Banan i czekolada... Pyszności!! Przepis pochodzi ze Słowacji od pewnej miłej słowaczki:) Polecam te kuleczki, bo robi się je szybko i zaskakują swoim wyglądem. Najlepsze są
In my kitchenSkładniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka
Luźna Kuchniałyżek przy jego robieniu daje nam zapowiedź rozkoszy, która nas czeka. Pyyycha, proste,szybkie, przesłodkie i przedobre!Spód:150 g czarnych markiz (Oreo lub np ich odpowiedniki z Lidla)6 łyżek roztopionego masłaPrzygotowanie:Dno tortownicy (20-28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Przesypujemy do tortownicy i dociskamy do dna. Pieczemy przez około
Z butelką mleczka w tleUwielbiam młode ziemniaczki, mogła bym je jeść codziennie kilka razy. Dzisiaj na obiad z mizerią, no cóż później też trzeba było coś zjeść ... tym razem z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrawdziwy biszkopt to idealna baza do wykwintnych tortów a także świetna propozycja na deser. Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia
prawdziwe jedzenietakie upały, więc wymyśliłam, że zrobię małe tarty. Prawidłowo mówiąc tartaletki:) Przepis szybki i łatwy w wykonaniu.. :) no i oczywiście bez pieczenia... A więc zabierzmy się do pracy. Mini Tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie więcej, to nic się nie stanie
Zainspiruj się kuchniąpodzielić, ale podam Wam przepis na jagodzianki. I choć przepadam za tymi ciastkami, samodzielnie robiłam je po raz pierwszy. Nadzienie mogłoby być odrobinę słodsze, ale to już rzecz gustu. Muszę jednak uprzedzić, że tylko dwa razy odstawiłam ciasto do wyrośnięcia. Musiałam też zwiększyć ilość nadzienia, ponieważ szybko zużyłam te 300 g jagód. Przepis zaczerpnęłam z bloga Ani . Jagodzianki Przygotuj(...)każdy placek nałóż porcję nadzienia jagodowego i dokładnie zlep jego brzegi. Tak przygotowane jagodzianki przełóż na stolnicę lub inną płaską powierzchnię (pamiętaj o zachowaniu odpowiednio dużych ostępów pomiędzy ciastkami), przykryj ściereczką i ponownie zostaw do wyrośnięcia. Po ok. 45 minutach jagodzianki przełóż na blachę (najlepiej złączeniem do dołu). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz partiami do momentu, gdy ciastka
blog.moje-pasje.infowaniliowej. Smalec nadaje ciastkom kruchości i uprzedzając pytania - absolutnieee nie jest wyczuwalny. Osobiście lubię z nim "pracować" i często używam jako składnika niektórych ciasteczek. Jak wspomniałam - ciasteczka są super kruche (i jednocześnie takie delikatne)! Dodatkowo cudownie pachną, rewelacyjnie smakują i charakteryzują się prostotą w przygotowaniu. Składniki nie są zbyt wyszukane, a jednak ciasteczka niesamowicie szybką znikają. Zresztą sami(...)gładką masę. (Margaryny nie trzeba stapiać.) Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 1/2-1 cm i wykrawać z niego okrągłe kształty. W powstałych kółkach powycinać mniejsze otworki. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w 200-210 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Di gotujeTym razem przygotowałam zestawienie przepisów na wykorzystanie 🍓truskawek. Sezonowo świeże możemy jeść garściami same, ale w połączeniu z innymi składnikami, stworzymy smaczne zbilansowane posiłki (nie licząc
zdrowo i aktywniepoprzedniego Banoffee Pie. Deser jest równie szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny i na pewno jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie śliwek, których aktualnie mamy pod dostatkiem:) Zapraszam! SKŁADNIKI na 4 porcje:500 g wydrylowanych śliwek1 płaska łyżeczka cynamonu50 g brązowego cukru1 kubeczek jogurtu greckiego (340 g)kruszonka (u mnie rozdrobnione w malakserze ciastka Digestive, płatki owsiane, orzechy lasowe(...)masło: patrz przepis na Banoffee Pie. Równie dobrze możesz pokruszyć ulubione ciastka i dodać garść wybranych orzechów i płatków)WYKONANIE: Umyte i wydrylowane śliwki przerzuć do garnka z grubym dnem, dosyp płaską łyżeczkę cynamonu i duś pod przykryciem przez 10-15 min, aż śliwki rozpadną się i powstanie mus z cząstkami. Powstały sok możesz odlać albo zostawić, jak wolisz
Słodko-Słony Świat IlonyFaszerowane parówki to świetny pomysł na przekąskę lub ciepłą kolację. Parówki w tym wydaniu smakują wyśmienicie, ja robiłam bez cebulki ale ich smak jest niepowtarzalny. Polecam
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMając swój ulubiony przepis na murzynka można łatwo wprowadzać modyfikacje żeby ciasto zawsze miało troszkę inny smak i nam się nie nudziło. Dzisiejszy wypiek jest na
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasteczka są kruche, lekko chrupiące i takie... słodziutkie. Ich armat jest tak niezwykle kuszący, że trudno im się oprzeć. Piekłam je już mnóstwo razy i zawsze znikają... zbyt szybko. Orzechy brazylijskie możecie podmienić na inne - praktycznie każde się sprawdzą. Pychota! (około 16-18 sztuk) 140g mąki żytniej 50g orzechów brazylijskich (mogą być dowolne) 70g cukru 100g masła/margaryny(...)kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Można lekko docisnąć widelcem, wtedy będą miały fajny wzorek.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-16 minut w 180 stopniach
Di gotujejajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat mąką. Wyciąć ciasteczka foremką i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciastku zrobić stempel :) Wstawić do piekarnika
wyzwania kuchennewilgotne trochę ciężej się mieli, ale również się nadają. A jak zmielicie orzechy, to już właściwie cała ciężka robota odwalona. A to dlatego, że dziś proponuję szortbredy- genialne ciastka maślane, które już w kilku wersjach tu polecałam, ( cytrynowo-tymiankowe , kwiatowe i czekoladowo-tymiankowe ). W wersji z książki "coffee- a fine selection of sweet treats"- jeśli próbowaliście friandów(...)otrzymania kruszonki. Dodajemy orzechy i szybko wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta. Formujemy z niego rulon i wkładamy do lodówki na 30 minut (można umieścić ciasto w zamrażarce, wtedy można skrócić czas schładzania). Zimne ciasto wyjmujemy, kroimy na plasterki i stemplem odbijamy wzór (można je też po prostu rozplaszczyć widelcem, tworząc na wierzchu wzór kratki). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej
les mirabelles