłe i grube na ok. pół centymetra ciastka. Wygodnie jest to robić dwiema łyżkami. Piec ciastka partiami przez 20-25 minut. Odkładać na kratkę do ostudzenia. ----- Podobne: Ciastka
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli kupiliście za dużo bananów i powoli tracą już swój apetyczny wygląd zróbcie z nich szybkie, proste i do tego przepyszne ciasteczka, które będziecie mogli legalnie chrupać w jesienne wieczory, bo są całkiem fit. Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka płatków owsianych garść żurawiny (polecam od Skworcu ) opcjonalnie: pestki słonecznika, gorzka czekolada, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, migdały, sezam Banany rozgniatamy(...)widelcem, dodajemy płatki i czekamy chwilę aż napęcznieją. Następnie dodajemy pokrojoną żurawinę i ulubione dodatki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy porcje ciasta, spłaszczamy łyżką, następnie pieczemy ok. 12 - 15 min. w temp. 180 stopni. Proponuję odrazu zrobić z podwójnej porcji
Cynamonowe szczęścienajbardziej zdrowe jak to możliwe więc do słodzenia wykorzystałam cukier brzozowy – ksylitol. Możecie zamienić go na syrop z agawy , cukier trzcinowy lub miód . Krem jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a jego smak to mocno czekoladowy z nutką kawy . Ciasteczka te przypominają mi troszkę nasze delicje, oczywiście różnią się rodzajem spodu i nadzienia, ale forma jest bardzo podobna(...)ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier, całość ubijać razem przez 2 minuty. Następnie dodać mielone migdały i wiórki kokosowe, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, każdą kuleczkę spłaszczyć, a następnie ułożyć na blaszce. Ciastka pieczemy około 12-18 minut w zależności od grubości ciastek, brzegi powinny zrobić się rumiane
SprawdzonaKuchnia.plposypania Składniki połączyłam i wygniotłam ciasto. Kiedy ciasto już było gładkie włożyłam do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowałam bardzo cienko i kroiłam prostokąty. Wykroiłam z ciasta prostokąty ok. 2 cm na 10 cm, grubość do 1 mm, przekroiłam po środku i przełożyłam jeden ogonek przez dziurkę i tak powstał surowy chrust. Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz, faworki zachowują(...)Świętokrzyski. Puchną i bieleją, ale chrust musi zarumienić się na złoto. Z moich obserwacji: * kupić dobry smalec, który pachnie podczas smażenia * najpierw wykroić chrust a dopiero smażyć, faworki bardzo szybko się rumienią i naprawdę jest łatwo przypalić. Trzeba zwyczajnie pilnować podczas smażenia jaki mają kolor * jeśli nie mamy śmietany, to można dodać np. maślanki Smacznego! Lidka Artykuł Faworki -chrusty pochodzi
Pieprzyć z Fantazjąpłaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody w której kisiły się ogórki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Do wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach na 20 min. Posypujemy czym chcemy, ja posypałam makiem. Piec(...)razu wyjąć z foremek na kratkę do wystudzenia. Upiekłam tylko jeden chlebek, bo nie bardzo przemawiał do mnie ten przepis. Ale chlebek okazał się smaczny, a przepis prosty, szybki i na pewno warto go powtórzyć. Dodałam również przeciśnięty ząbek ukiszonego czosnku. Piekłam w foremce 36 x 12 cm. przepis znalazłam u Marysi
Proste Potrawyzrobiłam :) Poczytałam kilka przepisów i zrobiłam po swojemu :) Chlebek jest naprawdę smaczny, miękki i pulchny. Jeśli zostanie Wam woda po ogórkach, to koniecznie zróbcie ten chleb. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga żadnych, specjalnych umiejętności. Ja na pewno będę do niego wracać. Jeśli już trochę mnie znacie, to wiecie, że nie kupuję chleba. Od kilku lat robię(...)czas, to naprawdę warto. Składniki: Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody 60 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka maki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej (miałam typ 650) Ciasto właściwe: 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3 łyżki oleju Wykonanie: Przygotować zaczyn. Do miski wlać wodę, dodać cukier i wkruszyć
Agusiowe smakołykiDzieci je uwielbiają,można podać z masełkiem i bułką tarta,lub śmietaną i cukrem,lub tak jak ja z masełkiem odrobiną cynamonu i cukru.Robi się je bardzo szybko ,do tego tanio i pysznie-polecam Składniki: 2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości) po 200 g 4 - 5 ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania 2 łyżki mąki(...)masła do polania Przygotowanie: Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść. Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji, na lekko posypaną mąką stolnicy uformować wałeczki i pokroić je ukośnie na ok. 2 centymetrowe kawałeczki. Pierogi leniwe wrzucać na osolony wrzątek i gotować
Swojskie jedzonkojakie słodkości będziemy robili na ten dzień. Możliwości mamy mnóstwo, między innymi: serowe oponki oraz domowe pączki z budyniem . Ja dzisiaj postanowiłam zrobić pączki na szybko - czyli pączki z serków homogenizowanych. Składniki: 400g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 4 jajka szczypta soli 2,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Serek homogenizowany wymieszać z jajkami(...)proszek do pieczenia - zmiksować. Na rozgrzany olej nakładać łyżeczką przygotowaną masę. Piec do czasu, aż pączki się zarumienią. Na koniec posypać wszystko cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1. Ciasto do pizzy 2. Piersi z kurczaka inaczej - siekane kotlety 3. Kostka kokosowa - kokosanki
My World by Dagmara Rektrójkąty będą twarde i zaczną się charakterystycznie wywijać. Wyjmij i wystudź (nie wrzucaj wszystkich od razu do miseczki, bo nie będą chrupkie) Wskazówki Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na naleśniki. Powinno się gładko rozprowadzać na patelni. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Do smażenia użyj dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką, o niedużej średnicy (placki powinny mieć(...)miarę cienkie, tak żeby nabrały chrupkości podczas pieczenia. Do smarowania nachosów przyprawami użyj pędzelka. Nachosy po kilku godzinach nasiąkają wilgocią z otoczenia, dlatego najlepiej zjeść je w miarę szybko, zanim stracą na chrupkości. Nie wolno ich także od razu po upieczeniu przekładać do miski - powinny najpierw wystygnąć na blaszce. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Domowe nachosy o smaku pizzy
Powiedz dietom nieKruche babeczki z malinami i kremem malinowym szybko znikają ze stołu. Są pyszne. To idealny deser do popołudniowej kawy. Składniki: 3 i pół szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 kostka margaryny Kasia 1 jajko 3 żółtka 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem malinowy do tortów Oetkera 0,5 litra śmietany(...)maliny Przesianą mąkę łączymy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Foremki do babeczek smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Foremką wycinamy kółka i wylepiamy nim środek. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietanę ubijamy. Dodajemy proszek - krem malinowy do tortów Oetkera. Ostudzone
Pyszności Słodkościblogu jest już przepis na ciabattę, ale tą stosunkowo szybką w przygotowaniu ( klik ). Dzisiaj również ten rodzaj pieczywa, choć w nieco bardziej wymagającej wersji- na zaczynie biga. Zaczyn potrzebuje kilkunastu godzin leżakowania, ale uwierzcie mi na słowo, że pokochacie te bułeczki i będziecie wracać do tego przepisu baaardzo często ;). Przepis z książki Piotra kucharskiego "Chleb. Domowa(...)piekarnia". Składniki: (na 8 sztuk) Zaczyn biga: 2 g świeżych drożdży 100 ml letniej wody 200 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 250 ml letniej wody 5 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej typ 750 15 g soli 20 ml oliwy z oliwek (zastąpiłam olejem rzepakowym) Przygotowanie: Zaczyn biga: Wszystkie składniki dokładnie
Nastoletnie Wypiekaniepycha :) Takie właśnie racuszki przygotowywała moja mama i niezmiennie właśnie z Nią bardzo mi się kojarzą. Porywałyśmy je z moją siostrą z talerza jeszcze gdy były bardzo gorące :) Uwaga : szybko znikają z talerza! Polecam!!! ------------------------------------ Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 30 minut ------------------------------------ SKŁADNIKI: 200g mąki pszennej 200ml śmietany 22% 3 jajka szczypta soli tłuszcz do smażenia opakowanie cukru waniliowego dodatki(...)Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Krok 2. Żółtka ucieramy ze śmietaną, mąką i szczyptą soli. Krok 3. Ubijamy pianę z białek z cukrem waniliowym - delikatnie mieszamy ją z ciastem. Krok 4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ok. 7mm), kładziemy po łyżce ciasta - smażymy racuszki na złoty kolor z każdej strony, osączamy je na papierowym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem
Moja Książka Kucharska