Zapraszam na smaczne, szybkie w przygotowaniu, ciasto „styropian”. Pełne wiórków kokosowych i jogurtu. Spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki. Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam takie ciekawe nadzienie do pieczonego ciasta :). Smak ciasta w dużej mierze zależy od jogurtu jaki wybierzemy. Ja pomieszałam smaki i użyłam brzoskwiniowego oraz truskawkowego. Czytelniczka Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., od której dostałam(...)oraz Birds of Europe . Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jogurtowa: 1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400g) 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 65g (jeśli mamy dwa mniejsze opakowania
Mała Cukierenkaprosty – wszystkie składniki wkładamy do rondla, blendujemy, stawiamy na ogień i na malutkim ogniu, bez przykrycia, gotujemy sos aż odparuje ¼ płynu. Pizzę pieczemy na drugim od dołu poziomie piekarnika 10 minut. Następnie na minutę przenosimy ją pod górną grzałkę, żeby ser i ranty ciasta lekko się zarumieniły (pilnujcie, żeby nie przypalić! czasami wystarcza i 40 sekund, wszystko zależy(...)ciasta, przy tej pizzy zmienicie swoje nieładne przyzwyczajenia. Przy okazji – zapach tego chlebowego ciasta jest wprost obezwładniający. Zarówno w czasie pieczenia jak i 2, 3 godziny po. SKŁADNIKI CIASTA 450g mąki pszennej + 50g-80g zapasowej 320ml bardzo ciepłej wody 2 łyżki oliwy extra vergine 1 płaska łyżka stołowa cukru 2/3 łyżeczki soli 1 opakowanie drożdży instant SZYBKI SOS MARINARA
Karo in the KitchenNiesamowicie szybkie ciasto, które zachwyca swoją konsystencją. Mocno wilgotne i czekoladowe w smaku, ale nie słodkie. Sam przepis jest banalnie prosty. Gdy około roku temu poznaliśmy bardzo sympatycznych ludzi (sporo starszych od nas), zaprzyjaźniliśmy i oczywiście zaczęliśmy się odwiedzać. Na wieść, że kobieta ma nie tolerancje laktozy i glutenu miałam problem z wykombinowaniem czegokolwiek bez powyższych składników. Tylko czas(...)smacznego. W kuchni mniej również znaczy więcej! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 100 g gorzkiej czekolady – 100 g masła – 60-80 g cukru – 1 laskę wanilii ( ziarenka) – 100 g mielonych migdałów – 2 jajka – 1 łyżkę mąki (można pominąć) – 1 łyżeczkę proszku do pieczenia W kąpieli wodnej stopcie masło i czekoladę po czym
Szybko Tanio Smaczniemiski z suchymi składnikami wlać wymieszane składniki mokre i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło dno). Następnie nałożyć po 1 czubatej łyżeczce masy krówkowej i przykryć pozostałym ciastem. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka(...)przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy. W przypadku tego przepisu lepiej użyć papilotek, gdyż ciasto jest dość rzadkie i muffiny ciężko odklejają się od papilotek. W razie ich upieczenia bez użycia papilotek mogą wystąpić problemy z wyjęciem z formy. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu
Gospodyni Miejskagarnka. Jego ostrość przetestowałam między innymi na wspomnianym, trudnym do krojenia sushi. Bez żadnego problemu udało mi się pokroić sushi z tatarem z łososia, nawet na bardzo cienkie plastry. Na co dzień wykorzystuję santoku do krojenia mięsa wieprzowego i wołowego, a także do szybkiego (niekoniecznie równego) siekania jarzyn. To mój ulubiony nóż z zestawu. Kolejnym wyróżniającym się nożem jest(...)ręcznych. 8-calowy jest również wąski nóż do mięs z symbolem wędliny. Świetnie nadaje się do cienkiego krojenia wędlin i pieczeni. Łatwo wyfiletujemy nim także błony czy chrząstki z mięs, a dzięki temu, że jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego długości świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodny. Nóż
Poezja smakuWaszym ulubionym smaku. Z owocami czy bez będą pyszne. :) Muffinki jogurtowe: 400 g jogurtu greckiego (jeśli używacie innego jogurtu, o bardziej płynnej konsystencji to pomińcie mleko) pół szklanki mleka 3 jajka o temperaturze pokojowej 100 g masła 3/4 szklanki cukru brązowego ok. 2 i pół szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jagód szczypta soli Masło(...)podanej ilości ciasta wychodzi ok. 24 muffinek. Ja używam różnej wielkości foremek silikonowych, ale wystarczą papierowe papilotki. Do każdej nakładamy po ok. 2-3 łyżki ciasta, tak by zapełnić ok. 3/4 ich wysokości, gdyż muffinki wyrastają. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 20-30 minut Przepis jest naprawdę niewymagający, wystarczy połączyć kilka składników i przelać ciasto do papilotek. Szybkie, proste
Cooking Monsterkruchym, ale zwartym miąższu i słodko-kwaśnym aromacie, które nie rozpadną się w trakcie pieczenia i wcześniejszego podsmażania. Szarlotka na kruchym cieście – wskazówki Kruchy spód . Są dwie rzeczy, które możecie zrobić, by spód ciasta pozostał kruchy. Pierwsza to podpieczenie go przed dodaniem jabłek. Bez tego punktu możecie się pożegnacie z kruchością. Wystarczy 15 minut w piekarniku. Drugi(...)podmienić na np. cukier z prawdziwą wanilią. Drukuj Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką Bajeczna szarlotka na idealnie maślanym, kruchym cieście z pysznym, jabłkowym nadzieniem i delikatną waniliową kruszonką. Pozycja obowiązkowa w jesienne dni! Posiłek ciasto, deser Kuchnia polska Słowo kluczowe ciasta, ciasto jesienne, ciasto kruche, ciasto z owocami, jabłecznik, jabłka, szarlotka Całkowity czas przygotowania 2 hours Porcje
Na-talerzu.plpewnością poprawi walory smakowe ciasta. Fazy ubijania piany z białek. Aby dobrze ubić białka musimy wiedzieć, że wyróżniamy 3 fazy ubicia białek (wdług H. McGee). 1. Miękkie szczyty (soft peaks). W tej fazie uformowana piana jest lśniąca i przez chwilę utrzymuje swój kształt, ale jeszcze nie przywiera do miski. Woda zawarta w jajkach szybko przecieka na dno miski. 2. Sztywne(...)sufletów, biszkoptów i innych potraw, które wymagają mieszania składników lub pieczenia i wzrastania w piekarniku. 3. Suche szczyty (dry peaks). Dalsze ubijanie sztywnych szczytów doprowadzi do powstania suchych szczytów , czyli fazy gdzie piana jest znacznie sztywniejsza, matowa i wyglądająca na suchą. Jej konsystencja jest zwarta i krucha, kawałeczki bezy oddzielają się, przypominając małe okruszki. Piana nie przylega też
SmartBake.plWczoraj przyszli kolejni odwiedzający do naszej córci - każdy chce powitać brzdąca na świecie :-) Tyle, że trzeba było zorganizować coś szybkiego na słodko, a chętnego na szybkie
Czary - gary w kuchniPodczas układania jadłospisu dietetycznego należy się kierować odpowiednimi proporcjami. Zestaw obiadowy 520 kcal podzielę na cztery części, każda z nich to konkretna pula kalorii. 1. Zupa
IzaGotujekraj kwitnącej wiśni i chociaż nie użyłam kwiatów, to godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo biszkopt w tym cieście zawiera japońską zieloną herbatę Matcha. Pieczone połowicznie, bo tylko biszkopt, reszta bez pieczenia, na zimno. Serniczek jest wyjątkowo puszysty i rozpływa się w ustach, a najlepsza jest… wisienka na torcie(...)pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając. • Masę wlać do odpinanej tortownicy o wymiarach 25×40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nie smarować boków. • Piec w 170 st.C przez 25 minut. • Po wystudzeniu wyjąć biszkopt z tortownicy i wyłożyć ją nowym papierem do pieczenia
To co kochambez cynamonu moim zdaniem istnieć nie może, a przynajmniej nie powinien Szarlotka tatrzańska to genialne połączenie ciasta, jabłek i cynamonu. Koniecznie wypróbujcie Przepis na blaszkę o wymiarach 26*40 cm SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki krupczatki 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 mały cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru Dodatkowo: 4 łyżki tartej bułki cukier puder do oprószenia ciasta PRZYGOTOWANIE: Ciasto - do miski wsypać mąkę krupczatkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy lub wanilinowy i wymieszać. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do sypkich składników. Dodać żółtka i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części - 2/3 i 1/3. Blaszkę
WSZYSTKO SMACZNEsobą zmielone orzechy włoskie, tartą bułkę, mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać 1/4 mieszanki orzechowej, delikatnie wymieszać szpatułką, wlać wodę, wymieszać i stopniowo wsypywać pozostałą mieszankę orzechową, mieszając każdorazowo szpatułką do połączenia składników. Gotową masę przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika(...)ubitej śmietany wsypać śmietan-fixy i ponownie krótko zmiksować. Śmietanę wyłożyć równomiernie na ostudzonej masie śliwkowej. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce czekoladę. Zapraszam Was również do obejrzenia filmu "Jak sprytnie pokroić ciasto" ;-) To metoda, która bez wątpienia jest szybka i prosta. #beko #ciastojakzobrazka
Passions hobbies lifeSzybki domowy chleb Brak w domu pieczywa? Masz ochotę na domowy, chrupiący i ciepły chleb? Polecam szybki domowy chleb, który przygotujesz bez zbędnego trudu! :) Składniki: - 2 szklanki mąki (ja zmieszałam pszenną z orkiszową) - 5 łyżek oliwy - 1 szklanka wody - 50g świeżych drożdży - 3 łyżki nasion chia - 3 łyżki siemienia lnianego - 1,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania(...)odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, następnie przygotuj wąską blachę i wysmaruj ją masłem, - po 40 minutach ciasto przełóż do blaszki - znów przykryj ściereczką i poczekaj aż ponownie wyrośnie - po ok. 40 minutach włóż ciasto do nagrzanego piekarnika, - piecz 1h w 180 stopniach. Smacznego
MintTasteLubisz ciastka pod każdą postacią? Na pewno spodoba Ci się ich dzisiejsza odsłona. Przygotowałam przepis na pyszne, szybkie i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki i cukru. Ciasteczka są też bezglutenowe i wegańskie. Miękkie i słodkie dzięki bananom oraz daktylom ciasto w połączeniu z czekoladowym kremem. Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki – ciastka: 2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa(...)gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Banany i daktyle zblenduj. Powstałą masę wymieszaj z amarantusem, płatkami jaglanymi, sodą oczyszczoną, kokosem i olejem. Następnie uformuj ciastka. Piecz je 15 – 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować krem mus kokosowy lub twardą część mleczka kokosowego zmiksuj na gładką masę z dodatkiem mleka. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej
Via Gusto