Ciastka z kawałkami czekolady 282przyjąć, że można tańczyć w ciemnościach. Julio Cortázar Gdy jeszcze kupowałam paczkowane, sklepowe ciastka z kawałkami czekolady, często irytowałam się, gdy na jedno ciastko przypadały tylko dwa lub trzy czekoladowe kawałki. Chciałam więc sama je upiec i wypchać taką ilością czekolady, jaka mi się zamarzy. Wiele razy próbowałam, ale nie wychodziły mi chrupiące(...)oddzielamy od powstałej zawiesiny, dodajemy ją do mleka i oleju, mieszamy. Suche składniki zalewamy mokrymi. Szybko i niedokładnie mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady i ponownie mieszamy, tym razem dokładniej. Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy na blaszce. Duże, małe, grube, cienkie - jakie tylko chcemy. Ciastka pieczemy w 180 stopniach C przez około 10-20 minut. Zajadamy. Polecam ze szklanką mleka
Weganizm infantylny
130. Kokosowe ciasto Baunty 363miałkiego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kokosowa 300 g wiórek kokosowych 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru (może być trochę więcej) 3 łyżeczki żelatyny ciastka pepitki - 3 paczki czekolada 1/2 tabliczki 4-5 łyżki mleka Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka. Mąkę, proszek i kakao mieszamy razem, przesiewamy przez sito(...)mleku i z cukrem przez ok 20 minut. Jeżeli szybko wpiją mleko to można je uzupełnić (muszą się porządnie "opić" mlekiem). Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku i dodajemy do wiórek. Masa musi się wystudzić. Biszkopt zwilżamy przegotowaną wodą i nakładamy masę koksową, dobrze ją ubijając. Następnie układamy ciastka i polewamy rozpuszczoną czekoladą w mleku. Ciasto schładzamy. Najlepsze jest
Jadło i czytadło
Bananowo- orzechowe wegańskie ciacha pieczone w słoikach 271byłabym sobą, gdybym resztkami sił czegoś nie upichciła, na szybko upiekłam ciacha, trochę inaczej. Już kiedyś przedstawiłam na blogu ten patent ze słoikami ( przepis znajdziecie tu ), ale tym razem, będąc już bardziej zaprawiona w wegańskich wypiekach zmieniłam ciut recepturę, tj. nie ma w niej dodatku cukru. Składniki na 6 ciastek pieczonych w słoikach o pojemności około
greenscarf
Ciasteczka owsiane 193owsianymi ciasteczkami z dodatkiem orzechów włoskich, ziaren dyni i rodzynek. Pyszne, szybkie do wykonania, a znikają jeszcze szybciej, choć podobno można je dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, niestety nie udało mi się tego sprawdzić :) Składniki na ok. 15-20 szt. (w zależności jak duże ciastka zdecydujemy się upiec): (inspiracja: "120 wypieków" Emma Patmore z serii "Z kuchennej
Simply Food
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 189Hyggelig , jak mawiają Duńczycy. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie zabrała ze sobą puszek pełnych ciastek. Furorę zrobiły łakocie z migdałami i... Liofilizowanymi jeżynami. Tak, tak, takie cuda. Przepis znalazłam na stronie Kager til kaffen , i od razu mnie zaintrygował. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i te ciasteczka takie właśnie są. Składniki razem miksujemy, formujemy rulonik, chowamy do lodówki(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10-13 minut. Ostudzić. Smacznego! I tak, mi też pomysł z dodaniem liofilizowanych owoców do ciastek wydał się nieco dziwny... Ale spróbujcie sami; jestem pewna, że będziecie zachwyceni
Pożeraczka, czyli raz adobrze
ciasteczka kakaowe z bezą i orzeszkiem 195Czasem zamiast ciasta lubię do kawki chrupnąć ciasteczko:) Same bezy są dla mnie za słodkie ale takie kakaowe ciastka z odrobiną bezy i orzechami są w sam raz. Dobrze zabezpieczone długo pozostają świeże, można więc upiec większą ilość. Składniki na około 80 sztuk: na ciasto: 175 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 125 g masła 2 żółtka(...)Mąkę wymieszać z kakao. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i kieliszkiem wycinać kółka. Układać je na blaszce do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na ciastka. W każde wetknąć orzeszka. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciastka dinozaury (bardzo kruche) 216kruszonki. Następnie dodać żółtka, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 mninut. Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez ok. 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciastka wystudzić na kratce, a następnie
Pełny talerz
Ciastka dinozaury (bardzo kruche) 253kruszonki. Następnie dodać żółtka, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 mninut. Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez ok. 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciastka wystudzić na kratce, a następnie
Pełny talerz
RURKI Z KREMEM WANILIOWYM 190Mój pierwszy karnawałowy przepis na słodkości to rurki z kremem. W internecie można znaleźć wiele opinii, że wymagają trochę czasu. Dla mnie wbrew pozorom
Ciastka - domowe słodkości
Ślimaczki z cynamonem czyli ciastka błyskawiczne 282W lodówce zalegało pół porcji gotowego ciasta francuskiego - świeże, z owadziego sklepu. Wieczór ponury, bo za oknem zimowo. Trzeba go było szybko osłodzić. Takie ślimaczki robi
Stare Gary
Placuszki z ciasta pierogowego 261Zazwyczaj kiedy lepimy pierogi zostaje trochę ciasta i nie wiadomo co z nim zrobić. Jedni dorabiają farszu inni po prostu wyrzucają. Mój sposób jest bardzo szybki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciastka z cebulą 377zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np. do piwa. Zwykłe krakersy, orzeszki, czy paluszki chyba każdemu z nas już się znudziły, dlatego warto przygotować coś innego samodzielnie;). Taki smakołyk jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2-3 średnie cebule fioletowe, 2 łyżki(...)Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie delikatnie pędzelkiem smarujemy ciasto francuskie. 5. Ciasto kroimy w niewielkie kwadraciki (np. 4cmX4cm) i wykładamy cebulę. 6. Tak przygotowane ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15 min. w 180*C-200*C. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasji
Kruche ciasteczka z marmoladą z róży 231małymi zmianami. Składniki na całą blachę ciastek: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny 2 łyżki kwaśniej śmietany 12% - 18 % 2 jajka Dodatkowo: marmolada różana 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do niej śmietanę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto a następnie zawijamy w folię
Na słodko lub wytrawnie
Wałkiem zdobione ciasteczka. 212bardzo wyraźny i po wyjęciu ciastek z piekarnika zastanowiłam się czy je jeść, czy podziwiać. (wszystkie informacje na temat oferty znajdziecie klikając w baner powyżej) Składniki: 600 g mąki pszennej 100g cukru pudru 300 g zimnego masła ( Osełka Mlekovita ) ulubiony aromat do ciasta 2 małe jajka szczypta soli Wszystkie składniki szybko łączymy ze sobą, owijamy
Malinowe Pocałunki
Ciasteczka Migdałowo - Arachidowe / Bez Mąki 179Jedne z moich ulubionych ciasteczek, kruche, szybkie do przygotowania i można je długo przechowywać. Takie ciasteczka to chwila moment i mamy gotowy poczęstunek np. dla niezapowiedzianych gości. Składniki na około 15 ciastek: 100 g masła orzechowego bez dodatków 100 g masła migdałowego 1 jajko kl M 1/2 płaskiej łyżeczki sody 60 g cukru zwykłego lub trzcinowego ewentualnie
Gotowanie...to proste !
Ciasteczka amarantuski kakaowe 304Szybko, bardzo prosto i pysznie :-) Ciasteczka bez mąki, za to z amarantusa preparowanego z dodatkiem kakao i syropu klonowego. Czas przygotowywania: 5 minut Czas formowania ciastek: 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Ilość ciasteczek: około 20-22 sztuk średnicy 5 cm Składniki: • 2 jajka • 100 g amarantusa preparowanego (ekspandowanego) • 2 łyżki kakao
AniaGotuje.pl
ciastka-babeczki nadziewane 188smaczne Ciasto francuskie przyjemnie chrupie, masa smakuje słodko i kremowo,dlatego ciężko nam poprzestać na jednym ciastku Przepis przywieziony z wczasów .ps. ciasto francuskie można zrobić i trzymać w zamrażalniku ,wtedy mamy gotowe w razie potrzeby.dużo pisania ,ale wierzcie ,że szybko sie robi,no oprócz ciasta francuskiego
w mojej kuchni
Amoniaczki z Krzemienicy – kuchnia podkarpacka 269temperaturze 180 stopni C (piekarnik góra-dół) aż nabiorą złotego koloru. W zależności od grubości ciastek powinno to zająć 15-18 minut. Podczas pieczenia z ciasteczek uwalnia się bardzo charakterystyczny zapach amoniaku. Jednak nie ma się czym martwić, bo zapach szybko się ulatnia. Inne potrawy KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ
Trzeci talerz
Wafle a'la Maxi King 254łupinek) 30g krakersów solonych lub zwykłych herbatników Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Ciastka pokruszyć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i połączyć z serkiem mascarpone. Masę wstawić do lodówki. W tym czasie roztopić czekoladę (dodając śmietankę). Polewę dosyć szybko (aby nie zastygła) rozsmarować na waflu i posypać migdałami oraz krakersami. Drugi wafel posmarować mlekiem
Di gotuje
Ciasteczka półfrancuskie 189śmietankę (ja użyłam kremówki, ale może być 18% lub 12%). Ciasto przekładam do woreczka foliowego i szybko, rękami, formuje kulę. Wstawiam do zamrażalnika na 1 godzinę. Wyjmuję na podsypany mąką blat, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i foremką wycinam ciastka. Układam na suchej blasze, smaruje wierzch rozmąconym białkiem i posypuje cukrem kryształem. Piekę przez 10 minut
Ciasteczkowy Potwór
Pesto z pieczonej dyni z makaronem. 216lata to znak, że czas dyni. Dynię możemy przyrządzić na mnóstwo sposobów pod postacią zupy, farszy, ciastek itd. Dziś pokarzę wam jak zrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny.SKŁADNIKI :na pesto350 g dyni ( tyle miała
Basia w kuchni