szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:185/536)

Tarta z rabarbarem i bezą 138

stolnicy połącz ze sobą mąkę, cukier puder, sól, zimne masło pokrojone na kawałki. Całość posiekaj nożem. Dodaj jajko i szybko zagniataj. W razie potrzeby – dodaj łyżkę wody i podsypuj dodatkową mąką. Z zagniecionego ciasta uformuj kulkę. Owiń ciasto folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Zabierz się za rabarbar i syrop : rabarbar pokrój(...)Odstaw do przestygnięcia. Zrób bezę : w naczyniu ubij białka na sztywno z cukrem. Piana powinna być gęsta i sztywna – tak, że po odwróceniu miski – nie wypadnie z niej. Odstaw. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką. Gdy będzie cienkie – wyłóż nim formę do tarty. Ciasto przykryj papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch

Moja pasja smaku
Rolada bananowo-orzechowa 166

wsypywać cukier i ubijać, aż powstanie lśniąca beza a cukier się rozpuści. Wówczas dodać żółtka. Następnie wlać olej. Wyłączyć mikser i za pomocą szpatułki delikatnie ale dokładnie wmieszać pozostałe sypkie składniki. Dużą blachę piekarnikową (33x37cm) delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut(...)Przygotować dużą ścierkę kuchenną (lub ręcznik). Jeszcze gorące ciasto przełożyć górą do dołu na ścierkę, zdjąć papier i zawinąć je (razem ze ścierką) dosyć ściśle i szybko. Odstawić do wystudzenia. Krem: Do miski wlać śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i śmietan fix. Wszystko wymieszać ze sobą na dosyć gęsty krem (nie za długo). Na koniec wsypać orzechy i wymieszać całość

My simple kitchen
Ekspresowe ślimaczki z makiem 104

szybko i smacznie. Załapały się na Karnawał! SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego 285 g kilka łyżek masy makowej z bakaliami HELIO opcjonalnie: cukier trzcinowy do posypania ślimaczków PRZYGOTOWANIE: Na blacie rozkładam ciasto francuskie wyjęte prosto z lodówki, smaruję równomiernie masą makową, zwijam jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroję na około 1 cm ślimaczki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję cukrem trzcinowym (opcja). Piekę w temp. 200 st. C przez 20 minut do zrumienienia. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wybieram środkową półkę piekarnika. Smacznego! Do moich ślimaczków wykorzystałam masę makową z bakaliami HELIO

Zasmakuj Kuchni
Oponki bez sera na śmietanie. 257

postanowiłam je upiec ale troszkę inaczej bo bez sera. Wyszły pyszne.Proste w wykonaniu i szybkie w przygotowaniu, mają jednak jedną wadę bo szybko znikają :) Zapraszam :)   SKŁADNIKI : około 400 g mąki typ 550 + do podsypania stolnicy   3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka spirytusu 6 żółtek 12 łyżek(...)kwaśnej śmietany to tak około 400 g olej do smażenia cukier puder do oprószenia WYKONANIE : Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy : żółtka, śmietanę, cukier,cukier waniliowy, spirytus i zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto będzie miało lekko klejąca konsystencję nie zrażajcie się tym bo potem będą pulchne, gdy dodacie

Sama słodycz i szczypta chili
Rabarbarowe z budyniem i migdałami 611

kroję nożem i zagniatam szybko. Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 24 cm na 24 wykładam jej spód papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Wyjmuje blaszkę i studzę. Na zimne ciasto wykładam zimny budyń Rabarbar(...)kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce. Migdały bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół  na 35 minut aż ciasto się zrumieni

wesoła kuchnia
Racuchy (placuszki) z jabłkami bez drożdży 559

uwielbiane racuchy z jabłkami, pulchniutkie, bez dodatku drożdży, szybkie do zrobienia. Najlepsze posypane cukrem pudrem, polane dżemem lub czekoladą choć nie wiem czy bardziej je lubię bez dodatków. :) Składniki: mąka 2 szklanki mleko 1 szklanka jajka 3 szt. cukier 4 łyżki cukier waniliowy 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka jabłka 3 duże sztuki szczypta soli(...)oddzielam od białek. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na aż uzyskam jasną, puszystą masę.  Dodaję mleko i miksuję.  Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i znów miksuję aż ciasto będzie gładkie.  Jabłka obieram, ścieram na tarce z dużymi oczkami, dodaję do masy. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli następnie dodaję do masy

Kuchnia Viki
Pełnoziarniste placuszki ryżowe bezglutenowe :) 176

pieczenia 50 ml napoju roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe  (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki  Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki.  Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków.  Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie nerkowce i borówki

Zdrowie na języku :P
Omlet cynamonowo-czekoladowy z ananasem i kiwi 204

polubiłam omlety bez ubijania białek :) Są niezwykle szybkie, a równie pyszne jak te klasyczne. Chociaż sama nie wiem, która receptura jest oryginalna :) Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i wylać na rozgrzaną patelnię. Otrzymamy omlet wielkości dużego naleśnika, czyli mnóstwo miejsca na ulubione nadzienie! Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)dowolnych mielonych orzechów Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Dodatki: jogurt naturalny orzechu ananas  kiwi Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 224

które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie), cukier do smaku.  Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy

SzczyptaSmaQ
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 348

pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej. Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 200 g masła(...)szklanki drobnego cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ½ laski wanilii 2   łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek Beza: 6 białek szczypta soli ½ szklanki cukru pudru Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych około 50 g wędzonych śliwek około 50 g tradycyjnych suszonych śliwek 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Mania Gotowania
Zimowa szarlotka z bezą 199

upiekłam w wersji zimowej, czyli z pomarańczami. Dodałam odrobinę  mielonej skórki pomarańczowej  i  kandyzowane skórki pomarańczowe . Zimowa szarlotka z bezą Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru(...)kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej

Kulinarne przygody Gatity
CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 294

ciepłą wodę i całość dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut (lub dłużej), do podwojenia objętości. Następnie ciasto przemieszać (odgazować) i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub przesmarowanej i obsypanej otrębami lub mąką). Masę dokładnie i równo rozprowadzić, ubić łyżką maczaną w wodzie (miejsce przy miejscu), wygładzić. Obsypać ulubionymi ziarnami(...)wyrastania, na ok.30 minut. Masa powinna wyraźnie urosnąć. Ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40*C (pięknie i szybko wyrasta...) Formę z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Ja wyjmuję chleb z formy od razu po wyjęciu z piekarnika (gdy nie używamy papieru, tylko formę smarujemy

Smaczne Zdrowe
Tort mango papaja. Tysięczny wpis! 232

swoich dłoniach chyba cały mój Świat. Tak szybko go skradł!  Ultrawyjątkowy wpis.  Torcik mango papaja (tortownica o średnicy 16 cm): Spód (jak na oryginalne walijskie ciasteczka, tyle, że bez rodzynek): 250 gram mąki pszennej  120 gram margaryny  1 jajko  1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  90 gram cukru  Masa(...)gram masła  sok z 1/2 cytryny  100 gram cukru  Beza: 2 białka  1/2 szklanki cukru  Dodatkowo: pokrojone w kostkę mango, papaja  maliny  Składniki na walijskie ciasteczka zagniatam na jednolitą masę. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia a spód formy wylepiam ciastem. Mieszam puree z mango z serkiem homogenizowanym i cukrem. Delikatnie dodaję białka

Mango Papaja
Dyniowe scones z rodzynkami 183

Scones to pyszne i szybkie bułeczki, które wypieka się bez użycia drożdży, ale za to na proszku do pieczenia. Dla mnie odrobinę przypominają niezbyt słodkie, lecz smaczne ciastko - lekko kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. W Wielkiej Brytanii oraz Szkocji istnieje ich wiele rodzai, ale ja chciałam Wam zaprezentować scones z dodatkiem puree dyniowego, które przyznam(...)Polecam! (około 20 sztuk) 350g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50g masła 250g puree z dyni (przepis tu - klik ) 2 jajka 20 ml mleka 100g rodzynek Ponadto: mąka pszenna do podsypania ciasta Do miski należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier, a następnie dodać kawałki zimnego masła. Całość

Di gotuje
Ciasta z jabłkami. 4 proste przepisy. 236

Dziś zapraszam Was na 4 pyszne przepisy na ciasta z jabłkami . Proste, szybkie w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam Wam w szczególności na

Słodkie okruszki