szybkie ciasteczka - 4000 przepisów (strona:187/267)

CIASTKA OWSIANE Z MORELAMI 146

Bardzo lubię ciastka owsiane, są pyszne. Mogłabym je jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzą :) Pyszne, miękkie, szybkie w przygotowaniu. Zdrowy dodatek do kawy czy herbaty, chociaż ja osobiście lubię takie popijając mlekiem :) Do przygotowania ciastek wykorzystałam produkty od  Sklep Zdrowia . Zapraszam Was kochani do  Sklepu Zdrowia  na zakupy ;) Składniki: * 200 g płatków owsianych(...)rodzynki i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Wlać do miski rozpuszczony miód z masłem i wszystko wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po łyżce masy, formując płaskie ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut. Ciastka na początku będą miękkie, ale z każdą chwilą jak będą się schładzały będą też twardniały

Zrób to smacznie
Shortbread. Szkockie ciastka. 117

Klasyczny szkocki deser, który nas zachwycił. Ciasteczka zniknęły w takim tempie, o jakim inne moje potrawy mogą tylko pomarzyć ;) A zatem, jeśli kogoś najdzie ochota na coś słodkiego, to z całego serca polecam ten szkocki specjał. Do jego przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, stale obecne w naszych spiżarniach. Ich proporcje powinny być następujące: jedna część cukru, dwie części masła(...)schłodzone) 150 g mąki pszennej ziarna z jednej laski wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej) szczypta soli Wykonanie: Mąkę, cukier i sól przesiać prze sito. Dodać masło, wanilię i szybko wyrobić ciasto. Ciasto równomiernie rozprowadzić na blaszce o wymiarach 20x20 cm, a następnie schładzać w lodówce przez 30 minut.  Ciasto po wyjęciu z lodówki naciąć ostrym nożem formując

zadanie-gotowanie
MINI BROWNIES (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, BEZ CUKRU) 179

Każdego czasem nachodzi niesamowita ochota na coś słodkiego. Suszony owoc mnie nie zaspokoił, musiało to być coś czekoladowego i szybkiego w wykonaniu. Szybko sprawdziłam stan lodówki i kuchennych szafek. Miałam niewykorzystaną pulpę kokosową, której nie zawahałam się nie wykorzystać. Skoro chęć na czekoladę, to w składnikach musiał znaleźć się karob. Posłodzić ciacho postanowiłam bananem, dla lepszej konsystencji dodałam mąkę amarantusową(...)łyżeczki wanilii w proszku. Polewa z  TEGO  przepisu. Wiorki kokosowe do ozdoby. Wykonanie: Banana dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy w kształt ciasteczek grubości 1-2 cm na blaszkę do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 185 stopni.  Po delikatnym wystudzeniu polewamy masą karobową i ozdabiamy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Babeczki z czekoladą i migdałami 171

migdałami, w ich środku ukryta jest suszona śliwka wcześniej namoczona w rumie. Wielkanocne babeczki z czekoladą i migdałami są bardzo delikatne i kruche, z tego ciasta można też przygotować ciasteczka wielkanocne czy ekspresowe mazurki . Przepis na 24 Babeczki z czekoladą i migdałami:. Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła(...)dekorowania babeczek wielkanocnych wykorzystałam migdały, kandyzowaną skórki pomarańczową. Przygotowanie babeczek: Suche składniki wsypujemy do misy robota i mieszamy hakiem, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy szybko ciasto mechanicznie. Odrywamy kawałki ciasta i wyklejamy nim foremki na babeczki, foremki układamy na blasze i pieczemy babeczki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie przypiekamy ich zbytnio. Babeczki zostawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
kruche ciasteczka z kremem chałwowym 161

kremowi ale także bardzo delikatnemu i kruchemu ciastu z dodatkiem gotowanych żółtek z przepisu Siostry Anastazji. Są dość kaloryczne ale tak smaczne, że tym nikt się nie przejmuje i ciasteczka znikają w mgnieniu oka. Najlepiej smakują na 2-3 dzień ale trzeba je porządnie schować, bo ręka sama po nie sięga:)  Składniki na około 70 sztuk: na ciastka(...)Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować krem: masło utrzeć na puch najpierw samo a potem dodawać po trochę chałwy, na końcu wódkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dlaczego jestem zmęczona i moje pierwsze spotkanie z kaszą jaglaną na deser 331

gram... Zabawa na godziny. Dosłownie . Niemniej, już w te dwa dni nauczyłam się paru nowych rzeczy, uzupełniam fachowe słownictwo, a przy okazji całkiem nieźle się bawię, przygotowując na przykład ciasteczka Kaja  (swoją drogą, muszę kiedyś zrobić je w domu, bo są naprawdę wyjątkowo rozkoszne). O wszystkim Wam napiszę... Jak tylko trochę odpocznę. Chodzę do pracy na piątą trzydzieści, wracam(...)piętnaście! Wszystkich, którzy czekają na bardziej szczegółowe informacje, bardzo przepraszam, i obiecuję nadrobić w przyszłym tygodniu. Bo wiecie - naprawdę jest o czym opowiadać. Dzisiaj więc mam dla Wam coś szybkiego, a jednocześnie niesamowicie pysznego. Danie idealne na sycące śniadanie lub pyszny podwieczorek. I jeszcze muszę zaznaczyć, że to właśnie był mój pierwszy raz z kaszą jaglaną. Gdy zobaczyłam ten budyń

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasto z nektarynkami 149

Jestem wielką miłośniczką kruchego ciasta. Wszystko co jest przygotowane z tego wypieku jest cudowne. Szarlotka, kruchy spód do sernika, kruche babeczki czy ciasteczka. Jest to również ulubione ciasto moich małych kucharzy uczestniczących na warsztaty kulinarne. Zresztą będąc dzieckiem lubiłam to ciasto równie mocno. Prawdopodobnie za jego prostotę, konsystencje i uniwersalność. Dzisiejszy przepis jest dokładni taki sam! Prosty i uniwersalny(...)ekstraktu waniliowegoew. 2 łyżki cukrukruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukruSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy  na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i  pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy (wegańskie lody) 174

Sorbet czekoladowo-kawowy… z bananów! W smaku przypomina najlepsze kremowe lody, ale nie dodaje się do niego ani mleka, ani śmietany, ani jajek – więc

Poezja smaku
Ciasto Kokosowe z alkoholem 133

Przepis na to ciasto znalazłam tu , bardzo mi się spodobał i postanowiłam wypróbować. Pierwszy raz mi się zdarzyło, że przy pieczeniu ciasta miałam niespodzianki. Po zrobieniu

Kulinarne życie
Kisiel z pomarańczy. 174

Uwielbiam kisiel własnej roboty. Dziś zrobiłam z pomarańczy, dzieci są zachwycone. Składniki: 3 średniej wielkości pomarańcze ( tak by po wyciśnięciu soku było go 300ml), łyżka cukru

W kuchni u Moniki
Ciasteczka z cynamonem 152

ciasteczka. Ulubieni bohaterowie małych dziewczynek, czyli koniki Ponny zachęcają do upieczenia prostych ciastek. I właśnie z tej książki pochodzi przepis na ciasteczka. W oryginale - "magiczne ciasteczka z dziurką" . Ciasteczka nie wymagają jednak magicznych umiejętności, co zdecydowanie ułatwia pracę. Polecam Wam przygotować ciasto, do wycinania zaś i posypywania ciastek, zaangażujcie swoje pociechy.  Będzie to dla nich zarówno zabawa(...)średnicy ) Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru ( resztę pozostawić do posypywania ciastek ). Z mąki, masła, jogurtu ( lub śmietany ) oraz żółtek zagnieść szybko gładkie ciasto. By ułątwić sobie pracę, można zrobić to w malakserze. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około

kolorowotorcikowo
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 613

pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao.  Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie większą niż ok  25 x 36 cm)  równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami. Masa makowa(...)sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut. Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym zamkniętym piekarniku przez co najmniej 60 minut. Następnie uchylić drzwiczki i wyjąć

Ze smakiem i z pasją
Placuszki na serkach homogenizowanych. 164

Kilka dni temu koleżanka wstawiła zdjęcie, na którym jej synek je z wielkim apetytem placuszki. Bardzo mnie one zaciekawiły. Na zdjęciu wyglądały na puszyste i na

W kuchni u Moniki
Kruche różyczki z marmoladą 179

poprawia mi humoru bardziej niż upieczenie ciasteczek, no może tylko ich zjedzenie, najlepiej bez wyrzutów sumienia. Ok, dbam o linię, ale ta moja linia jest dość gruba i wyraźna :D Kruche różyczki z marmoladą Zapraszam na poczęstunek, smacznego :) Kruche różyczki z marmoladą Składniki: 40 dag mąki pszennej + do podsypania – u mnie luksusowa 25 dag masła 4 żółtka 1 białko(...)sól, wymieszałam. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka dodałam do mąki, z jednego białka odebrałam troszeczkę do małej miseczki, resztę również dodałam do mąki. Najpierw zarobiłam łyżką, a następnie ręką szybko zagniotłam elastyczne ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i na 15 minut włożyłam do lodówki. Ciasto rozwałkowałam na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Szklanką o średnicy

Kuchenne zapiski Edyty
Truskawki z bitą śmietaną po mojemu :) 209

kiedy ledwo zdążę zrobić nam coś na obiad, a zdarzają się i takie, gdy muszą wystarczyć kanapki. Jednak o ile dobrze pamiętam to ostatnie smakołyki w postaci kruchych ciasteczek z dżemem były na Dzień Dziecka. Trochę dawno ;) Dlatego na ten weekend postanowiłam przygotować coś słodkiego. Wprawdzie znów jest to przepis z tych mega błyskawicznych, ale przecież efekt się(...)nich nie jedną, a obie warstwy tego cuda. Pierwszą stanowi intensywnie owocowy i pachnący mus, a drugą lekka i puszysta pianka. Doskonałe połączenie. Pyszny deser. Do tego prosty i szybki, a gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni będzie wręcz idealny :) Truskawkowa pianka na truskawkowym musie 4 duże, dwuwarstwowe desery + 2 mniejsze z samą pianką Należy przygotować

Ratunku obiad
Ciasto z truskawkami bez pieczenia - na ciasteczkowym spodzie, z jogurtem greckim, mlekiem kokosowym i likierem 478

lodówce* (tylko biała część) 1/2 szkl likieru (kokosowego, śmietankowego) 3 łyżki żelatyny 5 łyżek zimnej przegotowanej wody Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 3 szkl wrzątku 1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki (będą miały konsystencję mokrego piasku) i ugniatając je dłońmi wylepić nimi cały(...)mieszając aż dokładnie się rozpuści, dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość wlać do miski (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować. Całość wylać na ciasteczkowy spód i  odstawić do lodówki do stężenia.  6. Gdy ciasto lekko stężeje ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ponownie odstawić do lodówki

Kto ugości moich gości?
Wałkiem zdobione ciasteczka. 157

kości mojego kciuka. Złość była wielka, bo wszystko przygotowane do robienia ciastek. Jednak musiały zaczekać, aż palec się wygoi.  Jednak w końcu nadszedł ten dzień i upiekłam swoje ciasteczka sygnowane nazwą mojego bloga. Pełna obaw o to czy napis będzie widoczny, czy ciasto nie runie w piekarniku, co zrobię jak w te wszystkie zakamarki mojego ukochanego wałka najdzie ciasta(...)baner powyżej) Składniki: 600 g mąki pszennej  100g cukru pudru 300 g zimnego masła ( Osełka Mlekovita )  ulubiony aromat do ciasta 2 małe jajka szczypta soli Wszystkie składniki szybko łączymy ze sobą, owijamy w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.  Kiedy się schłodzi odrywamy kawałki ciasta i podsypując je delikatnie  mąką wałkujemy na grubość

Malinowe Pocałunki
Takie łatwe, takie dobre... 168

Opornie jakoś mi idzie... Pewnie dlatego, że cięższy jest za sprawą bez, które ostatnio upiekłam.Zasadniczo miałam ochotę na deser, i długo się zastanawiałam, co dokładnie ma to być. Szybko jednak doszłam do wniosku, że niezbędną część stanowią bezy. Nie lubię tych suchych kupnych, a przygotowanie ich w domu to chwila zaledwie. Raz dwa ukręciłam białka, które zostały(...)kakao - co tylko dusza zapragnie. Wszystko zależy, jaki efekt smakowy chcę osiągnąć. Ważne jest, żeby bezy były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nadają się do pochrupywania jak ciasteczka, lub do deserów. Mniam.Jeśli ktoś ma chęci i chce, żeby bezy miały ładniejszy kształt, należy je wyciskać na blachę za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Moje

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania