Waniliowa Tarta Z Mrożonymi Owocami 188Tarta wyszła przepyszna, dawno nam tak ciasto nie smakowało jak to :) Kruchutki i bardzo maślany spód, nadzienie z serka waniliowego i mrożone owoce to przepyszne połączenie. Składniki na blaszkę o śred. 22 cm Kruchy spód: 1 szkl mąki kukurydzianej (zamiast kukurydzianej możemy użyć mąki pszennej lub krupczatki) 1/3 szkl mąki pszennej tortowej 1 żółtko (białko chowamy do pojemniczka(...)proszku budyni waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju rzepakowego garść drobnych, mrożonych owoców np. jagód, borówek kilka sztuk mrożonych truskawek cukier puder na wierzch ciasta Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 min, a nawet można na całą noc. 2. Następnie wyklejam nim wcześniej wysmarowana
Gotowanie...to proste !
truskawkowe pierogi 157potrzeba, żeby go zrobić. Robimy ciasto z mąki, wody, jajek i soli. Wyjmujemy truskawki i jak są duże kroimy. Ciasto gotowe, truskawki czekają... :) więc czas na wałkowanie, wycinanie, lepienie... Dobra pomoc zawsze się przyda, wówczas szybko pójdzie :) Gisia młody uczeń ... i Ania mistrz pierogarski, lepi szybciej niż maszyna! Gisia zawsze wszystko chce, ciasto rozwałkowane... ...więc lepienie pierogów nie może
chleba naszego
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 2540okresie jesiennym nie może zabraknąć wypieków z dodatkiem śliwek. Ciasta ze śliwkami są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Długo utrzymują świeżość ale też i szybko znikają. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 4 jajka 180 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 1 szkl cukru 2 łyżeczki cukru
Ala piecze i gotuje
Kruche i wilgotne ciasto z truskawkami - słodki smak słońca 199propozycja na truskawkową słodycz. Wiadomo, że zdrowiej byłoby koktajl zmiksować, ale że wyjeżdżaliśmy na drugą majówkę - trzeba było z truskawek zrobić coś co się nie zepsuje zbyt szybko. Ponadto mój Mąż już dawno wspominał, że mogłabym upiec w końcu jakieś ciasto. Okazja stał się Dzień mamy i siatka truskawek do zagospodarowania. Przepis jest pyszny, prosty i sprawdzony, więc naprawdę polecam
Kuchnia po mojemu
Puszysty sernik z musem truskawkowym 202cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli MUS TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy(...)składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. Ciasto smarujemy konfiturą truskawkową i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika. Najlepiej jeśli sernik ostygnie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Truskawki wcześniej rozmrażamy i wrzucamy do rondelka wraz z cukrem i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
MamaOskarka
Naleśniki truskawkowe (ciasto naleśnikowe z truskawkami) 182ciasto jest elastyczne oraz posiada kuszący smak i aromat truskawek. Koniecznie wypróbujcie ten patent - również z innymi owocami. Polecam! (8 sztuk o średnicy 18-20 cm) Ciasto: 1 jajko 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1/3 szklanki wody gazowanej około 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli 2 łyżki oleju Ponadto: 10g truskawek liofilizowanych(...)delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni). (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.) Na rozgrzanej patelni (**) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę (***) ciasta. Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się. (*) Truskawki można zmielić na pył i tym samym uzyskać fajny kolor placków, lecz moja córka lubi
Di gotuje
Jak myć truskawki 162Jak myć truskawki? Pytanie z gatunku banalnych, ale czy na pewno? Czy wiesz jak umyć truskawki by pozostały aromatyczne i nie straciły smaku? Warto wiedzieć!
Dorota Smakuje
Kruche migdałowe z truskawkami w piance. 408jajka 125 g masła 1 laska wanilii Pianka bezowa. 3 białka 150 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 350 g truskawek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki migdałów ,wiórki Wykonanie. Składniki ciasta szybko zagnieść. 1/4 włożyć do zamrażalnika ,resztę do lodówki na 30minut. Tortownicę,24 cm,wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Białka ubić na sztywną pianę dodając
Kulinarny karnet Christophera
Rolada z malinami 264Rolada z malinami smakuje idealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto. Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
cookpl
Jogurtowiec z truskawkami na zimno 618zachęca Bożenka do wspólnego cukiernictwa w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Wybrała przepis zaczerpnięty z bloga Better life by Auntie Ju na szybkie ciasto jogurtowe bez pieczenia i z dowolnymi owocami. Oczywiście, że postawiłam na truskawki ! :) Trochę pobuszowałam tu w składnikach przepisu dostosowując je do mniejszej blaszki i lekko modyfikując pod swój smak. Efekt taki, że ciasto rozeszło się wśród
Grunt to przepis!
kruche babeczki z czerwonymi owocami, budyniem i nutellą 202masłem, dodać cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny. Metalowe foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki. Wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż się zarumienią. Jeśli ciasto zjedzie z boków foremek, znaczy to, że było(...)zbyt ogrzane. Wtedy następną turę babeczek schłodzić w lodówce przed pieczeniem już w foremkach. Do wystudzonych babeczek nałożyć do odrobinie nutelli. Truskawki pokroić w plastry, czereśnie wydrylować. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać budyń i ugotować na gęsto. Gorący budyń przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć do babeczek. Od razu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z wtopionymi truskawkami 220Jest to proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Wilgotne, puszyste i słodkie. Można podawać z lodami, ponieważ to połączenie daje niesamowity efekt. Składniki: 150g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 200g mąki 100g mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 50g zmielonych migdałów 500g truskawek Mąkę, mąkę ziemniaczaną... Artykuł Ciasto z wtopionymi truskawkami pochodzi
AleTorcik
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 487muszę chyba dodawać, że też pyszne…:). A przepis jest bardzo szybki i całkiem dietetyczny. Nie trzeba ciasta rozwałkowywać ani używać stolnicy. Jeśli, jak ja, tego nie lubicie, to do roboty bo składniki miesza się łyżką! Do ciasta dodaj słodko-kwaśne truskawki, odrobinę brązowego cukru lub ksylitolu i gotowe. Wegańskie ciasta mają też tę zaletę, że brak jajek lub nabiału(...)zimną wodę i ponownie szybko wymieszaj łyżką lub rękami. Ciasto ma być zwarte i nie powinno się rozpadać (jeśli jest luźne, dodaj trochę więcej mąki; jeśli jest zbyt twarde, dodaj trochę więcej oleju i wody). Odłóż do zamrażarki 1/5 ciasta na kruszonkę. Resztą wyłóż natłuszczoną formę (ja użyłam 20 cm x 20 cm). Piecz ciasto przez około 25 minut. Następnie
Qlinarnie i Qlinarnie
Malinowa tarta z truskawkami 599smaku wanilii z orzeźwiającymi malinami...a na wierzchu słodkie, bo są już nawet bardzo słodkie...truskawki...całość orzeźwiająca, nie za słodka, idealne połączenie smaków. Bardzo prosta i szybka do zrobienia, polecam na wiosenny deser. Składniki na formę 26cm: Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki śmietanki 30% - 1 żółtko - kilka kropel olejku waniliowego Masa(...)sera - 1 całe jajko+białko z ciasta - 150ml śmietanki 30% - 1 budyń waniliowy (40g) - cukier puder do smaku - laska wanilii - 400g mrożonych lub świeżych malin Dodatkowo - 200g świeżych truskawek Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą, wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałujemy, najlepiej miedzy foliami. wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem
Wypieki Rene
Truskawkowe szaleństwo z Braćmi Koral 271Uwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!