bardzo zimne i w momencie połączenia się z żelatyną całość zaczęła mi się szybko zsiadać. Więc lepiej jak są w temp pokojowej ;). Tortownicę wykładamy folią spożywczą, aluminiową. Na dno wykładamy biszkopty i naprzemiennie wlewać po kilka łyżek masy serowej i truskawkowej ( tak jak w przypadku kultowego ciasta zebra). Całość wstawić do lodówki na kilka- kilkanaście min. Po tym czasie wierzch
Malinowe Pocałunkiweekend troszkę Was rozpieszczam i serwuję pyszności, dzisiaj mam dla Was pyszne domowe bułeczki nadziewane czekoladą w formie muffinek. Są bardzo proste, aromatyczne i szybką znikają. Nadają się idealnie jako słodkie śniadanie, do kawki czy też jako drugie śniadanie dla dzieciaków. PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE NADZIEWANE CZEKOLADĄ: - 500 g mąki pszennej tortowej - 40 g drożdży świeżych - 3 jajka zerówki(...)gorące. Po upływie tego czasu jajka wbij do osobnej miski i wymieszaj rózgą z cukrem, dodaj do miski z mąką, jak również wszystkie pozostałe składniki i zagniataj ciasto. Ja zagniatam robotem kuchennym około 10 minut na 4 -5 pozycji. Ciasto w misce przykryj ściereczka i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel na dwie części każdą rozwałkuj
SMYKWKUCHNIPyszne bułeczki o smaku pizzy z bogatym nadzieniem. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2,5 szkl. mąki, 1 szkl. ciepłej wody, 1 jajko Nadzienie: 1 upieczona pierś z kurczaka, ½ małej cukini, 5 pieczarek, ½ czerwonej papryki kulka mozarelli Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia Dodatkowo: jajko WYKONANIE: Cukinię(...)podrośniętych drożdży dodajemy mąkę, sól, oliwę,jajko, szybko wyrabiamy. Przekładamy do miski, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem. Na środku wzdłuż układamy pokrojonego kurczaka oraz warzywa, a na końcu pokrojoną w plastry mozarellę. Po obu bokach ciasta nacinamy paski, zakładamy je do siebie tworząc
słodki bratekpracy, ponieważ znikały z talerza w bardzo szybkim tempie. Składniki: - 1/2 kg twarogu sernikowego - 2 pełne szklanki mąki - 1 cukier wanilinowy - 4 jajka - 1 łyżka wódki - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki śmietany 18% - cukier puder - tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki bardzo dobrze mieszamy. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Nabieramy ciasto małą łyżeczką
Pan i Pani Smith w kuchnipieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia wierzchów ciasta. Tak samo postępujemy z drugą częścią masy. Masa: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka, budyń w proszku, mąki, cukier oraz cukier waniliowy - dokładnie mieszamy do momentu powstania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy, niemal ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć szybko i energicznie mieszamy do momentu całkowitego zgęstnienia - studzimy. Masę dzielimy(...)Krem dzielimy na dwie równe części. Połowę ubitej śmietany stopniowo dodajemy do masy budyniowo-kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową, następnie masę czekoladową, a na nią pozostałą ubitą śmietanę (jeżeli mielibyśmy problem z rozprowadzaniem warstw mas - możemy po wyłożeniu każdej z nich
Słodka StronaDziś przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika staropolskiego, do którego przygotowania należy zabrać się już w połowie listopada. Jest równie smaczny, choć chyba bardziej puszysty, delikatny i przede wszystkim bardzo szybki w przygotowaniu. Co równie ważne nadaje się do podania w chwilę po upieczeniu(...)żółtko, miksujemy, a następnie dodajemy do suchych składników. Wszystko chwilę miksujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika. Po około 20-25 minutach ciasto sprawdzamy wykałaczką i upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Jeszcze letnie ciasto kroimy na pół, smarujemy podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Czekoladę wraz ze słodką śmietanką topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dokładnie
Rozpustne gotowaniecałej Lubelszczyźnie. Przed wojną był wypiekany m.in. przez Żydów kazimierskich i zamojskich. Trudno jednoznacznie określić, kiedy lubelscy rzemieślnicy zaczęli wypiekać cebularze, faktem jest jednak, iż przysmak ten po wojnie szybko rozpowszechnił się w całym regionie. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że od lat na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest jeszcze ciepły, wprost wyjęty(...)maku. Daj cebularzom jeszcze niecałą godzinę na podrośnięcie, tak aby ciasto miało 1 - 1,5 cm grubości. Nagrzej piekarnik do do temperatury 200 °C. Wstaw blachę z cebularzami i piecz je około 15 minut, do uzyskania złotego koloru Po upieczeniu wyjmij cebularze z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu szybko je wcinaj, bo zanim się obejrzysz, już ich nie będzie. Słoik
Grahamka, weka i kajzerkamnie to ciasto zawsze pojawia się na świątecznym stole, a także wędruje do koszyczka wielkanocnego. Odmian bab jest oczywiście wiele. Na blogu znajdziecie między innymi, przepisy na: babka majonezowa , jogurtowa babka czekoladowa , czy też cytrynową bezglutenową babkę na Wielkanoc . Babka piaskowa w wersji, którą dziś Wam przedstawiam, jest niezwykle prosta i szybka. Poza tym, to chyba najbardziej klasyczna wersja, jaką(...)udekorowałam jej ani cukrem pudrem, ani inną, słodką ozdobą. Nie przepadam za tego typu ozdobnikami, ale oczywiście Wy możecie ubrać ją według swojego uznania, pamiętając, aby dekorować przestudzone ciasto Babka piaskowa przepis na dwie małe formy na babkę 2 duże jajka 100 g masła 80 g cukru trzcinowego laska wanilii 80 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku
365 dni dookoła kuchniczas mija bardzo szybko :). Zapraszam na ciastka kokosowe z bakaliami, nie za słodkie, delikatnie waniliowe, bez glutenu. Słodzone miodem, są bardzo pożywne i sycące. W środku są wilgotne. Szybkie i proste w przygotowaniu, polecam… (inspiracja ze strony justpaleofood ) Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu Składniki na około 12 ciastek: 1/3 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego(...)wchłonie trochę wilgoci i masa zgęstnieje. 3. Z gotowego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce do pieczenia, następnie spłaszczać. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut, aż ładnie się przyrumienią (proszę zachować między ciastkami odstępy i obserwować, ponieważ szybko się pieką). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu
Mała Cukierenkalubię, zrób szybko coś czym nakarmisz wszystkich i wszyscy będą szczęśliwi ;) A jako, że jak już wspomniałam ostatnio chodzą za mną ;) wszelkiego rodzaju placki to poszłam w tą stronę, sprawdzając co w kuchni mam. A, że trochę różnych rzeczy mam to placki wyszły najprostsze z najprostszych i to jeszcze smażone bez tłuszczu. Tak, do ciasta dodałam trochę masła więc zastanawiałam
Kuchnia na wzgórzutaki akurat. Do wzrostu chlebka użyłam drożdży , czyli biologicznej techniki spulchniania pieczywa. Jak przystało na ciasto drożdżowe chleb wymaga wyrabiania . Chleb pszenny lubi być wyrabiany długo , dzięki czemu ogrzewa się od ciepła naszych rąk, a w wyższej temperaturze drożdże pracują sprawniej. Wszystko o cieście drożdżowym dowiesz się tutaj . Jak już pisałam, mój przepis na chleb pszenny ewoluował przez lata(...)wodą z mąką. Dzięki temu, chlebek tak szybko nie wysycha, a przypieczona skórka z taką pomadą smakuje wyśmienicie. Sposób pieczenia również przyczynia się do powstania wypieczonej skór ki. Początkowo chleb jest pieczony w temperaturze 230*C . Z grzałką nastawioną na góra-dół . Dzięki temu nasz chlebek spieka sobie górną część, a ciasto wewnątrz nadal rośnie, przez co na powierzchni chlebka
SmartBake.pldwóch wersjach, a więc do połowy ciasta dodałam uwielbiane przeze mnie kakao. Ciasteczka nie są przesłodzone, a więc jeśli ktoś lubi słodsze wypieki, to można dodać 2 łyżki ksylitolu. Nie muszę chyba pisać, że ciastka znów okazały się prawdziwym hitem i zniknęły w momencie. Ledwo udało mi się zdjęcia zrobić ;). Świetna szybka i lżejsza przekąska jeszcze przed Świętami(...)Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka roztrzepać i połączyć z rozgniecionym bananem. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą rąk. Ciasto powinno być gęste. Dłonią odrywać kawałki ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać.* Piec przez 15 minut na funkcji termoobiegu. *Jeśli
Healthy food explorerdodatek bezy, bardzo szybko - zamknęłam się w niecałej godzinie (już z pieczeniem). Tort powstał jak zwykle pod wpływem chwili i wielkiej potrzeby przygotowania tortu dla Mamy z okazji jej urodzin. Wyszedł lepiej niż się tego spodziewałam, choć tak na prawdę, sami musicie ocenić. No właśnie, co sądzicie? Składniki: Ciasto: 3 jajka 3 żółtka 100 g cukru 100 g mąki
Słodkie PrzyjemnościGotowany sernik jest pyszny. Kto jeszcze takiego nie robił to bardzo polecam i nie potrzeba piekarnika. Zrobicie go bardzo szybko i pozostanie tylko poczekać aż dobrze stężeje. Masę serową przełożyłam herbatnikami, a żeby nie było nudno na wierzch wylałam wiśnie w galaretce. Uwierzcie mi wyszło naprawdę pysznie. Sernik jest prosty w wykonaniu, więc uda się każdemu. Zróbcie koniecznie. Słodkich inspiracji(...)ognia, wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż dokładnie się rozpuści i dodajemy cukier do smaku, ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć wykładamy na zimny sernik. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej kilka godzin. 6. Krojenie: Dobrze stężony sernik kroimy. 7. Podanie: Gotowy podajemy, a ja smacznego życzę. Moje rady: Blaszka o wymiarach
IzabelawkuchniJutro tłusty czwartek, wszyscy pączkują :) A ja zamiast pączków, lub obok nich proponuję muffinki. Mięciutkie, wilgotne w środku mocno czekoladowe z nutką kokosu. Szybkie w przygotowaniu i błyskawiczne w zjadaniu :) Polecam Składniki ( na 12 szt.) SUCHE - 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżki ciemnego kakao - 3 łyżki wiórków kokosowych - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)trzepaczki aż do połączenia składników. Nie polecam używania miksera, dzięki trzepaczce babeczki będą lepiej napowietrzone i bardziej pulchne. Formę na muffinki wykładam papilotkami i do każdej z nich nakładam ciasto tak do 2/3 ich wysokości. Muffinki piekę w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach z termoobiegiem ok. 15-17 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki wyjmuję z pieca, studzę
Kuchnia z widokiem na ogród