zwana też szarlotką cesarską to szybki, proste, a także tanie ciasto – idealne do kawy :) Przepis ten dostałam od Pani Stasi i tylko trochę go zmodyfikowałam o podmienienie margaryny na masło, a także zrobiłam większą ilość polewy. Reszta pozostała bez zmian, bo komponuje się idealnie :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka ta jest na bazie półkruchego ciasta z serkiem homogenizowanym, środek wypełniają(...)upieczeniu smakują rewelacyjnie! Dodatkowo dziurki po gniazdach nasiennych uzupełniłam ulubionymi owocami mojego Męża, czyli dżemem z czarnej porzeczki. Wierzch szarlotki zaś wieńczy przepyszna polewa z gęstej śmietany i cukru pudru. Szarlotka ta najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, ale i na następny dzień smakuje wybornie! :) Jest dość szybka w przygotowaniu. Jej wykonanie (nie licząc czasu pieczenia i oczekiwania) zajmuje niespełna
Kulinarne PrzebojeMiałam wielką chęć na jagodzianki. WIELKĄ - cały tydzień o nich myślałam... A jak przyszło co do czego zachciało mi się eksperymentów. Mąkę pszenną zastąpiłam razową... i
peggiwkuchniTo ciasto na pewno przypadnie do gustu osobom uczulonym na gluten oraz diabetykom. No i miłośnikom śliwek. Pierwszy raz piekłam używając mąkę gryczaną i muszę powiedzieć
peggiwkuchniWitajcie nasi mili. Upały - jednych doprowadzają do niemal szaleństwa, innych do coraz częstszego uśmiechu i ogólnego, bardziej pozytywnego nastroju. My jesteśmy raczej pomiędzy - kochamy lato, uwielbiamy sezonowe owoce, które co roku emanują kolorami w sklepach i straganach, lubimy z nich sporządzać wypieki i z wesołą miną objadać się nimi w wersji saute. Lecz, gdy w taki skwar musimy(...)dość już o upałach i pogodzie.. dziś zapraszamy Was na szybkie i proste jagodzianki (na samą myśl uśmiecha się buzia i cieknie ślinka, prawda? :)) Dlaczego ciasto drożdżowe? Bo w taki upał drożdże podniosą nasze ciasto ekspresowo szybko! W drożdżowym cieście możemy ukryć niemal wszystkie owoce - inwencja twórcza zależy już tylko od Was kochani.. Wiemy, że przepisów
Symfonia Smakówjuż jest w blaszce, a po 40 minutach po domu unosi się wspaniały zapach świeżo upieczonego ciasta z owocami. Ja robiłam już ze śliwkami i brzoskwiniami ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce. W obu przypadkach placek był znakomity i bardzo szybko został zjedzony. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Przy pierwszym podejściu też nie wierzyłam, że ciasto się może(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru kryształu szczypta soli 0,5 opakowania dużego cukru waniliowego (na kg mąki) lub olejek zapachowy dodany do jajek. DODATKOWO : dowolne owoce niecałe 0,5 kg WYKONANIE : Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C ustawienie góra-dół. Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W pierwszej misce jajka porządnie mieszamy
Pani na deserKruche babeczki to takie proste, w miarę szybkie przegryzacze, które można przygotować sporo wcześniej i nawet ewentualnie zamrozić. Można je napełniać różnymi farszami, kajmakiem, kremem, bitą śmietaną... Owocowy dodatek podkręca smak i sprawia, że nawet najmłodsi chętnie sięgną po takie babki :) Składniki: CIASTO: 500g mąki pszennej 200g masła 200g cukru pudru(...)żółtka łyżka śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) szczypta soli KREM: 400ml kremowego, gęstego jogurtu naturalnego 2 - 3 łyżki cukru pudru + owoce + odrobina cukru pudru Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko na gładkie elastyczne ciasto. Włożyć je do woreczka lub owinąć folią spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować, wycinać kółka i wylepiać nimi
Cakes By Kejtprzynajmniej z plamkami. A, że nie znoszę marnować i wyrzucać jedzenia, to w różny sposób staram się zużyć takie mocno dojrzałe owoce, czasem w deserach, czasem w ciastach. Ten przepis znalazłam na stronie Dulce Delight . Jest prościutki, szybki i bardzo pyszny. Można do niego wykorzystać wszystkie owoce, jabłka, śliwki, truskawki... Pełna dowolność. Oczywiście pozmieniałam trochę recepturę
Cakes By KejtCiasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami. Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon(...)maltodekstryną. Nie używajcie tutaj miodu czy syropu klonowego, bo mogą się przypalić i zrobić gorzkie. Owoce dzielimy pomiędzy 4 foremki . Jeśli nie macie foremek do zapiekania, możecie upiec crumble w żaroodpornym naczyniu ceramicznym bądź szklanym. Nie wolno używać metalowych blach do ciast czy deserów z rabarbarem. Jest kwaśny, a metale jak pewnie pamiętacie z lekcji chemii, z kwasami wchodzą
Karo in the KitchenWczoraj było bardzo gorąco. Zupełnie nie chciało mi się nic piec a miałam wielką ochotę na coś słodkiego. Wybór padł na szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia z letnimi owocami. Pyszne, nie za słodkie i orzeźwiające. Takie jak lubię. Wam też polecam :) Tiramisu podałam na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice . Masa: 600ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone(...)rozpuści. Przestudzić. Kawę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody, ostudzić, dodać amaretto. Biszkopty maczać w kawie i układać na dnie foremki (21x21cm). Posypać 1/3 owoców. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Mascarpone utrzeć szybko z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietanki. Mascarpone wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Najlepiej używając miksera. Połowę wylać na biszkopty. Ułożyć kolejną
Smakołyki AsiDzisiaj bardzo fajna propozycja obiadowa. Uwielbiam tarty, szybkie w wykonaniu i za każdym razem inne. Jakich dodatków byście nie użyli to i tak będzie ekstra. Mój
Niezły MłynekŁap je! Szybko, póki jeszcze nie uciekło. Chwytaj ostatnie ciepłe promyki i zielone liście. Zbieraj aromatyczne maliny i słodkie pomidory. Ciesz się latem, póki jeszcze
Obiad gotowyciasto jest rewelacyjne i myślę, że doskonale sprawdzi się z innymi sezonowymi owocami np malinami czy jagodami. Szybkie i proste, czyli dokładnie takie jakie mama z biegającym wokół pomocnikiem lubi najbardziej. Do tego świetnie wygląda, dobrze się kroi i zachowuje świeżość przez kilka dni, gdy jest trzymane w lodówce - oczywiście o ile się go wcześniej(...)owoców - w moim wypadku były to truskawki cukier puder do posypania Wykonanie : kruche ciasto : Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta. Podpiec
cucinareciasto jest rewelacyjne i myślę, że doskonale sprawdzi się z innymi sezonowymi owocami np malinami czy jagodami. Szybkie i proste, czyli dokładnie takie jakie mama z biegającym wokół pomocnikiem lubi najbardziej. Do tego świetnie wygląda, dobrze się kroi i zachowuje świeżość przez kilka dni, gdy jest trzymane w lodówce - oczywiście o ile się go wcześniej(...)owoców - w moim wypadku były to truskawki cukier puder do posypania Wykonanie : kruche ciasto : Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta. Podpiec
cucinarekolejną warstwę biszkoptów, namoczonych delikatnie w galaretce. Przykryć je kremem kakaowym, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce, aż kremy stężeją. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, dodać żurawinę (mrożonych owoców nie trzeba wcześniej odmrażać). Owoce dodać do galaretki, wymieszać (uwaga, z mrożonymi owocami galaretka bardzo szybko tężeje!) Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Całość schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewydeser, podwieczorek, drugie śniadanie, nazywajcie to jak chcecie, jedzcie kiedy chcecie - gotowy. Co do składników - prawie zawsze mamy je w domu, więc ciasto jest szybkie, tanie i bardzo smaczne. Do tego owoce. Jakie kto lubi! W sezonie warto wybierać te, które jesienią czy zimą są tylko w wersji mrożonej, np. truskawki, borówki, agrest, czereśnie, jagody, itp. Zimą zastąpcie
Zasmakuj Kuchni