szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1394/2080)

Chrupiące gofry bezglutenowe 280

Gofry wychodzą chrupiące, puszyste i lekkie, nawet po wystudzeniu nie robią się gąbczaste i glinowate.  Próbowałam różnych przepisów i ten faktycznie się udaje, nawet jak

Ze smakiem bez glutenu
Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 211

Ta zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam

kuchnia doski
Domowe wafelki Kinder Bueno 248

mojprzepisna.pl | Domowe wafelki Kinder Bueno Pyszne wafelki przypominające w smaku wafelki Kinder Bueno. Dla mnie smakują wyśmienicie, sam krem bardzo mi smakował, a jak jeszcze doszły

moj przepis na
Najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami / Gluten Free Potato Bread 134

bezglutenowy to rzadkość. Trudno też upiec idealny bochenek bez glutenu w warunkach domowych, bo pieczywo bezglutenowe rządzi się swoimi prawami, a  sposób przygotowania odbiega od przepisów na tradycyjne ciasto na chleb. Dziś zapraszam na najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami - prosty, puszysty i miękki, idealny do zdrowych kanapek :) Najlepszy chleb bezglutenowy jest miękki i puszysty dzięki sporej ilości ziemniaków. Oprócz(...)dniu upieczenia - wtedy jest naprawdę pyszny, mięciutki i puszysty. Pierwszego dnia jest też troszkę lepki jak tradycyjne pieczywo na zakwasie. Jak to z bezglutenowym pieczywem bywa, również ten chleb szybko traci świeżość, dlatego polecam przechowywać bochenek w lodówce (jeśli macie zamiar zjeść go w przeciągu dwóch dni) lub od razu pokroić na kromki i zamrozić.  Nie ma się

Lekcje w kuchni
RYBA W PANIERCE ZAPIEKANA Z SEREM I PRAŻONĄ CEBULKĄ, Z TZATZIKAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 156

zaraz) i zapiekaną z odrobiną majonezu, serem oraz prażoną cebulką... Do tego najlepsze tzatziki z ogórkiem kiszonym i młode ziemniaczki z koperkiem. Chyba już dawno tak szybko nie zrobiłam zdjęć... miałam taką ochotę na ten obiad, że to była jedna z najkrótszych sesji ostatnio  😂 Co oczywiście nie zmienia faktu, że moja porcja zdążyła "odrobinkę" ostygnąć, ale cóż począć: "bloger(...)cebulki prażonej była jej idealnym zwieńczeniem. Zrobiłam rybę na dwa sposoby, bo nie mogłam się zdecydować, w której wersji będzie lepsza. Mój Syn chciał, abym usmażyła rybę w cieście naleśnikowym, tak też więc zrobiłam z połową ryby, drugą część zaś usmażyłam w tradycyjnej panierce, czyli obtoczoną w mące, jajku i bułce tartej. Następnie ułożyłam filety rybne na blasze, każdy

Słodko-Słony Świat Ilony
Jak zrobić prawdziwy domowy budyń i 5 prostych trików na bycie bardziej eko w kuchni! 212

wyrzucania żywności. Czasami przygotowując posiłek, czy sałatkę do obiadu, zostaje nam jej niewiele, naprawdę warto każdą ilość jedzenia przechować na później. Taka "resztka" sałatki sprawdzi się idealnie na szybki podwieczorek czy jako kolacja. Ugotowałaś za dużo jaglanki czy kaszki, wystarczy przełożyć do pojemnika, wstawić do lodówki i śniadanie następnego dnia masz już z głowy! B ardzo lubię tę serię pojemników(...)zostanie chowam w nich do lodówki. Z racji tego, że pojemniki są szklane, ładnie wyglądają na stole. Sprawdzają się super do wszystkich sałatek warstwowych czy też do przechowywania ciasta. Mniej naczyń brudzimy, mniej zmywamy, mniej zużywamy prądu i wody! Zaraz podzielę się z Wami przepisem na domowy waniliowy budyń, ale jak już jestem przy gotowaniu, to muszę wspomnieć

SMYKWKUCHNI
Kluski leniwe 243

Kluski leniwe zwane też pierogami. Przepyszne kluseczki z sera twarogowego. Idealne na szybki obiad na słodko chociaż moja córka może je jeść o każdej porze dnia. Do zrobienia  w bardzo prosty sposób, potrzebujemy tylko 3 składniki i obiad gotowy w jakieś 15 minut. 2 porcje 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego 1 jajko M 1 szklanka mąki u mnie(...)Twaróg przełożyć do miski rozdrobnić widelcem dodać jajko wymieszać, następnie wsypać mąkę pozostawiając jedną dwie łyżki do podsypania, ponownie wymieszać. Zawartość miski przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 lub trzy części. Z każdej formować podłużny wałeczek o średnicy  ok 3 cm i ostrym nożem pokroić na kluseczki. W między czasie zagotować wodę  z dodatkiem

Andzia Pichci
Placki ziemniaczane – chrupiące i najsmaczniejsze! 1545

jajka 1 średnia cebula szczypta soli łyżeczka pieprzu olej rzepakowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki ziemniaczane – Wykonanie Przepis na danie jest na prawdę banalny a ich wykonanie jest szybkie i każdemu wyjdą i przypadną do gustu. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na średnich oczkach, jeśli chcesz, by placki ziemniaczane były mniej chrupiące zetrzyj ziemniaki na małych oczkach, bądź na części(...)drobną kostkę, bądź zetrzyj na tarce na małych oczkach. Do startej masy na placki ziemniaczane dodaj cebulę i zamieszaj. Wodę znajdującą się w misce z ziemniakami delikatnie zlać, by ciasto nie miało zbyt wodnistej konsystencji. Do przygotowanych ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Całość zamieszać i odstawić jeszcze na kilka minut. Jeśli znów zbierze się zbyt duża ilość wody

To Musisz Wiedzieć
Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis 267

najczęściej zajada się domowymi bułkami z ulubioną wędliną lub żółtym serem. Przygotowanie takich domowych bułek z przedziałkiem jest niezwykle proste. Dzisiejszy przepis uważam za najłatwiejszy. Do tego bułeczki bardzo szybko wyrastają. Przy minimalnym wysiłku mamy gotowe domowe świeże pieczywo. Idealny przepis, gdy najdzie nas ochota na bułkę lub gdy zapomnimy o niedzieli niehandlowej Spróbujcie, polecam.  Składniki: 500 g mąki(...)ciepłej wody 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płaską łyżeczkę soli, szczyptę cukru, wkruszamy drożdże, dodajemy olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. wyrabiamy ręcznie ciasto, dłuższą chwilę. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Formujemy kulę, oprószamy ją mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją

Słodkie okruszki
Ryżowe naleśniki z owocami 286

mące ryżowej. Ja takie naleśniki najczęściej przygotowuję w ramach śniadania lub lekkiego obiadu. Moje dzieci je uwielbiają. Ryżowe naleśniki najczęściej jemy z owocami i oprószone cukrem pudrem. Smacznie, szybko, zdrowiej. Kto się skusi? Do przygotowania ryżowych naleśników użyłam mąki ryżowej Incola . Polecam ten i inne produkty Składniki: (na 4-5 sztuk w zależności od wielkości patelni) 2 jajka klasy(...)owoce – u mnie banany, morele trzcinowy cukier puder do oprószenia naleśników odrobina oleju Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę, budyń (proszek) i mąkę ryżową. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość rzadkie. Wylewamy porcję ciasta na lekko natłuszczoną patelnię (ja przeważnie nalewam odrobinę oleju wyłącznie przed smażeniem pierwszego naleśnika). Naleśniki smażymy na małym ogniu z obu stron (, gdy pojawią

Słodkie okruszki
Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 192

blacie lub stolnicy podsypując mąką na bardzo cienkie i niezbyt foremne prostokąty lub owalne kształty. Smarujemy placki créme fraîche doprawionym solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zostawiając wolne 3 cm ciasta od brzegu.  Nakładamy cebulę, bekon i posypujemy utartym żółtym serem. Pieczemy, aż brzegi się mocno zrumienią. Tarte Flambée wypiekali autorzy blogów: Akacjowy blog –  klik! Am.art kolor i smak(...)slow life –  klik! Poszłam za ciosem i dziś skończyłam najnowszą, siódmą część Stacji Jagodno" Karoliny Wilczyńskiej pt. "Uczucia zaklęte w kamieniu" . Mam nadzieję, że kolejny tom pojawi się szybko, bym do czasu jej wydania nie zapomniała bohaterów 😉 Są wakacje. Młodzi chcą sobie trochę dorobić, a najmłodsi wyjeżdżają na letni wypoczynek, podobnie jak Jadwiga z Romanem ku uciesze Małgorzaty

Weekendy w domu i ogrodzie
Owsianka naturalna z owocami 143

Sezon wakacji to sezon wyjazdów. Sezon przebywania poza domem. To również sezon na szybkie dania z dodatkiem ulubionych owoców! Marka Kupiec  wychodzi nam na przeciw proponując fantastyczne rozwiązanie dla tych, którzy kochają owsianki i ...czytają skład na opakowaniach. Ulubioną owsiankę zalejesz gorącą wodą lub mlekiem, odczekasz 3 minuty, zamieszasz i posiłek gotowy! Genialna sprawa! Szczególnie jeśli mamy ochotę(...)którym chcemy przemycić coś dobrego! Składniki owsianka błyskawiczna  Zbożowe Przyjemności z owocami  Kupiec ulubione owoce u mnie banan bi,mango, suszona żurawina bazylią świeża opcjonalnie kawałek ulubionego ciasta domowej roboty- u mnie biszkopt z jabłkami i cynamonem czarny i biały sezam mleko lub woda Płatki wsyp do miseczki, zalej gorącym mlekiem lub jak wolisz wodą w proporcjach podanych

Z Kuchni Do Kuchni
Dutch Baby czyli pieczony naleśnik 178

smakował, na pewno będziemy robić częściej, bo to fajna alternatywa dla zwykłych naleśników. Podstawą tutaj jest dobrze nagrzany piekarnik i dobrze rozgrzana patelnia najlepiej żeliwna. Robi się go szybko i sam piecze się w piekarniku :-) Polecam u mnie wersja z mąką pszenną razową. Przepis wypróbowałam ten ( klik ). Miłego dnia :-) Patelnia średnica około 20 cm Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej razowej(...)jako dodatek 1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Wkładamy do niego patelnię żeliwną, aby mocno się nagrzała. 2. Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera. Miksujemy do ich połączenia się. Ciasto ma być lejące.  3. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy z piekarnika, dajemy na nią olej kokosowy, czekamy aż się rozpuści, rozprowadzamy go po dnie patelni i po bokach. 4. Następnie wlewamy

kruche babeczki
Bułeczki z pesto 167

drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii orzeszki(...)łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn. Pozostałą mąkę przesiać do miski razem z solą. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania