Taki mały powrót do smaków z dzieciństwa. Mnie makaron z serem najbardziej kojarzy się z wyjazdami na kolonie. Zawsze się cieszyłam kiedy okazywało się, że na
kuchnia doskiZatęskniłam za smakiem zielonego groszku, wybrałam się więc na ryneczek. Jego cena mnie odstraszyła na tyle, że wróciłam jedynie z truskawkami i miodem.Pragnienie jednak pozostało i
W kuchni Karmel-itkiKiedy nie mamy czasu na gotowanie ziemniaków czy kasz ten przepis bardzo się sprawdza. Bardzo dobre do wszelkich sosów, ale i na słodko z masłem, cukrem
Stare GaryKiedyś kupiłam na ebay'u maszynkę do pierogów . Jak wiec ie uwielbiam kleić pierogi ręcznie, ale stw ierdziłam, że spróbuje, czemu nie i to był strzał
NA MOIM TALERZUszpinakowa, ponieważ mrożony rozdrobniony szpinak traci swoją gęstość, sprężystość i gnocchi mogą się nie udać. Niezbędny będzie również serek ricotta i parmezan oraz świeże liście szałwii . Pyszne kluski na szybki i nieskomplikowany obiad, kluseczki będą smakowały dzieciom i dorosłym są bardzo delikatne i aromatyczne. Rozpływają się w ustach, oczywiście najlepsze będą podane z masłem szałwiowym i parmezanem! Print Gnocchi(...)tartą bułkę i parmezan, wymieszać wszystko dokładnie, jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Gnocchi powinny być bardzo dobrze doprawione, ponieważ obtoczone w mące i ugotowane stracą troszkę swój smak. Ciasto włożyć do lodówki, aby stwardniało. Łyżką nakładać na posypaną mąką dłoń ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, podsypując od czasu do czasu mąką, by masa nie kleiła się
SprawdzonaKuchnia.plnadzieję, że wybaczycie mi tą chwilową absencję - na przeprosiny mam dziś za to dla Was przepis na czekoladową babę ... W sam raz do kawki i herbatki, przepis szybki i łatwy - czyli taki, który lubicie najbardziej! :) Na zewnątrz baba (jak każda :)) potrzebuje dodatków. :) U mnie jest to polewa z waniliowego lukru i malinki. Wnętrze zaś naszej piękności to istne cudo - lekko(...)białka. Łyżką wymieszaj białka z masą, dodaj na koniec czekoladę. Formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Do formy wlej ciasto, wyrównaj delikatnie. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstaw i dopiero gdy przestygnie wyjmij babkę z formy. Dzięki temu nie będziesz
Garniec Magalieoraz na Balearach . Można ją dostać w prawie każdej piekarni w regionie, miejscowi podobno rzadko pieką ją samodzielnie. Znana jako "hiszpańska pizza", różni się od niej w wielu aspektach. Ciasto chlebowe jest grubsze i bardziej pulchne (jak w focacci ), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz(...)dość czasu, aby naszykować ulubione dodatki. Tapenady z poniższego przepisu wychodzi nieco więcej, niż trzeba na jeden placek. Posmarowałam więc nią kromki bagietki, udekorowałam rukolą i papryką i miałam szybkie crostini :) Przy okazji testowania przepisu na cocę poznałam bardzo dobrą metodę pieczenia placka drożdżowego. Sekret tkwi w bardzo mocnym nagrzaniu piekarnika (do 250 stopni C), krótkim opieczeniu w niej placka
Chilli Czosnek i Oliwazła. To ona głownie przyczyniła się do tego, że powstały te bułeckzi. Przepis na nie pochodzi z książki "Pieczywa siostry Marii" i doskonale się sprawdzi, jeśli chcecie upiec coś szybkiego i słodkiego do kawy mając małe brzdące u nogi ;) Składniki na 8 bułeczek 2,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 100 g masła 3/4 szklanki mleka szczypta soli(...)jajko do posmarowania Mleko z masłem podgrzewać aż masło się rozpuści. Wystudzić do temperatury pokojowej. Pozostałe składniki wsypać do miski. Mieszając jej zawartość wlewać powoli mleko z masłem. Ciasto wyrabiać przez kilka minut (najlepiej mikserem - końcówka haki) aż będzie miękkie i elastyczne i ładnie będzie odchodzić od miski. Następnie naczynie z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
My simple kitchenjesienną porę swoją słodyczą każdemu poprawią humor, a dzięki imbirowi rozgrzeją i podreperują zdrowie. Taką wersję można przyjąć, aby usprawiedliwić swoje łakomstwo. Ciastka owsiane są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc nie będziecie mieli wymówek, że brak Wam czasu na na ich upieczenie 😉 Smacznego ! Print Ciastka owsiane z imbirem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill(...)połączyć mieszając ręką do połączenia się wszystkich składników. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcje ciasta, zachowując kilku centymetrowy odstęp między ciastkami. Kulki ciasta delikatnie spłaszczyć zwilżoną dłonią. Ciastka pieczemy przez około 15 minut, powinny nabrać złotego koloru. Po upieczeniu studzimy na kratce, ciastka
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: Zaczyn: 75 g świeżych drożdży; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżka mąki pszennej; 2 łyżki letniego mleka. Ciasto: Cały zaczyn; 500 g mąki pszennej; 250 ml letniego mleka; 2 żółtka jaj; 50 ml roztopionego, letniego masła klarowanego; Szczypta soli. Nadzienie: 250 g kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu z soku); 50 g suszonych grzybów; 1 łyżka oleju; 1 łyżeczka kminku(...)łyżka mleka do posmarowania bułeczek po wierzchu; Blacha do pieczenia o wymiarach 32 x 26 cm; Okrągła wycinarka do ciastek o średnicy około 9 cm. Sposób przygotowania: Grzyby suszone szybko umyć w letniej wodzie i włożyć do miseczki. Zalać niewielką ilością letniej wody (woda powinna przykryć grzyby) i odstawić do namoczenia na min. 3 godziny, a najlepiej na całą
Gospodyni MiejskaKrem przygotowany jest z serka mascarpone i bitej śmietany dzięki temu jest delikatny i w przeciwieństwie do kremów na bazie masła, nie jest tłusty i ciężki. Tort truskawkowy, to szybki, lekki deser idealny na letnie popołudnie przy kawce. Polecam przepis na biszkopt, to najlepszy przepis jaki wypróbowałam jest puszysty, wysoki i zawsze wychodzi! Po upieczeniu trzeba biszkopt ( w tortownicy ) upuścić(...)Przesiać mąkę i dodać do masy delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach Piekarnik rozgrzać do 160 C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę Ponownie odstawić do lekko uchylonego piekarnika, tam powinno całkowicie wystygnąć Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy
SprawdzonaKuchnia.plmasy dodajemy skórkę i sok z cytryny, znów miksujemy. Dodajemy masę czekoladowo maślaną, która może wyglądać jakby była lekko zważona – jest to normalne i wyrówna się w cieście, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz kolejny dokładnie miksujemy do momentu połączenia się składników. Masa na tym etapie będzie dość gęsta. Wstawiamy ją do lodówki(...)żeby się nie przypaliły. Proste ciasteczka cytrynowe Mam dla was jeszcze jedną ciekawostkę. Pierwszy raz korzystałam z silikonowej maty do pieczenia. Pierwsza partia pieczona na papierze do pieczenia, bardzo szybko się zarumieniła i spody delikatnie mi się przypaliły. Natomiast kolejną partię piekłam na macie silikonowej, piekłam na niej dobre 4-5 minut dłużej, a ciasteczka nawet się nie przyrumieniły. Taka
RelaxtimeMiesiącem inaugurującym sezon na rabarbar jest maj. Jest to roślina stanowiąca składnik wielu ciast, dżemów czy kompotów. Posiada smaczne łodygi, które obfitują w minerały i witaminy. Rabarbar, zwany inaczej rzewieniem często występuje w naszych ogrodach. Posiada on mocno kwaskowaty smak, który nie jest obcy chyba nikomu. Jego znanym od wieków działaniem jest działanie przeczyszczające. W tym celu najlepiej jest wykorzystać(...)kwas foliowy, potas, magnez, fosfor i wapń. Błonnik, który także zawarty jest w rzewieniu, korzystnie wpłynie na nasz układ pokarmowy. Jest doskonałym produktem naturalnym, który wspomaga proces odchudzania. Pozwala szybko usunąć szkodliwe elementy przemiany materii. Rapontygenina to jedna z cenniejszych substancji zawartych w rabarbarze. Cenna z tego względu, iż hamuje podział komórek rakowych. Nie straszna mu obróbka termiczna, ponieważ nawet
ProstePesto.plsmakowitość, zniknęły od razu! Choć nie wiem, kto zjadł ich więcej dzieci, czy ich tatusiowie 😉 Przepis jest bardzo prosty i jak to bywa w przypadku kruchych ciastek, są bardzo szybkie do przygotowania. Życzę smacznego! Print Ciastka podwójnie czekoladowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Desery Cuisine American Keyword czekolada, żurawina Prep Time 20 minutes Cook(...)ciemnej czekolady Instructions Czekoladę i orzechy posiekać. Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól, sodę, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Masło posiekać dodać do produktów sypkich, zacząć wyrabiać ciasto, dodać jajko, kiedy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję dodać czekoladę, żurawinę i orzechy. Ciasto odłożyć na chwilę do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziło. Piekarnik rozgrzać do temperatury
SprawdzonaKuchnia.plCiasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie. Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie. Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny. Wyszło SUPER! Składniki: biszkopt: 5 jajek, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao szczypta soli krem I: 2 opakowania kremu Karpatka, mleko(...)proszku miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao do drugiej pozostałe dwie łyżki mleka. Ostatni krem najlepiej jest przygotować bezpośrednio przed podaniem gdyż szybko gęstnieje. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny z wodą, następnie wykładamy połowę kremu 1 dokładnie przykrywając blat. Układamy maliny, które zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy
Lena Gotujeporozrzucanymi klockami a klamerkami, jednym okiem zerkam, kiedy ten sielankowy obraz się skończy ;) Myślę, że jeszcze zdążycie przygotować sobie takie babeczki do jutrzejszej święconki. Robi się je na prawdę szybko - niczym muffinki. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ). Jest on na tyle uniwersalny, że możecie zrobić z niego zarówno babeczki jak i muffinki (co widać zresztą na zdjęciach). W oryginalnym przepisie(...)drugiej miski wsypujemy suche składniki (cukier, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia). Do suchych składników wlewamy te mokre, dodajemy skórkę i sok z cytryny i dokładnie mieszamy łyżką aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na babeczki lub foremek na muffinki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (aż do suchego patyczka). Wystudzone babeczki dekorujemy
My simple kitchenSernik na kruchym spodzie to absolutna klasyka wśród ciast pieczonych w polskich domach. W przekazywanych z pokolenia na pokolenie zeszytach z przepisami wielu z nas znajdzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sos marinara to tradycyjny włoski sos na bazie dojrzałych pomidorów i ziół. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jest wyśmienity pod warunkiem, że użyjemy dobrych pomidorów
Tajemnice Smakuwyrób ciasto ręcznie. Twój rozczyn drożdżowy jest już gotowy, zatem dodaj je stopniowo do przesianej mąki. Wyrabiaj ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Ciągle wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż przestanie się lepić do ręki i będzie elastyczne. Wyrobione ciasto odłóż na 1 godzinę i przykryj je szmatką. przepis na bułki pszenne Po godzinie, uformuj z ciasta bułki(...)bułki pszenne Bułki pszenne piecz w piekarniku w temperaturze 220 °C przez około 15 minut, lub do momentu, aż się zarumienią. Podczas pieczenia dokładnie obserwuj wypiek bułek, ponieważ bardzo szybko nabierają koloru. Ja osobiście lubię takie mniej wypieczone, dlatego takie idealne dla mnie to w piekarniku są około 11 minut. przepis na bułki pszenne Przepis na bułki pszenne
ugotuj-przepis.pldługo, aż przestanie się lepić do ręki i będzie elastyczne. Wyrobione ciasto odłóż na 1 godzinę i przykryj je szmatką. przepis na bułki pszenne Po godzinie, uformuj z ciasta bułki, powinno wyjść ich 8 sztuk. Ułóż je na blaszce do pieczenia, ponownie przykryj szmatką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ponacinaj bułki pszenne na pół. przepis na bułki(...)pszenne Bułki pszenne piecz w piekarniku w temperaturze 220 °C przez około 15 minut, lub do momentu, aż się zarumienią. Podczas pieczenia dokładnie obserwuj wypiek bułek, ponieważ bardzo szybko nabierają koloru. Ja osobiście lubię takie mniej wypieczone, dlatego takie idealne dla mnie to w piekarniku są około 11 minut. przepis na bułki pszenne Przepis na bułki pszenne – wskazówki
ugotuj-przepis.plRozpoczęły się gorące dni, więc coraz chętniej sięgamy po chłodzące i orzeźwiające lody lub sorbety. Tym razem zrobiliśmy lody melonowe na bazie jogurtu greckiego, które są
niecodziennikparyŚpieszę szybko do Was z przepisem na smażone pierożki z grzybowym farszem ;) Zimowych zapasów macie pewnie sporo, a jeśli nie to marka Leśne Skarby na w swojej ofercie i borowiki, i podgrzybki tak więc dla każdego coś się znajdzie. Podczas przygotowywania tych pierożków czuć najpiękniejszy zapach, unoszący się z kuchni, taki grzybowy, a nawet już taki świąteczny(...)powiedziała. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko 0,5 płaskiej łyżeczki soli 1 szklanka letniej wody składniki na farsz: 200 gram suszonych borowików Leśne Skarby 1 cebula 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1 łyżka masła pęczek natki pietruszki dodatkowo
Życie zaczyna się w kuchniProste, szybkie, sycące i smaczne. Leniwe z dynia przyrumienione z orzechami. twaróg tłusty lub półtłusty - 1 kostka 3 łyżki pieczonej dyni hokkaido mąka orkiszowa jasna - 1 szklanka + do podsypywania 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli cukier trzcinowy - 1 łyżka lub miód orzechy drobno posiekane olej lub masło otarta skórka z pomarańczy Twaróg i pieczoną dynię blenderujemy, dodajemy mąkę i cynamon. Wyrabiamy(...)lekko ciasto ręką. Kiedy się prawie połączy dzielimy ciasto na 3 części. Na posypaną mąką stolnicę wykładamy kawałki ciasta i formujemy wałeczki. Kroimy nożem na skośne kluski. Wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem i rumienimy. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu i dodajemy orzechy
AZgotuj!Bardzo szybki i prosty przepis na sernik, o delikatnej, wręcz piankowej strukturze. Robi sie go migusiem, i zaręczam, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które jak to się mówi potrafią przypalić wodę na herbatę 😎 Przy robieniu korzystałam z miksera, ale jeśli nie posiadamy takowego sprzętu - i ze spodem, i z masą serową poradzimy sobie bez niego. Gorąco(...)polecam! Składniki na ciasto: (u mnie tortownica o średnicy 25cm) 2 szklanki mąki 160 g roztopionej margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 żółtka Z wszystkich podanych składników zagnieść kruszonkę. Całość podzielić na 2 części: większa posłuży za spód sernika, mniejszą posypiemy wierzch. Masa serowa: 1 kg serków dowolnych homogenizowanych waniliowych
Walijskie PichcenieOsiągnięcie chrupiącego spodu pizzowego ciasta we własnych czterech kątach jest możliwe. A to wszystko dzięki ponadczasowemu gadżetowi, który znalazł już sobie wielu wielbicieli i ich liczba nadal rośnie. To właśnie kamień do pizzy nadaje cały kunszt, który sprowadza się do tego, że w domowym piekarniku można wytworzyć istny, włoski klimat. Wystarczy zatem zaopatrzyć się w wybraną opcję, która równomiernie rozprowadza(...)ciepło i pozwala na szybkie upieczenie, co przekłada się na to, że to, co położymy na wierzchu pizzy nie wyschnie i będzie wyjątkowo apetyczne. Rodzaj dla każdego Kamienie do pizzy występują w różnorodnych wariantach : – wykonane mogą być z granitu, gliny szamotowej, a także ceramiki; – o szczególnym kształcie: prostokątnym, kwadratowym lub okrągłym; – o konkretnej grubości; – w kompletach
Trochę smakusuche mięso. A makrela jest świetna. Oczywiście z dobrego źródła, bo rybka rybce nie równa, ale tak ze wszystkim Prosta pasta z ryby Drukuj Prosta pasta z ryby wędzonej Szybka do zrobienia pasta kanapkowa z ryby wędzonej. Smak dzieciństwa. Składniki 1 średnia makrela 125 g sera półtłustego 2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie Rybę obieramy(...)ryby dodajemy ser biały, olej, sól, pieprz i szczypiorek. Wszystko mieszamy widelcem na gładką masę. Artykuł Prosta pasta z ryby wędzonej pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumięso. A makrela jest świetna. Oczywiście z dobrego źródła, bo rybka rybce nie równa, ale tak ze wszystkim Prosta pasta z ryby Print Recipe Prosta pasta z ryby wędzonej Szybka do zrobienia pasta kanapkowa z ryby wędzonej. Smak dzieciństwa. Ingredients 1 średnia makrela 125 g sera półtłustego 2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz do smaku szczypiorek Instructions Rybę obieramy(...)ryby dodajemy ser biały, olej, sól, pieprz i szczypiorek. Wszystko mieszamy widelcem na gładką masę. Artykuł Prosta pasta z ryby wędzonej pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuJuż pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Piersi kroimy w drobną(...)pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy mięso i mieszamy z pieczarkami. W drugiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha! Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu
Na moim talerzuGdy brak ci pomysłu i czasu na pieczenie biszkoptów i robienie mas. Gdy temperatury za oknem wysokie i po prostu nie chce się nic ciężkiego A
Latosiowydomsama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem, do tego spore jak na dużą rodzinę przystało ilości;) Ostatnio u Mamy powstały pierogi z własnoręcznie zbieranymi jagodami, lecz zbyt szybko zniknęły ;( nie zdążyłam zrobić sesji, więc innym razem się pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej i smaczniej przybywa. Jedna lepi(...)same się gotują Dziś pierogi z kapustą kiszoną , nauczona od najmłodszych lat – uwielbiam tę wersję najbardziej odsmażoną, na chrupko! Są pyszne, wystudzone też dziwnym trafem znikają…:) SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki
Zasmakuj Kuchnisama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem, do tego spore jak na dużą rodzinę przystało ilości;) Ostatnio u Mamy powstały pierogi z własnoręcznie zbieranymi jagodami, lecz zbyt szybko zniknęły ;( nie zdążyłam zrobić sesji, więc innym razem się pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej i smaczniej przybywa. Jedna lepi(...)same się gotują Dziś pierogi z kapustą kiszoną , nauczona od najmłodszych lat – uwielbiam tę wersję najbardziej odsmażoną, na chrupko! Są pyszne, wystudzone też dziwnym trafem znikają…:) SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki
Zasmakuj KuchniSzybkie i bezproblemowe babeczki z pysznym kremem budyniowym i owocami :) Pięknie się prezentują, zachwycą każdego. Nam bardzo smakują, myślę, że i Wam przypadną do gustu. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) S kładniki(...)ciasto: 100 g zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru Masło, mąkę, żółtko i cukier puder przełożyć na stolnicę i posiekać nożem. Zagnieść gładkie ciasto. Gotowe, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 minut. Foremki do babeczek (12) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić je schłodzonym ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni przez
Domowa cukiernia EwyKiedy zostaną mi ziemniaki z obiadu, a nie mam ochoty robić kopytek lub klusek śląskich to robię placki. W ten sposób można w szybki i łatwy sposób wykorzystać już ugotowane ziemniaki. Smaczna kolacja lub podwieczorek gotowa i nic się nie zmarnuje. Składniki: (około 14 sztuk) 500-600 g ugotowanych ziemniaków 5 łyżek mąki 2 jajka cukier waniliowy olej do smażenia(...)Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, następnie dodać jajka, cukier waniliowy i mąkę. Dobrze wszystko wymieszać. Wierzch masy posypać mąką i łyżką nabierać porcję ciasta. Obtoczyć trochę w mące, aby nie kleiło się do rąk. Formować kulkę, a następnie rozpłaszczać w rękach i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Można podawać z kwaśną śmietaną lub po prostu
talerz przyjemnościChcecie poprawić swoją odporność?, lubicie ostre cebulowe smaki? Spróbujcie nowego przepisu na tartę cebulową Tarta cebulowa dobrze smakuje na zimno. Może stanowić dodatek do ulubionych warzywnych
I LOVE LIFEBardzo mocno migdałowy tort, ponieważ masa jak i biszkopt są o smaku migdałowym. Jest to jeden z smaczniejszych tortów jakie zrobiłem, smak bardzo zbliżony jest do
AleTorcikTym razem post ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie
U FiolkiOrawie urządzenie do przecierania kluseczek. Co prawda mam takie specjalne, nakładane na garnek sitka , ale tarka z pojemniczkiem jest wygodniejsza w użyciu. Łatwo oprzeć ją o garnek i ścierać ciasto wprost do gorącej wody. Kilka chwil potem można już odcedzać kluski i podawać je na stół. Pamiętacie o przeglądzie okresowym zawartości zamrażarki? Ja staram się żeby produkty mrożone nie leżały(...)niej długo, ale czasami po prostu o czymś zapomnę. Wczoraj właśnie taki przegląd zrobiłam i znalazłam pół paczki mrożonego kalafiora Poltino , o którym zupełnie zapomniałam. Takie znalezisko trzeba szybko wykorzystać bo już swoje przeleżało. Dobrze od czasu do czasu zdecydowanie przewietrzyć zamrażalnik i zrobić miejsce na świeże zapasy np. sezonowych warzyw, owoców czy grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDo przygotowania tej szarlotki potrzeba mam niewiele składników i niewiele czasu. Przepis jest banalnie prosty, czym wzbudził moje zaciekawienie- nie żebym bała się trudnych przepisów ale
Pieguskowa KuchniaInspiracja znaleziona na Mikserze :) Nowa propozycja szczególnie dla Miśki. Takich ciasteczek jeszcze nie jadła. Robią się bardzo szybko i smakują wyśmienicie. Ciasteczka polecam zrobić nawet dzisiaj, będą gotowe na jutro pod choinkę. Idealne na prezent dla najbliższych. Żaden łasuch nie przejdzie obok nich obojętnie :) Składniki: 125 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 110 g mąki 40 g budyniu w proszku(...)najlepiej waniliowy lub śmietankowy Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie połączyć - Thermomix czas 2 min/ obr 4-5 ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 10 - 15 min Smacznego
Gotowanie z pasjąPrzepis spisany z jednego z programów Gennaro Contaldo. W oryginale ricotta i mozarella są z bawolego mleka – równie dobrze sprawdza się wersja kozia… Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, dające wyborny smak. Składniki: filet z kurczaka – po jednej piersi na dorosłą osobę prosciutto crudo ricotta parmezan wędzona mozarella tymianek sól pieprz oliwa z oliwek czosnek chili białe(...)które będzie podane do stołu bulion z kurczaka Filety z kurczaka – najlepiej ze skórą – rozciąć wzdłuż, po grubości i otworzyć. Nasmarować lekko oliwą i stłuc wałkiem do ciasta. Wymieszać ricottę, starty parmezan i pokruszoną mozarellę, dodać listki tymianku. Kurczaka osolić i popieprzyć. Na każdej stłuczonej piersi kurczaka układać plastry prosciutto, przykrywając cały kotlet, następnie nałożyć na jedną połówkę
stajnia gołębie od kuchniMiały być tradycyjne placuszki z kaszy manny, które oboje z Mężem uwielbiamy ale okazało się, że ricotta wymaga szybkiego zużycia nim minie jej termin przydatności do spożycia. Postanowiłam dodać ją do placuszków i to był genialny pomysł, wyszły puszyste, bardzo delikatne i po prostu pyszne. Idealne na podwieczorek czy jako zdrowe śniadanie. Ja zrobiłam je bez dodatku cukru i innych(...)słodzideł, jeśli dla Was okażą się zbyt mało słodkie możecie je np oprószyć cukrem pudrem lub dodać do ciasta 1-2 łyżki cukru Składniki (porcja dla 3-4 osób): 250 g ricotty 1 szklanka kaszy manny 1 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 3 jabłka opcjonalnie 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Cynamonowe szczęścieminut. Dodaj sól i wyrób dobrze ciasto. Miskę wysmaruj olejem i przełóż ciasto. Odstaw na 180 minut. Po upływie godziny złóż ciasto dwukrotnie. Po kolejnej godzinie powtórz czynność. Wyjmij ciasto uformuj bagietki. (rozwałkuj na prostokąt, złóż w kopertę potem w wałek) Odstaw na formę do bagietek na godzinę do 1,5 godziny. Jak podwoją swoją wielkość wstaw do pieca(...)minut, temperatura 240 stopni. Pieczemy z parą wodną. Do piekarnika wstaw miskę blaszaną z wodą. BAGIETKI STUDZIMY CAŁKOWICIE NA KRATCE. POTEM MOŻEMY JEŚĆ ! WAŻNA UWAGA: znikają bardzo szybko heheheh ;-)))))))))))) Życzę Wam smacznego! A po filmik z bagietkami zapraszam na mój Fanpage i profil na Instagramie ;-)))) https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/ https://www.facebook.com/smykwkuchni/
SMYKWKUCHNIrozkoszować się smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba. Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający. Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 300 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży PRZYGOTOWANIE(...)drożdży,100 ml wody i cukru robimy zaczyn, następnie pozostawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy stopniowo resztę wody, zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Zagnia tamy ciasto. Będzie ono bardzo delikatne i lekko klejące. Formujemy kulę i umieszczamy w naoliwionej misce. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (proponuję miskę włożyć do wyłączonego
Marcepanowa kuchniateż jagody a więc z połączenia tych dwóch składników musi wyjść coś dobrego. Naleśniki te robi się bardzo szybko, nawet szybciej niż te zwykłe, więc są one idealne na szybkie śniadanie. Zamiast jagód można użyć innych owoców, malin czy borówek. Kolor taki ciemny naleśników przez jagody oczywiście, nic nie przypaliłam ;) Składniki 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/2 + 1 łyżka(...)mąki 2 - 3 łyżki jagód ze słoika wraz z sokiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajko mieszamy na jednolitą masę z jogurtem za pomocą łyżki, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, ciasto powinno być gęste. Dodajemy jagody wraz z sokiem i mieszamy. Sok z jagód spowoduje, że ciasto będzie rzadsze ale o to nam chodzi. Ciasto nie może mieć lejącej się konsystencji
Delusional TrineŻeby nie było, że w święta osoby będące na diecie bezglutenowej nie mają co zjeść ;) Mam i przepis dla bezglutenowców. Pyszne migdałowo-cynamonowe ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i w szczelnej puszce długo utrzymują swoją świeżość. Składniki: - 1 białko - 125g cukru pudru - 200g zmielonych migdałów - 3/4 łyżeczki cynamonu - 1/3 soku z cytryny - szczypta soli Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)Dodać w 3 partiach cukier puder i utrzeć na gładką masę. Następnie dodać cynamon, migdały i sok z cytryny. Dobrze wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich ciastek mokrą dłonią delikatnie je rozpłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez
CookYourselfBardzo kruche rogaliki wręcz rozsypują się w buzi. Zrobienie ich nie trwa długa ale też za długo na talerzu nie leżą. Znikają w szybkim tempie. Składniki: 350 g mąki pszennej 240 g masła 160 g orzechów włoskich mielonych 80 g cukru pudru 2 żółtka polewa czekoladowa do roztapiania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić(...)misie miksera, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na stolnicę, uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Z ciasta odrywać po kawałku, uformować wałek grubości około 1 cm i pokroić w 4 cm kawałki. Z każdego kawałka uformować rogalik. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około
Ala piecze i gotujeDzisiaj zapraszam Was na ciasteczka adwentowe. Kruchutkie z delikatną nutą czekolady i cynamonu. Idealne do kawy. Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: – 125 g mąki migdałowej
Szybko Tanio SmacznieAmerykańskie pancakes to puszyste, mięciutkie w środku naleśniki, smażone bez dodatku tłuszczu. Na smażenie ich w taki sposób pozwala masło, które jest dodawane do masy naleśnikowej
Kuchcik gotujetydzień tłusty czwartek, więc już dziś proponuję szybkie serowe oponki SKŁADNIKI 25 dag twarogu, 1 jajko + 1 żółtko, 1,5 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżka cukru, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka margaryny, 2 łyżki wódki Dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do posypania WYKONANIE Twaróg(...)miksujemy z jajkiem, żółtkiem i margaryną, dodajemy resztę składników, zagniatamy ciasto, cienko wałkujemy podsypując mąką. Wycinamy szklanką kółko, a w nim kieliszkiem mniejsze kółko. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron, a następnie posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekwybrzuszy się podczas pieczenia, więc będziemy mieć dużo miejsca na nadzienie. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, po tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Białka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na gęstą pianę dodając po trochu cukier. Na upieczony spód nakładamy krem cytrynowy. Pianę(...)rozsmarowujemy na kremie łyżką lub przekładamy do szprycy i wyciskamy. Tartę podpiekamy w temperaturze 210 stopni przez około 3 minuty – dobrze mieć ją na oku, bo beza bardzo szybko zacznie się rumienić. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyOstawiamy do wystudzenia. Lukier Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru. Pędzelkiem nakładamy lukier i ozdabiamy ramkę ciasta. Zostawiamy, aż lukier zastygnie. Krem cytrynowy Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy(...)cytryn, usuwamy pestki i wlewamy do rondla z jajkami. Całość mieszamy do całkowitego rozrzedzenia jajek. Rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy do połączenia
Gotowanie i blogowanieProdukty Helio od lat goszczą w mojej kuchni i na moim stole. Dlatego tak ucieszyła mnie możliwość przedświątecznej współpracy. Dzięki uprzejmości zespołu Helio otrzymałam przesyłkę pełną
Słodkie okruszkiciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with chocolate mousse and raspberries : 8. Placuszki z mąki ryżowej / Rice flour fritters : 9. Warzywna potrawka / Vegetable fricassee : 10. Czterdzieści szybkich
Qlinarnie i Qlinarniedługie stanie w kuchni o 18 znalazłam ten przepis, o 19 się nim zajadaliśmy, a o 20 już prawie nic nie zostało ;) Przepis znalazłam tutaj , jest prosty, szybki, a ciasteczka są przepyszne :) Składniki: 250 g twarogu 250 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka(...)cukier puder do posypania Twaróg mielimy, bądź możemy też go zblendować (ja tak zrobiłam, uznałam że nie warto brudzić maszynkę ) dodajemy masło, cukier, cukier wanilinowy, proszek i mąkę zagniatamy ciasto ( będzie dość klejące). Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Jabłko obieramy i kroimy w półksiężyce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, wycinamy kółka, na każdym układamy
Słodka Kraina WypiekówOkres świąteczny kojarzy się dla mnie z mandarynkami i pomarańczami. Gdy byłam dzieckiem owe cytrusy pojawiały się na sklepowych półkach i straganach tylko w grudniu
Szybko Tanio Smaczniedodatkiem ciecierzycy z domowymi bułkami żytnimi. Do przyrządzenia burgerów użyłam ekologicznej kaszy jaglanej i bardzo aromatycznych przypraw firmy Eco Blik , która jest bardzo smaczna i zdrowa i bardzo szybko się gotuje. Bardzo smakowały mojej rodzinie. Składniki: Burgery: 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik Puszka ciecierzycy 1 cebula 5 łyżek otrąb owsianych 1 jajko Słodka papryka(...)Blik Czosnek mielony Eco Blik Sól himalajska Olej do smażenia Bułki żytnie: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej typ 750 250 ml letniej wody 15 gram drożdży Ciasto właściwe 250 gram mąki żytniej typ 720 50 ml. letniej wody 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru brązowego Papier do pieczenia 1 jajko do posmarowania bułek Sos: 0,5 szklanki jogurtu
Bajeczna KuchniaDzisiaj zajmiemy się zagadnieniem cierpliwości. Zasada jest jedna. Pośpiech jest zły! Jest też w sumie czasem dobry. Są takie sytuacje, kiedy można zrobić to szybko. Najlepiej jednak smakuje przyjemność przedłużana w nieskończoność, balansowanie na granicy. Kiedy całe Wasze ciało prosi się o finisz, a Wy jecie powoli, łyżeczka po łyżeczce kolejne porcje pyszności. Poniżej przepis oparty w dużej mierze(...)czekaniu. Zróbcie tartę z karmelizowanymi gruszkami i domowym budyniem, a staniecie się mistrzami długich dystansów, czego Wam i wszystkim Waszym bliskim szczerze życzymy… Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pół kostki masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli budyń 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki cukru opcjonalnie ziarenka
GRUBY WAŁEKProste bułeczki z mąki orkiszowej, która sprawia, że są zdrowsze. Pikantne, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze, bo domowe! Przepis zaczerpnięty z książki Konrada Gaca- Kuchnia Fit. Polecam ;) Składniki: 800 g mąki orkiszowej 7 g suchych drożdży 600 ml letniej wody 2 łyżki czarnuszki 2 łyżki ostrej papryki 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki umieścić w misce, a następnie dobrze wyrobić rękami do uzyskania elastycznego, sprężystego ciasta. Ciasto podzielić na około 20 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 60 minut). Po tym czasie naciąć bułeczki ostrym nożem oraz posypać czarnuszką (opcjonalnie). Piec w 200 st.C około
Nastoletnie Wypiekaniewykończone z pracy/uczelni i nie chce im się wielce kombinować w kuchni i tracić dodatkowo czas ;) robiłam ją już drugi raz, jak dla mnie idealny sposób na szybki i sycący posiłek ;) Składniki (porcja): 1-1,5 szklanki soku pomidorowego (w zależności od tego jaki mamy apetyt) 1 jajko 1 łyżka mąki razowej pszennej 1-2 łyżki mleka sól(...)pieprz (inne nasze ulubione przyprawy) do smaku Sposób przygotowania: Sok wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia jajko, mąkę, mleko, szczyptę soli mieszamy wylewamy za pomocą łyżki małe porcję ciasta do wrzącego soku pomidorowego mieszamy i gotujemy jeszcze około 2 minut doprawiamy ja na wierzch dodałam pieczonego kurczaka SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPozostawić do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny. Ser dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem i rodzynkami. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na blat lub stolnice wysypaną obficie mąką (ciasto będzie trochę luźne, ale dzięki temu drożówki bądą delikatne) . Uformować płat równej grubości (ok. 4-5 cm), następie za pomocą cienkiej szklanki wykrawać kółka i układać(...)środku drożdżówek zrobić małe wgłębienie i włożyć masę serową. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Następnie piec w 170 stopniach przez 20 minut. Dół piekarnika raczej wyłączyć, gdyż szybko by się przypaliły od spodu, moim zdaniem wystarczy górna grzałka
Jadło i czytadłododajemy mąkę, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do mieszania ciasta cały czas używamy trzepaczki. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy olej na patelni i wylewamy ciasto. Warstwa ciasta nie powinna być zbyt gruba. Jeśli posługujemy się małą patelnią, lepiej zrobić 2 pizze z tego przepisu (moja patelnia ma 25 cm średnicy). Zmniejszamy ogień i smarujemy placek ketchupem. Ketchup(...)można posypać ziołami. Następnie na wierzch układamy plastry wędliny i starty ser. Przykrywamy patelnię i smażymy kilka minut aż ser się roztopi. Odradzam smażenie na oliwie z oliwek, gdyż szybko się przypala. Smacznego
KasiekGotujeWitajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszne oponki serowe które szybko znikają z talerza :) Składniki : 0,5 kg sera białego pół tłustego 2 cukry waniliowe 3 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku 2 łyżki spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie : Mąkę przesiać na stolnicę , dodać : jajka(...)śmietanę spirytus , cukier , cukier waniliowy , przeciśnięty przez praskę ser. Zagnieść ciasto. Rozwałkować , wykrawać dowolne kształty z dziurką w środku . Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Pyszne i proste :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliJuż pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Piersi kroimy w drobną(...)pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy mięso i mieszamy z pieczarkami. W drugiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha! Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu
NA MOIM TALERZUZ okazji urodzin Bruna chciałam upiec tort. Warunkiem było to, że on też musiał móc go zjeść. Wiadomo było, że będzie biszkopt, no ale czym go
Z butelką mleczka w tle