Tarta tylko dla dorosłych! Tarta przygotowana z ciasta półkruchego z dodatkiem jogurtu i wypełniona waniliowy kremem budyniowym z adwokatem oraz owocami - truskawkami oraz borówkami. Całość posypana jest płatkami migdałowymi. Po prostu niebo w gębie! Jest tak pyszna, że nie sposób poprzestać na jednym kawałku... Tarta nie jest przesłodzona, a w kremie wyczuwalny jest smak oraz aromat adwokata. Smaki(...)siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz jogurt i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto wyciągamy i lekko rozwałkowujemy. Formę do tarty (średnica około 25 cm lub u mnie kwadrat 21 x 21 cm) natłuszczamy masłem. Ciasto przenosimy do formy i nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy
Kuchnia MagdaLenyTarta tylko dla dorosłych! Tarta przygotowana z ciasta półkruchego z dodatkiem jogurtu i wypełniona waniliowy kremem budyniowym z adwokatem oraz owocami - truskawkami oraz borówkami. Całość posypana jest płatkami migdałowymi. Po prostu niebo w gębie! Jest tak pyszna, że nie sposób poprzestać na jednym kawałku... Tarta nie jest przesłodzona, a w kremie wyczuwalny jest smak oraz aromat adwokata. Smaki(...)siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz jogurt i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto wyciągamy i lekko rozwałkowujemy. Formę do tarty (średnica około 25 cm lub u mnie kwadrat 21 x 21 cm) natłuszczamy masłem. Ciasto przenosimy do formy i nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy
Kuchnia MagdaLenywant to miss any video, click here to subscribe Proste ciasto z owocami i kruszonką to szybki przepis idealny dla początkujących. Z podanych proporcji błyskawicznie upieczecie dużą blachę puszystego, wilgotnego ciasta z ulubionymi owocami - świeżymi lub tymi z puszki. Przygotowanie ciasta z owocami i kruszonką jest banalnie proste. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki z mokrymi. Nie potrzebujemy używać miksera, wystarczy(...)ciasto ze świeżymi owocami - będzie przepyszne na przykład z truskawkami, malinami lub borówkami. Tak naprawdę sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych owoców. Gotowe ciasto z kruszonką oblałam naszą ulubioną polewą z kremowego serka, która świetnie komponuje się z brzoskwiniami, ale możecie oblać je polewą czekoladową, tradycyjnym lukrem lub posypać cukrem pudrem. Proste ciasto z owocami i kruszonką to szybki przepis
Lekcje w kuchniMoim ostatnim odkryciem są liofilizowane owoce borówki amerykańskiej LyoBio – całe lub sproszkowane. Liofilizacja pozwala zachować właściwości odżywcze borówek, w tym cenne dla zdrowia antocyjany, witaminy i minerały, dzięki czemu także poza sezonem możemy uzupełniać ich niedobory. Czy wiedzieliście, że…? Dopiero w XX-wieku zaczęto doceniać właściwości lecznicze borówek. Borówka amerykańska stosowana jest w celu poprawy pamięci, zapobiega nadciśnieniu(...)żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko (!) podsypanym mąką blacie/macie na grubość około 3-4 mm. Można też ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi
Słodkie okruszkikakaowe z borówkami w wersji vege podbiją nie tylko wegańskie serducha. Są naprawdę smaczne i pachnące. A do tego łatwe i szybkie. I to jest chyba najlepsza rekomendacja Składniki na 12 babeczek: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka roślinnego 4 łyżki musu jabłkowego ¾ szklanki oleju 200 g borówek Składniki suche(...)mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia) umieszczam w jednej misce i mieszam. Dodaję do nich składniki mokre (mleko roślinne, mus jabłkowy, olej) i całość mieszam. Nie wyrabiam ciasta na gładko, tylko do połączenia składników. Blaszkę na muffinki wykładam papilotkami i do każdej papilotki wkładam po 1,5 łyżki ciasta (do ¾ wysokości). Układam na każdej babce po kilka borówek i wstawiam
Słodki sentymentkakaowe z borówkami w wersji vege podbiją nie tylko wegańskie serducha. Są naprawdę smaczne i pachnące. A do tego łatwe i szybkie. I to jest chyba najlepsza rekomendacja Składniki na 12 babeczek: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka roślinnego 4 łyżki musu jabłkowego ¾ szklanki oleju 200 g borówek Składniki suche(...)mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia) umieszczam w jednej misce i mieszam. Dodaję do nich składniki mokre (mleko roślinne, mus jabłkowy, olej) i całość mieszam. Nie wyrabiam ciasta na gładko, tylko do połączenia składników. Blaszkę na muffinki wykładam papilotkami i do każdej papilotki wkładam po 1,5 łyżki ciasta (do ¾ wysokości). Układam na każdej babce po kilka borówek i wstawiam
Słodki sentymentmgiełka musem czekoladowym. A to wszystko dodatkowo zwieńczone dużą ilością świeżych owoców leśnych, które idealnie przełamują smak ciemnej czekolady. Serdecznie polecam. Przepis wart wypróbowania. Składniki na kakaowe kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szczypta soli 100 g masła (schłodzonego) 2 żółtka (rozmiar L) Mus czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej(...)cukru Do dekoracji: 125 g malin 125 g jeżyn kilka borówek amerykańskich listki mięty cukier puder (opcjonalnie) Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do miski. Dodać sól, cukier oraz zimne masło, pokrojone na niewielkie kawałki. Posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka. Szybko zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto nie chce nam się kleić, można warunkowo dodać
Świat Ciastaowocami. To ciasto jest właśnie takie, delikatne, z pysznym kremem i borówkami, wspaniałe na gorące lato, wyjęte prosto z chłodnej lodówki Co potrzeba: 1 paczka ciasta francuskiego 3 szklanki mleka, 6 żółtek, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy), 150 g masła, 300 g borówki amerykańskiej Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładamy(...)masło, dodajemy po 2 łyżki masy budyniowej i cały czas miksujemy. Po dodaniu całej masy budyniowej jeszcze miksujemy chwilę, aż cała masa będzie aksamitna i gładka. Dodajemy borówki, delikatnie mieszamy. Z upieczonego ciasta ściągamy papier do pieczenie i dajemy je z powrotem na blachę. Wykładamy masę, wyrównujemy, wkładamy ciasto do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ciasto będzie można
Bułka z Chlebembyło go o wiele za mało. Miejmy nadzieje również, że wakacje nadejdą równie szybko, co mi, tego roku! Śliwek wokół nas pełno, wykorzystajmy je więc, i upieczmy sobie pyszne, niskokaloryczne ciasto z nimi w roli głównej! Jeżeli jedliście już bezglutenowe ciasto kokosowe z borówkami FIT, ta wersja również Was zachwyci! Lekkie, wilgotne i niesamowicie smaczne! Zapraszam do wypróbowania! Ciasto dzielimy
Be Fit Be Strongwyżyny smaku. Pozwólcie sobie na odrobinę łakomstwa. Czekoladowy sernik pieczony, nie jest wbrew pozorom ciastem wymagającym. Zrobicie go szybko, wystarczy tylko trzymać się ściśle przepisu. Sernik będzie wybornie komponował się nie tylko z truskawkami, ale także z innymi owocami lata, jak maliny, jeżyny, borówki czy leśne jagody. PRZEPIS NA SERNIK CZEKOLADOWY PIECZONY Składniki na sernik: Spód do sernika
kolorowotorcikowobiałej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 2 szklanki malin 1 szklanka borówek amerykańskich Z mąki, margaryny, cukru i żółtka zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut, po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i szybko do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w ok 200 st przez 20 minut. Zostawiamy w gorącym piekarniku
Pora na porabiałej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 2 szklanki malin 1 szklanka borówek amerykańskich Z mąki, margaryny, cukru i żółtka zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut, po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i szybko do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w ok 200 st przez 20 minut. Zostawiamy w gorącym piekarniku
Pora na poraciacho z borówkami, maliną i nutellą. Mąż jest wybitnym wyjadaczem nutelli, i za żadne skarby świata nie potrafi przestać jej wyjadać ze słoika. Dlatego specjalnie z myślą o nim, ale też o dzieciach, które miały odwiedzić przygotowałam to ciasto. Ciasto smakuje jak muffiny, jest fajnie wilgotne, dość tłuste i słodkie. Dobrze się przechowuje i nie zsycha zbyt szybko. Dobra(...)szybka opcja na ciasto weekendowe, bądź po prostu ciacho, które po przyjściu z pracy możecie przygotować dosłownie w kilka minut. Zerknijcie na listę składników ;-) SKŁADNIKI: - 3 jajka ekologiczne - 260 g mąki pszennej (możesz też użyć 240 g mąki owsianej) - 180 g cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kostka masła - 120 ml mleka krowiego (ewentualnie kokosowe) - 1/4 łyżeczki soli kuchennej
SMYKWKUCHNIciasta + niewielka ilość do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na małych obrotach miksera. Patelnię lekko smarujemy tłuszczem (ja robię to wyłącznie przed smażeniem pierwszej partii placuszków). Placuszki smażymy na małym płomieniu z obu stron na złoto. 1 łyżka = 1 placuszek. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. borówkami i syropem klonowym. Smacznego Jak przygotować szybki koktajl borówkowy? pół
Słodkie okruszkiwersja będzie z borówkami i syropem klonowym… tak, tak będzie słodko :) Składniki 140g mąki 100g serka ricotta 100g jogurtu naturalnego 1 jajko 1/4 szklanki mleka łyżka cukru szczypta soli 1 łyżka miodu olej do smażenia Dodatki owoce sezonowe syrop klonowy Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie – przepis Wszystkie składniki dokładnie mieszamy/miksujemy na jednolitą masę. Ciasto nie może być
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zobaczę kilka zbędnych kilogramów więcej. Świeże chleby, placki, naleśniki, ciasta, to nie zniknie. I choć wiem, że biała mąka to złooo, nie potrafię odmówić szybkiej alternatywy dla kanapek czy jajecznicy. Szczególnie, gdy jest to takie smaczne i proste! Dziś tradycyjnie, z jabłkami, ale oczywiście możecie dodać inne owoce (maliny, banany, borówki). Zobaczcie, co akurat macie w swojej domowej spiżarni(...)przygotowania racuchów: Do misi wsypujemy mąkę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jogurt, jajka i mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę którą dodajemy do ciasta. Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Zdejmujemy na ręcznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemności