Witam Kochani tego ciepłego jesiennego dnia :) Złota polska jesień sobie o nas przypomniała i nadrabia zaległości racząc nas słoneczkiem od rana. Z tej okazji mam dla
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis na muszelki znalazłam w książce "Ciasta domowe". Musiałam jednak zwiększyć ilość mąki prawie o połowę gdyż ciasto było bardzo luźne i nie dało się z
Smakołyki Asiwytrwają max 2 dni i muszę zabrać się za kolejną porcję ciastek :) Ciastka te są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają chłodzenia w lodówce przed pieczeniem, kruche a co najważniejsze szybko znikają z talerzyka :) Składniki: * 400 g mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 3 jajka * 150 g masła * dżem truskawkowy Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę(...)ciasta. Zwinięte ciasto pokroić na kawałki długości 4-5 cm. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasteczka około 20 minut. Schłodzone można posypać cukrem pudrem. Mnie z podanych proporcji wyszło 35 ciastek
Zrób to smacznieWczoraj nie miałam za bardzo pomysłu na ciasto, więc stwierdziłam, że wrócę do sprawdzonego biszkoptu kokosowego i wymyślę jakiś krem, bo ciasto na niedzielę do kawy
FitKottaki kompromis, ciastka, które możecie wykonać ze swoimi pociechami, robi się je bardzo prosto. Do wypieku wykorzystałam mąki bezglutenowe, suszoną żurawinę i to co dzieciaki uwielbiają czekoladę na gorąco. Ciasteczka są dwuwarstwowe, dość spore, i bardzo smaczne. Dzięki zastosowaniu mąk bez glutenu nabrały jeszcze dodatkowej kruchości. Polecam szczerze! Sama radocha ;-))) SKŁADNIKI: - 250 g masła z lodwóki (jeśli chcesz by były(...)PONADTO: - 3/4 szklanki żurawiny suszonej - 2 łyżki czekolady na gorąco -proszek - jajko do posmarowania - mąka owsiana do podsypywania WYKONANIE: Masło, mąki, proszek do pieczenia, jajka, miód i cukier zagniatamy szybko w jednolite i gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy żurawinę i zagniatamy. Do drugiej czekoladę i zagniatamy, Każde ciasto owijamy folią i wstawiamy na 20 minut
SMYKWKUCHNIProste rozwiązania bardzo często okazują się najlepsze, dlatego jako słodki dodatek do prezentu wybrałam właśnie kruche ciasteczka. Niewątpliwie uroku dodaje im domowy dżem z soczystych truskawek z dodatkiem wanilii. Lekko posypane cukrem pudrem prezentują się uroczo. Taki prezencik od serca spakowałam do słoika i przewiązałam kokardką. Tego typu podarunek z pewnością wywoła uśmiech na twarzy każdego obdarowanego! No, chyba(...)jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego dowolne nadzienie- dżem, nutella, masło orzechowe itd. cukier puder Z mąki, margaryny, jajka, proszku i cukru szybko zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując mąką. Szklanką wycinamy okrągłe ciastka. W połowie ciastek pośrodku wykrawamy dowolny kształt foremką lub nożem
Wrzosowa PolanaWłoskie pączki z ricotty, czyli baci di ricotta to małe serowe pączusie, które przygotujemy w pół godziny. Ricotta nadaje im wilgotności, a migdałowe amaretto i cynamon
Poezja smakuNadszedł czas na zrobienie ciasta z rabarbarem, gdy zobaczyłam ten przepis na blogu Eksplozja smaku to postanowiłam go wypróbować, i wyszło naprawdę rewelacyjne ciasto. Kruche
Kulinarne życiepucharku. A że moim zdaniem miód idealnie komponuje się ze smakiem jabłek nie zabrakło go w moim deserze. Zapraszam Was na miodową szarlotkę w pucharku. * przepis własny ... pyszny, szybki deser dla każdego - miodowa szarlotka w pucharku Składniki: 3 małe jabłka 2 łyżeczki miodu lipowego 2 łyżeczki masła 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 jogurt naturalny 90 g garść słomki(...)miękkości jabłek na małym ogniu. Przed ściągnięciem skrapiamy jabłka sokiem z cytryny (około 1 łyżeczka), jeszcze chwilę mieszamy. Na dno pucharka wkładamy słomkę ptysiową (lekko rozgniecioną, ja połamałam każde ciasteczko na pół). Następnie polewamy je 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Na wierzch wykładamy 3/4 jogurtu naturalnego. Na jogurt nakładamy przygotowane jabłka, zostawiając około 2 łyżeczek. Następnie nakładamy resztę jogurtu
Słodkie okruszkiFaworki, chrust, chruściki - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...Składniki:4 żółtkapół szklanki gęstej śmietany1 łyżka spirytusu lub octumąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag)szczypta solicukier puder do posypaniatłuszcz do smażeniaZ żółtek, śmietamy, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Kolejno małe(...)ciasta wałkujemy bardzo cieniutko i specjalnym nożykiem kroimy faworki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę na oleju). Na rozgrzany olej wrzucamy po kilka faworków. Gdy będą miały złoty kolor szybko wyjmujemy i posupujemy cukrem pudrem.Smacznego
Salonik smakówWszyscy pieką ciasta dyniowe, a ja teraz zabrałam się za ciasto marchewkowe. Polecam przygotować ciasto marchewkowe z dodatkiem skórki pomarańczowej i orzechów, które obok jabłecznika można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem kiedy piekę sernik staram się eksperymentować i wymyślić coś nowego. Tak właśnie powstało to ciasto. Uwielbiam wiśnie, więc sernik bardzo przypadł mi do gustu, jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Ps. Polecam Wam Twaróg Delikatny z firmy President, obecnie mój faworyt jeśli chodzi o ser na serniki. Sernik waniliowy z wiśniami w czekoladzie Składniki: Spód: około(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Wierzch: 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej około 2 szklanki wiśni z kompotu 1 kieliszek wiśniówki Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około
Mania Gotowaniadużą pomocą Małżonka – przy wycinaniu papierków i wyciskaniu ciasta – raz dwa je usmażyłam. Na szczęście pączki hiszpańskie okazały się sporym sukcesem:)! Do tego stopnia, że obiecałam szybkie wrzucenie przepisu na bloga, co niniejszym czynię:)! Te pączki nie mogą nie wyjść, są pyszne i szybciutko znikają, co ma duże znaczenie bo niestety następnego dnia już trochę wysychają. Ja polałam(...)Wielkość kwadracików to ok. 10×10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka z papierkami w taki sposów aby papierki były na wierzchu. Po minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil
UgotujmyTo.plBiszkoptowe ciasto czekoladowe połączone z delikatnym ptasim mleczkiem Gdy tylko zobaczyłam to ciasto na stronie wiedziałam , że kiedyś na pewno je upiekę i dzisiaj właśnie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSekretem prezentowanych dzisiaj przeze mnie ciasteczek są trzy rzeczy - maka krupczatka, prawdziwe masło i dobre schłodzenie składników przed wyrobieniem ciasta. Jeżeli je spełnimy - to mamy gwarancje udanego wypieku. Ciasteczka są idealne, żeby ugościć w nocy Świętego Mikołaja - serwując je ze szklanką mleka. A jeżeli już nie wierzycie w Mikołaja - zawsze możecie spałaszować je sami :) Składniki na około 40 sztuk(...)wspominałam wcześniej - masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i dodać posiekane na drobno zimne masło. Całość posiekać nożem szybko, tak aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko posiekać nożem i następnie zagnieść, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owinąć folią (fot.1
Świat CiastaCiasteczka prosto z Belgi. Kruche, intensywnie korzenne, nazywane ciastkami Świętego Mikołaja. Mają charakterystyczny karmelowy posmak. Niestety nie posiadam specjalnych drewnianych foremek do tych ciastek, co wiąże się z tym, że nadałam im zupełnie inny kształt ;) Mimo tego, jestem mile zaskoczona ich smakiem i gorąco Wam je polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej 140 g cukru muscovado 150 g zimnego masła(...)przyprawy do speculoos ( można ją otrzymać mieszając 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków) 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc) Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne
Nastoletnie WypiekanieBardzo popularne i niesamowicie proste do przygotowania ciastka z jabłkami polecają się na Dzień Dziecka, na pewno każda pociecha skusi się na takie uśmiechnięte ciasteczko :) Przepis niezwykle prosty do zapamiętania, jest tylko jedna zasada: dajemy tyle samo mąki, masła i twarogu. Oczywiście tradycyjny przepis można trochę nagiąć i dać mniej tłuszczu - niektóre przepisy sugerują zmniejszenie ilości masła nawet o połowę(...)patrz: wstęp) 250 g mielonego półtłustego twarogu szczypta soli 3 jabłka cukier puder do posypania cynamon do oprószenia jabłek Przygotowanie: Do mąki dodać szczyptę soli, twaróg, posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i na 30 min. włożyć do lodówki (niecierpliwi mogą ten etap pominąć). W międzyczasie umyć jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w ósemki
Domowa Cookierenka Agipodwórku ile bądź, najlepiej gdyby siedziały na polu od świtu do nocy (najlepiej dla nich, bo ja nie zrobiłabym już wtedy kompletnie nic). Dzień choć dłuższy mija tak szybko, że ani się obejrzę już data w kalendarzu inna. Komary gryzą niemiłosiernie. Owoce i warzywa nieśmiało pojawiają się w sadzie i na grządkach. Lato w pełni, powiadam! A skoro lato(...)Mama przygotowywała mi i mojemu Rodzeństwu. Bo takie jest najsmaczniejsze, a dodatkowo możemy kontrolować, co też w nich się znajduje. Idąc tym tropem postanowiłam upiec moim małym Rozbójnikom ciasteczka z ich ulubionymi owocami- truskawkami, jagodami i malinami (te okazały się dla mnie najsmaczniejsze i aż żałowałam,że nijak nie zaznaczyłam ich przed pieczeniem...wiadomo po co 😜) Do wyrabiania ciasta
Kuchnia w czekoladzieDzień dobry... Wczoraj był dzień pełen wrażeń, brałam udział w konkursie kulinarnym na żywo "Pestka ze smakiem" i udało się przejść do półfinału, który odbędzie się
TrufelkowoBardzo często pojawia się Magiczne ciasto, ale zawsze w wersji waniliowej gdy zobaczyłam na blogu Bake&Taste w wersji czekoladowej w
Kulinarne życieLane faworki (czy jak wolicie lany chrust, faworki pączkowe lub pączkowe zawijasy) to ciastka, które przygotujecie błyskawicznie – w czasie gdy olej się rozgrzewa, masa na
Poezja smakuKruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku wycinamy mniejszy kształt i w powstały w ten sposób otwór wsypujemy pokruszone landrynki. Co ważne – nie warto kruszyć landrynek zbyt mocno, gdyż ich drobinki tworzą(...)minut w zależności od grubości. Po upieczeniu mają być jasne! Po wyjęciu z piekarnika czekamy moment, aż powstałe z landrynek szybki zastygną. drukuj przepis Dobrej zabawy! Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli
Patchworkostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku wycinamy mniejszy kształt i w powstały w ten sposób otwór wsypujemy pokruszone landrynki. Co ważne – nie warto kruszyć landrynek zbyt mocno, gdyż ich drobinki tworzą na pierniczkach nieładne plamki(...)papierze w 170 stopniach (termoobieg) przez 6 – 8 minut w zależności od grubości. Po upieczeniu mają być jasne! Po wyjęciu z piekarnika czekamy moment, aż powstałe z landrynek szybki zastygną. drukuj przepis Dobrej zabawy! Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli
PatchworkCukier ten stanie zaraz obok fiołkowego pisałam o nim tu klik a w niedługim czasie również znajdzie się obok ich cukier lawendowy już zakwitła w ogrodzie.Robi się go bardzo szybko, kiedyś aromatyzowałam cukier w ten sposób, że przekładam na zmianę z kwiatami. Wedle mnie najlepszym sposobem jest roztarcie go z płatkami. Oprócz zapachu daję nam to wspaniały kolor.SKŁADNIKI:- płatki(...)płatków na daną partię sobie wrzucimy- tak utarty cukier rozsypujemy do wyschnięcia na pergaminie, gdy będzie suchy wsypujemy go do słoika- cukier wykorzystuję do ciast i ciasteczek do posypania śmietany. Gdy będę potrzebowała go w postaci cukru pudru zmielę do w młynku. Uzyskam nową strukturę :)- jeżeli nie posiadamy moździerza wykorzystajmy do tego miskę i kulę do rozcierania ciasta
Basia w kuchnipróbuję :) A jeśli jogurt czy soczek dla dzieci jest reklamowany jako zdrowy, a zawiera syrop g-f to tym bardziej go nie kupię. Taki mały protest ;) A dziś proste, szybkie i zdrowe śniadanie lub deser. Jeśli nie masz domowego cukru waniliowego użyj zwykłego - w tym przypadku wanilinowy używany do ciast raczej nie będzie pasował :) Pomarańczę (nie pomarańcza!;P) możesz(...)Jogurt miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą masę. Pomarańczę obieramy, kroimy na małe kawałki. 2. Układamy na środku talerza owoce, dookoła nakładamy porcję jogurtu. 3. Podajemy z ciasteczkami belVita. Wierzch jogurtu można udekorować startą czekoladą :) Smacznego
Kraina Tysiąca Smaków